tisdag 3 januari 2012

Gästinlägg: Retorik, en kort betraktelse

Aristoles t.h. på bilden, retorikens fader, här i samspråk med Sokrates.

Vi har mycket att tacka demokratin för. Bland annat för utvecklingen inom retoriken. Redan de gamla grekerna insåg värdet av vältalighet. Själva styrelseskicket i det antika Grekland gynnade det offentliga talandet och de öppna debatterna. Detta skapade den efterfråga på kunskap inom talekonsten som ledde till uppkomsten av retorik. Tacka demokratin för det!

Sedan dess har månget ord sagts och skrivits och många tal hållits. Några känner vi alla till, som de 272 ord Abraham Lincoln använde i talet vid Gettysburg.

Med orden “Let us not wallow in the valley of despair…”, inledde Marin Luther King sitt berömda “I Have a Dream”-tal.

Även i vår tid finns det duktiga talare. Ett exempel är USA:s nuvarande president. Ett välsmort munläder, där tyvärr inte talens innehåll följs upp i handling, där god retorik faller på hälleberget, där det som blir sått inte slår rot och där själva retoriken blir sin egen fiende. Retorik som går under beteckningen politikersnack är oftast ingen bra retorik. Nu har det även utkommit en bok i ämnet. Blev du också bedragen och lurad av […] Barack Obamas ”Yes, we can!”, som en recensent skrev.

Vem blir först ut med boken om det svenska politikersyndromet?



Nu finns det ju gott om exempel på bra och fungerande retorik inom politiken även i vår tid. Jag tar den amerikanske presidentkandidaten och Texasguvernören Rick Perry som exempel på slagkraftiga uttalanden. På frågan om hans inställning i den ständigt återkommande frågan om ”Gun Control” svarade Perry att han var helt för ”Gun Control”.


Retorik, om än aldrig så bra och väl framförd, tar en bara s å l å n g t. Fel tal eller skrift till fel publik är inte ovanligt. Det gäller att bestämma sig för vem man vill ”lura”. Tomt prat till kunnig publik faller ofta platt och ett bra sätt är då att göra sig oåtkomlig för repliker och kommentarer. Det gäller även att veta när det är dags att bryta och inse att mer och fler verbala kullerbyttor bara försämrar läget. En svensk politiker som har svårt för att bryta i tid men som ändå är tillgänglig för repliker och kommentarer är Håkan Knohult. Ju mer han pratar, ju sämre dager framstår han i. Som Oscar Wilde uttryckte saken: ”Moral är ett ord som saknar pluralform”.

Mycket som har sagts genom årtusendena bär fortfarande. Sokrates, han med det retoriskt berömda försvarstalet, lär en gång ha sagt, ”Bemöda dig av alla krafter att bli gift. Får du en god hustru blir du lycklig. Får du en dålig hustru blir du filosof”. Själv var han gift med Xantippa och blev följdriktigt filosof och vältalare.

/Sumatra
Lyckligt gift

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar