torsdag 15 september 2011

Vaktavlösning!?


Carl Bildt skriver på sin blogg att Regeringen idag kommer att lägga fram en proposition om att förlänga insatsen i Libyen med 30 dagar.

De svenska flygspaningsinsatserna är fortfarande viktiga med hänsyn till kvarvarande osäkerhet i delar av Libyen, och vi vill inte hamna i ett läge då vi skulle tvingas att avbryta dem i förväg bara för att det existerande riksdagsmandatet för operationen löper ut.

Vi begär nu en förlängning med 30 dagar, vilket tar oss till slutet av oktober.

Om insatsen kommer att behövas så länge vet vi inte.

Vi hoppas att så inte skall vara fallet.

Men att vi av mandattekniska skäl skulle tvingas att avbryta i förtid skulle vara olyckligt.


Bra att man inser att flygstyrkan fortfarande behövs.

Dåligt att man tar sena beslut (mandatet för den nuvarande gruppen går ut 24 september) och att man "småduttar" med längden på insatsen. Är det detta som det nya personalsystemet skall syfta till? Att politiker skall medges möjligheten till velighet?

Hur som helst så förstärker t.ex. Storbritannien sin närvaro i jakten på Khadaffi och de flyende legosoldaterna.

On Thursday, Royal Air Force Tornado GR4s participated with other allied aircraft in a major strike by NATO against a significant command and control facility located near Birak, over 400 miles (644km) south of Tripoli, in the Sahara.

Major General Nick Pope, the Chief of the Defence Staff's Communications Officer, said:

"NATO surveillance had demonstrated that the site, much used by the Gaddafi regime in the past, was once more in active use as a military headquarters. Numerous military targets within the compound were destroyed.

"A similar long-range Storm Shadow attack was also launched by GR4s on Saturday - again flying from RAF Marham in Norfolk - to hit a major military staging post used by Gaddafi's troops in the town of Sebha, 30 miles (48km) from Birak.

"RAF aircraft also helped NATO maintain its armed reconnaissance patrols over other parts of the country, and on Friday afternoon Tornado and Typhoon aircraft destroyed a command and control installation near Hun in central Libya."


Det gäller att inte ge dem möjlighet att växa till igen som i Afghanistan 2001 eller att bl.a. luftvärnsrobotar börjar spridas med hemvändande legosoldater. Lämnar vi Libyen helt åt sitt öde så är risken stor för just detta, då den nya regimen knappast har kontroll på landet ännu.

Vi bör dock passa oss noggrannt för att sätta in markstyrkor. Glöm inte att vår insats i Afghanistan inleddes med just humanitära insatser och CIMIC samt små förband med specialstyrkor för att garnatera regimens säkerhet. Detta skulle kunna vara något även för Libyenh, men då måste vi undvika eskalering av närvaron.

Bra jobbat FL02! Lycka till FL03!

SvD, DN

14 kommentarer:

  1. "Lämnar vi Libyen helt åt sitt öde så är risken stor för just detta, då den nya regimen knappast har kontroll på landet ännu."

    Det är just den nya regimen som är problemet.
    Islamister som redan börjat sprida vapen till andra terrorister. Många av dessa kommer att användas mot Israel.

    Du anser troligen inte att jihadwatch är en lämplig nyhetskälla, men det finns länkar till accepterade media i artikeln.

    http://www.jihadwatch.org/cgi-sys/cgiwrap/br0nc0s/managed-mt/mt-search.cgi?search=20%2C000&IncludeBlogs=1&limit=20

    SvaraRadera
  2. FL03?

    Menar du på allvar att man avser skicka ner en ny rotation för en så kort förlängning som 30 dagar? Jag hoppas verkligen inte att man gör det.

    Visst är det för jävligt att politikerna är slöa med att fatta beslut men när det väl är fattat får man bita ihop och fullfölja. Kritik för deras saktfärdighet ska givetvis framföras.

    SvaraRadera
  3. "Är det detta som det nya personalsystemet skall syfta till? Att politiker skall medges möjligheten till velighet?"

    Att kunna agera på stört efter en massa velighet och i andra änden av insatsen vara uthållig när insatser som skulle ha varit korta drar ut på tiden är förmågor som politiken borde vara beredd att betala en hel del för i försvarsbudgeten.

    Politiken är ofta ryckigt och en anpassning till det vore bra då jag är säker på att vi kommer att få en epok med många överraskningar, både positiva som den arabiska våren och negativa.

    Frågan blir: Vad måste vara stabilt för att hantera att politiken och den säkerhetspolitiska verkligheten är ryckig?

