På Stockholm Media Weeks så förvånade Hexagons VD Ola Rollén publiken genom att avslöja att man bidragit med utrustning som använts i samband med attacken mot Usama bin Ladens gömställe.
- Vår utrustning användes vid attacken mot bin Ladin, sade Ola Rollén, enligt Resumé.
Hexagon tillverkar mätutrustning och är en stor leverantör till det amerikanska försvaret.
Vad är det då för typ av utrustning som Hexagon levererat? Med tanke på att USA i samband med insatsen avslöjade att man byggt upp en träningsanläggning i form av en modell över bin Ladens gömställe så är det troligt att Hexagon använt sig av en av sina kärnkompetenser inom GIS - Geografiska Informations System som man bl.a. kommit över i samband med uppköpet av bolaget Intergraph.
GIS is a computer-based system for collecting, storing, analyzing and presenting position-related information. Techniques used to collect data include GPS, digital image processing, photogrammetry, radar data, laser scanning, spectral analysis, digitalization of analogue documents and field inventories with various measurement instruments. Hexagon also develops digital sensors and software for the interpretation of images in two or three dimensions.
The largest customer groups within GIS are the security and defence-related industries, the national rescue services agencies, other government agencies and authorities and architects. The main drivers of demand are the need to update and plan for changes in the cityscape or the environment, and for mapping natural disasters.
Hexagons ursprungliga kärnkompetens inom GIS är att mäta upp olika miljöer. Med stor sannolikhet har USA använts sig av liknande tekniker för att med satellit, UAV och de CIA-agenter som fanns i närheten av gömstället fotografera och mäta upp området. Sedan har man använt tekniker från Intergraph för att bygga upp 3D-miljöer som använts i bl.a. Blackhawk-simulatorer för att öva de soldater som deltog i insatsen.
"Mission Rehersal" är ett område som växer allt mer. Med hjälp av simulatorer och träningsanläggningar så förbereder man enheter så att de kan genomföra en uppgift med högsta möjliga effekt och minsta möjliga egna förluster.
Den senaste tiden har det varit debatt om den svenska vapenexporten och bl.a. Svenska freds tar till metoder som att kapa Försvarsexportmyndighetens (FXM) webadress.
Men vad är egentligen att räkna som vapenexport?
Att t.ex. stridsflygplan och stridsvagnar räknas till vapenexport förvånar nog ingen. Enligt svensk lag råder ett allmänt exportförbud mot dessa typer av produkter och varje försäljning är därför ett undantag som de svenska företagen får tillstånd att genomföra från ISP - Inspektionen för Strategiska Produkter.
Sedan finns det gråzoner som t.ex. produkter med dubbla användningsområden. Det kan vara helt vanliga produkter, som t.ex. vissa typer av gödsel som är alldeles utmärkt att använda vid tillverkning av sprängämnen eller precisionsmätningsutrustning som kan användas inom industrin eller vid tillverkning av kärnvapen.
På senare år har dock fokus för många företag flyttats från att sälja produkter till att sälja tjänster. Hur gör vi t.ex. med bolag som hyr ut "vakter" till Irak eller Afghanistan? Deras personal kanske inte ens finns inom Sverige. Hur gör vi med utbildning av soldater liknande fallet ovan? Hur gör vi med t.ex. underhåll av civila flygplan som används för att transportera militärmateriel?
Sedan finns det bolag som tar fram teknik på uppdrag av Försvarsmakten och som sedan säljer denna teknik civilt. Vad hade Ericsson varit utan stora militära beställningar genom åren på radarutrustning, kommunikationsutrustning, ledningssystem m.m.? Då den civila marknaden har sprungit om den militära så köper försvarsmakter världen över numera in civil s.k. COTS-utrustning och anpassar den för militärt bruk. Hur klassar vi t.ex. en Android-telefon med en app för kryperad säker kommunikation för specialförband?
