söndag 5 juni 2011

En trafikfara!

Utav någon anledning så dyker alltid Urban Ahlin (s) upp i radion när jag är ute och kör. Varje gång så gör hans uttalanden mig så upprörd att jag håller på att köra ner i diket. Kunde man överväga att förbjuda H&M halvnakna bikinimodeller längs med vägarna för att det distraherade bilisterna, så borde man kraftigt överväga att förbjuda Urban Ahlin att yttra sig i radio.

Vad är det nu som gör mig så upprörd?

Den gode Urban Ahlin har slängt ur sig många inte särskilt väl genomtänkta argument den senaste tiden.

"Sverige skall bidraga med en bordningsstyrka för att deltaga i den marina sjöblockaden och förhindra vapensmuggling."

Om nu (s) tycker att vi skall skicka hem Gripen för att de inte gör någon nytta så skulle vilja veta hur en marin sjöblockad kan göra mer nytta? Khadaffi har i varje fall ett flygvapen som har varit uppe i luften, men ännu så har det inte dykt upp ett enda försök till vapensmuggling via sjövägen. Denna blockad lär heller inte göra något åt den största möjligheten till smuggling och det är den långa landgränsen. Möjligtvis så skulle våra minsvepare kunna säkerställa att fartygslederna hålls öppna utifall Khadaffis helikoptrar gör nya försök att minera hamnarna. Men finns det flygplan i luften så är det en stor risk för helikoptrarna att operera och tricket med Röda Kors markeringarna lär NATO inte gå på en gång till.

"Det finns inget behov av en No-Fly Zone, då Khadaffi inte längre flyger."

Det här är bland det dummaste jag hört. Visst så har stora delar av Khadaffis flyg slagits ut på marken (vilket i och för sig oppositionen anser att man inte får göra) och stora delar av de övriga flygplanen är i mycket dåligt skick. Men anledningen till att det libyska flygvapnet håller sig på backen är att man annars skulle bli nedskjuten. Flygplanen som upprätthåller No-Fly Zone är med andra ord orsaken till att man enligt oppositionen inte längre behövs. Det är som att säga att vi skall lägga ner den svenska polisen, för att brottsligheten blivit för låg. Vad blir resultatet? Jo, det libyska flygvapnet kommer genast att börja operera igen! Sedan kan man fundera på hur många flygplan som behövs. Gör Sveriges bidrag något till eller från? Tja, om alla skulle resonera så så skulle det inte bli något jaktflyg kvar. Utan jaktskydd kommer NATO:s attackhelikoptrar samt fartyg nära kusten att bli "sitting ducks" om Khadaffi lyckas skramla ihop några flygplan som är flygbara.

"Sverige skall inte bidraga med flygplan i upprätthållandet av No-Fly Zone."

Då får någon annan göra vårt jobb, då No-FLy Zone trots allt är en av FN:s beordrade uppgifter. Men i praktiken så bidrar vår Gripen heller inte särskilt mycket i upprätthållandet av No-Fly Zone, då majoriteten av de uppdrag som de svenska Gripenflygplanen flyger är i spaningsrollen för att fotografera markmål som sedan bekämpas av de andra nationerna, bl.a. vårt grannland Danmark.

"Vi kan tänka oss att behålla ett eller ett ett par Gripen i insatsen."

Vad menar Ahlin med "ett par"? Vi har idag åtta stycken Gripen på plats i Italien. Den minsta storleken på förband som vi kan nyttja för insatser är en rote (två flygplan) samtidigt i luften. Det är för att de skall kunna samarbeta och skydda varandras rygg. Visst så kan vi skicka iväg enbart ett flygplan, men då är vi helt och hållet beroende av att något annat land ställer upp som skydd. Skulle något hända under uppdraget så finns ingen möjlighet att använda svenska för kommunikation, vilket i ett nödläga kan öka risken för missförstånd. Om ett flygplan blir skadat finns det heller inte någon annan pilot i luften med kunskap om hur en Gripen fungerar som kan hjälpa till. För att kunna skicka upp två flygplan i luften så måste det finnas minst 3-4 stycken startklara (utifall ett flygplan får fel vid start) för att garantera att uppdraget blir genomfört. Eftersom flygplanen flyger långa pass så blir det mycket underhåll på backen och för att kunna ställa fram 3-4 flygplan krävs totalt 4-6 flygplan i enheten då minst 1 står på normalt förebyggande underhåll. Dessutom så dyker det alltid upp skador (t.ex. de huvskador som dykt upp). Så av åtta flygplan så skulle vi kanske kunna skicka hem max 2. Frågan är om det sparar in särskilt mycket? Det krävs i stort sett lika många tekniker, piloter, underrättelsepersonal, specialister och stabspersonal för att hantera sex flygplan som för att hantera åtta. Det enda resultatet blir att vi får ut mindre effekt av enheten.

Nej, låt H&M modellerna sköta (s) utrikespolitik och klä av Ahlin och sätt upp honom på busshållplatserna. Det kan i varje fall inte bli sämre.

DN, SR

13 kommentarer:

 1. Undrar om Ahlin (och Juholt) ens förstår hur verklighetsfrånskilda deras uttalanden är?

  SvaraRadera
 2. Är den här Juholt det bästa sossarna kunde skaka fram efter Sahlin, då kan man bara bäva den dag S skall bilda en regering. En annan bloggare tyckte att Juholt skulle byta slips, jag anser att karl borde lossa slipsen så blodflödet till hjärnan ökar radikalt.

  SvaraRadera
 3. Screw with regular nuts, som det stod i monteringsanvisningen.

  Mina tankar går till utrikesminister Bildt som måste sitta och före diskussioner på denna nivå med dessa "regular nuts" ur ett mandatmässigt underläge och i allvarliga frågor, som i slutänden avgör vem som lever och vem som dör några länder bort.

  SvaraRadera
 4. Enligt Riksdagens hemsida så har Ahlin en bakgrund som ämneslärare i bl.a matematik.

  Grundläggande krav för att få undervisa i matematik torde vara att få ihop 2+2 till 4.
  Ahlin misslyckas även med detta, varför jag starkt misstror att han har en riktig examina...

  Enligt Riksdagens hemsida är Juholts titel journalist. En titel jag trodde man förtjänade efter kvalificerade studier på journalisthögskolan och inte tog sig efter två år på social linje på gymnasienivå...

  Stackars Reinfeldt & Bildt som tvingas försöka föra intellektuella samtal med dessa om rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 5. @Anonym 09.02: "Skomakare blif vid din läst" är sällan så passande som i detta fall.

  SvaraRadera
 6. Den dynamiska duon Bill Ahlin och Bull Juholt förvånar ju inte med tanke på deras inblandning i den stora strategiska timeouten och regementsslakten i FB2000/2004.

  En strategisk timeout vars bäst-före-datum var på väg att gå ut när den ryska återupprustningen drogs igång på allvar 2006. Och definitivt passerades när ryska 58:e armén åkte på vänskapsvisit till Georgien 2008.

  Som vanligt lever många riksdagsledamöter i sin egen lilla bubbla och drömvärld. Många tycks tro att Rysslands president fortfarande heter Boris Jeltsin.

  Die dummen Schweden!!

  SvaraRadera
 7. Håkan Juholt har uppträtt som en okunnig pajas i Libyen frågan. Först detta att svenska plan kunde döda drogade barnsoldater på marken var häpnadsväckande och hans intervju i Agenda var inte bättre.

  Naturligtsvis vill Juholt att NATO och FN ska dansa efter deras pipa.

  SvaraRadera
 8. Mycket att vara upprörd över.

  Rimligen sker huvuddelen av regimens kritiska försörjning söderifrån. Där finns som bekant mest sand, inget vatten och ytorna är stora. Kan det vara så att det behövs flyg för den blockaden?

  Samt, inte kan väl den marina sjöblockaden syfta till att utestänga den våg av illegala immigranter som Libyens regim skulle vilja skicka på oss? Är det så, kan vi verkligen bli delaktiga i den hanteringen?

  SvaraRadera
 9. Om du tycker Ahlin uttalar sig mindre listigt - lyssna på ekots lördagsintervju med Juholt!

  Du kommer garanterat åka buss i fortsättningen...

  SvaraRadera
 10. Själv hade jag jävligt svårt med Sportextra när mitt älskade Bajen lirade kvar i Allsvenskan. Elfsborg hemma -09 höll jag seriöst på att höra av vägen när Andreas Dahl stänkte in kvitteringsbaljan. Sedan dess har tjejen förbjudit sportlyssnande i bilen när Sverige och Bajen lirar, är väl bara för dig att byta till Lugna Favoriter när herrarna A och J dyker upp i etern?

  För övrigt har väl de senaste tre månaderna skjutit solidaritetsförklaringen, EUs förmåga till militärt ingripande och svenska politikers ryggrad i sank?

  SvaraRadera
 11. Det är lustigt att se hur Ryssland högljutt protesterar mot Libyen insatsen. Man ska inte lägga sig i andras interna konflikter. Men hallå Georgien då? Snacka om att stå i ett glashus.

  Ryssar har aldrig varit ärliga eller pålitliga, de ska vi aldrig kalla vänner heller. Det är barbarer!

  SvaraRadera
 12. "Det är lustigt att se hur Ryssland högljutt protesterar mot Libyen insatsen."

  Gör de?
  Konstig form av protest som innebär att man släppte genom den relevanta resolutionen genom FNs säkerhetsråd...

  SvaraRadera
 13. Url till Ekots lördagsintervju med Juholt :
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=4532071

  En intressant dokumentär om Juholt (P1) :
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=4475630

  http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/3063601.mp3

  Tips, snabbspola till runt 17:00 min och hör hans egen förklaring till varför han kommer att bli en dålig partiledare!


  //JG

  SvaraRadera