lördag 19 juni 2010

Var det allt? (uppdaterad)

Nu har kronprinsessan sagt ja till sin Daniel och 250.000 svenskar har hurrat längs med kortegevägen. Själv så stod jag vid Slussen och tittade på när HMS Visborg sköt 21 skotts salut då Vasaorden paddlade förbi. När sedan 18 stycken Gripen svepte förbi i en snygg formation så var dagen slut för min del och jag gick hem för att dricka en kopp te.

Väl hemma vid köksbordet så upplevde jag en slags anti-klimat. Var detta allt? Visst så håller jag med min bloggarkollega Borneo om att vi gjorde ett fint jobb och att det var bra PR för Försvarsmakten. Men samtidigt så reflekterar jag precis som min andra bloggarkollega Tokmoderaten att det var en pinsamt stor del av Försvarsmakten som var närvarande.

18 Gripen är en femtedel av allt vi hade att uppbringa. Hade vi gjort samma sak på bröllopet 1976 så hade nästan 100 Lansen, Draken, Viggen och kanske en och annan Tunnan kunnat svepa förbi. Det hade varit en syn för gudarna. Nu tog förbiflygningen i 18-grupp slut lite väl snabbt...

Uppdaterad 10-06-20, 19:45
Nu också på Youtube...Uppdaterad 10-06-27, 10:33
Enligt de sista beräkningarna var det 500.000 människor som var på plats och tittade på bröllopet. 499.999 plus jag själv med andra ord! PR värdet beräknas motsvara 2,7 miljarder kr.

På så sätt så har kanske FM:s bidrag lett till ett starkare Sverige utan att en endaste kula har avfyrats...

7 kommentarer:

 1. jag gjorde samma reflektion -en stor del av försvarsmakten var där. Vi gjorde dock en mycket fin insats och inramning.
  Nej Vi måste helt enkelt skaffa fler krigsförband till försvar av vårt land. Det är ingen naturlag att försvarsanslagen åtminstone inte skulle kunna följa BNP uppåt sett över en konjukturcyckel. Det är definitivt idag en tankelåsning även om Allan Widman och Staffan Danielsson försiktigt öppnat för en diskussion uppåt.
  Vi måste diskutera avvägning mellan kvantitet kontra kvalite, Vi måste diskutera avvägningen mellan vad vi lägger på internationell vsh kontra nationell.
  Andelen kostnader vi lägger på administrativa projekt eller materiel projekt som aldrig blir något är andra områden som måste skrutiniseras.

  SvaraRadera
 2. Varför koppla försvarsanslagen till BNP? Det naturliga vore väl att koppla mot en hotbild. Ja, jag inser att det är svårt att sia om framtiden.

  För övrigt håller jag med CI om att det hade varit trevligt att se fler flygplan i luften. Jag såg alldeles för mycket fartyg...

  /Pax Vobiscum

  SvaraRadera
 3. Att lyckas få ihop 18 flygvärdiga Gripar till samma plats samtidigt får väl betraktas som ett mirakel..... ;-)

  SvaraRadera
 4. Som alla riktigt onda människor, så har jag fallenhet för en viss sentimentalitet. Hela bröllopet var en lysande succé, särskilt rodden. Ett särskilt grattis till örlkn Hörnfeldt för en väl genomförd uppgift. Den enda plumpen i protokollet var den som vanligt plumpa Luuk, eller va´ han heter. Pinsam typ.

  SvaraRadera
 5. Ja bäst före datumet är passerat för länge sen.
  Orkar inte se på spåret längre.

  SvaraRadera
 6. Tja, vi hade i alla fall 18 spetsiga flygplan i luften men det kanske varit större effekt om vi, likt flottan, kunnat ankra dom längs kortegevägen. Svagt drar jag mig tillminnes att under min GFSU så hade Flygvapnet någon slags karusell över Malmö med anledning av Queen Elisabeth (den andra, under den första hade jag faktiskt inte börjat GFSU än) besök. Jag såg mest min grupp- och rotechef men jag vill minnas att jag kunde med snabb blick konstatera att det låg fyra grupper per höjdskikt och att det var fyra höjdskikt som cirklade över Malmö. Någon historiker som har bättre koll? Skönt i alla fall att vi numera har så djup fred att vi inte behöver större flygvapen.
  Bra också att Hemvärn, FMCK, Blå Stjärnan m fl kunde fylla ut när FM uttömt sina resurser.
  OBS, jag tar mig här friheten att försöka raljera lite. Ta inte illa upp, kära Riksdag!
  Dock inget raljerande när jag håller med Sumatra angående plumpen.

  SvaraRadera
 7. Ännu en gång fick F7 och F21 stå i fockus medan F17 som vanligt fick ta hand om den skarpa bevakningen. Ska man ta detta som en komplimang..?.. "Den enda skarpa flottiljen - F17"

  SvaraRadera