Gränsen är med andra ord mycket flytande. Det Svenska Freds, OFOG m.fl. andra grupper borde fokusera på är därför inte produkterna som sådana, utan hur de används. Jag har t.ex. inte sett en enda representant för dessa föreningar på gatorna i Syrien för att protestera mot regimens användning av våld mot sina medborgare. Men tyvärr så är många av dessa föreningar mer ute efter rubriker i Expressen och Aftonbladet än att göra någon verklig nytta.
Men denna diskussion bekymrar nog inte den svenska aktiemarknaden särskilt mycket. För Hexagon verkar det just nu gå mycket bra och på börsen så stiger deras aktier som en raket.
Se även Försvar och Säkerhet.
Resumé
LASSÚ, DE HALÁLOS
1 timme sedan
De så kallade vita bussarna användes till att köra judar och andra till förintelse innan de antog den humanitära resan hem.
SvaraRaderaSamma fordon och två helt skilda synsätt på verksamheten de användes till.
Vi har väl haft liknande tvehågsenhet om lastbilar och telefonväxlar i närtid?
Ju mer "civil" verksamhet som knyts till krigsmakterna blir gråzonerna större och flytande.
Informationsteknik och hantering av data är det område som alla experter säger att man vinner nästa generations krig med. Förbud mot export av ITteknik?
Svårt intill omöjligt!
Teaterdirektören.
Volvolastbilar som användes för att dra Scudrobotar i Irak, Skanskatekniker som byggde Saddams bunkrar, Boghammar Marin som levererade snabba båtar till Iran m.m.
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Boghammar_Marin
En global värld innebär att svenska företag ibland får intressanta sängpartners. Antingen så låser vi in oss innanför gränsen och stoppar huvudet i sanden, eller så får vi inse att hur vi än gör så finns det onda människor där ute som kan använda all typ av teknik på fel sätt.
Och det kommer bara att bli alltmer grått.
SvaraRaderaBortsett från ett fåtal saker som låter "pang" så handlar framtidens materiel- och systemförsörjning om militära tillämpningar av civila produkter och komponenter.
COTS är lika lite fluga som internet är det och frågan är ifall kanske även outsourcingtrenden är irreversibel.
I alla fall på medellång sikt.
En annan fråga är hur kapabla lagstiftarna är att reglera sånt som framtida bio- och nanofabrikationssystems potential för att framställa massförstörelsevapen med extremt små resurser.
Vi har även datavirus som "Stuxnet". En halvfet hacker kan med Jolt Cola som enda hjälpmedel åstadkomma mer skada än en B-2.
SvaraRaderahttp://www.idg.se/2.1085/1.381684/ny-variant-av-stuxnet-uppges-funnen-i-iran
Vi behöver reglera den globala koffeinhandeln...
SvaraRadera@Forsno: :-)
SvaraRaderaEn del civila bolag har gått långt in på gråskalan.
SvaraRaderahttp://www.svd.se/nyheter/utrikes/blackwaters-grundare-bygger-ny-arme_6165577.svd
En liten rapport från FOI om vad vi höll på med för fem, sex år sedan i ärendet.
SvaraRaderaTill hängmattan?
FOI-R--1819--SE
Dec 2005
Projektnummer E7079
Projektledare Anders Törne
Titel. Inventering av tekniskt beslutstöd av strid i urban miljö - TEBE slutrapport.
Beställare FM.
Cybersoldaten Marcus.
Meteor är en intressant utmaning för ISP. Projektet styrs av en styrgrupp där bl.a. Sverige deltar.
SvaraRaderahttp://www.flightglobal.com/articles/2011/05/13/356619/numerous-export-enquiries-for-meteor-missile-says-uk.html
Men vad händer om ett land vill köpa roboten och detta land inte finns med på ISP lista över godkända länder? Behöver vi exporttillstånd för de delar som vi tillverkar till Meteor? Eller är det bara en komplett robot som sätts ihop i något av de andra länderna som behöver exporttillstånd från just det landet? Vad händer om Sverige säger nej till enpotentiell kund och de övriga säger ja? Har vi då straffat oss ur framtida sameuropeiska projekt?