söndag 25 september 2011

Himlen faller ner (uppdaterad)

NASA letar febrilt efter rymdskrot från deras satellit UARS som föll ner på jorden för någon dag sedan. Knappt så har denna incident avslutas innan det är dags för nästa. Det tyska teleskopet Rosat kommer att träffa Jorden har nått slutet på sin karriär och är på väg ner.

Enligt det tyska rymdcentrumet DLR handlar det om upp till 30 delar som tillsammans väger 1,6 ton som kan slå ner på jordens yta med en hastighet på upp till 450 kilometer i timmen. Var och när dessa kommer att landa är totalt omöjligt att säga nu och som i fallet med gårdagens satellit blir det aldrig mer än sannolikheter fram tills de verkligen slår i mark eller vatten.

Varje år landar mellan 60 och 80 ton rymdskräp på jorden, det vill säga lite grann i princip varje vecka, och att något eller någon kommer till skada är extremt ovanligt.


Nu när fler aktörer börjar bygga upp en civil rymdindustri så borde risken att något går fel öka.

Sanningens ögonblick närmar sig för de civila aktörerna:

- Scaled Composites har nu öppnat sin produktionslina för Spaceship 2 och White Knight 2 som ska bära upp rika rymdturister i omloppsbana. Hur gick det egentligen för vinnaren av dokusåpan astronauterna? Dag Svensson väntar nog fortfarande på att få komma upp.

- SpaceX hade tänkt sig att få docka med ISS under detta år med sin Dragonskyttel. NASA har sagt ja, men ryssarna tvekar. Man anser att Dragon ännu inte är helt färdigtestad. SpaceX har haft planer på att trycka ihop sitt testprogram, men det verkar bli ändring på det.

- Orbitals Cygnus verkar dock fortfarande vara inplanerad för flygning under 2012. Den första PCM-modulen har levererats från Italien till USA där den ska sättas ihop inför flygning.

Det senaste ryska missödet med Progresskapseln innebär ännu inte att läget är kritiskt för besättningen ombord på ISS. Men det blir allt mer viktigt att någon av de civila aktörerna får sina system klara i tid.

NASA satsar själva på att komma längre ut än bara ISS omloppsbana. 2017 beräknar man vara klar med Space Launch System. Om det innebär Mars eller inte är oklart. Orion-projektet har genomgått en hel del nedskärningar genom åren. Se även Ny Teknik.

Man brukar säga att risken av att träffas av en meteor är obefintlig. Enligt NASA:s beräkningar är risken att något träffas av nedfallande rymdskrot något större än obefintlig. 1 på 2000 eller en på 3200 är faktiskt statistiskt sett större chans än att få sju rätt på Lotto som är osannolika en på 6724520. Kanske är det dags att liksom Asterix och hans vänner att frukta att himlen faller ner på våra huvuden?





SvD1, SvD2, SvD3

Uppdaterad 11-09-30, 21:34
Det är inte bara NASA som söker nya samarbetssätt. Den europeiska rymdstyrelsen ESA går ett steg längre i sitt samarbete med ryska rymdprogrammet då en Soujuz-kapsel för första gången skjuts upp från Franska Guyana. Uppskjutningen är en del i uppbyggnaden av det europeiska Galileo-programmet. Snart så kanske Europa inte är lika beroende av USA när det gäller den allt mer kritiska GPS-tekniken. Som grädde på moset så är det snart dags för ESA:s nya Vegaraket.

The medium-lift Soyus and light category Vega will complement ESA's heavylift Ariane 5s to provide a fully flexible range of launch options at Kourou. Vega, whose first stage is one of the world's biggest carbon fibre single-piece structures, is designed to launch satellites up to 1.5 tonnes into 700km polar orbits. As French Guiana is much closer to the equator than Soyuz's normal launch site at Baikonur, added boost from the Earth's spin will nearly double its maximum payload to geostationary transfer orbit (GTO) to 3 tonnes. Ariane 5 can lift 10 tonnes to GTO, though ESA member governments are thought to be moving towards approval of a mid-life upgrade to increase payload capacity.

14 kommentarer:

  1. Det som tidigare var melodiska Tears from Heaven, verkar nu vara ersatt av Heavy Metal from Heaven och tårarna på jorden istället.

    Punkdjävlar.

    Själv föredrar jag att vinna på Lotto, även om oddsen är sämre.

    Om risken för att träffas av nedfallande rymdskrot är 1 på 2000, så borde vi alla känna eller hört talas om någon som blivit just detta, träffad av rymdskrot. Själv känner jag ingen.

    SvaraRadera
  2. Risken för att _någon_ får nån bit på sig av en sån här stor satellit när den ramlar är cirka 1/3000. Det ska jämföras med hur många av 7 miljarder spelare som får 7 rätt i lotto vilket verkar vara cirka 1000 stycken.

    SvaraRadera
  3. Ja. Det verkar vimla av folk som får rymdskrot i huvudet. :-)

    Den teoretisk risk som NASA räknar med är nog att en bit skrot träffar bebodda områden. Att det sedan skulle vandra omkring någon på just den lilla bit mark som skrotet träffar är nog mindre än obefintlig. Den delen tar heller inte NASA med i beräkningarna, då den är lika svårspådd som Lottokulorna.

    @Urban: Om alla 7 miljarder spelade Lotto och dessutom undvek att satsa på sina turnummer utan i stället spred siffrorna mer slumpmässigt så skulle vi ha ett stort utfall av vinnare.

    SvaraRadera
  4. @Sumatra: Jag käner inga lottomiljärer heller! ;-)

    SvaraRadera
  5. Var det inte en stridpilot som var med i dokusåpan Astonauterna och fick spö i luftstrid av en kvinnlig deltagare?

    SvaraRadera
  6. @Anonym 20.18: Varje historia har berättelser beroende från vems vinklar man ser den. Piloten i fråga hävdar fortfarande på varje mässkväll att tävlingen var riggad så att hon fick starta bakom honom. Sanningen finns i betraktarens ögon! :-)

    SvaraRadera
  7. Skulle det vara så stor risk att få rymdskrot i skallen så undrar man ju varför man kräver 10 upphöjt till -1 som högsta risk för att det blir tekniskt fel på ett stridsflygplan?
    Se´n som sagt, jag känner ett flertal som fått teniskt fel på ett stridsflygplan men ingen som fått rymdskrot i vitala delar av kroppen. Hur stor är risken, att få rymdskrot i ett stridsflygplan av Viggens storlek att få rymdskrot i kroppen? Har haverikommisionerna över huvud taget reflekterat över möjligheten?

    Bosse

    SvaraRadera
  8. @Bosse: 10^-1 är ju 1 på 10. D.v.s. var 10 flygning går något fel, vilket nog inte är allt för osanolikt för ett stridsflygplan. Allvarliga fel som motorstopp brukar man kräva ca 1 på 100.000. För civilflyget betydligt lägre risk än så.

    Hmm.. undrar vad risken är att träffas av rymdskrot samtidigt som man flyger. Jag har i varje fall råkat ut för blixtnedslag, vilket ska vara ganska så osannolikt för gemene svensk. Å andra sidan så befinner vi flygare oss närmare molnen så sannolikheten för nedslag är större än för vanliga Svensson. Trots det så har jag inte vunnit på Lotto, vilket många andra svenskar har gjort.

    http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/01/blixtar-och-dunder.html

    Att spela en rad på Lotto är en oändlig höjning av sannolikheten för sju rätt jämfört att inte spela alls. Från noll till osannolik. Att spela två rader ökar bara från osannolikt till marginellt mindre osannolikt.

    http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

    SvaraRadera
  9. CI-
    Får tillskrivas min långa bortavaro från arbetslivet och mina usla mattekunskaper (för inte är det väl senilitet?)
    Skulle nog stå 10^-7, så minns jag att det gällde dom manicker jag var inblandad i - verkar det rimligt?
    Som du säger, blixtnedslag har inträffat men rymdskrot har i alla fall aldrig utpekats (vilket inte utesluter) som haveriorsak. Vill dock minnas att en AJ37 havererade över Vättern p g a något som antogs vara blixtnedslag.
    Själv beundrade jag den S:t Elmseld som uppstod mellan huvbågarna vid regn och som blev synlig vid mörkerflygning. Kanske kan man ta vara på all elektricitet som bildas när man kryssar mellan jordmanetismen? Skulle gillas av miljönissarna!
    Bosse

    SvaraRadera
  10. http://www.flightglobal.com/news/articles/spacex-to-build-reusable-launch-vehicle-362729/

    SvaraRadera
  11. Ryssarna bygger på sitt Glonass-nät. Snart kan det finnas tre fullt utbyggda GPS-nät.

    http://www.en.rian.ru/science/20111001/167307017.html

    SvaraRadera
  12. chefsingenjören sa...

    >Man brukar säga att risken av att träffas av en meteor är obefintlig. Risken för att träffas av nedfallande rymdskrot är något större än obefintlig. 1 på 2000 eller en på 3200 är faktiskt statistiskt sett större chans än att få sju rätt på Lotto som är osannolika en på 6724520.

    Källa till det? Vi är ca 7 miljarder människor på klotet. 1/3000 skulle innebära att ca 2.3 miljoner människor träffas av rymdskrot/år!

    SvaraRadera
  13. @Anonym 01.58: Enligt artikel i DN (se nedan samt länk i inlägget) är det NASA:s beräkningar av att något skadas. Sedan så tillkommer givetvis sannolikheten att detta något är just en människa.

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tyskt-rymdskrap-vantas-krascha

    SvaraRadera
  14. Kineserna ökar också sin närvaro i rymden.

    http://www.defencetalk.com/china-launches-first-module-for-space-station-37372/

    SvaraRadera