torsdag 23 februari 2012

Potentiella terrorister eller bara vanliga idioter?

Nu har det hänt igen. En pilot på ett SAS-flygplan bländades av en grön laser. Jag har tidigare tagit upp hotet från grön laser. Tyvärr så är det ett faktum att när det skrivs om olika typer av brott så avskräcker det inte alla människor utan snarare uppmuntrar vissa att bli s.k. Copycats.

Som ung ingenjör så experimenterade jag med det mesta. En klasskamrat lyckades vid ett tillfälle få tag på en laser från Sovjetunionen med närmast kirurgiska prestanda. Han hade fått för sig att skapa en produkt som kunde rita reklam på moln genom att snabbt svepa med lasern. Den höga effekten gjorde att de lasereffekter som används på diskotek stod sig slätt. Vi satt hemma hos hans föräldrar och roade oss med att rita figurer på vattentornet i Söderhamn som låg några kilometer därifrån. Till vårt försvar så hade vi inte en aning om regelverket kring användning av laser. Frågan är om det ens fanns ett svenskt regelverk avseende laser? Det här var långt före lasermannens eskapader och lång före att laserpekare fanns att köpa i varje elbutik värd namnet. Syftet med våra experiment var heller inte att skada utan ren upptäckarglädje.

Idag är det tyvärr annorlunda. Samtidigt borde man idag vara betydligt smartare med tanke på allt som skrivits i tidningarna och de som trots allt dömts för ofredande efter att ha "mordhotat" folk genom att peka med en laserpekare och låtsas att det är lasersiktet på ett gevär.

Frågan är bara om de vet vad konsekvenserna kan bli? Risken är stor att vi förr eller senare får ett haveri som beror på att piloten i ett sent läge bländas och begår ett misstag. Som tur väl är så finns det oftast två piloter ombord och risken att bägge bländas samtidigt är inte så stor. Brottet är därmed inte bara ett försök att msshandla piloten utan ett mordförsök på samtliga ombord.

Det är inte så lätt att skydda sig mot detta hot. I stridsflygplan så används ofta laserskydd för att skydda piloten mot bl.a. laseravståndsmätare på vissa typer av luftvärn. Dock så är de inte så effektiva mot just grön laser, då man av flera anledningar vill behålla möjligheten att se denna färg. Bl.a. så är HUD - Head Up Displayer oftast gröna.

I militära sammanhang så räknas en laser som ett vapen. Att belysa någon med laser räknas som att öppna eld. Enligt internationella regelverk så är vapen som avsiktligt gör fienden blind att räkna som inhumana och därmed också förbjudna.

The main tasks of the Review Conference were: to strengthen the provisions of Protocol II on the use of land-mines, booby-traps and other devices; and to consider the proposal for an additional protocol to restrict the use of certain laser weapons. Only the second task was completed, and an additional protocol was adopted - the Protocol on Blinding Laser Weapons to the CCW Convention, or Protocol IV. It prohibits the use of laser weapons that are specifically designed to cause permanent blindness to unenhanced vision and the transfer of blinding laser weapons to any recipient. Blinding as an incidental or collateral effect of military use of other laser systems, including lasers used against optical equipment, is exempt from the prohibition and the production of blinding laser weapons has not been outlawed.

Although the military utility of blinding laser weapons is limited, the adoption of Protocol IV was an important achievement. Blinding is a particularly abhorrent way of wounding the enemy and is more debilitating than most battlefield injuries because sight provides 80-90% of a person's sensory stimulation. Protection against the threat of blinding laser weapons is virtually impossible. This is the first time that both the use and the transfer of a specific weapon have been banned by the international humanitarian law of armed conflict.


Faktum är att med dessa regelverk så är det mindre allvarligt att fälla en bomb än att använda den laserpekare som ska styra bomben!!

Hur klassar vi i Sverige ett brott som begås med vapen som klassas som inhumana och därmed också är ett brott mot mänskligheten?

Tyvärr är det nog så att skulle någon tas på bar gärning så blir straffet mindre kännbart är att smita från skatt, undvika betala TV-licens eller piratkopiera filmer. Personligen så skulle jag i dessa fall vilja tillämpa de gamla hederliga kristna lagarna. "Öga för öga, tand för tand".

I Sverige är, trots allt tal om Al Qaida och insatser i Afghanistan, terrorister inte det stora hotet. De valniga hederliga idioterna är ett betydligt större hot. Frågan är bara hur man lagstiftar bort dumheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar