onsdag 20 oktober 2010

Vad har vi egentligen skrivit på? (uppdaterad)

Försvarsmakten väljer att straffa de officerare och soldater som valde att avbryta en övning med NBG 11.

Befälen, bland andra en kapten och en löjtnant, hoppade av övningen i Eksjö efter långvarigt missnöje med bland annat hur försvaret tolkat deras arbetstidsavtal.

Tillsammans med huvuddelen av NBG:s spaningspluton sjukskrev de sig och återvände till sin stationeringsort, Boden.


Man kan se denna händelse på många olika sätt. Men helt klart finns det ett stort missnöje bland officerarna på hur ÖB har hanterat avtalsfrågorna den senaste tiden. Detta missnöje sprider sig givetvis till soldaterna och riskerar att förstöra utbildning. Tar man inte allvarligt på dessa signaler och fortsätter att ignorera problemet kan det förstöra stämningen på förbanden och leda till fler avhopp.

Hur stort är avståndet mellan HKV och de enskilda medarbetarna? Jag satt och fikade med en hög chef på HKV och han var till början ganska oförstående till min ovilja till att skriva på ett nytt avtal. De signaler han hade fått från förbandschefer var att alla var med på båten. Han trodde jag överdrev problemet med att personalen på förbanden inte var särskilt nöjda med ledningen.

Jag förklarade att för min del så var det två frågor som bakats ihop till en:

- Utlandstjänst, som jag är positiv till.

- Nytt arbetsavtal som HKV inte har fått samråd på av fackförbunden och där man förväntar sig att officerarna ska skriva på utan att veta vad deras underskrift innebär. Detta avtal är jag allt annat än positiv till.

Jag hörde i korridoren att Flygvapenledningen hade fått ÖB att backa en smula avseende piloter och tekniker. Det går helt enkelt inte att sparka dessa kategorier då det redan idag är brist på personal. Med tanke på att helikoptersystemet ska utökas kraftigt de närmaste åren med HKP 16 (ev. Blackhawk) och HKP 14 (när nu den blir klar) så blir det mycket svårt att hitta ersättare. Insatserna med HKP 10 i Afghanistan samt NBG 11 beredskapen med HKP 15 kommer också att sluka mycket personal. Nyutbildade tekniker kommer därför att behöva i första hand fylla de hål som uppstår i HKP 16 organisationen. Den s.k. "övergångsorganisationen" för piloter och tekniker som vägrat skriva avtal kommer med andra ord att bli mycket långvarig.

Som lök på laxen så är det mer aktiviteter på G för helikopterflottiljen. I Flygvapeninspektörens senaste nyhetsblad (finns ej på nätet ännu) fanns en hel del nyheter som påverkar framför allt helikopterorganisationen.

Vidare har vi FV-personal på enskilda missioner i bl a Sudan. En flygstridsledare som arbetar på ett ”air operations”.

Hmm.. kan detta bli en förberedelse för en eventuell flygvapeninsats i området någon gång under de närmaste åren?

Norwegian Air Detachment 5 påbörjar sin verksamhet vid flygbasen Meymahne i dagarna. Förbandet har till uppgift att förse ISAF med två MEDEVAC-helikoptrar Bell 412. I detta norska förband ingår tio svenska tekniker som i perioder roterar ner till Meymahne.

Detta är en förberedelse för HKP10 insatsen i Afghanistan nästa år. Avslutningsvis så fanns det en nyhet om NBG 11.

Det som gör det aktuellt just nu är att vi diskuterar stöd från ytterliggare ett land och då med MEDEVAC-helikoptrar. Ett avtal är mycket nära förestående och då behöver vi tillföra ytterliggare 14 befattningar till EAW.

HKP 15 är så vitt jag vet tänkt enbart för trupptransport i NBG 11, så det blir med andra ord inte en ersättare, utan ett komplement? Om inte kan detta kanske minska på trycket på helikopterflottiljen som då kan fokusera på ISAF-insatsen och att förbereda inför HKP 16.

Det finns gott om arbete och ont om folk i helikoptersystemet. Som konsekvens av avtalsfrågan så börjar det dyka upp civila bolag som önskar rekrytera officerare och då framför allt helikopterpersonal. Med andra ord så kan helikoptersystemet hamna i en riktig rävsax de närmaste åren. ÖB:s hantering av avtalet kan därmed sänka mycket av den tänkta helikopterupptrappningen.

Efter Försvarsmaktens beslut att all anställd personal måste vara beredda att göra utlandstjänst måste nu 14 personer som tackat nej till det nya anställningsavtalet lämna helikopterflottiljen, där Malmen i Linköping ingår. 35 personer placeras i en övergångsorganisation och ska på sikt ersättas av ny personal.

Den osäkerhet som uppstått gör att Officersförbundets företrädare Johnny Ivar nu är rädd för att helikopterflottiljen ska dräneras på viktig personal.

– Skulle halva styrkan på vårt nya helikoptersystem försvinna blir det självklart så att det kan bli fördröjningar på den produktionen vi har där. Där är det redan fördröjt ett antal år och risken är att det fördröjs ytterligare, säger han.


Frågan är slutligen vilken juridisk tyngd det papper som många har skrivit egentligen har? Är det verkligen ett avtal, eller är det bara en intresseanmälan om att skriva på ett nytt avtal så fort det finns framme?

Uppdaterad 10-10-26, 21:40
415 anställda i Försvarsmakten kommer att få lämna sitt jobb. Det är intressant att läsa kommentarer från de som valt att sluta. Det är inte särskilt många som sagt nej på rund av att dom inte vill tjänstgöra utomlands, utan för att de är nära pension eller vill utnyttja trygghetsstiftelsen då dom helt enkelt tröttnat på sin arbetsgivare.

Försvarsmakten kommer dock att få en hel del problem. Ett antal nyckelpersoner inom helikopterflottiljen kommer att sluta, vilket kommer att påverka det framtida införandet av HKP 14, 15 och 16.

För min egen del så har en intressant situation inträffat. Jag har nämligen INTE vare sig fått sparken eller blivit placerad i övergångsorganisationen! Detta trots att jag uttryckligen skrev "Ja, men enbart om facket skriver samråd på avtalet". Vad detta innebär i förlängningen kan jag inte riktigt tolka, men kanske HKV har förhoppningar om att facket ska skriva samråd till slut när det nya utlandsavtalet är slutförhandlat? För min del så är det ändå snart dags att dra utomlands oavsett nytt avtal eller inte, så jag får nog vänta tills jag kommer tillbaka med att se slutresultatet...