fredag 11 juni 2010

Grattis och beklagar sorgen!

Jag sitter med senaste numret av två tidningar och konstaterar att Försvarsmakten förändras, men är kanske ändå densamma.

Värnpliktsnytt har gett ut sitt sista nummer. Det blev 39 år som en böld i baken i på många höga generaler. I detta sista nummer har man bl.a. en roande "recension" av försvarsmaktsledningen. Man konstaterar också att det kommer att bli ett vacuum i den allmänna debatten. Den vanliga pressen kommer givetvis då och då att göra stickprov i aktuella debattämnen, men den breda undersökande journalistiken som rotar i Försvarsmaktens byrålådor kommer att försvinna. Det kommer därför att behövas en ersättare. vem kommer t.ex. att arbeta för de kontraktanställda soldaterna? Vilket fackförbund kommer dom att tillhöra? Intresseorganisationen Svensk Soldat har precis startat upp, men dom kommer att behöva en tidning som sprider deras budskap.

Ett helt annat tonläge är det i tidningen Hemvärnet. Hv fyller 70 år och är "still going strong", vilket konstateras av deras egen tidning. Med nedläggningen av värnplikten så kommer vikten av Hv att öka. Tillsammans med de deltidsanställda kontraktsoldaterna så kommer Hv att stå för den svenska folkförankringen av Försvarsmakten. I det senaste numret finns en kavalkad av händelser, allt från födseln (efter finsk förebild precis som Lottakåren) under brinnande krig, via kalla kriget och övergången till insatsförsvar och krigsförband. En intressant resa, men hela tiden med fokus på försvaret av Sverige. Till skillnad från så mycket annat i FM så har Hv hela tiden haft bägge fötterna på jorden. Möjligtvis kan man beklaga den tillfälliga fokuseringen på internationella insatser, men nu är man tillbaka i det nationella försvaret och att stödja det svenska samhället i allt från eftersök av försvunna barn till att bära sandsäckar vid översvämningar.

Det är som man brukar säga. För varje dödsfall så föds det någon ny. Hur som helst. Grattis Hemvärnet och beklagar sorgen Värnpliktsnytt!

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Synd att CI tar bort inlägg!

  http://kennysideshow.blogspot.com/2010/06/slip-of-tongue.html förklarar kanske varför?

  SvaraRadera
 3. @David: Anders B:s inlägg är det inte många som saknar. Vill ni skapa en 9-11 konspirationsblogg så finns det många andra att välja på. Det här är inte en av dom.

  Vem vet, er alldeles egen CI är kanske en av dom som försöker dölja Sveriges inblandning i att Twin Tower rasade? Som kompensation för att vi håller tyst ska tydligen Skanska få bygga delar av det nya...

  http://www.swedishwire.com/business/3370-skanska-builds-world-trade-center-train-station

  OBS: Kraftig ironi för den som inte förstod det! :-)

  SvaraRadera
 4. @CI: trodde AB:s inlägg handlade om FM är rätt huvudman för skydd av civil, statlig uppbyggnad i Afghanistan! FM är ju rätt bra pà att avskaffa värnpliktsförsvaret (och har just lagt ner en tidning om vpl) men uppdraget i Afghanistan kanske bäst utförs av polis eller privata företag? Tyskland sände ju 2001 Bundeswehr att skydda civil uppbyggnad i Afghanistan och trodde att de skulle vara hemma igen 2002. De är fortfarande där ... och är inte särskilt populära! Och Bundewehr vill själva àka hem. Sudda inte bort seriösa inlägg, CI!

  SvaraRadera
 5. @David Cameron: AB kommentar handlade till stor del om konspirationsteorin bakom 9-11 och hans kommande inlägg till Journal of Engineering Mechanics. Inget av detta hade att göra med detta blogginlägg och därav strykningen.

  SvaraRadera
 6. En mycket fin och ingenjörsmässig rapport på min ära. Tacka Anders för att han lade ut just den rapport som han försöker såga! :-)

  http://heiwaco.tripod.com/blgb.pdf

  P.S: Jag gick faktiskt in på Journal of Engineering Mechanics. Anders inlägg är enbart en "discussion" (d.v.s. ej godkänd och vetenskapligt granskad) på den tidigare "technical paper" som också besvaras av författarna.

  http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=JENMDT000134000010000892000001&idtype=cvips&gifs=yes&ref=no

  http://ascelibrary.aip.org/dbt/dbt.jsp?KEY=JENMDT&Volume=CURVOL&Issue=CURISS

  Anders är kanske snäll nog och lägger ut deras svar också? Ordet foliehatt kanske nämns?

  SvaraRadera
 7. Klart att min artikel i Journal of Engineering Mechanics är typ 'Discussion' som naturligtvis granskas av redaktör och/eller peer reviewer innan godkännande/publicering. Men det var inte det som mitt av CI strukna inlägg handlade om. Synd att CI censurerar sin egen blogg.

  SvaraRadera
 8. @Anders: Det handlar inte om censur utan att som bloggägare har man både rätt och skyldighet att se till att inläggen håller sig till ämnet och är sakliga. Du får gärna återkomma med ditt inlägg, men var snäll och sluta försöka driva en konspirationsterorikampanj.

  SvaraRadera
 9. @CI: Jag driver ingen konspirationsteorikampanj. Du skriver om FM, Vplnytt som läggs ner, undersökande journalistik, mm och jag funderar kring det, t.ex. om FM är rätt huvudman i Afghanistan och att det kunde diskuteras i nàgon typ av FM-tidskrift. I Tyskland diskuteras Bundeswehrs Afghaninsats vitt och brett. I Sverige verkar det vara rätt tyst!

  SvaraRadera
 10. @Anders: Återkom med ditt inlägg och hoppa över 9-11 teorierna så lovar jag att inte "censurera"

  SvaraRadera
 11. @Anders: Läs och begrunda...

  http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/arga-amatorer-ville-stoppa-einsteins-teori_4841011.svd

  SvaraRadera
 12. När nu Hv föds igen, kanske det kan få en egen snabblänk överst på din blogg?
  http://www.forsvarsmakten.se/ har snabblänkar till Armen, Flygvapnet och Marinen på förstasidan, så det kan väl vara en ide här med?
  /Johan J

  SvaraRadera
 13. Hmm... jo, det ska nog gå att lösa. Blogger har bara en begränsning på 10 menyval, men jag kan ta bort länken till startsidan eftersom samma funktion finns genom att klicka på rubriken "Chefsingenjören".

  SvaraRadera