fredag 23 december 2011

Skuggkrig (uppdaterad)

Incidenten med Thor Liberty som fastnade hos tullen i den finska staden Kotka med 69 Patriotrobotar i lasten får mig att fundera en smula. Nu hävdar i och för sig tyska myndigheter att det var laglig export, men det finns många frågetecken.

Vem skulle egentligen ha lasten? Det går många rykten, men Sydkorea verkar vara det troligaste alternativet (det finns dock redan amerikanska Patriot 3 utplacerade i Sydkorea). De är nog ganska sugna på att förbättra sitt försvar nu när Nordkorea går in i en instabil period efter Kim Jong-Ils död. Lasten var märkt "fyrverkeripjäser", vilket i sammanhanget kan vara en smula roande. Dagens vapensmugglare har tydligen en stor portion humor!

Fartyget Thor Liberty har dansk ägare, men är registrerat på Isle of Man. Ägarbolaget Thorcos vd Thomas Mikkelsen säger till FNB att han är överraskad över vapenfyndet och att han själv inte kände till vad som hänt.

En annan anställd på Thorco som inte vill framträda med namn säger att luftvärnsrobotarna kan ha lastats på fartyget "av misstag" utan att närmare gå in på hur det misstaget skulle ha gått till.


Thor Liberty was built in Germany in 1994 and belongs to Dania Marine, which is registered on the Isle of Man. The crew reportedly consists of citizens of Ukraine.

På Dania Marines hemsida finns dock inte Thor Liberty med. Om de har sålt eller leasat ut fartyget till Thorco är oklart.

Vem är det egentligen som säljer? Varför skickas den via dessa omvägar när den lika gärna hade kunnat lastas ombord på en C-17 för direkt transport till kunden? Frågan är också varför Tyskland står som avsändare av paketet? En förklaring kan vara att när det gäller känslig amerikansk teknik så brukar den föras in i Europa via Ramsteinbasen i Tyskland. Att robotarna sedan av misstag skulle packats i fel låda är rent nys. Det var nog en slug plan att skicka dem så anonymt som möjligt för att omvärlden inte skulle vara medveten om att man byggde upp ett robotförsvar.

Parallellerna med Arctic Sea är många. Fartyget hade även då stannat i en finsk hamn för att ta ombord timmer. Även då var besättningen från forna Sovjetunionen. Det fanns misstankar om att det transporterade ryska S-400 luftvärnsrobotar på väg till Libyen eller Syrien. Med tanke på utvecklingen i Libyen och Syrien sedan dess så ska vi nog vara glada att de inte kom fram. S-400 är en helt annan kaliber av hot än SA-5. Den ryska insatsen att stoppa Arctic Sea gjorde dock att alla rykten kunde stoppas innan de hann göra allt för mycket skada.

En Patriotrobot är inte vilken luftvärnsrobot som helst. Ursprungligen var den designad att skjuta ner ballistiska robotar. Under första Gulfkriget och även under Irakkriget 2003 så användes den för att skydda koalitionen och Israel från Irakiska Scudrobotar. Numera så har Patriot ersatts av THAAD som den främsta amerikanska luftvärnsroboten och Patriot finns därför till salu på internationella marknaden.

USA har under de senaste åren arbetat på att bygga upp en robotsköld i Europa. En hel del av de ivriga nya länderna (Tjeckien, Polen m.m.) i NATO har gått med på att bygga upp en kedja av radarstationer samt placera ut luftvärnsrobotar på sitt territorium. Protesterna har dock varit stora och USA satsar nog därför också på alternativa lösningar.

Hotet är inte längre bara Ryssland utan Iran pekas ut som en potentiell fiende som har kapacitet att med Shahab 3 och Sajjil (utvecklade Scudrobotar) nå Europa. Shahab 6 är under utveckling och har en tänkt räckvidd på mer än 6000 km. Med raketen Safir har Iran skickat upp satelliter 2009 och 2011.

Det finns en koppling mellan Iran och Nordkorea, då Iran startade sitt ballistiska robotprogram genom att köpa No-Dong/Scudrobotar från Nordkorea i mitten av 80-talet. Detta för att kunna svara på hotet från de irakiska Scudrobotarna under kriget mot Irak. På den senaste International Astronautical Congress som hölls i Kapstaden så chockade Iran omvärlden med att för första gången visa upp sitt rymdprogram helt öppet. Om det är för att visa att man blivit ett mer öppet land, eller för att indirekt hota omvärlden med sin nya förmåga är upp till var och en att bedöma.

