söndag 1 maj 2011

Filmtajm!

Söndagskväll och en påse chips. I PS3:an en gammal klassiker, "The Pentagon Wars" från 1998.

Den handlar om en överstelöjtnant som blir utsedd att granska det försenade projektet med anskaffning av ett nytt trupptransportsfordon för amerikanska försvarsmakten. Han finner till sin förvåning en produkt som genom s.k. "kravkryp" vuxit från ett billigt snabbt fordon som transporterar 11 soldater (grupp + chef) till slagfältet till en lätt stridsvagn med undermåligt skydd som enbart klarar av att transportera sex soldater åt gången. Filmen kan ses som en komedi, men den bygger faktiskt på en verklig händelse och baseras på en bok av överste James G. Burton som var den verklige utredaren av M2 Bradleyprojektet.

Betyg:
- Humor: Tre rattmuffar.
- Kännedom om svårigheter vid upphandling av militära materielprojekt: Fem rattmuffar.

Förutom denna film så rekommenderar jag för utbildning av militära projektledare som vanligt dokumentären "Why we fight" som finns bl.a. på Youtube.7 kommentarer:

 1. Det här var det roligaste jag har sett på länge... Och så nära sanningen...
  LoL som kidsen säger...
  :-)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  För mer info om Burton och “The Military Reform Movement” som försökte ändra Pentagon på 70 och 80 talet så rekomenderar jag boken ”Boyd: The Fighter Pilot Who Changed the Art of War”. Där beskrivs i några kapitel hur en liten grupp försökte förändra hela inköpsförfarandet i pentagon samt hur F16 kuppades in i Amerikanska Flygvapnet då USAF var mycket negativa till flygplanet.

  Boken handlar iofs om Överste Johan Boyd (skapade EM-Teorin, ODAA-loopen och var ansvarig för F15, XF16, XF17 => F18). Mycket bra bok.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. @Erik: Boyd är en stor idol för min egen del. Likt många andra visionärer så gjorde han sig impopulär och fick lämna USAF.

  SvaraRadera
 4. Alla likheter med HKP14 och SEP är helt oavsiktliga...

  SvaraRadera
 5. @CI: Gillar Boyd skarpt. Om man ser vad han gjorde för USAF genom att han och hans grupp var ledande i alla nu aktiva amerikanska stridsflygplan (bombare och F22 borttagen, över 90% av alla stridsflyg) och skrev deras manual för luftstrider, samt USMC iom att han införde manöverkrigsföringen och detta medan han var motarbetad av nästan alla. Det är mycket starkt gjort.

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Pentagon Wars är skrämmande lik verkligheten. Skrattet fastnar i halsen...

  "Man får väl åka två gånger" :D

  SvaraRadera
 7. Glöm inte att all kravkrypning kommer från FM, är ett projekt initierat, så kommer alltid kravkrypen. MSA på HKV har svårt att definera och avgränsa projekt. Läs på om materielprocessen och övriga dokument hur anskaffning går till. Städa framför FM dörren!

  SvaraRadera