söndag 11 september 2011

24 timmars väntan

Idag är det 10 år sedan islamistiska terrorister kapade fyra flygplan och med tre av dem lyckades rasera World Trade Center 1 och 2 samt stora delar av Pentagon. Världen har sedan dess förändrats. Rädslan för terrorism har medfört två stora krig i Afghanistan och Irak. Totalt så dog 2996 människor på de fyra flygplanen och i de tre byggnaderna. Hur många som har dött i krigen sedan dess är svårt att beräkna, men det handlar om 100.000-tals.

Attentaten har fortsatt i västvärlden med bombdåd i London och Madrid. Men de som lider mest är de som dagligen utsätts för självmordsbomber i den muslimska världen. För kriget är egentligen inte bara mellan den muslimska världen och västvärlden, utan lika mycket ett inbördeskrig i de länder som skapades efter att VK1 avslutades och kolonierna började slå sig loss. De flesta av dessa länder har numera fått sin frihet från kolonialmakterna, men i allt för många länder så har en diktator bara ersatts av en annan. Den s.k. arabiska våren är kanske ett steg åt rätt håll, men jag är tveksam på att det kommer att göra effekt inom många år. Allt för många människor har fortfarande kvar minnen av det som hänt och hat mot de som man anser vara skyldiga för det som inträffat.

Även i Sverige har attentaten fått stora konsekvenser. Säkerheten på flygplatser och offentliga utrymmen har höjts kraftigt. Vi kommer trots detta förr eller senare råka ut för ett nytt attentat liknande det som inträffade 11 december 2010 i Stockholm eller någon galning som använder det upplevda hotet från Islam som ursäkt för sina dåd liknande Breivik i Norge. Främlingsfientligheten ökar och i samtliga nordiska länder sitter nu partier som vill slänga ut invandrare ur sina länder. Fokus ligger givetvis på Islam, då det kan kopplas samman med hotet från terroristerna. (Lite ironiskt är att i Finland vill det främlingsfientliga partiet Sannfinländarna sluta undervisa på svenska i skolorna). Den svenska säkerhetspolisen får utökad budget för att hantera hotbilden. Övervakningen av svenska folket ökar. Försvarsmakten ändrar sin inriktning från att försvara landet till att stoppa hoten på bortaplan under internationella insatser.

Så idag finns det mycket att fundera på. Hur länge kommer denna hotbild att finnas kvar? Vad kan vi göra för att stoppa den? Militära insatser kan möjligtvis krossa enskilda terrorgrupper, men i det långa loppet riskerar de att bryta ner länder och skapa grogrund för nya terrorister. Det finns med andra ord ingen militär seger att tala om, vilket USA har börjat inse i Irak och Afghanistan. Enda rätta sättet är att bygga upp dessa länder till riktiga demokratier och få invånarna att inse att det finns mer att tjäna på att samarbeta med västvärlden än att föra krig. Under tiden så får vi nog stå ut med ett och annat attentat. Om vi hela tiden hämnas varandras anfall så kommer vi att sluta som Israel mot Arabvärlden. Ett evigt krig som ingen kommer att vinna. Bägge sidor skyller på den andra. Bägge har fel och bägge har rätt.

Men det är inte bara det förflutna som är aktuellt idag. Terrororganisationerna slåss till stor del inom sina hemländer, men de behöver då och då få publicitet för att kunna rekrytera nya anhängare och hålla kriget vid liv. När Usama bin Laden avrättades så hittade de amerikanska soldaterna bevis på att det planerades nya attentat i USA under årsdagen av 9-11. Beredskapen är därför hög i USA. Det nya dygnet har precis startat på amerikanska östkusten. Det är mer än 24 timmar kvar innan klockan slår 24.00 på den amerikanska västkusten. Dessutom kan attentaten genomföras på andra platser än just USA för att visa att ingen går säker. Själv så kommer jag att med viss bävan följa nyheterna under dagen. Det är lång kvar till midnatt. Till skillnad mot nyår så ska vi dock inte jubla då klockan slår tolv, utan bara pusta ut att vi klarade av hela dagen.

Se även Carl Bildt, Tokmoderaten, Wiseman och Skyttedoktoranden kring samma ämne.

SvD1, SvD2, DN

12 kommentarer:

  1. "Främlingsfientliga partier som vill kasta ut invandrare" Skulle du kunna utveckla den ståndpunkten? Islamism är såklart ett hot, SÄPO samtycker där men finns såklart andra hot iform utav cyberterrorism och såklart reguljära hot.

