Ukraina och Ryssland har tidigare haft ett beroendeförhållande till varandra. Ryssland har tillgång till gas och olja och Ukraina har tillgång till transportledningarna. Samarbetet har inte varit utan konflikter. Ryssland har stängt av gasen när Ukraina inte betalat tillräckligt. Ukraina har stängt av gasen till Europa när Ryssland har försökt förbättra villkoren för sin egen del. Samtidigt så har Ukraina kunnat köpa gas till förmånliga priser för att de låter gasen flöda genom deras land till de rika kunderna i Europa.
Men nu verkar det vara slut på samarbetet och gasen blir genast dyrare för Ukraina. Anledningen stavas Nord Stream. I tisdags så flödade för första gången rysk gas genom svenskt vatten ner till kunderna i Europa. Underhållsanläggningar för ledningen finns i gotländska Slite. Säkert mycket populärt bland de gotländska lokalpolitikerna då det ger arbetstillfällen. Andra gotländska politiker är mindre roade. Gotland får därmed ett nytt svensk/ryskt strategiskt intresse, men kanske inte som vi är vana vid från det Kalla Kriget.
Putin presided over the filling of the pipeline with technical gas which is supposed to fill the pipeline before it starts pumping 27.5 billion cubic meters of gas to Germany, Britain, the Netherlands, France, Denmark and other European states at the start of October.
Putin said the launch of the Nord Stream would deprive Ukraine of its exclusive gas transit rights.
"Ukraine is our old and traditional partner. As any transit country it has the temptation to benefit from its transit position. Now this exclusive right is disappearing. Our relations will become more civilized," Putin told journalists.
...
The $11-billion Nord Stream project, in which Gazprom holds 51 percent, Germany's E.ON Ruhrgas and BASF-Wintershall 15.5 percent each, includes two roughly parallel pipelines with an overall annual capacity of 55 bcm.
The Nord Stream pipeline, which would bypass Ukraine, Belarus, Poland and other transit energy states, is expected to be completed in 2012.
Journalister för den delen!? Jag har inte sett särskilt mycket om denna för Sverige mycket intressanta händelse i svensk press. DN är den enda tidning som har haft en artikel, som även poängterar Ukrainas dåliga förhandlingssituation. SvD har haft ett par inlägg om slutspurten och de sista rördragningarna, men det är allt. Gotlands Allehanda har i varje fall lyckats gräva upp det intressanta faktum att Sverige indirekt köper rysk gas från Danmark. En neddragning av svensk kärnkraft kan därmed mycket väl innebära att vi blir beroende av rysk gas.
Ukraina hamnar därmed i en utpressningssituation. För att fortsätta köpa gas till bra pris så har Ryssland ställt kravet att Ukraina skall gå med i den ryska tullunionen.
Last week, Russian President Dmitry Medvedev said Ukraine might get discounts for gas if it joined the Customs Union between Russia, Belarus and Kazakhstan. But Ukrainian Prime Minister Mykola Azarov said Kiev wanted no discount, but a fair contract. Ukraine is reluctant to become the union's full member because such a deal would rule out signing a free trade agreement with the European Union.
Den ukrainska premiärministern vägrar dock, men säger att Ukraina kommer att fullfölja alla åtaganden avseende leveranser genom landet. Under tiden så fortsätter åtalet mot den förre premiärministern Julia Tymosjenko för att ha skrivit på ett långsiktigt dåligt avtal med Ryssland.
Svenska politiker har som vanligt stoppat huvudet i sanden och hävdar att Nord Stream inte påverkar det strategiska läget i Östersjön. Att Ryssland idkar utpressning mot Ukraina och kan nyttja Nord Stream som ett vertkyg i dessa förhandlingar verkar inte väcka särskilt stort svenskt politiskt oro.
Många politiska analytiker brukar hävda att världen blir mer stabil av mellanstatliga förbindelser då länder blir mer beroende av varandra. Problemet är att om man blir för beroende så uppstår det också en risk att bli utsatt för en eller annan typ av utpressning.
Hmm...undrar när man får läsa om detta på Togfors blogg...
GA
torsdag 8 september 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Apropå fulspel kan man fråga sig hur mycket substans det är i det gamla ryktet att Sovjet stöttade anti-kärnkrafts rörelsen i västeuropa. Jag har aldrigt grävt i det men med glesa mellanrum dyker det upp referenser till att Sovjet stöttade politiska rörelser som de uppfattade som försvagande.
SvaraRaderaNåja, ett upprepande av något sådant är nog ett för långsökt sätt att sälja gas, eller?
Köper vi naturgas av Ryssland bör vi först se till att ha Norge som alternativ leverantör. Gärna handel men inte beroende.
@Magnus: Våra grannar har alltid varit bra på Subversion. "Söndra och härska" är en taktik som de ryska tsarerna lärd sig och som utövades till fulländning av Stalin.
SvaraRaderaDe stora folkomflyttningarna i kombination med att de värnpliktiga inte fick göra lumpen i sin hemregion för att de inte skulle tveka att hjälpa att slå ner eventuella uppror är typiska exempel på detta. Gränsuppdelningarna i bl.a. Centralasien är ett annat. Stalin splittrade folkslagen för att de inte skulle bli tillräckligt starka, något som bl.a. Kazakhstan, Uzbekistan m.m. lider av då folkgrupperna är bosatta på olika sidor av gränserna.
Jag begriper inte hur tyskarna tänker. "Så bra att vi kan köpa billig rysk gas nu när Nordsjön börjar sina. När gasen i år är så billig kan vi genast skrota våra kol- och kärnkraftverk".
SvaraRaderaVilka förhandlingsläge har man då när leverantören av olika tekniska eller politiska anledningar vill höja priset eller inte säger sig kunna leverera några större mängder energi redan nästa dygn? /Bosse