I Sverige har Försvarsmakten de senaste åren infört två nya kategorier.
- Specialistofficerare. Kallad OR - Other Rank.
- GSS - Gruppchefer, Soldater och Sjömän uppdelat i fast anställda och tillfälligt tjänstgörande.
Sedan tidigare har vi de vanliga kategorierna OF - Officerare och RO - Reservofficerare. Vi har en gång i tiden haft specialister i form av läkare, flygingenjörer, meteorologer m.m. som har en civil högskoleexamen utöver den militära utbildningen. Men efter det att alla officerare skall gå samma militära utbildningar så vette sjutton om denna kategori egentligen finns kvar. Utöver detta har vi officerare som fått någon typ av fördjupad utbildning. Inom Flygvapnet är det bl.a. systemingenjörer som genomgått tvåårig högskola i Halmstad. Ett kort tag hade officerare möjlighet att kvalificera sig för det s.k. specialisttecknet i form av en uggla, men om den möjligheten i praktiken finns kvar vette sjutton.
Frågan är egentligen hur detta system passar in intenationellt? Vilka är egentligen våra specialister?
I t.ex. Finland så är en specialistofficer det som vi i Sverige tidigare kallade specialist.
Specialofficerarna är specialister i sin bransch, utexaminerade från yrkeshögskolor eller högskolor. Specialofficerare arbetar inom alla försvarsmaktens organisationer. De flesta är till utbildningen ingenjörer eller diplomingenjörer, men också läkare, präster och kapellmästare är specialofficerare.
Om vi nu ska kopiera förebilder från USA och Storbritannien, varför inte löpa hela linan ut?
- En officer skall vara duktig på sitt yrkesområde samt att leda.
- En officer har där oftast en civil högskoleexamen. En Master- eller Batchelor-examen är inte något han får av sina militära studier, utan av en civil utbildning.
- Vissa typer av officerare med civil utbildning får militär grad efter civil utbildning, t.ex. advokater. Det har varit mycket snack om detta även i Sverige, men ännu så har jag inte sett så mycket av denna möjlighet.
- En NCO är internationellt sett expert på sitt fack.
- Våra OR hamnar någonstans mellan Senior NCO - Non Comissioned Officer och WO - Warrant Officer. Märk väl att högre NCO/WO i t.ex. USA befordras på order av presidenten. Hur tänker vi i Sverige gå till väga? Borde inte de högre OR-graderna genomgå samma typ av utnämningsprocess som överstar och uppåt? På så sätt blir det en smula status i OR-systemet.
- Våra gruppchefer hamnar i kategorin Junior NCO.
- Soldater och sjömän är som i andra nationer. Möjligtvis så saknar jag graden "specialist" som indikerar en färdigutbildad soldat. Detta är i nivå med vice-korpral/lance corpral. Vi skulle också behöva streck som indikerar antal år i tjänst som finns i bl.a. US Navy. På så sätt ser man inte bara vilken "grad" en person har utan även yrkesskicklighet och erfarenhet.
Personligen är jag ganska så förtjust i US Navys system där man tydligt kan se vem som är under utbildning och vem som är specialist.
I Sverige så har vi infört dessa system utan att egentligen tänkt färdigt. Nere på MHS H i Halmstad så har man nu fått i uppdrag att analysera hur bl.a. befordringsgången ska fungera för våra OR. Borde detta inte varit gjort innan man startade detta system? En intressant krydda i denna anrättning kommer att vara hur man löser det med de officerare som redan sitter på OR-befattningar. Skall man få de högsta OR-befattningarna baserad på kompetens eller ålder? Den s.k. "omgaloneringen" är inte helt löst. Nu valde man den svenska klassiska medelvägen och tvingar ingen att byta grad. Det skall vara frivilligt! Men det kommer att råda stor förvirring vem det är man pratar med de närmaste åren. Är det en OR som ser ut som en OF, eller? Hur skall jag veta om han/hon verkligen är en specialist?
Dessutom så har facket sagt upp det nuvarande lönsesystemet för GSS. I stället för ett fast tariffsystem så vill man införa individuallöner. Med tanke på hur uselt detta system har fungerat för officerare så säger jag bara "lycka till!".
Vad förväntar sig egentligen en utlänning om en svensk säger "I'm a Specialist"?
lördag 2 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
En Specialist är en person som är anställd i förbandet på grund av sin civila kompetens. Det rör sig om psykologer, jurister och dylika.
SvaraRaderaUtnämning till OR-9 sker enligt principerna för utnämning till Överste.
Begreppsförvirringen är inte så stor egentligen.
Sergeant 1.kl = Sergeant på engelska
SvaraRaderaVad kallar vi fanjunkare och förvaltare för på engelska i FM?
OR1 - Menig - Private
SvaraRaderaOR2 - Menig 1.klass - Private 1.class
OR3 - Vicekorpral - Lance corporal
OR4 - Korpral - Corporal
OR5 - Sergeant - Sergeant
OR6 - 1.Sergeant - First Sergeant
OR7 - Fanjunkare - Color Sergeant
OR8 - Förvaltare - Sergeant Major alt. Master Chief Petty Officer
OR9 - Regements-/Flottiljförvaltare - Regimental Sergeant Major alt. Command Master Chief Petty Officer
1:e sergeant (OR-6) ska visst uttalas Sergeant First Class på engelska. Problemet är bara att Sergeant First Class är OR-7 och First Sergeant (ifall man skulle använda det istället) är OR-8, så det blir helt fel hur man än gör, plus att graden inte låter bra på svenska heller. Dessutom använder man förkortningen SgtFC på engelska, när den amerikanerna använder för Sergeant First Class är SFC.
SvaraRaderaFanjunkare (OR-7) är Colour Sergeant och förvaltare kallas Sergeant Major, fast med förkortningen WO2 (Warrant Officer 2).
Allt detta enligt HKV, vilket helt klart förklarar förvirringen.
@ Anonym 22.25
SvaraRaderaJa, och RSM är ingen grad utan en befattning och innehavarens grad är WO1. Dessutom har vi blandat de brittiska och amerikanska systemen, vilket bidrar till förvirringen.
Språkligt känns väl t ex Regementsförvaltare som en befattning som innehas av en senior underofficer av lämplig grad?
Vi hade faktiskt ett svensk system, före 1972, som då modifierades och senare avskaffades 1983. Med svensk tradition och svenska gradbenämningar. Så vi har "som vanligt" lagat nåt som inte var trasigt.
Notera att 1983 så var omgaloneringen inte frivillig!
Old School
Warrant Officer på svenska borde väl vara Väbel fortfarande?
SvaraRaderaTobias Wallin
@Old School
SvaraRaderaRSM i BA är något annat än RSM i SwAF. Det vet både du och jag men det är officiell översättning av de svenska graderna, inte någon jämförelse med BA eller annan org.
@Tobias
WO är snarast en underofficersspecialist.
Det verkar vara viss begreppsförvirring när jag läser Björns inlägg. Jag hoppas kunna hjälpa till att lägga besticken mer rätt i morgon söndag om det är OK. Kanske i form av ett inlägg på min egen blogg - jag får se vilket som känns bäst.
SvaraRaderaGodnatt alla bloggare!
GMY
Sinuhe
Nu har jag skrivit ett långt och alldeles för invecklat inlägg på min blogg - dock med avsikten att minska begreppsförvirringen.
SvaraRaderaGMY
Sinuhe
Tack Sinuhe! Jag misstänkte att det behövdes ett lååångt inlägg för att minska på min begreppsförvirring! :-)
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=tMBaWfdFNKc&feature=related
Svenska specoffar torde när systemet väl är i gång vara närmast jämförbara med amerikanska Warrant Officers, som INTE är OR, utan är ett helt eget spår, även om man måste varit OR innan man söker till att bli WO. WO i det brittiska systemet är däremot helt vanlig OR-grad.
SvaraRaderaSnarare är det väl OR8-9 som blir motsvarande WO, med vissa undantag. Har inte riktigt fått grepp om hur det skiljer sig mellan försvarsgrenarna i fråga om vilka typer av befattningar som blir OR6+.
SvaraRaderaNej, CS, det är ju precis det som skapar förvirring. I 'vanliga' NCO-system gör soldatern karriär och går sakta upp från OR-1 till (för ytterst, ytterst få) OR-9. En amerikansk WO (med undatag av helikopterpiloter i armén) är en soldat som vid sergeants nivå sökt och blivit antagen till en längre utbildning som gör honom till just specialistofficer. Då går han på ett nytt spår från WO1 och uppåt.
SvaraRaderaFast egentligen är det en ganska onödig övning att försöka hitta motsvarigheter. Vi svenskar har ett hemmasnickrat system som förhoppningsvis fungerar för oss. Det kommer fortsatt bli lite svårt för specoffar att riktigt hitta rätt under internationella insatser i multinationella miljöer, men det är ju ett hanterbart problem. Förhoppningsvis slipper vi i framtiden den bisarra företeelseen med 40-åriga fänrikar...
"Warrant Officers are highly specialized experts and trainers in their career fields. By gaining progressive levels of expertise and leadership, these leaders provide valuable guidance to commanders and organizations in their specialty. Warrant Officers remain single-specialty Officers with career tracks that progress within their field, unlike their Commissioned Officer counterparts who focus on increased levels of command and staff duty positions."
SvaraRaderaKälla: US Army