tisdag 13 september 2011

Välkomna! :-) (uppdaterad)

Nu har Försvarsmakten startat upp sina officiella bloggar. Det ska bli intressant att se hur de utvecklas och vilken acceptans de får bland anställda och allmänheten. Jag tycker att Flygvapenbloggen och Armébloggen har visat på en bra start. Lite försiktigt i början och en viss censur av kommentarer, men på senare tid har det börjat dyka upp en hel del inlägg som vågar ställa intressanta frågor.

Att behovet finns av att diskutera de omställningar som Försvarsmakten genomgår är helt klart. Men för att skapa en bra debatt så måste man vara beredd att lyfta på alla stenar och diskutera alla frågor, även de som kanske svider en smula i skinnet. Det är därför viktigt att inte bara ha en mängd olika bloggar med olika profiler, utan också att tillåta många olika försvarsanställda komma till tals med inlägg. Att komplettera bloggarna med ett diskussionsforum skulle vara en intressant utveckling. Där skulle de som skriver inlägg kunna hitta aktuella frågaställningar att få inspiration från.

Jag ser dock mycket positivt på utvecklingen. Fortsätter det i den här stilen på Försvarsmaktens hemsida så kanske vi andra mer fredlösa bloggare kan dra oss tillbaka med vetskapen om att uppdraget är genomfört. Det känns lite som att vara en farfar som sitter vid brasan och ser sina barnbarn börja ta sina första stapplande steg samtidig som han berättar för dem hur det var förr. Eller så kanse det inte längre är vid brasan som man berättar sagor för sina barnbarn?

Wiseman, Cornucopia, Skipper, Cynisk och Commander.

SvD

Uppdaterad 11-09-20, 06:52
Johanne Hildebrandt välkomnar de förändringar hon ser i Försvarsmaktens öppenhet.

Den här nya öppenheten och att man ödmjukt erkänner problem istället för att försöka dölja dem är ett stort kliv framåt, och ett framgångsrecept eftersom det inger förtroende.

Fast förändringen kan inte ha varit helt enkel att driva igenom i denna kultur som genomsyras av hemlighetstänkande och fokus på operationssäkerhet. Det finns dessutom en stor misstro mot journalister hos officerare och soldater som, med viss rätt, tycker att pressen enbart klankar ner på och kritiserar dem.

Visst, det finns mycket kvar att åtgärda inom Försvarsmakten men som skattebetalare känns det betryggande att saker har blivit bättre.


Jag håller med. Saker och ting har blivit betydligt bättre. Men det finns fortfarande en hel del att göra åt själva verksamheten. I sin iver att rekrytera nya soldater så finns det tyvärr fortfarande tendenser att dölja det som skulle försvåra rekryteringen.

2 kommentarer:

  1. >Att komplettera bloggarna med ett diskussionsforum skulle vara en intressant utveckling. Där skulle de som skriver inlägg kunna hitta aktuella frågaställningar att få inspiration från.

    Det blir ju aldrig en fri debatt. Inlägg som inte passar in kommer att tas bort. När hela blogginlägg redan har tagits bort så tror jag inte på någon större debatt kommer att tillåtas här.

    SvaraRadera
  2. Dra dig tillbaka? Tillåt mig att småle. Den dagen är nog långt borta. Väldigt långt ;-)

    SvaraRadera