Jag har sett fram emot att få läsa Kaj Karlssons bok "Operation Nordvind". Reklamkampanjen inför publiceringen för en vecka sedan har varit omfattande och jag liksom många andra har varit nyfikna på att få en inblick bakom de vanligtvis så stängda dörrarna hos Försvarsmaktens specialförband och det mytomspunna SSG. Kaj har med sin bakgrund i Kustjägarna och SSG bra förutsättningar för att komma med intressanta detaljer.
Låt mig få inleda med vad denna bok INTE är. Det är inte en svensk motsvarighet till "Jaeger - I krig med eliten" med syftet att beskriva hur svenska trupper agerar i t.ex. Afghanistan. Det är heller inte en bok som likt Cornucopias "Midvintermörker" har syftet att beskriva hur SSG skulle agera vid en konflikt där svenska förband blir inblandade.
Nej, boken har mer gemensamt med Jan Guillous Hamilton-serie. Fokus är på en persons agerande och inte förbandet SSG. Huvudpersonen i boken, Gustav Sterner, har lämnat sin befattning i SSG efter en personlig tragedi som inträffat samtidigt som han var på uppdrag i Afrika. Av en slump så blir han vittne till ett mord i Stockholms skärgård som visar sig ha förgreningar till ekonomiska intressen i Rysssland och internationell terrorism.
Man kan läsa denna bok på två sätt.
- Som ren spänningsroman så får den betyget godkänd. För min del så tog det ca tre kvällar att läsa igenom boken. Boken är uppdelad i fyra delar där den första delen är en ren prolog som visar bakgrunden till relationen mellan de två huvudpersonerna i boken och som skapar en viss förståelse för hur Sterner tänker. Del två har ett thrillerliknande upplägg i jakten på terrorister i Sverige. Del tre visar tydligt att Kaj har en viss misstro till svenska politiker, då de i vanlig svensk "tyst diplomati" stil vägrar att reagera på hotbilden. Den fjärde och avslutande delen är ren action där Gustav Sterner på egen hand tar striden till forna Östeuropa. Min enda negativa reflektion över detta upplägg var att det var svårt att förstå huvudpersonens agerande innan man fått inblick i orsakerna som inte avslöjas förrän i slutet på del fyra. Steget mellan del två och fyra blir därför ganska så stort.
- Som en inblick i hotet från terrororganisationer samt Sveriges förmåga att möte detta hot så får den betyget väl godkänd. Boken visar hur Sveriges agerande i världspolitiken kan få stora konsekvenser. Våra politiker agerar internationellt med stor pondus och mycket naivitet. Det finns en ohelig allians mellan en del aktörer inom den internationella ekonomin och den globala terrorismen. Det är t.ex. inte för inte som svenska politiker har varit mycket avvaktande till Antonovs intressen i den svenska biltillverkaren Saab. Kaj har varit tvungen att ändra en hel del på fakta som t.ex. vilka som gör vad inom den svenska underrättelsetjänsten. Det är dock intressant att spekulera i hur offensiv svensk underrättelseinhämtning egentligen är nu för tiden? FRA har alltid varit mycket aktiva inom ramen för signalspaning och att FRA-lagen fick så stora rubriker pekar på intresset av att vidga på ramarna. Jag är därför mycket nyfiken på Kajs kunskaper om IT-spionage där en hel del av metoderna som nämns faktiskt fungerar. Att t.ex. USA/Israel nyligen lyckades med att få in en s.k. "mask" i ett iranskt kärnkraftverk visar var den moderna striden egentligen pågår och kommer att pågå i framtiden. Kanske ett upplägg för en kommande bok från Kaj?
Att Kaj har tappat tron på svenska politiker lyser igenom då och då i boken och den nuvarande Regeringen och försvarsledningen får sig ett antal sparkar där det känns.
"Vad har vi för incidentberedskap? Kan inte Flottan blockera farleden eller... eller göra fartyget manöverodugligt med en torped?" sa statsministern till slut.
ÖB bytte ställning, korsade benen åt andra hållet och konstaterade att allt större besparingskrav i kombination med en bedömt minskad hotbild mot territorial-Sverige satte sina spår. "Flottan ligger vid kaj utan tränad personal, med begränsad mängd drivmedel och skarpa vapen i bergrum. De hinner omöjligt göra något."
"En torped vore dessutom ett lite för trubbigt instrument", sa översten och fick en ilsken blick från finansministern som svar. I dessa lokaler tillrättavisade man inte landsfadern och ledaren av folket.
"Och Flygvapnet?", sade statsministern.
"För riskabelt. Träffsäkerheten hos robotarna är inte tillräcklig för att undvika civila dödsoffer och piloterna har inte fått tillräckligt med flygtid för att med säkerhet kunna lösa uppgiften. De få plan som står i beredskap är enbart utrustade med vapen mot luftmål."
Peter Lundström betraktade ÖB och noterade att han lagt huvudet åt sidan, signalen att tålamodet tröt.
"Dessutom befinner vi oss inte formellt i krig, vilket begränsar Försvarsmaktens befogenheter", sade ÖB. "Detta är en polisiär fråga."
Nu tröt finansministerns tålamod "Om ni hade sett till att förvalta de resurser ni fått hade vi inte haft det här problemet." Han sköt fram hakan och granskade först översten och sedan ÖB. "Vad hände egentligen med uttalandet att 'Försvarsmaktens förmåga möter kraven'?"
Försvarsministern valde den säkra utvägen och instämde med föregående talare.
ÖB noterade avmätt att det hade gått aldeles utmärkt att planera landets försvar om inte regeringen ständigt ställt krav på regionalpolitisk hänsyn. Att Försvarsmakten dessutom tvingades hålla inhemsk försvarsindustri om ryggen genom dyra avtal underlättade inte.
Arga genmälen fyllde genast rummet samtidigt som statsministerns blick flackade mellan dem.
Jag hoppas att Kaj fortsätter med sitt skrivande, då det saknas svenska skribenter inom denna genre. Det finns på tok för gott om svenska deckarförfattare, men allt för få som skriver rena actionnoveller. Ännu färre finns det som har kunskap om svensk säkerhetspolitik och hur svenska specialförband agerar för att nå de svenska säkerhetspolitiska målen.
Vad tycker då andra recensenter?
På SoldF (som för övrigt får ett stort tack av Kaj för granskning av manuset) så finns en hel del kommentarer med svar från Kaj.
Min bloggkollega Cornucopia, som verkar ha oändligt med fritid, har redan läst klart och recenserat Kajs bok.
En annan bloggkollega, Morgonsur, har också för avsikt att läsa "Operation Nordvind". Det ska bli intressant att se vilket betyg boken får från honom.
För de som är nyfikna på boken så har Kaj lagt ut 130 sidor som "smakprov". För de som vill köpa boken så finns den på Bokus för 140 kr, Adlibris för 149 kr och Bokia för 144 kr.
söndag 8 maj 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag får nog lov att hålla mig till semestern, men den verkar lovande.
SvaraRaderaCI, det andra klassar som fritid klassas för min del som jobb.
SvaraRaderaBoken finns hos ord och bok också, mycket nöjd med dom sen jag besällde midvintermörker av dom (också en mycket bra bok)
SvaraRaderahttp://www.ordochbok.se/visa_produkt.asp?t=Operation+Nordvind&id=402958&lang=sv