torsdag 15 december 2011

Skinande nytt!

Idag landade en amerikansk C-17 med två svenska HKP 16 Blackhawk!

På torsdagsmorgonen landade de första Black Hawk-helikoptrarna på Malmen. Totalt har Sverige beställt 15 helikoptrar till en kostnad av närmare 5 miljarder kronor.

Klockan 08.50 landade det enorma amerikanska transportflygplanet C-17 Globemaster III på Malmen, lastad med de två första svenska Black Hawk-helikoptrarna.


Med detta så börjar Försvarsmaktens helikopterverksamhet resan tillbaka på riktigt. Det har varit ett antal tunga år med avveckling av det gamla, utan att det nya riktigt har kommit igång. Visst så har det gjorts enstaka insatser i Kosovo med HKP 9, I Adenviken med HKP 15 och nu i Afghanistan med HKP 10. Mest för att visa att vi kan snarare än att vi verkligen kan. Men det har saknats förmåga på bredden att stötta övriga Försvarsmakten och vissa förmågor halt helt utplånats som flygräddning, ubåtsjakt och pansarbekämpning. Helt i enlighet med övriga Försvarsmaktens ominriktning så har allt satsats på Afghanistan och NBG.

Nu kommer Helikopterflottiljen för första gången på många år ha en mogen helikopter att använda för att bygga upp sin förmåga kring. Till att börja med så är det fortfarande Afghanistan som gäller. HKP 16 kommer att byta av HKP 10 i MEDEVAC-rollen år 2013. Men med tanke på att insatsen i Afghanistan med stor sannolikhet rinner ut i sanden 2014, så kommer de att användas till annat.

Vad skulle jag vilja se?

Först, en uppbyggnad av en riktig luftburen manöverbataljon. Med hjälp av helikoptrar så kan ett mindre arméförband få betydligt större verkan över en större yta. De kan kraftsamla och nå insatsområden snabbare. Använd MEDEVAC utrustade helikoptrar till att stötta det civila samhället med sjuktransporter och övriga att stötta polisens insatsstyrkor.

Sedan när HKP 14 kommer i drift så skulle jag vilja se ett återtagande av förmågan till insats över hav. Trupptransport kan lämnas till HKP 16. Integrera torped och sjunkbomber. Integrera ledningssystem så att en HKP 16 med radar kan agera sensor åt marina enheter. Detta är något som Royal Navy har använt sina Sea King helikoptrar till under många år. Med Link 16 så är de dessutom användbara i insatser liknande den i Afghanistan.

Se mer på Flygvapenbloggen här och här.

Corren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar