onsdag 27 april 2011

Pretty in Pink

OFOG passade häromdagen på att måla om en IKV 91 i rosa kamouflage.

- Vi tycker inte att militära symboler ska få finnas ostört i det offentliga rummet, säger Angelika, en av dem som medverkade i aktionen.

- Militären bygger på patriarkala strukturer och machoattityd. Att använda rosa färg innebär att vi sätter oss emot dessa strukturer och gör stridsvagnen obrukbar inom militär verksamhet, säger Niklas, som även han var med och målade stridsvagnen utanför Umestan.


Nu är rosa inte en så dum färg som man skulle kunna tro. För stridsflygplan så är pastellrosa faktiskt bättre än den gråa kulör som oftast används. Rosa smälter in bra mot både en ljus dagshimmel och en mörk nattdito. Svart är betydligt sämre i nattsammanhang, då en natthimmel sällan är riktigt svart. Att rosa inte används oftare beror mer på att flygindustrin skulle få det svårt att få acceptans hos sina kunder. För stridsfordon så fungerar rosa ganska så bra i ökenklimat som t.ex. Afghanistan. Den som tvättat sin ökenuniform m/90 ett par gånger vet att nyansen ändras åt det rosa hållet och det fungerar fortfarande bra som kamouflage.

Umestan är i dag en företagspark som tagit över det gamla regementsområdet I 20/Fo 61. Den IKV 91 som målades om är med andra ord inget militärt fordon, utan ett museiföremål som ställts upp som minne av den militära närvaron i Umeå. Det som därför oroar mig en smula med det här tilltaget är att OFOG ger sig på andra museiföremål på t.ex. Armémuseum, Flygvapenmuseum eller de flygplan som finns upphängda på stolpar bl.a. utmed E4 vid Linköping. Eller varför inte Vasamuseet?

Tyvärr så är OFOG mer ute efter att skapa rubriker än att göra något praktiskt för att stoppa krig. Jag skulle vilja se en medlem från OFOG ställa sig upp framför kinesiska stridsvagnar på himmelska fridens torg. Sedan är man ganska så enkelsidig i sina protestaktioner. Jag såg t.ex. ingen närvaro från OFOG under de ryska övningarna LADOGA eller ZAPAD.

Ofog är ett passande namn på denna organisation. I svenskt vardagsspråk skulle det betyda "dumhet, rackartyg, hyss, sattyg". Deras aktioner hamnar därför i samma klass som planka.nu eller när djurrättsorganisationer släpper ut tusentals minkar att dö i naturen. Syftet är kanske rätt, men metoderna är korkade.

14 kommentarer:

 1. Man kan undra vilken oberoende forskning som OFOG grundar sina åsikter om eländet inom Försvarsmakten på. Min åsikt är att ingen annan statlig myndighet arbetar så mycket med värdegrundsfrågor som Försvarsmakten. Men det är väl bara typiskt att ett gäng avdankade vänsteraktivister (?) vill skapa rubriker om enkla frågor.

  Ofogare, jag tycker ni ska åka till Syrien eller Libyen i stället - där kan ni göra reell skillnad. Men det är väl för mycket begärt att ni ska riskera liv och lem för frihet och demokrati. Håll er till färgburkarna ni.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 2. Brittiska Long Range Desert Group målade sina fordon rosa med flit pga ökenaspekterna du tog upp. Så EGENTLIGEN är OFOG:s budskap att de vill se svenskt pansar i Libyen
  :-)
  Lars

  SvaraRadera
 3. Själv har jag alltid haft lika svårt för vänsterligister som för fotbollshuliganer.

  Ja, rentav svårare faktiskt - för det mesta klär de sina motiv i floskler om "demokrati", "människosyn", "make-love-not-war" och annat fint. Sedan ger de sig ut och vandaliserar, klottrar och - rätt ofta - kastar sten (eller som i Linköping för några år sedan, spiktäckta golfbollar).

  Eftersom de har valt att ha "rätt syfte": Dvs angripa demokrati från vänster istället för höger (eller att bara kasta smällare på motståndarsupportrarna) så får de cred på kultursidorna. Ja de kommer t o m undan med bara ett högst tvehågset ifrågasättande på försvarsbloggar som denna.

  Faktum är att de sannolikt inom några år kan ses göra karriär i (V) eller (Mp) (eller rentav på vänsterkanten i (S). Annars ligger som sagt vägen in på kulturredaktionerna öppen.

  Att vara vänsterligist är således strategiskt mycket smartare än att gå med i en "fotbollsfirma", men de senare är åtminstone ärliga i sin huliganism...

  SvaraRadera
 4. Och han skall döma mellan hednafolken och skipa rätt åt många folk. Då skola de smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skola ej mer lyfta svärd mot varandra och icke mer lära sig att strida.

  Jesaja 2:4

  SvaraRadera
 5. För formens skull bör det påpekas att det är en IKV 91.

  /H

  SvaraRadera
 6. @H: Helt rätt. Jag dabblade med siffrorna.

  SvaraRadera
 7. @Anonym 10.27: Jag vet inte riktigt var du vill komma med din kommentar annat än att plogbillsrörelsen har tagit sitt namn från denna vers.

  Men läser man hela Jesaja så kommer saken i en annan natur.

  http://sv.bibelsite.com/isaiah/1-1.htm

  Den "han" som 2:4 talar om är Gud. Är det inte ganska så övermodigt av Plogbillsrörelsen och Ofog att se sig själva som ett Guds redskap?

  För övrigt så tolkar Jesaja Guds budskap på ett icke så fredligt sätt. I Jesaja 1:20 kan man läsa:

  "Men ären I ovilliga och gensträviga, skolen I förtäras av svärd; ty så har HERRENS mun talat."

  D.v.s. de som inte lyssnar på Guds budskap skall förgås. Om Ofog och plogbillsrörelsen läser de övriga verserna på samma sätt som 2:4 så innebär det med andra ord att de har rätt att ta till samma metoder som Usama bin Laden.

  SvaraRadera
 8. Fast jag tycker det är rätt så kul att man vill protestera mot "maskulinitet" och patriarkala strukturer genom att använda en färg som förknippas med "Femininitet". Man kan undra om Ofog heller vill förknippas med att förespråka ett vändande av maktbalansen till ett matriarkat? Skulle det vara så mycket bättre?

  Eller är det bara det att "Niklas" inte har tänkt riktigt?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 9. "Ofarlig" går alltid hem på kultursidorna, särskilt om den går till angrepp mot etablissemanget och inte mot någon underrepresenterad grupp i samhället.

  Att man sedan blundar för det underförstådda, att avsändaren anser sig ha rätten på sin sida visar bara på vilken mognad man har på redaktionerna...

  Måhända var kanske Ofog inspirerade av den rosamålade 903:an som står utanför fd I14 i Gävle...
  http://gd.se/kultur/konst/1.1114725-en-rondellvalp-nej-vaktaren-priapos-

  SvaraRadera
 10. En Saab Safir som tidigare tillhörde det finska flygvapnet målades Rosa och fick det passande namnet "Rosafiren" för cirka 20 år sedan. Dock skämdes flygplanet så mycket över att vara rosa så att det bestämde sig för att få motorstopp över Östersjön.

  SvaraRadera
 11. Något som inte syns på bilden var att man även hängt upp en flagga med texten "krig börjar här". Att skylta med den texten utanför ett nedlagt regemente är ju faktiskt en ironi som inte bör släppas förbi okommenterad... Eller menar fredsvänstern verkligen att försvarsneddragningar leder till ökad risk för krig?

  SvaraRadera
 12. Det är faktiskt rimligt att anta att en hel del stridsfordon kommer skrotas på grund av bränslebrist inom en inte alltför avlägsen framtid. Men man behöver inte därför göra plogbillar av de där järnklumparna.

  Däremot kan man nog påhästa Norrlands Dragoner med flera igen.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 13. Tobias Wallin

  Du underskattar tyvärr människans uppfinningsrikedom samt det faktum att det hittas nya oljefyndigheter varje dag.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 14. Jag underskattar inte alls någons uppfinningsrikedom. Däremot använder jag gärna metaforer.

  Man måste trampa ner kopplingen för att skifta växel i ekonomin. Från, säg tvåan, (olja) till trean (?). När kopplingen är nedtrampad under en period på 10 -20 år kan det mycket väl vara fråga om att åka häst och vagn. För nästan alla. Under den perioden.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera