I pressen florerar det just nu spekulationer om oerhörda kvaniteter av dyrbara mineraler i Afghanistans berg. Värdet bedöms till 1 biljon dollar. (Att jämföra med USA:s kostnad för krigen i Irak och Afghanistan som fram till 2009 av en slump bedömdes till just 1 biljon dollar!).
Låt oss för en stund spekulera i att dessa mineralfyndigheter verkligen existerar. Låt oss dessutom anta att det tekniskt är möjligt att utvinna något i den svårtillgängliga terrängen och att talibanerna åtminstone i början inte ställer till några problem.
Jag ser två potentiella utvecklingar av en sådan möjlighet.
- Den positiva skulle innebära att Afghanistan helt plötsligt får ett värde annat än att vara en buffertstat mellan Indien, Pakistan, Iran, Irak och andra potentiella oroshärdar. I mitt exempel på lyckade COIN operationer i Malaysia så var en avgörande faktor för att britterna lyckades besegra motståndsrörelsen det faktum att Malaysia hade en oerhörd tillväxtpotential. På så sätt så fanns det vinster för lokalbefolkningen att stödja kampen för ett demokratiskt land. På samma sätt skulle Afghanistan själv kunna finansiera sjukvård, skola, polis m.m. och få en statsapparat som fungerar utan att vara beroende av omvärldens stöd. ISAF skulle även upplevas som betydligt mindre av en ockupationsmakt då pengarna skulle kunna användas för att se till att ANA/ANP får den utbildning och utrustning dom behöver och snabbare kan ersätta ISAF:s egna trupper.
- Den negativa innebär att omgivande länder får ekonomiska vinstintressen och försöker att få egen kontroll över landet. Vi har historiskt sett många liknande exempel. Indianernas kamp om de heliga Black Hills som beslagtogs (trots tidigare fredsförhandlingar med den amerikanska armén att bergen skulle få vara i fred) då stora guldfyndigheter upptäcktes vilket ledde till en av de stora guldruscherna under 1800-talet. Diamanter från Sierra Leone har finansierat många konflikter i denna region. Sverige har indirekt blivit påverkat då vår insats i Liberia 2004-2006berodde på oroligheterna i regionen. Ett annat "svenskt" exempel är Lundin Oils agerande i Sudan. Avslutningsvis givetvis oljan som legat bakom många av de största konflikterna det senaste århundradet. I detta läge skulle ISAF få det mycket svårt då intressenter skulle kunna finansiera talibanerna för att få tillgång till mineralerna. Talibanerna skulle helt plötsligt få tillgång till ett "lagligt" alternativ till opium för att finansiera sin verksamhet.
Himmel eller helvete? Utkomsten av ett verkligt fynd kan innebära både det ena eller det andra. Men lyssna först på min bloggarkollega Carniucopia, "Allt är inte guld som glimmar". Än så länge är mineralfynden i Afghanistan bara spekulationer och få vågar nog utmana talibanerna för att se om det verkligen är sant. Möjligtvis ska ISAF hålla ögonen öppna efter "humanitära" organisationer som använder sig av "livvakter" från företag som Xe/Blackwater. Vi bör därför förekomma i stället för att förekommas, se till att analysera om det finns något utvinningsbart i Afghanistans berg och sedan säkerställa att det positiva utvecklingsaltenativet ovan är det som slutligen inträffar.
Uppdaterad 10-06-16, 23:07
En smula mer nyanserade analyser börjar nu dyka upp.
– Det är redan tidigare känt att det finns en hel del fyndigheter i Afghanistan, problemet är att det inte finns någon utvinning i drift, säger vd Per Storm.
– Afghanistan är extremt svårt att utvinna metaller ur och därmed också ett av de mest kostsamma ställena i världen att göra det på, säger Marian Radetzki.
Ja, det man lätt glömmer i debatten om värdefulla mineraler är att vinst = inkomst - utgifter. 1 biljon i inkomst är bra, men det kan bli mycket dyrt att utvinna och då blir vinsten inte särskilt stor. Det är vinst de internationella företagen är ute efter, inte inkomst!
tisdag 15 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag är orolig och min oro heter Kongo.
SvaraRaderaOm korruptionen inom den afghanska regeringen är oroande idag när den får sin näring från opium och bistånd blir den inte bättre av att slänga in hundratals miljarder till från kinesiska gruvbolag.
Om den styrande elitens välstånd inte är beroende av folkets så brukar de senare bli utan.
Motståndare till Afghanistaninsatsen har länge talat om the great game; nu är det en verklig risk. Grannländernas intressen och intressesfärer motiveras nu även av ekonomiska motiv.
Vilket kan sluta i: Kongo.