Även om Scudroboten kanske inte är så sofistikerad så utgör den ett reellt hot. Utrustad med känstridsspets eller kemiska stridsmedel så kompenserar den för sin dåliga precision. Under första Gulfkriget så fick koalitionen reservera stora resurser för s.k. "Scudhunting". Delvis för att skydda sig själva, men framför allt för att skydda Israel. Hade Israel dragits in i kriget mot Irak 1991 så hade koalitionen med stor sannolikhet rasat ihop och USA sparkats ut från Saudiarabien.

Läs mer om det iranska robotprogrammet här.

Frågan är om världen är på väg in i en ny period av Kallt Krig där länder som USA och Ryssland hela tiden har sitt finger med i spelet och väljer de metoder som passar för stunden? Kommer ni ihåg Iran-Contrasaffären där Oliver North tog på sig hela skulden. Trots att Iran redan då sågs som den store fienden så valde USA att via omvägar sälja vapen till Iran för att bl.a. få loss amerikansk gisslan. Hur många liknande affärer har förekommit där detaljerna inte läckt ut?

Finska polisen har tillsammans med finska försvarsmakten kontrollerat robotarna och de är packade på rätt sätt. Möjligtvis så har de finska myndigheterna fått ett samtal från USA att det vore bra för deras relationer om de valde att titta åt ett annat håll. Frågan är bara om transporten kan fortsätta ombord på Thor Liberty? Nu har fartyget en stor stämpel som säger "vapen ombord" som gör att det kan attrahera diverse skumma organisationer. Både de som vill komma över robotarna och de som vill förhindra att de når adressaten. Problemet är under tiden så har hotet mot det land (ev. Sydkorea) som skulle få robotarna höjts. En eventuell motståndare kan inse att om han inte gör något snart så kommer det att finnas ett robotförsvar som gör hans attackvapen verkningslösa. Enligt Kalla Krigslogiken så råder fred bara så länge det finns balans. allt som hotar balansen kan tvinga fram en reaktion. När väl ett land har ett terrorvapen eller ett skydd mot terrorvapen så är det för sent att göra något.

Se även Klart Skepp och Väpnaren.

Not: Qaim är inte namnet på roboten i sig själv. Al-Qa´im är en helig person inom Shia islam. Ironiskt nog är dessutom Al Qaim det område i Irak där de irakiska Scud-robotarna tillverkades. Också känt under namnet "Scud Boulevard".

Defence Talk, DN, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, GP, Vasabladet, HBL, Washington Post, China Daily, RT

Uppdaterad 12-01-06, 11:13
Sydkoreanerna vill nu ha sina Patriotrobotar, ASAP.

South Korea hopes that a shipment of Patriot missiles it purchased from Germany, currently impounded in Finland, will be turned over as soon as possible. The South Korean Ambassador to Helsinki told YLE he believes that the interruption of the shipment was the result of poor communication among the European parties involved.
...
"It's a European operation up to now. The point of origin is in Europe. It's a European shipping company and the port the materials are in is in Finland. So I think you don't speak the same language, even among Europeans."
...
"This is, after all, for peace and stability and even for prosperity in the sense that this is a trade between the EU and Korea. These are purely defensive materials, not any offensive materials. So, good for peace, good for stability, good for our prosperity."


Hmm. De säger att vi vita har svårt att skilja mellan olika asiater, men i Sydkorea tror de tydligen att Europa är ett land med ett antal delstater liknande USA. Hur som helst så lär detta sätta press på finnarna och EU. Finland lovar nu att göra allt de kan för att få iväg robotarna.

The government will discuss granting a transit permit to the South Korean Defence Ministry on Wednesday in a move that likely concerns Patriot missiles found on the Thor Liberty vessel, which has been docked at Kotka Harbour since before Christmas.

The government’s agenda for Wednesday includes a proposal from the Finnish Ministry of Defence to grant a transit permit to “the Republic of Korea’s Defence Acquisition Program Administration.” The agenda was published on Tuesday, but no additional information was given.


Av en slump så står det just nu en AN-225 på Arlanda och av en slump så är den på väg till just Sydkorea. Finnarna kanske ska passa på och utnyttja överblivet lastutrymme? Nu när EU får dåligt rykte så kanske Sverige får ställa upp för att rädda Tyskland och Finlands ansikten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar