söndag 5 februari 2012

Endast ett år kvar?

Den nya tidslinjalen säger att USA och därmed också ISAF ska dra sig ur Afghanistan redan 2013.

Current NATO strategy, agreed to at a summit in Lisbon in November 2010, calls for coalition forces to gradually shift to a training, advisory and assistance role with the Afghan military on the way to withdrawing all combat troops by the end of 2014.

The alliance has yet to agree on the pace of that process, however, and Panetta went further than what some in the administration were prepared to say publicly about their own deliberations. “Our goal is to complete all of that transition in 2013,” Panetta told reporters en route to a meeting of NATO defense ministers in Brussels. “Hopefully by mid- to the latter part of 2013 we’ll be able to make a transition from a combat role.”


Om det betyder att läget blivit så mycket bättre tidigare än man trott vill jag inte svära på. Den senaste attacken på franska soldater av talibansympasitörer som infiltrerat ANA tyder på att det är långt kvar att gå. Snarare än att det blivit mycket bättre i Afghanistan så är det nog det kommande amerikanska presidentvalet i kombination med risig europeisk ekonomi som får alla inblandade att se framgångar där det ännu är långt kvar att gå.

Men nu när USA flyttat tidsgränsen till 2013 så är det fritt fram för alla andra att göra likaså. Många europeiska politiker kommer att få en giltig anledning att lämna en insats de egentligen inte har råd till. Troligtvis kommer många att ta detta halmstrå nu när det erbjuds.

Vad får det för konsekvenser för Sverige?

- HKP 16 Blackhawk var tänkt att börja operera i Afghanistan under 2013. Om den svenska styrkan under detta år mer eller mindre helt dras ur landet så är det tveksamt om Sverige kommer att skicka några helikoptrar.

- Våra nya terrängfordon, Patria AMV, hinner knappt levereras till Försvarsmakten innan alla soldater är tillbaka. Det lär heller inte de nya BvS 10 Mk IIB som precis beställts.

- Våra soldater kommer att få betydligt mindre att göra. Viss kommer det att finnas OMLT kvar för fortsatt utbildning av ANA och ANP, men dessa kommer till största del bestå av ärrade kaptener och majorer. Precis den kategori av militärer som Försvarsmakten gör sig av med för att fylla på med GSS.

En hel del materiel och förmågor som levereras precis när det insatsen avslutas. Har vi varit med om detta tidigare? Förhoppningsvis så kommer de dock att finna andra användningsområden.

Frågan är hur våra soldater kommer att känna sig när de drar sig hem? Uppdraget genomfört och landet stabiliserat eller lämnar de landet med svansen mellan benen och hoppas på att den afghanska regimen lyckas klamra sig kvar vid makten? Framtiden blir nog inte vad vi svenskar hoppats på. Jag tror tyvärr att den afghanska regimen kommer att få ingå många avtal med talibanerna för att kunna få någon typ av fred i landet. Med stor säkerhet kommer det att betyda ökat religiöst tryck i landet samt mindre kontroll över narkotikaproduktionen.

SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar