fredag 8 juli 2011

Ju fler vi är tillsammans...

Det rör på sig i Bloggvärlden. Flygvapenbloggen börjar bli läsvärd, även om jag saknar inlägg som ifrågasätter och utmanar. Det får inte bara bli en upprepning av PR-budskapen på Försvarsmakten.se. Desto mer glädjande är det att se att Armébloggen startar med att Arméinspektören utmanar politikerna under Almedalsveckan att diskutera om Gotlands strategiska betydelse. Mer sådant tack!

Fortfarande finns det en bit kvar innan det går att prata säkerhetspolitik helt öppet i Sverige. Vi mer eller anonyma bloggare har ibland fått kritik för att vi inte alltid helt öppet deklarerar vem vi är. Men faktum är att det fortfarande är svårt för vissa att skilja på person och position, vilket kan innebära risk för att innehållet i inläggen misstolkas. Som anonym så är det tankarna som räknas, inte vem du är.

I USA och Storbritannien har man nått betydligt längre. DefenceIQ utsåg nyligen de 10 bästa försvarsbloggarna. Bredden på detta urval är mycket stor. Alltifrån en av mina favoriter Danger Room, som lyckas blanda tekniknörden med försvarsintresset till Small Wars Journal, som gör ypperliga analyser av bl.a. utvecklingen i Afghanistan. Jag har inte följt dem allihopa, men de som jag anser är läsvärda har jag med på min blogglista och jag tänker ta en titt på de övriga för att se om jag ska ta med någon av dem.

Vilka skulle kunna vara med i en 10-i-topplista över Försvarsbloggar i Sverige? Tja, det finns ett antal utmanare:

- Wiseman - Har varit med länge och har en bra bredd och djup.
- KKrVA, Försvar och Säkerhet - Förde länge en tynande tillvaro, men har gjort en kraftig uppryckning och har numera bra analyser om den säkerhetspolitiska utvecklingen.
- Observationsplatsen - Många bra inlägg om framför allt rysk teknikutveckling.
- Morgonsur - En i allmänhet sund syn på tillvaron med många bra inlägg om sina erfarenheter som soldat.

Någonstans långt utanför topp 10:

- Tolgfors - Enkelriktat budskap utan möjlighet till återmatning. Dock nyttigt att se hur de tänker i politikens högboning och dessutom en bonus att få budskapet direkt från källan (om det nu verkligen är Tolgfors själv som skriver).

Nu saknar vi bara att våra käcka gossar i Marinen skapar ett forum för debatt.

12 kommentarer:

  1. Du glömde din egen blogg i top-tio-listan!

    SvaraRadera
  2. Pinsamt för FM att Armén, FV och Marinen med sina inspektörer måste starta bloggar med oklar status istället för att kunna nyttja forsvaret.se. Varför kan inte dessa bloggar knytas till den officiella hemsidan? För mig framstår det som dåligt ledarskap i vår organisation.

    //Master & Commander

    SvaraRadera
  3. @M&C: Den officiella förklaringen har varit att forsvarsmakten.se saknat tekniska förutsättningar för att lägga upp en blogg. Möjligtvis är man rädd för eventuella hackerattacker.

    @Cynisk: Jag måste ju vara ödmjuk! ;-)

    SvaraRadera
  4. En blogg där jag lärt mig mycket, om än inte alltid hållit med om slutsatserna, är Sinuhe och hans lågmälda samtal främst inom området personalförsörjning, där han synes ha insikter utöver vad vi andra har.

    Vi har alla mycket att stå i periodvis, vilket väl satt avtryck i inläggsfrekvensen hos Cynisk, Skipper och Commander. Om inte inne på din lista, så i alla fall prospects.

    På den politiska sidan har vi Allan Widman, vår näste försvarsminister, med det förpliktigande bloggnamnet Strilaren II.

    Ja, på topp-tio-listan är det trångt och det är knappast läsvärt att lägga till alla kandidaterna; Cornu, Forsno, Gyllenhaal och inte minst grannön Borneo o.s.v.

    Försvarsgrensbloggarna får nog visa gott fotarbete över tiden för att kvala in.

    Tar vi sedan de sämsta försvarsbloggarna så blir det näst intill omöjligt att få ihop tio. Själv lyckas jag bara få ihop två, varav CI redan nämnt en. Räknas fm.se som blogg så har den en självklar plats på denna lista.

    Sammantaget sammanfattar jag min uppfattning så här; många välförtjänta kandidater till topplistan, vilket väl motsvarar min uppfattning om FM personal och deras utförsgåvor.

    Att klaga på T-lgf-rs blogg börjar kännas tjatigt. Han lär nog fortsätta på den inslagna vägen i förhoppning att de "sanningar" han tolgför(!!! nytt ord för SAOL att fånga upp*) skall - genom evinnerliga upprepningar - en dag bli sanna eller åtminstone bära honom genom den här mandatperioden. Därefter har han väl kvalificerat sig för en stadsrådspension för väl förrättat värv?

    * Tolgföra; Medelst enkelriktad kommunikation upprepa sorterade "fakta" i utnötningssyfte.

    SvaraRadera
  5. Att tolgföra! Klockrent, det begreppet kommer jag att ta med mig till väl valda tillfällen... :)

    SvaraRadera
  6. @CI

    Käcka gossar finns det bara i flottan... Inte i marinen... bara så du vet... ;)

    SvaraRadera
  7. Jag är kluven till FV-bloggen. På den positiva sidan är att den ger snabba korta inblickar i flygvapntes vardag med en hög uppdateringsfrekvens, det är bra.

    Till det negativa hör det inte går att kommentera anonymt. Det är ett säkert sätt att kväva den debatt/diskussion och närhet till läsarna som man säger sig vilja eftersträva. Som det är nu så är det i princip bara olika chefer som berömmer varandra i inläggen och kommentarerna. Det är snäppet bättre än Tolgfors blogg, men inte mycket...

    SvaraRadera
  8. Vi får inte glömma alla de som lämnar kommentarer. De kan vara nog så informativa och framför allt är en del riktigt bitska och roliga. Det finns de som är bra och andra som är mindre bra.
    Det finns ibland vissa troll med tillhörande foliehatt som dyker upp och förpestar bloggarna. Det är tråkigt och man kan undra vad de tror sig tillföra disskusionen.

    Läsare

    SvaraRadera
  9. @Läsare: Helt riktigt. Utan den dubbelriktade kommunikationen vore bloggarna ganska så tråkiga att läsa. Nu tillkommer ny information och debatten resultera i att slutresultatet med inlägget har blivit något helt annat än vad som ursprungligen var tanken. Utan kommentarer så hade nog ingen av oss bloggare orkat köra vidare. Debattviljan visar att bloggarna fyller en funktion.

    SvaraRadera
  10. Läsare,

    Foliehattarna släpps fram, såväl hos CI som Wiseman och andra, förmodligen för att det är en del av det demokratiska samtalet. Man behöver inte ha "rätt" för att delta eller ens ha förstått frågeställningen. Som i politiken.

    SvaraRadera
  11. Trevligt att nämnas i ett sådant celebert sällskap.

    /Oplatsen

    SvaraRadera
  12. @Master&Commander: FM håller på att starta upp en bloggportal där, i ett första skede, anställda ska kunna starta upp och använda bloggar. I ett senare skede ska andra bloggar med försvarspolitiskt intresse (som den här ex) kunna "kopplas på" och visas i någon sorts bloggrulle. Tanken var ursprungligen att portalen skulle vara up and running midsommarveckan men, som en hel del annat med ursprung i Infostaben, den har blivit försenad. Senast jag hörde så skulle den starta upp under hösten istället.

    Sen tycker även jag att det är underkänt att detta inte redan är gjort eller att det finns någon möjlighet till återkopplingar på de artiklar som publiceras på forsvarsmakten.se...

    // Jocke

    SvaraRadera