torsdag 28 april 2011

En dålig trend

Gårdagens incident där en afghansk pilot dödade tio (varav åtta amerikanska soldater, em amerikansk kontraktsanställd och en afghansk soldat) och skadade ytterligare fem afghanska soldater är endast den senaste i en lång rad med dödsskjutningar där afghanska soldater, poliser m.m. av någon anledning ger sig på sina allierade.

In April alone, there have been four separate attacks inside NATO or Afghan military bases by Afghan servicemen or insurgents dressed like them.
...
Fourteen Americans have been killed this month by members of the Afghan military.


Enligt icasualties har USA förlorat 41 soldater under april, varav då 14 dödats av afghanska soldater. D.v.s. 34% av de amerikanska förlusterna beror på attacker från afghanska allierade!

Frågan är bara vad denna trend beror på?

- Krigspsykos. Även amerikanska soldater drabbas av detta och begår oförklariga handlingar. Till skillnad från NATO och USA så har de afghanska soldaterna ingen möjlighet att dra sig ur striderna. De slåss till de förr eller senare dör (jämför med de tyska piloterna under VK2). Detta kan kanske ses som ädelt om striderna leder någon vart, men om ingen ser något slut på striderna så kommer fler och fler afghanska soldater drabbas av PTSD. En släkting till den aktuella piloten pekar på ekonomiska problem. "He was under economic pressures and recently he sold his house. He was not in a normal frame of mind because of these pressures," said the brother, Dr Mohammad Hassan Sahibi. "He was going through a very difficult period of time in his life." Vardagliga problem kan tillsammans med PTSD resultera i katastrof.

- Är det helt enkelt att vår tid har runnit ut? Börjar den afghanska armén inse att vi kommer att dra oss ur och därför ökar deras frustration? Allt tal om nedtrappningar under 2011 för att medge utdragning 2014 kan ge effekt på de afghanska soldaternas stridsmoral. Något man bör komma ihåg i sammanhanget är att den sovjetiska ockupationen av Afghanistan pågick under 9 år och 50 dagar. Det amerikanska anfallet på Afghanistan påbörjades den 7 oktober 2001, d.v.s. för 9 år och 204 dagar sedan!

- Infiltration av talibaner/Al Qaida? Knappast troligt i detta fall. Skytten var en 50-årig pilot med 20 års tjänstgöring. Detta innebär dock att han måste även ha tjänstgjort i flygvapnet under den talibanska regimen..

- Hämnd för vådebeskjutningar där NATO-trupper skadat/dödat afghaner?

- Påtryckningar i form av att släktingar till den aktuella soldaten hålls som gisslan för att han ska begå dådet?

- Lojalitet köps för pengar.

- Vinden börjar vända och därmed så ansluter sig afghanska soldater till talibanerna? I kombination med den krigströtthet och planerade utdragningen av NATO kan detta vara en viktig faktor.

I fallet med de två svenska officerare som dödades av en afghansk vägpolis så kan man anse att det beror på det dåliga urvalet till denna kår och att man ofta tvingas anta de som söker, men det afghanska flygvapnet borde vara det som är bäst kontrollerat av alla afghanska enheter. Det afghanska flygvapnet har fått Mi-24/35 och tränats av piloter från bl.a. Tjeckien och Ungern. Om någon av dessa piloter skulle spåra ur när han sitter i en fullt beväpnad helikopter mitt över Kabul skulle det bli en katastrof. När kommer USA att våga beväpna det afghanska flygvapnet med stridsflyg (t.ex. F-5/F-16) eller s.k. COIN-flyg (turbopropflygplan beväpnad med bomber, raketer och automatkanon) för att genomföra CAS - Close Air Support?

Hur mycket kan/ska vi egentligen lita på våra afghanska kollegor? Själv så skulle jag inte vända ryggen åt någon som jag inte litade fullständigt på. Vi kanske inte enbart skall nöja oss med att kolla bakgrunden på aspiranter till ANSF, utan även med jämna mellanrum testa deras mentala hälsa?

SvD1, SvD2, DN

7 kommentarer:

 1. Tror att du glömde nämna islam som en tänkbar anledning.

  16830911

  SvaraRadera
 2. @16830911: Det var avsiktligt. Soldaterna som begick dåden har nog inte blivit mer eller mindre religiösa. Islam är en del av det afghanska samhället.

  SvaraRadera
 3. Ett 20-tal atacker fran ASAF mot ISAF och OEF har lett til ca 40 dodade. Denna vag av terror, assymetriska krigforing, ar en del av en allt mer desperat situation for bl a INSURGENTS tilfoljd av den alt mer effektiva Targetting mot deras ledarskap pa faltet i AFG och PAK. Oaktat detta skapar det mkt stor osakerhet hos framforallt US och DEU medlemmar av ISAF och paverkar direkt vara mojligheter att stodja ANSF. Vilka skal som an ligger bakom olika dad sa gynar de alla INSURGENTS.

  Lev B

  SvaraRadera
 4. Är det klargjort som personen i fråga flög för talibanerna eller Norra Alliansen under den fasen av inbördeskriget? Det har också nämnts att piloten just skrivit på efter en längre tid utanför firman, varför tog han avsked förra gången (och torde inte den "ledigheten" motsäga PTSD-hypotesen i just detta fall)?

  SvaraRadera
 5. En annan möjlig bidragande orsak kan vara rasistiskt eller på annat vis nedlåtande beteende i denna grupp amerikanska soldater, medvetet eller av okunskap.

  SvaraRadera
 6. En fråga jag ställer mig är huruvida man genomför avlastningssamtal och debriefing på ANA/OMLT efter varje genomfört uppdrag. Nyckeln till att slippa/reducera PTSD ligger i just dessa samtal...

  /JAR

  SvaraRadera
 7. Mitt bland allt krigande vill jag passa på att önska mina bloggande vänner, som njuter av ett glas vin eller två... och även till
  dem som inte gör det..., en trevlig Valborg.

  Som Benjamin Franklin sa: i vin finns kunskap, i öl finns frihet, i vatten finns bakterier.

  I flera noggrant kontrollerade forskningar, har vetenskapsmän demonstrerat att om vi dricker 1 liter vatten om dagen, så har vi
  efter ett år fått i oss mer än 1 kg Escherichia coli-bakterier (E coli). Med andra ord, så har vi konsumerat ett kilo b-js.

  Den risken finns inte när vi dricker vin & öl eller tequila, gin, rom, whiskey eller annan alkohol. Detta för att alkohol måste genomgå en reningsprocess bestående av kokning och filtrering av alla bakterier.

  Kom ihåg:
  Vatten = b-js
  Vin = hälsa

  Själv skall jag demontera under 1 maj. Bilen behöver nya tändstift.

  SvaraRadera