    // Förste Sergeanten

    SvaraRadera
  2. Terror Sans Frontières. Vi avvaktar kraftfullt.

    Att bygga upp Irak och Afghanistan, när nu även Europa och USA behöver byggas upp?

    De flesta förlorar på den pågående ekonomiska krisen men inte islamisterna och den dag terroristerna begriper att ekonomiska mål är effektivare att slå mot än mot enskilda civila, så är vi rökta. Oljeinstallationer till sjöss är sittande mål och lätta att slå ut. Och många. Och utspridda. Har vi militära resurser att skydda Nordsjöns oljeplattformar 24/365?

    SvaraRadera
  3. @Sumatra: Frågan är vad det är som terroristerna är ute efter. Är det uppmärksamhet så finns det många poteniella mål. Frihetsgudinnan, Golden Gate m.m.

    Jag läste en artikel om Shells nya flytande raffinaderi för naturgas. Det kommer att bli världens största fartyg när det är klart. Vore jag ägare till detta ofta stillastående mål så skulle jag utrusta det med ett kvalificerat skydd mot t.ex. kamikazebåtar i anfall liknande det mot USS Cole.

    http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13709293

    http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cole_bombing

    SvaraRadera
  4. @Sumatra
    Har du glömt "någon-annan-ismen"?
    Det är ju Norrmännens problem. Möjligtvis lyckas oppositionen i Riksdagen komma fram till att vi kan på nåder skicka en styrka biblotekarier och 3präster.

    Det värsta vore ett asymetriskt krigstillstånd med distrubuerade mål.
    Än så länge har vi turen att nuvarande terrorister antingen har resursbrist eller hålls tillbaka av sina finansiärer så att nivån påminner om sista delen av kalla kriget.

    /Tinhead

    SvaraRadera
  5. Puh, det gick bra.

    Själv tror jag att en viktig anledning till att det inte sker fler terrordåd helt enkelt är att de flesta människor är vettiga. Jag tror det behövs en extrem situation typ inbördeskriget i Sri Lanka för att pressa stora mängder människor att slåss genom urskiljningslöst dödande i kombination med självmord. Enbart urskiljningslöst dödande som i Rwanda är troligtvis lättare att åstadkomma.

    Det förefaller finnas en del psykologiska mekanismer som kan utnyttjas av hämningslösa makthavare genom PR och att göra konflikter värre på rätt sätt. Jag har dock inte grävt så mycket i det, det ligger för långt från det jag kan och är alldeles för deprimerande. Jag vet så mycket att jag är säker på att man skall vara ytterst orolig för politiker och andra ledare som bygger sin makt på rädsla för andra människor och att göra sin motståndare till icke människor. Att sådana ledare säger att de vill gott och t.o.m. har rätt i att det finns ondska att kämpa emot tar inte bort faran.

    SvaraRadera
  6. Hur löstes problem med upproriska befolkningar och långa tider av problem förr i världen? Jo, fram med yxan och låt blodet flöda eller visa dem vägen ut ur området. Denna typ av långa krig fanns inte förr då basen för det utrotades. Judarna kastades ut från judea och karthago jämnades med marken... där har vi lösningen på problemet så fort vi får viljan att faktiskt lösa problemet.

    SvaraRadera
  7. @Anonym 12 september 2011 16:56

    Vi har som mänsklighet insett att det funkar inte så bra att göra det som Vlad Tepes eller Ivan den förskräcklige sägs ha gjort...

    /Tinhead

    SvaraRadera
  8. En konflikt kan vara horisontell eller vertikal. Finns Nord/Syd konfikten på riktigt eller har den underlägsne skyldighet att rulla över på rygg och självdö?

    För svensk del gäller för mitt vidkommande att så länge man inte ens erkänner från statens sida att man styr lönenivåer med bidragsnivåer så ger man inte ens möjlighet till enskilda att ta ställning till nackdelar med dagens politik.

    Lösningar? Ny teknik. Den som ersätter förbränningsmotorn lär bli rik.
    Regionalisering. Om Svenska lagskydaddade arbetare måste förstå att deras krav genererar smärta och umbäranden för personer de kan identifiera sig med kanske de avstår från onödiga krav.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Anders, stick sprid din dynga någon annanstans. Du är inte irrelevant längre, du är finne i röven.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  11. Då tar vi lite konsumentupplysning igen...

    https://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera