torsdag 12 april 2012

Det anorektiska samhället

Effektivisering, lean, processer m.m. För min del så går det rysningar längs med ryggraden. Ta "Lean" som exempel. I teorin så är det ett sätt att effektivisera sitt arbetssätt och få en bättre produkt/verksamhet. I realiteten så är det ofta bara ytterligare ett buzzword som förs in av ekonomerna för att tjäna mer pengar. En produkt skall tillverkas snabbare och effektivare. Problemet är bara att har man läst en smula matematik (vilket ekonomer allt för sällan har gjort) så inser man att när utgifter -> 0 innebär det också att produktivitet -> 0 och inkomst -> 0.

I första hand så är det medarbetarna som får betala priset, men i förlängningen så kommer det också att bli produkterna/verksamheten som blir lidande.

Kvartalsrapportsekonomin som idag styr världen tänker mycket kortsiktigt. Bolag som går bra skär ner på personalen för att tjäna ännu mer pengar. Kortsiktigt kommer de att göra det, men när de till slut inser att de gjort sig av med sin värdefullaste egendom, d.v.s. personalens kunskap, så är det för sent. Då kommer andra bolag att köpa upp kunskapen och gå förbi. Extra allvarligt är det för konsultbolag som ofta inte har någon egen produkt utan hela bolagets värde sitter innanför pannbenet på medarbetarna.

En nära vän till mig har under många år arbetat i den fashionabla IT-branchen. Från utsidan fylld med framgångar där Ericsson och andra svenska bolag bygger upp ett svenskt Silicon Valley i Kista. Men hur ser det egentligen ut på insidan?

Min vän fick i dagarna besked att han kommer att varslas från Fujitsu-Siemens i Stockholm. Man ska skära ner på personalen för att öka effektiviteten. Är det förra årets jordbävningen med tillhörande Tsunamivåg som får biverkningar ända till Sverige först nu? Tredje kvartalet 2011 gick trots allt dåligt för Fujitsu. Knappast! Fujitsu-Siemens nyrekryterade för bara några månader sedan. Det ironiska i sammanhanget är att han för bara åtta månader sedan nyanställdes. Då hade han precis fått lämna HP med 18 månaders avgångsvederlag. Detta samtidigt som HP gjorde miljardvinster!

Under sin tidigare anställning på HP så hade han varslats i stort sett årligen. Riktigt varför var det ingen som förstod, men troligtvis ett led i processen "ständiga förbättringar". Cheferna får nog bonusar för förbättringsarbete. Att det sedan går åt pipan några år senare gör inget. Aktiekursen har stigit, bonusarna utbetalats och cheferna sitter på nya jobb.

HP hade tillsammans med Compaq köpt upp datasupport till Ericsson. När Ericsson för några år sedan hade ont om pengar så sålde man ut samtliga datorer för X antal miljarder och leasade sedan tillbaka dem för 2*X antal miljarder. Var låg vinsten i detta? Jo, försäljningen skedde före årsbokslut och inleasningen efter bokslutet. Röda siffror förvandlades till svarta och alla aktieägare fick utdelning. Aktiekursen steg och alla var lyckliga. Att man sedan satt i händerna på bolag som i sin jakt på effektiviseringar gjorde sig av med all kompetent personal var det ingen som tänkte på.

Outsourcing, "fokus på kärnverksamhet" m.m. är andra begrepp som får temperaturen kring min spinalkorda att sjunka. Vad är egentligen "kärnverksamhet"?

Ta Försvarsmakten som exempel. Historien är full av exempel på när dålig logistik/underhållskedjor får ett anfall att sluta med katastrof. Vad gör Försvarsmakten? Jo, lägger ut logistiken på entreprenad. Den är ju ingen kärnverksamhet!?

Syftet är att frigöra resurser till försvarets kärnverksamhet; förbandsverksamheten och insatsorganisationens uppbyggnad med utbildning, övning och anställning av soldater. Det är ett viktigt led i omställningen till ett mer användbart, flexibelt och tillgängligt försvar.

(* suck *)

Försvarsmakten är inte till för att tjäna pengar eller kosta mindre. Syftet är att få ut maximal effekt för budgeten. Att lägga ut verksamhet kan innebära att den blir billigare, men det är långt ifrån självklart att det blir bättre. Men driver man verksamhet med ekonomi som enda incitament så blir det bara billigare, men mycket sällan bättre. Lägger man ut verksamhet på bolag med incitament att det ska bli ännu billigare så är det precis vad det blir. Men kvar blir bara den berömda tummetotten.

Fortsätter samhället i den här stilen så kommer vi att skapa en generation av arbetare som har roterat runt på massor av arbetsplatser. Ingen får någonsin chansen att bli bra på något. Sverige kommer att utarmas på kompetens. Jakten på "Lean" liknar kvinnornas jakt på skönhet där man svälter sig till något som knappast längre kan kallas för vackert. Anorexi är inte "Lean"!


Som Marcellus kunde sagt i Hamlet, "något är ruttet i staten Sverige".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar