onsdag 6 april 2011

Time out

Nu börjar Obama fokusera sig för nästa års val. Som alla har märkt var USA inte så sugna på att ge sig in i Libyen.

Sent in och snabbt ut. USA fick snudd på dras in i Libyen. Det ville till en annalkande massaker på civila i storstaden Benghazi för att president Obama skulle samla sig till ett beslut om intervention.

Desto mer handlingskraftig visade han sig när det gällde uttåget. Visserligen tog det några dagars förhandlingar för att lämna över det militära kommandot i Nato-händer, men om den amerikanska ambitionen fanns inga tvivel: Obama ville ut ur sin ledarroll i Libyen, och det snabbt.


Obama gick in med en hel del löften i förra presidentvalet. USA skulle dra sig ur Irak, fokusera på Afghanistan samt avveckla Guantanamolägret.

Inget av dessa löften har han ännu inte levererat. Visst har USA dragit ut sina stridande trupper i Irak, men 50.000 man finns fortfarande kvar och våldet har inte försvunnit från Baghdads gator. I Afghanistan så pågår hårda strider och att tro att det ska ha lättat så pass att Obama lagomt till slutspurten i valkampanjen 2012 kan hävda framgång är kraftigt överoptimistiskt.

Till detta kommer då insatsen i Liberia, där Obama lyckats att ducka. Dock så får han kritik från alla håll. I Times kallas taktiken för "The Goldilock Doctrine". D.v.s. precis som vi svenskar brukar vilja ha det. Vare sig för varmt eller för kallt, utan precis lagom. Men vad är egentligen lagom? Hökarna i USA tycker för lite och för sent. USA bör bomba Khadaffi till stenåldern och stödja rebellerna med vapen och utbildning. Duvorna tycker att USA gett sig in i ytterligare en insats som är dömd att misslyckas, då rebellerna saknar en strukturerad ledning och inte hade klarat sig många dagar till om Khadaffi hade intagit Benghazi.

Lägg till en ekonomi som är i obalans och Obama har nog fullt upp med inrikespolitik det närmaste året.

Jag tror därför att Obama kommer att ta Time out från världspolitiken och fokusera på hemmafronten. Enda anledningen för honom att sticka näsan utanför USA:s gränser är om han ser någon snabb "seger" som kan bygga på hans popularitet inför valet. Haiti var en lyckad insats för USA, även om det är långt kvar till man lyckats bygga upp landet igen. Kanske ger sig USA på något liknande igen om det finns förutsättningar för framgång innan valet? Elfenbenskusten? Jag misstänker dock att Europa kommer att få dra ett tyngre lass det närmaste året. Eftersom Sverige har en av de bästa ekonomierna i Europa så lär vi bli tvingade att ta mer för oss. Räkna därför med en förlängd insats i Libyen!

Själv så gör jag nu som Obama och tar Time out från bloggandet ett par veckor. Jag är rätt så sliten och behöver vila upp mig innan jag börjar jobba igen. Jag återkommer dock igen, även om det kommer att bli i något ändrad skepnad. Då jag inte längre jobbar kvar i Försvarsmakten så kan jag inte på samma sätt kritisera som en del av systemet. Jag kommer dock fortsätta att analysera, med fokus på framför allt flygteknik. Omvärldsbevakningen fortsätter också. Det kommer även att bli en hel del flyghistoria och kanske en och annan anekdot från förr. Dessutom tänker jag dra igång mitt bokprojekt och presentera någon smakbit.

Tills dess så rekommenderar jag varmt någon av mina bloggkollegor på höger sida.

----------------->

SvD, DN

27 kommentarer:

 1. Tyvärr innebär din avgång från FM att de lyckas tysta en kritisk stämma. Väldigt tråkigt eftersom du tillsammans med Wiseman har lyckats få fram högintressanta om det som FML vill mörka. Du har gjort en stor insats! Jag önskar dig all lycka i ditt nya liv!

  SvaraRadera
 2. Ta dig en välbehövlig semester från bloggandet och återkom med nya krafter när du känner suget igen. Tack för allt du skrivit till dags dato!

  /Johan

  SvaraRadera
 3. Björn,
  Din blogg utgör i egenskap av källa för framtida forskning, inom det försvars- och säkerhetspolitiska området i allmänhet och om det användbara och tillgängliga försvaret i synnerhet, ett unikt och ovärderligt dokument.

  Här medges framtida Robert Dalsjöare, Willhelm Agrellare och Mikael Holmströmare förtjänsfullt gräva guld.

  Förvalta den väl.

  GMY

  SvaraRadera
 4. Tack för alla inlägg och engagemanget.
  På återseende.
  Trevlig semester!
  /Grönvita

  SvaraRadera
 5. Obama har inte haft en lätt resa och det underlättar inte att han fortsatt som om valkampanjen fortätter. Han har lagt ner mycket tid och kraft på att vara anti-Bush, men hur han än anstränger sig, så blir mycket av det han gör "Bush" i alla fall. Det är klokt. Hittills har inget terrordåd inträffat i USA sedan nine-eleven och inget har heller ändrats i upplägget, Guantanamo och allt. Den förbannade verkligheten brukar komma ifatt de flesta precidenter. Även Bush hade en annan agenda än det som sedan blev.

  Ta din Time out men återkom.

  Din kontakt med FM den senaste tiden har inte varit så särskilt omfattande om jag förstått saken rätt, men kvaliteten på din blogg och dina inlägg har ökat hela tiden. Du är en "natural" bloggare och skriver med lätt hand och stort omdöme och god analysförmåga.

  May the Force be with you.

  Vi hörs på den här frekvensen ;-)

  SvaraRadera
 6. Kommer att sakna dig under din time out och ser fram mot att läsa vad din nya skepnad har att säga!
  /bloggbosse

  SvaraRadera
 7. Ha en bra time out och tänk inte på oss andra som fortsätter att stampa runt i träsket:-) Ha det best och välkommen tillbaka! Nidas

  SvaraRadera
 8. Börjar bli som Dolph. Har svårt att skilja på engelskan och svenskan. Ha det bäst ska det ju vara:-) Nidas

  SvaraRadera
 9. Fokus på Flygteknik? Du har väl inte själv börjat tro på Anders Björkman och fått för dig att du har civ.ing-exmanen Flygteknik från KTH?

  :)

  Njut av ledigheten, snart väntar verkligheten...

  /Omnia Possumus

  SvaraRadera
 10. @Omnia: Misstänker att jag kommer att bli "yngsta fänrik" igen!? :-)

  SvaraRadera
 11. Lycka till! Din blogg har varit, är och kommer säkert att fortsätta att vara en av de allra mest intressanta.
  /Karl

  SvaraRadera
 12. Lycka till! Det har varit intressant att få reda på mera om Libyen än vad som sägs i nyheter. Vi får se hur lång tid det faktiskt tog att få förbanden operativa och vad de uträttar där.

  Fundersam

  SvaraRadera
 13. Lycka till och på återläsande!

  SvaraRadera
 14. Tack CI och lycka till! Du behövs så kom tillbaka snart

  SvaraRadera
 15. När du kommer tillbaka kan du ju alltid ta upp att FML fått på fingrarna om GLC och nej till att lägga ner Hästveda.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsvaret-far-kapitulera_6070445.svd

  SvaraRadera
 16. Tack för denna tid och dina intressanta blogginlägg. Bloggen har för mig varit en stor kunskapskälla när det gäller flygvapnet. Jag har, som infanterist, läst många av dem och höjer de flesta till skyarna.

  Att den svenska försvarsmakten på senare tid har degraderats, som har resulterat i att många officerare, territorialförsvar, säkerhetspolitik har kommit i kläm, är ytterst ett verk av våra beslutsfattare.

  Vårt militära engagemang i Libyen kommer troligen att öka. Det kan kanske räcka med att ”The Economist” utmålar Sverige som en ”lejonekonomi”, för att försvarsminister Anders Borg ska ge mer resurser till Libyeninsatsen. Jag befarar också med tanke på händelseutvecklingen att vi får se svenska markstyrkor i området.

  Storbritannien, som också har dåliga statsfinanser, borde inte ha råd med sin militära insats i Libyen. Huvudskälet till att de deltar, som jag ser det, är att BP ”Beyond Petroleum” har viktiga investeringar i Libyen och i Sirtebukten vilka behöver bevakas.

  SvaraRadera
 17. Dålig timing CI.

  Du kan ju inte jacka ur dagen innan Segerberg, Nilsson och Wallander - Försvarsstrukturutredningen - överlämnar sitt betänkande "Forskning och utveckling samt försvarslogistik - i det reformerade försvaret" (SOU 2011:36) till försvarsminister Sten Tolgfors.

  Det blir ju rena julafton...

  SvaraRadera
 18. Jag har full förståelse för att du vill fokusera på något annat just nu efter en något bisarr tid.
  Hoppas dock att uppehållet inte blir långvarigt.

  Jag brukar inte göra reklam för mina konkurrenter men jag ibland måste man göra ett undantag.
  Vi här på teatern måste tillstå att Orionteatern har lyckats betydligt bättre än oss med sin uppgift.
  Så vill du uppleva väldresserade araber som lyder sin ledares minsta vink så är ovan nämnda teater ett förslag. Intressant samspel mellan människor och araber.
  Bara atmosfären och lukterna är värda biljettpriset!

  Vi måste tyvärr göra ett litet uppehåll även på vår kant. Nya Ray-Ban, kortbyxor, cammosandaler och solkräm packas för fullt.

  Ha re bra!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 19. Ha en skön och välförtjänt paus. Jag väntar med spänning på din återkomst.

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 20. Mycket tråkigt, skriv snart igen, det behövs dagar som dessa.

  SvaraRadera
 21. Som gammal redaktör har jag imponerats av din produktionstakt här på bloggen och stilla undrat om du i hemlighet du går omkring med en Supermancape under uniformen.
  Det låter välbehövligt med en paus, hoppas att du får njuta av den och lycka till på ditt nya jobb!

  SvaraRadera
 22. Blev ju ett j-la ironiskt typo här ovan med tanke på innehållet i min kommentar. Ska inte skriva när jag pratar i telefon igen. Godspeed i alla fall!

  SvaraRadera
 23. Då har regeringens särskilde försvarsstrukturutredare Jan Segerberg presenterat sitt betänkande.

  Betänkandet förfaller innehålla flera intressanta och välberedda förslag.

  En omedelbar snabbanalys ger vid handen att stora delar av produktionsledningens och FMLOGs verksamheter, inklusive TeK och MSK, skall överföras - inklusive personal - till FMV som bildar en försvarslogistikmyndighet med totalansvar för all försvarsmateriel från design via vidmakthållande till avveckling. FLM, som försvarlogistikmyndigheten skall heta tar även ekonomiskt ansvar för materielkostnaderna och utrymme skapas för ökade inslag av OPS.

  Verksamhetsöverföringen från försvaret till FMV skall ske i tre steg:
  Steg 1, omfattar verksamhetsövergång inklusive personal.
  Steg 2, omfattar konsolidering och rationalisering av verksamheten.
  Steg 3, omfattar ytterligare strukturförändringar och ökad industriell samverkan – OPS.

  Detta ställer stora krav på FMV och dess ledning då såväl gammal som ny verksamhet och personal skall, på ett kontrollerat och rationellt sätt, fusioneras till en rationell, kompetent och kostnadseffektiv organisation. På kort tid dessutom.

  Försvarsmakten, som kommer att inriktas mer mot en organisation utrerad för att genomföra operationer, kommer i princip att få hyra den materiel den vill nyttja av FLM. Det blir säkert inte billigt!

  Och, hör och häpna, utredaren föreslår dessutom ett avbrytande av införandet av system PRIO.

  SvaraRadera
 24. ... och solen gick upp den första dagen...

  SvaraRadera
 25. Det är ju skönt att se att det inte enbart är Mälardalen som man ska ha alla de återstående arbetstillfällen som finns kvar i FM. Glädjande nog så kom detta beslutet tillslut. Dock kvar står ju det förslag som idag presenterades av Försvarsstrukturutredningen där i princip all Logistikverksamhet inklusive teknikkontoren förs över till FMV. Istället för att låta myndigheten som behöver stödet utföra det så kommer en annan myndighet att utföra detta arbete. Ja, det är väl lika bra att ställa in sig på att det blir precis lika bra som när FortV tog över infrastrukturen i FM. Ja, en sak är säker att dyrt blev det. Inte heller för att tala om att nu slår denna utredning defenitivt Försvarsmakten Flygoperatör helt i sank med att ta bort engineering office från operatören och lägger denna viktiga bit i en annan myndighet. Hur är det ens möjligt att tänka tanken att detta ska bli billigare när man har två olika overhead strukturer som ska födas??. Tyvärr övergår detta helt ett vanligt förstånd som dock har skolats ett antal år på högskola. Det känns helt som om att man enbart vill utarma insatseffekten genom att lägga ut besluten om stödet till insatsförbanden till "civila organisationer" I så fall är det jju lika bra att lägga ut allt på entreprenad, ja klart är ju att FMV idag till större delen består av konsulter--

  SvaraRadera
 26. Bäste chefsingenjör, jag vet hur det är när man sitter med ett tomt inlägg framför sig och tänker "vad fan ska jag skriva ikväll då"!

  Ta du en välförtjänt semester - jag ser fram emot att fortsätta att läsa dina välformulerade inlägg!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 27. Glad påsk på dig!

  / Lulhasafotn

  SvaraRadera