    SvaraRadera
  4. Jaha? Hur många hade sett fram emot den 25 eller nått sånt. Biljetter var färdiga, man har gjort överenskommelser, man har bokat middagar. Pappor, makar väntas hem men får nu tydligen fördubbla sin tid borta. Är det det här som kallas god personalpolitik? Varför i helvete får inte försvarsmakten förbereda sig för något som kanske kommer? Inför förra vändan så tycktes det som om det var kort om tid och det utlovades större framförhållning. Men vad fick vi?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  5. JK:
    Dags för FV att bli behandlade som Marin- och Mark-personal blivit under historien. Det är alltid lite synd om FV, trots goda levnadsförhållanden på schyssta hotell mm. Vad tror du marinjärerna som är i GBG-området nu tycker? Spelar det någon roll om man är borta från familjen i medelhavet eller här hemma. Skräp er bortskämda flygare!

    SvaraRadera
  6. Anonym 00:20, du talar som du verkar ha förstånd till. Hur ofta förlänger man en armémission med en månad, eller roterar ut personal som inte står i beredskap, med en veckas varsel? Nej, inte så ofta va? Inom flera kompetensområden har i stort sett all personal redan varit ute på FL 01/02, vilket gör att man nu måste åka en gång till. Större än så är inte Flygvapnet. Därför hade man, precis som JK skriver, önskat en något bättre framförhållning från våra politiker. Det känns ju lite onödigt att varje förband ska hinna vara på väg att avveckla kontingenten innan man fattar beslut om förlängning.

    För övrigt bor man på Sigonella i ett bullrigt tält, några hundra meter från en startbana där det bedrivs verksamhet H24, eller är man två som delar ett enkelrum i de ganska så nedgångna soldatbostäderna. Det är ändå ganska okej boende, men nog ganska långt ifrån de "schyssta hotell mm" som du föreställer dig.

    "Skräp" dig själv! Vi biter nog ihop och löser uppgiften ska du se, men jag tycker man hade kunnat begära lite bättre framförhållning.

    Lt M, FL 01

    SvaraRadera
  7. Anonym 00:20,

    Är det så att ni FM-bröder sitter i fikarummet och triggar upp varandra med lögner likt en syjunta? Skaffa lite kunskap innan du kräker ur dig saker du inte har koll på.

    Jag antar att livet måste vara pest om man hatar genom dåligt påhittade lögner. Ni är värre än jantekramare; ni hittar först på något och SEDAN blir ni janteavis på den lögnen. Patetiskt.

    SvaraRadera
  8. Snart skiter jag i det här. Är det en tävlan i att ha det sämst? Är det någon slags prestige i att ha det så dåligt som möjligt? Så fort man efterlyser något bättre så skall man vara glad över att man inte har det så illa som alla andra har det. Dessutom skall man tydligen vara extra väl behandlad med lyxiga hotell, m.m.

    Frågar man facket varför man inte driver vissa frågor så får man till svar att man inte har alla medlemmars stöd. Tydligen så tycker många medlemmar att det skall vara så djävligt som möjligt.

    Jag låter Monty Python tala: Four Yorkshiremen

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  9. @J.K: Det intressanta är att denna diskussion dyker upp varje gång någon från Flygvapnet anser att saker och ting går att sköta på bättre sätt.

    Det som borde räknas är effekten av förbandet, inte om man bor i tält (vilket kanske är det enda alternativet på patrull i Afghanistans berg) eller i baracker på Sigonella. De hotell som initialt användes berodde på att det helt enkelt var det enda alternativet som gick att få fram med kort varsel. Glöm inte att förbandet knappt visste var de skulle landa när de lämnade Sverige.

    Sömn har alltid räknats som en en mycket viktig framgångsfaktor för flygande förband. Att spara tusenlappar genom att underbemanna ett förband är korkat då man riskerar miljoner om ett haveri skulle bli resultatet av glömska eller slarv beroende på trötthet.

    Tyvärr så verkar inte insikten i de andra vapengrenarnas verksamheter vara särskilt stor i dagens Försvarsmakt. Detta trots att man numera har gemensam Officershögskola där utbytet borde vara givande på samma sätt som det sker på Kaptens och Majorsnivå på FHS.

    Eller är det helt enkelt så att eleverna på officershögskolan inte har tillräcklig insikt om sina arbetsuppgifter ännu för att kunna upplysa varandra?

    SvaraRadera
  10. Det finns alltid någon som har det bättre och någon som har det sämre. Oavsett så är upplägget av insatsen annorlunda än de nuvarande mer stationerade utlandsmissionerna som Sverige medverkar i. Det tragiska i sammanhanget är att det finns åsikter om att FM-kollegor har det för bra? Under en mission, oavsett geografiskt läge, så är väl ändå det ett mål att göra det så bra för sig som möjligt. Annars så borde samma diskussion föras hemma och att alla oavsett FM-gren bör ha det exakt lika. Det vore outvecklande och FM som arbetsgivare skulle nog vara nöjd mycket nöjd med raka led och inga förbättringsförslag.

    Till sammanhanget så har situationen inför bemanningen till både FL01, FL02 samt FL02:3 haft korta tidsaspekter med avseende på rekrytering. Tidsaspekterna för rekryteringen har blivit kortare och kortare samtidigt som personalen ställer upp för Sverige och för att få uppgifterna att gå runt. För detta så får många i förbandet en ganska låg uppskattning utifrån nuvarande utlandsavtal som påverkar ersättningen. Detta med tanke på bland annat ersättningen "uppkommen insats" som utbetalas per månad eller antal dagar i missionen för att få rätt till "leave".

    Dock så känns det skönt att svenska folket med 73% stödjer insatsen och att förfrågan från NTC till NATO gör att man känner att insatsen fortfarande uppskattas, oavsett vad folk tycker hemma i fikarummet.


    Tjänstgörande vid FL02

    SvaraRadera
  11. @ CI 18.49

    Det sistnämnda! Detta beror på att de som antas och påbörjar sin utbildning inte vet var de kommer att verka, knappt ens vilket vapenslag/försvarsgren de kommer att tillhöra. Den enda kunskap och erfarenhet de har med sig är från GMU motsv och vissa har nån mission i ryggsäcken.
    Vidare är huvuddelen av utbildningen inom taktik/krigsvetenskap arenaindelad förutom första kursen och sista övningen. Det bedrivs alltså ingen gemensam "försvarsinformerande" utbildning på OP. Sitt eget gebit har man koll på efter examen men inte mycket mer...

    SvaraRadera
  12. @Lt M
    Den senaste förlängningen av en armémission jag kommer på är när BA12 övergick till BA99, fast det var 3 månader. Det senaste är väl när TD01 förlängdes som TD01F, men det var Amf. I båda fallen har vissa valt att stanna och andra nyrekryterats.
    Även på andra missioner har det hänt att vissa fått stanna någon månad extra, fast det har ju varit frivilligt.

    Vakansuppfyllnad med någon veckas varsel sker hela tiden. Utbildningen till enskild rotation är normalt sett 2 veckor, men det är inte alltid det hinns med.


    Har för mig att jag läst/hört någonstans att man var förberedda på en eventuell förlängning. Förhoppningsvis har man undersökt det så man vet hur stor del av förbandet som måste ersättas.
    Så länge en förlängning sker på frivillig basis ser jag inte problemet med det.

    SvaraRadera
  13. @Anonym 22.33: Problemet är att det nya anställningsavtalet inte längre behöver ta hänsyn till frivillighet.

    SvaraRadera
  14. 22:33, att vi får kort varsel en gång får man svälja.

    Fakta på bordet är följande:

    FL02 skulle sättas upp på kort varsel och försvarsmakten har också löst ut personal ifrån semesterbokningar för tusentals kronor om det behövts för att sy ihop det här. Man lovade också att det här var en engångsföretelse och man menade att mandatet den här gången möjliggjorde att försvarsmakten skulle kunna företa förberedelser för att kunna skicka en FL03 utan ett direkt beslut ifrån politisk ledning. Det har inte kommit någon planeringsinriktig ifrån Fö, det har inte förekommit någon animerad diskussion utan helt plötsligt säger Juholt att man hörsammat NTC.s vädjan om fortsättning och därför kommit överens med regeringen om att fortsätta flyga över Libyen.

    Riksdagen har haft sommaruppehåll och det har gjort att vi inte trott på talet om att få goda möjligheter till förberedelse att fortsätta. Därför tror jag att det funnits en mental förberedelse till att kunna fortsätta.

    Bristen på planeringsinriktning har också inneburit att vi har bokat upp personal för avveckling, resor är bokade, materielen är intecknad för övningar och utbildningar, m.m. En del personal genererar nu leaveledighet, semestrar och ledighet för övertid och övningsdygn måste tas ut och hemmaförbandet har inte möjligheter att verka fullt ut för resten av året. Personal hemma som sökt ledigt kommer att få återta denna för att vi skall kunna en rudimentär förmåga.

    Det här irriterande spelet drabbar inte bara förbandet FL02 utan även den största delen av flygvapnet negativt.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera