lördag 22 januari 2011

Antagningstester

Försvarsmaktens personaldirektör Per-Erik Stålesjö klappar sig själv på ryggen efter enligt honom positiv uppmärksamhet i Sälen avseende det nya personalsystemet. Personligen tycker jag att det inte sades så mycket som borde ha sagts, men han har dock helt rätt i att det återstår en hel del utmaningar innan FM ror i hamn med ett reformerat försvar.

Sammantaget kan jag konstatera att det under konferensen blev ett för stort fokus på rekryteringen. Jag saknade många av de övriga utmaningar som vi står inför i arbetet med ett reformerat personalförsörjningssystem, som till exempel införandet av ett tvåbefälssystem, plutonchefernas nya arbetsgivarroll och inte minst förståelsen för vilket engagemang som krävs från övriga delar av samhället för att vi ska lyckas.

Rekryteringen är dock fortfarande inte i hamn och är just nu en tillräckligt stor utmaning för Försvarsmakten. Vi behöver fylla på med en massa nya soldater i leden. Men vad är det för egenskaper vi söker hos de nya soldaterna? Tja, den här artikeln i Helsingborgs Dagblad säger nog det mesta.

– Eftersom vi använder positiv särbehandling har alla kvinnor som fått godkänt på testerna kommit in, säger Lars Hammarlund.

Antagningskraven har förändrats jämfört med under värnpliktstiden.

– De fysiska kraven har sänkts medan värdegrundskraven har höjts, säger han.


Hmm...mer fokus på värdegrund och mindre på fysiska krav. Är det vad Försvarsmakten verkligen önskar? Som gruppchef är ju det en tröst att veta när man ska leda sin grupp i strid i Afghanistan. Soldaterna kanske inte orkar bära sin utrustning eller att springa från fienden, men de har rätt syn på manligt och kvinnligt!

Jag tror att tanken med att anställa civila som Per-Olof Stålesjö var bra, då det skulle tillföra kompetens som Försvarsmakten saknar inom vissa områden. Tyvärr så saknar dessa personer helt och hållet förståelse för vad Försvarsmakten sysslar med. Det är kanske just detta som gör att det för tillfället går utför med verksamheten. Många av oss officerare skriker på hjälp, men ingen förstår budskapet.

Se även Wiseman.

35 kommentarer:

 1. Ja det är intressant det här med "att ha rätt värdegrund" o att det ska väga tungt. Detta kan ju alternativt uttryckas som att kravet är att man ska 100% stödja det nuvarande politiska systemets ideologiska ideer. Ja, åtminstonde ska man kunna upprepa alla slagorden.

  Andra länder som satt "att ha rätt värdegrund" högt är ju Nazityskland, Sovjetunionen, Nordkorea, Vietnam, Kina etc etc. Vi har en bit kvar men snart får vi hoppas att vi kan ta itu med de som har fel "värdegrund" lite mer handfast. Tex sånt här mes får det vara slut på http://politisktinkorrekt.info/2011/01/20/tyckte-fel-%E2%80%93-nekades-jobb/.

  SvaraRadera
 2. Hmm har man efter 1år eller lite mer inte fått sin grupp till en hygglig fysisk nivå så får man anmäla uppåt att man är oduglig som GruppCH och dom ska inte skicka iväg gruppen.

  Jag har sett synsättet förut vid rekrytering av utlandsstyrkan, iofs har dom mer rätt där eftersom dom har så kort tid på sig från utbildning till insats.
  Men detta är soldater från GSU som ska gå igenom en hel del till träning innan dom ska ut. För dom har väl inte tänkt att skicka ut 3månaders soldater?

  Sedan håller jag med dig att fokus på "mjuka" mål borde breddas då FM även bekämpar hårda mål.


  /Tinhead

  SvaraRadera
 3. Lustigt. Låt mig ge ett exempel på hur det istället låter i tidningarna här i Australien. Jag läste en artikel härom dagen som jag inte tror hade publicerats i en svensk tidning (särskilt inte om man fortsätter prioritera värdegrund över att kunna kasta talibaner omkring sig)... Det handlar om en soldat från Afghanistan som belönats med hedersutmärkelse.

  http://www.news.com.au/national/he-emerged-victorious-from-a-hell-of-blood-and-fire/story-e6frfkvr-1225992077678

  Ett citat:
  "During that fight, according to comrades, 'RS' tore a Taliban fighter off his back like an insect, stood on his throat and shot him dead. By the time the battle was over about 60 Taliban lay dead from small arms fire, hand-to-hand combat and close air support."

  En viss skillnad mot rapporteringen i Sverige.

  -A.

  SvaraRadera
 4. Det kom precis en öppen erfarenhetsrapport där man undersökt specialförbandens lärdomar avseende anställda soldater. Den är klart läsvärd, men tyvärr är den nog alldeles för mycket "kejsaren är ju naken".

  CI har helt rätt i att rekryteringen är en tillräckligt stor utmaning...

  SvaraRadera
 5. @Bkan: Länk eller skrivelsenummer?  Ur HD:
  (Reporter)
  "-Kan man förändra kraven ännu mer för att få in fler kvinnor?

  (Öv Hammarlund)
  – Det är möjligt att man kan justera vissa delar, men i grunden tycker jag att de är bra, och egentligen ganska låga."


  Det är alltså bra att ha låga antagningskrav till det yrke som skall garantera vår nationella suveränitet och med vapen i hand genomdriva Svensk utrikespolitik utomlands?
  Hur passar det in i slagdängan "Har du det som krävs?"

  Vad är det egentligen som krävs??

  Puls?

  SvaraRadera
 6. Problemet är nog inte så mycket att de civila befattningshavarna saknar förståelse för försvarsmaktens verksamhet som att högre officerare gör det.

  SvaraRadera
 7. Positiv särbehandling av någon innebär ju per definition negativ särbehandling av någon annan, det är bara vanligt nyspråk för att slaveri är frihet, svart är vitt etc.
  Centrum för rättvisa har ju framgångsrikt drivit rättsprocesser mot ett flertal utbildningsställen som bedrivit positiv särbehandling.
  När får vi se Försvarsmakten i sin första(?) sådan rättsprocess.

  SvaraRadera
 8. Skall vi bli bäst i EU på nyspråk(nys-språk). Positiv särbehandling för att kunna rekrytera de som inte uppfyller grundkraven, påbjuden värdegrund där det är viktigare att säga rätt saker på intervjun och tester än att kunna visa upp relevanta kunskaper.
  I öst hade varje förband en PolitruK för att säkerställa att alla kunde sitt kommunistiska manifest och kunde leverera de förväntade citaten och slagorden innan befodran var tänkbar. Relevant kunskap och duglighet var mindre viktigt än släktskap, syltryggslojalitet med systemet, svansande för högre chefer och politruken.

  Börjar inte vårt eget PK-system bli VÄLDIGT likt?

  SvaraRadera
 9. @ 03.28
  HKV 16130:51412

  Det är förödande för FM att ersätta/anställa civila på "militära" befattningar.
  De har ringa förståelse för verksamheten och fattar beslut som leder oss i fördärvet.
  Senast här om dagen upplevde, trots att vi motiverat och beskrivit var en speciell utbanrodning skulle grupperas, så hamnade den på fel ställe för att den civila handläggaren tyckte att det var nog bra.

  Börje

  SvaraRadera
 10. Jag är personligen kraftigt emot positiv särbehandling. Det leder bara till frågor som om den och den personen verkligen var värd att komma in. Bäst lämpad ska ha jobbet oavsett om det är en kille eller tjej. De fysiska kraven ska spegla vad som behövs för att klara av utbildningen. Sedan ska varje befattning ha de krav som krävs för att överleva i strid. Att sänka kraven för att fler ska klara av antagningsproven är hål i huvudet!

  Regeringen har nu också stoppat positiv särbehandling på högskolor efter att (suck) tjejer diskrimerats.

  http://www.dn.se/debatt/positiv-sarbehandling-pa-hogskolan-avskaffas

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3184&artikel=3366699

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article6412765.ab

  SvaraRadera
 11. Jag var in på jobbet en sväng innan jul (jag är tjänstledig från Försvarsmakten för civila studier) och det var precis när Försvarsmaktens fickkalendrar för 2011 hade kommit. En fin svart kalender med vit text på framsidan: "Jag har det som krävs!". Jag noterade snabbt att de flesta av mina kollegor redan då hade fyllt i den vita texten med svart färg för att den inte skulle synas. Jag förstår varför, för jag skulle skämmas något oerhört om jag hade med denna kalender i något sammanhang där det finns civila. Tänk om man fick frågan: vad är det egentligen som krävs? Med tanke på dagens pinsamt låga fysiska krav (175 poäng på multitest) har ju de flesta i Sverige vad som krävs!
  Handlar det istället om att knyta näven i fickan och acceptera alla korkade beslut och bajsmackor har nog bara försvarsmaktsanställda vad som krävs, men det är minst lika pinsamt....
  /Karriärväxlar i rättan tid...

  SvaraRadera
 12. Ang --""Hmm...mer fokus på värdegrund och mindre på fysiska krav.--""
  I rapporten så anses det att det är lättare att skala av fettet från en tjockis än att ändra på hans hjärna d.v.s. det går att träna men det är svårare att ändra på någon moral och värderingar.

  Börje

  SvaraRadera
 13. Vid östtyska marinens krigsskola fanns tre utbildningslinjer, operatörs-, tekniker- och politisk officers-linjen. Verkar rätt tänkt och ligger rätt i tiden ur svensk synvinkel.

  Däremot tror jag inte att någon kom på idén att sänka antagningskraven. I just den grenen är vi kanske världsledande. Nu väntar vi på att NATO-länderna tar efter modellandet Sverige, så att Bob från Bagdad åter får anledning att yvas.

  Senast tolkade Bob de neddragningar som europas länder nödgats vidta, som att de gjorde det som en positiv åtgärd i Sveriges åtföljd? Stolpskottet har äntligen fått ett ansikte.

  Det meddelas från vanligtvis välunderrättat håll att saftfabrikanten Bob överväger att byta varumärkesnamn. Sammanblandningen med försvarsministern har inte påverkat saftförsäljningen positivt. Däremot har sylten gått åt som smör i solsken, nu när alla medborgare ochså vill ha sylt på ryggen.

  SvaraRadera
 14. Med några snabba penndrag kan Försvarets fickkalender med budskapet "JAG HAR DET SOM KRÄVS!", bli "AG HAR DET SOM KRAV !".
  Lite humor på lördagskvällen ;)

  SvaraRadera
 15. Sänkta fys krav innebär per automatik att fler kommer att skadas under sin utbildning. För många har en alldeles för svag grundfysik för den utrustning som bärs under utbildningen.

  SvaraRadera
 16. Det var väldigt passande att du tog upp detta nu med anledning av följande debatt på aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article8440413.ab

  Niclas

  SvaraRadera
 17. Jag har skickat hundratals brev till Bagdad Bob, och den enda gången han har svarat var när han påpekade som ett svar till mig angående mitt brev om att, ungefär; "vad ska vi ha ett försvar till om inte för att försvara kvinnor och barn", att han ansåg värdegrunden gå före sådan politisk inkorrekthet. Det var det brev han valde att besvara av alla dem brev som kom in till honom från mig! Så hoppas inte för mycket från Bobban, han ser det som eftersträvansvärt att kvinnorna ska försvara honom. Själv har han varit och hälsat på truppen i Afghanistan 2 ggr på 4½ år.

  Roger Klang

  SvaraRadera
 18. Det är ju tur att du inte kan få sparken ingenjörn. Sådant här får man inte säga.

  SvaraRadera
 19. @Sumatra

  Hur menar du nu? Vad skall vi med operatörer och tekniker till? Det räcker väl med en linje numera.

  SvaraRadera
 20. @Niclas: Ja, detta är särskilt intressant med tanke på den "akademiserade" Försvarsmakten. Antingen följer vi samma regelverk som övriga högskolor, eller så ser vi officersutbildning och nivåhöjande utbildning som intern yrkesutbildning och då är det bara att glömma rätten att få skriva Magister eller Kandidatexamen på visitkortet efter att ha genomfört utbildning på FHS.

  SvaraRadera
 21. Jag anser ändå att det är viss skillnad på rekryteringen till soldat/sjöman och till officer/TA. De senaste två åren har antalet sökande till OP överstigit 1500 till 2009 170 platser och 2010 110 platser. Av dessa 1500 har ca hälften sållats bort p g a lyte och men av olika de slag. När det gått till urval har ca. 350 varit kvar i processen. Alltså ca. 3:1 förhållande, vilken måste anses som ganska bra. Antalet kvinnor ligger nånstans mellan 10-15 procent och har så gjort under ett antal år. Med detta sagt tror jag inte att FM/FHS kommer att behöva oroa sig så mycket av högskoleministerns utspel ang slopandet av kvoteringen, tvärtom. Att den lämpligaste ska in på utbildningen gynnar ju oss. GSS/K och T däremot...där kan vi få se allt mellan himmel och jord, i a f om man ska tolka öv Hammarlunds kommentarer. Där känner jag oro!

  /EXC

  SvaraRadera
 22. @Charlie Spartan

  Det är inget problem. Det är bara att anpassa utbildningen efter rekryternas fysiska förmåga. Allt annat vore kränkande för individen.

  SvaraRadera
 23. @Roger Klang

  Clausewitz må ha sagt att krig är fortsättning på politiken med andra medel, men i dagens Sverige är Försvarsmakten fortsättning på jämlikhetspolitiken med andra medel, inget annat.

  SvaraRadera
 24. Det är bra att du skriver om detta CI.
  Jag skrev själv ett litet inlägg om det för dryga året sedan.
  http://cynismer.blogspot.com/2009/12/fm-och-olaga-diskriminering.html

  Tyvärr tror jag att det finns tolkningssvängrum i lagen för att inte det ska bli fällande dom i händelse av anmälan.

  Som vanligt väljer FM en dålig väg för att lösa problem.

  SvaraRadera
 25. @ Anonym
  Visst kan man anpassa utbildningen till individernas fysiska förmåga. Men vi kommer inte ifrån att soldattjänsten är fysisk krävande och utbildningen är tidsbestämd med det krävs det en minsta startpunkt som soldaterna inte får understiga, Och ett mål som ska uppfyllas under utbildningen.
  Desto lägre startpunkt kräver desto mer tid för att uppnå målet.

  Dessutom otränade människor resulterar alltid i mer skador när dessa ska tränas upp, skador som kräver avbrott i träningen tills dessa läkt som i sin tur resulterar i frånvaro och avhopp från utbildningen.

  Krigets krav är hårda, Vårt folk/soldater måste vara bättre än de motståndare de möter.

  SvaraRadera
 26. @Charlie

  Det var ett djupt ironiskt inlägg. Visst är krigets krav hårda och jag vet att du vet bättre än de flesta här vad som krävs av en yrkessoldat. Problemet är att det i Sverige inte finns något egentligt intresse för att bygga upp en professionell krigsmakt med soldater tränade att möta krigets krav, inte på politisk nivå. Istället används försvaret som ännu en arena för andra politiska syften.

  SvaraRadera
 27. Om det kan lugna någon så vill jag meddela att på den skola där jag tjg som lärare så har alla studerande (OP) samma krav, såväl vid utbildning som examinationer.


  /L

  SvaraRadera
 28. @L
  De har inte samma förutsättningar vid rekrytering eftersom tjejer har lättare att få godkänt av HRC:s psykologer. HRC stödjer med lämplighetsbedömning vid rekryteringen även till FHS OP.

  Väl antagen är det lögn i helvete att få bort en olämplig kadett, ännu mera så om denne är kvinnlig. Det enda verktyg då som kvarstår är att låta kadetten gå klart men inte anställa efter examen. Bortkastade medel och frustrationsdrivande är det och samhällsnyttan är noll och intet.

  /Också lärare

  SvaraRadera
 29. Vi har haft problem att hitta A-klassade soldatämnen sedan många år till det gamla värnpliktssytemet. Manuellt uttagen, kraven underskridna, kunde det allt som oftast stå på GU-korten.
  Vi försökte också då, gå ner i kraven, ändra i befattningsbeskrivningarna m.m. På vissa håll blev det rena katastrofen.
  De utbildningar som dessutom behövde frivilliga soldater, (jägarskolor m.fl.)led mest av bristen. Ett exempel var flygbasjägarskolan som ett år drabbades av en kravsänkning och fick oerhörda avgångar under utbildningen.

  Att tro att dessa få A-ämnen, som dessutom minskar i en allt snabbare takt, skulle söka sig till försvaret är väl ganska naivt.
  Eftersom vi nu endast har de frivilliga att välja av och dessutom rekryterar alla mot målet att kunna vara en av dessa vakt-,eskort- och bevakningssoldater som skall till AFG så anses vi också kunna släppa A-kravet.
  Tyvärr blir då all annan verksamhet och utbildning lidande. Nu är det ju så att hela organisationen är inriktad mot den här typen av verksamhet och då blir givetvis även personalförsörjningen det!?
  Vi måste då också förstå att övningar, utbildning, materiel m.m. måste sänkas till den nivå som soldatmaterialet tillåter.

  Att genomföra någon typ av särbehandling eller att sänka kraven för en tjänst som har som grundkrav en A-fysik anser jag dock är att göra både den antagne/antagna och systemet en björntjänst. (ursäkta Björn !)
  Detta är inte rätt mot den enskilde, försvarsmakten eller skattebetalarna.
  Behövde jag dras i skydd efter en skada skulle jag uppskatta att man orkade detta och eventuella diskussioner om vilket kön jag har, trots mustasch, kan tas senare och under trevligare former.
  Den svagaste länken i en förbandsstruktur är också förbandets högsta nivå. (Jämför med förbandet HKV.)
  För övrigt så hade vi den här diskussionen för några år sedan och det är trist att ingenting har hänt sedan dess. Först när fysiken är klar kan vi klä på med de andra kraven.

  Teaterdirektören.

  PS. En infskyttesoldat i det gamla försvaret skulle vara A-klass.

  SvaraRadera
 30. @Börje
  HKV 16130:51412 verkar inte stämma. Lust att dubbelkolla? Hur är den daterad?

  SvaraRadera
 31. @teaterdirektören: Ett stort problem är att den fysiska standarden i samhället i allmänhet har rasat. Det är inte bara Försvarsmakten som har problem med återrekryteringen.

  http://www.fokus.se/2011/01/blagul-missvaxt-i-den-vita-sporten/

  Frågan är bara hur vi klarar oss i rekryteringskonkurrensen? Vilka är det vi tävlar emot när det gäller den kategori av aspiranter vi söker? Är god fysik verkligen jämt spridd i alla socialgrupper? Det finns statistik som säger att så inte är fallet. Vilka socialgrupper är intresserade av 17.000 i månadslön?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialgrupp-och-halsa-hor-ihop

  SvaraRadera
 32. @ CI
  Det är just svaren på frågor liknande de du ställer som gör att jag inte tror på det här personalförsörjningssystemet.
  Tar man reda på fakta och svarar sanningsenligt går ekvationen inte ihop.

  Om den svagaste i gruppen bara orkar flytta femtio kilo ska då helst ingen väga mer än detta??? Hmm...lätta, rörlig och snabba förband...


  Utrustningen blir tyngre och mer komplicerad.
  Arbetsmiljön blir mer speciell, främmande och ergonomiskt obekväm.
  Tempot högre, stressen större.
  De fysiska påfrestningarna ökar.
  O.s.v.
  Utvecklingen av soldatmaterialet går åt andra hållet.
  Tyvärr tror jag inte att en kraftig höjning av lönen/förmåner skulle hjälpa. Den fysiska tillgången saknas i fler än ett avseende.

  "När vi passerat skärningspunkten infaller "den stora freden"! Vi klarar då helt enkelt inte av att verka i stridsmiljö längre! Tvister och konflikter avgörs i globala dataspel liknande WOW??" (Cybersoldatens analys)

  Observera att jag bara talar om den fysiska förmågan. Som alla vet tillkommer det vissa andra kriterier när fysiken väl fått godkänt.
  Alla som läst en berättelse där soldaten/aspiranten/eleven fått skriva egna ord utanför kryssrutorna vet vad jag menar.
  Verkligheten är tyvärr kvar därute och för vissa har den dessutom kommit ikapp reklamsnuttarna.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 33. Försvarets värdegrund skall vara att försvara fosterlandet, och ingenting annat.

  Detta är ett samhälle, inte en liten skolklass.

  SvaraRadera
 34. KD uppskattar inte FM:s metoder:

  "Försvarsmakten använder sig av positiv särbehandling av kvinnor men blundar helt för det faktum att det alltid innebär negativ särbehandling och diskriminering av någon annan."

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forsvarsrekryteringen-ett-olyckligt-genusexperiment_5939595.svd


  PERSDIR Strålesjö svarar:

  "I enlighet med diskrimineringslagen och Försvarsmaktens jämställdhetsplan använder vi oss av positiv särbehandling, vilket i en så manlig struktur som Försvarsmakten varit, givetvis gynnar kvinnor."

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/var-rekrytering-ar-inget-experiment_5941521.svd

  Jag undrar hur det egentligen är med den där "enligheten". SLU ansåg att de agerade i enlighet med diskrimineringslagen. Det ansåg inte rätten som dömde till SLU:s nackdel. Käranden var då förfördelade kvinnor dock.

  SvaraRadera
 35. Rent mänskligt går det inte att ha män och kvinnor stridande sida vid sida, eftersom man inte vet vilka effekter det får! Det kan gå jättebra, svenskar är kanske redan så hjärntvättade i genustjafset att ingen bryr sig om vem som är man och vem som är kvinna, eller så går det åt helvete! Det fungerar bra när det är övning, men när det blir allvar kan det hända helt fel grejer. Problemet är att man inte vet, så varför chansa?

  Inget får påverka det fokus man måste ha i strid. Att ha en nära vän i sin besättning eller enhet är en helt annan sak – inte som att vara kär i eller kåt på någon. Det är ju både män och kvinnor som kan få dessa känslor.

  Många, kanske de flesta, kan hantera sådana känslor, men vissa kan det inte.

  Försvarsmakten är och kan inte vara en vanlig arbetsplats. Människor är människor – folk blir kära i varandra, någon blir olyckligt kär i någon, några ligger med varandra efter en krogkväll eller när tillfälle ges och så är man obekväm med det efteråt. Några gifter sig och så kan de inte vara på samma fartyg och så måste försvaret anpassa sig till det. Sedan ska man strida ihop, dela värnpliktshytter och krångla till det – det är liksom inte som att mötas i fikarummet mitt i kontorslandskapet.

  Kvinnor kan vara mycket väl vara lämpade vad gäller hjärnkapacitet, många gånger mer lämpade än en större grupp män. Men fysiskt är de sällan det och båda komponenterna måste till, både på land, i luft och till sjöss.

  Försvarsmakten måste vara enkönad och heterosexuell – val av kön känns rätt naturligt…

  Försvarsmakten ligger väldigt farligt till vad gäller deras kära värdegrund. Jag har tilltro till människan, att hon kan ha en åsikt men inte behöver handla efter den. Det har inte försvarsmakten. Alltså kan jag inte som anställd i försvaret ens argumentera för den fakta jag tar upp ovan, även om jag inte på något sätt behandlar kvinnor annorlunda eller riktar kritiken till dem personligen. Det fungerade kanske på 1980-talet, då hade man lite mer stake i försvarsledningen och kunde utreda anklagelser och se nyktert på resultaten. Men nu tror jag inte det går. Det säger ju mer om försvarsledningen än de anställda.

  Försvarsmakten ska väl följa lagen i övrigt? Trakasserier av något slag ska inte vara tillåtna. Hur svårt ska det vara? Att officerare som läser till kapten ska behöva ägna flera föreläsningar och skrivuppgifter åt att diskutera hantering av sexuella trakasserier är ju patetiskt. Det är väl vuxna människor det handlar om?

  Försvaret har inte tid med den typen av frågor. Det finns inte utrymme för att hålla undan känslor, anklaga någon för sexuella trakasserier, eller anpassa placering av manskap efter vilka relationer de har haft till varandra.

  En värdegrund, liksom mobbningstjafs i grundskolan som Tanja Bergkvist berättade om, blir alltid i slutändan en läpparnas bekännelse för de flesta. Mänskliga tillkortakommanden måste ibland accepteras och sedan hanteras på ett helt annat sätt.

  Den svenska försvarsmakten är något av det mest patetiska vi har. Det är inte mycket som krävs, svarar jag på den hårdkokta reklamen som föregått försvarets omvandling från försvar till lekplats. Den reklamen visar tydligt att man inte vet vad man sysslar med. Mer än någonsin försöker man attrahera stridisarnas äventyrslust och självförverkligande även om man försöker dölja det bakom ett humanhycklande världssamvete.

  SvaraRadera