lördag 16 oktober 2010

Nya förluster... (uppdaterad)

Försvarsmakten rapporterar ikväll att en svensk soldat omkom idag i närheten av Mazar-e Sharif då en IED sprängdes under hans terrängbil 203.

Det svenska förbandet arbetade väster om Mazar-e-Sharif – i ett område som tidigare kontrollerats av upprorsmakare. En del av syftet med operationen är att afghanska myndigheter ska få kontroll över området.

Händelseutvecklingen inleddes med att ett stridsfordon 90 utsattes för finkalibrig eld. Pansarterrängbilen kallades fram för att understödja och drabbades av en hemmagjord sprängladdning.

Sjukvårdshelikoptrar kallades till platsen. Vid framkomsten till sjukhuset vid Marmal kunde läkare konstatera att den svenske soldaten avlidit.


FS19 har under hela sin mission varit inblandad i hårda strider. Detta som en konsekvens av den nya taktiken att mer aktivt patrullera de områden som kontrolleras av talibanerna. Området väster om Mazar-e Sharif är just ett sådant och det var även i detta område som den förra dödliga incidenten inträffade.

Denna händelse kommer givetvis att påverka debatten kring det kommande riksdagsbeslutet om fortsatt närvaro i Afghanistan. Våra politiker måste dock vara realister. Vi är i Afghanistan för att säkerställa att säkerhetsläget blir så pass lugnt att det går att genomföra humanitära insatser och lämna över säkerhetsansvaret till ANA/ANP. COIN-taktiken innebär att vi skall ut och möta lokalbefolkningen. Detta innebär givetvis stora risker för våra soldater. Att dra hem våra trupper i detta läge skulle innebära att vi ger upp och de insatser som vi gjort hittills skulle vara förgäves. Jag hoppas därför att denna händelse inte används som argument i debatten, utan att den hålls på en högre nivå.

Just nu så är detta dock ganska så oväsentligt. Jag instämmer i Försvarsminister Tolgfors kondoleanser och mina tankar går till familjerna till den soldat som dödades samt de två skadade...

SvD 1, SvD 2, DN, Aftonbladet, Expressen

Uppdaterad 10-10-16, 23:17
Försvarsmakten har nu gått ut med namnet på den stupade soldaten. Jag lider med familjen till Kenneth Wallin.

ÖB går nu också ut med sina kondoleanser till Kenneths familj samt familjerna till de två skadade.

"Det är med djup sorg jag tagit emot beskedet att en soldat stupat i Afghanistan. Mina tankar går till de anhöriga som förlorat en son, en familjemedlem. Tankarna går också till förbandet som mist en kollega och vän. Min medkänsla går även till de två skadade soldaterna, jag hoppas innerligen att de snart repar sig."

SvD beskriver i ett inlägg hur FS19 har ändrat den svenska taktiken det senaste halvåret.

Den senaste sommaren har den nuvarande truppen FS 19 tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor etablerat en postering i området. Den ligger i byn Ali Zaui 40 km väster om Mazar-e-Sahrif. Patrullering sker ofta i området, både från fordon och till fots. Det är en del av den ändrade taktik som chefen för FS 19 överste Gustaf Fahl beskrev i SvD den 8 oktober.

- Det har varit ett av talibanernas starkaste områden och ger man sig in där så blir det motreaktioner med attacker och olika förberedelser för attacker som vi lyckats undanröja, sade Gustaf Fahl då.

- Vi kan inte lämna människor som lever där under talibanterror i sticket. Vi måste försöka bryta utvecklingen även där. Ger vi oss inte på de områdena så är de som cancersvulster, då växer problemen. Andra områden är relativt sett säkra, förklarade Gustaf Fahl då.


Hur ska man då tolka den senaste tidens hårdare strider? Delvis är det en konsekvens av ökad patrullering. Om man rör sig mer i området så kommer det givetvis att innebära att talibanerna gör motstånd. Delvis så har talibanerna med stor sannolikhet flyttat en del av sina resurser norrut. Detta beroende på de hårda striderna i södra Afghaninistan, men även då den nya Järnvägen till Mazar-e Sharif inneburit att området fått ett nytt strategiskt läge. Talibanerna har den senaste tiden fokuserat på att stoppa underhållstransporterna från Pakistan. Om ISAf börjar ta in underhåll via tåg från Uzbekistan kommer det att innebära att talibanerna förösker att stoppa även dessa transporter.

Jag håller dock inte med SvD analytiker om tyngre fordon som en lösning. IED kan vara så kraftiga att inte ens Stridsfordon 90 klarar av en smäll, vilket både Norge och Sverige erfarit det senaste året. De dåliga vägarna i Afghanistan klarar heller inte av allt för tunga fordon. Nej, ökad säkerhet skapar vi genom att bygga band med civilbefolkningen så att de helt enkelt kan förvarna oss om att något är på gång.

Expressen rapporterar just nu från Försvarsmaktens presskonferens.

Kondoleanser går att skicka direkt till FS19.

Läs mer hos mina bloggkollegor Cynisk, Wiseman, Morgonsur, Tokmoderaten, Carl Bildt och Allan Widman.

DN 1, DN 2, Expressen, SVT

Uppdaterad 10-10-17, 10:36
Guvenören i provinsen Balkh går nu ut i Afghanska media och säger att man ska starta en stor upprensningsaktion. Mazar-e Sharif är "huvudstad" i denna provins och det oroliga område som de svenska dödsfallen inträffat i ligger gränstrakterna mellan västra Balkh och provinsen Jowzjan.

"It will be better to carry out continuous operations in vulnerable areas in coordination with the Afghan forces and our international friends to maintain and ensure better security in the province," Gen. Alizai, the Police Chief of Balkh province said.

Balkh has been one of the most secure provinces of Afghanistan over the past few years, but the province has witnessed a series of insurgency activities recently.


Uppdaterad 10-10-17, 16:56
Försvarsmaktens presskonferens finns nu på både SvD och DN.

Mer detaljer börjar komma fram om händelsen.

Enligt Grundevik var sprängladdningen som dödade svensken tillverkad av flera stridsvagnsminor. Inne i det attackerade fordonet fanns sammanlagt sju personer. Försvaret vet fortfarande inte närmare vilka det var som attackerade styrkan.

Det tog runt 45 minuter efter det att fordonet begärt stöd tills ambulanshelikoptern kom.


45 minuter låter kanske för en oinitierad som lång tid. Men de helikoptrar som finns baserade på Marmal (amerikanska UH-60 Blackhawk och tyska CH-53) har en maxfart på ca 300 km/h. Händelsen inträffade ca 40 km väster om Mazar-e Sharif. Även om en helikopter står fullt startberedd så kan man inte räkna med att den är i luften på mindre än 10 minuter med tanke på att sjukvårdspersonal och eskorthelikopter ska med. Sedan beroende på hotbild ska den stiga eller gå på låg höjd så räkna med 10-20 minuters transporttid. När den kommer på plats måste den bedöma hotbilden. Är anfallet till för att locka till sig MEDEVAC och det kan finnas tung beväpning som kan slå ut en helikopter? Räkna därför med ca 5 minuters landningsprocedur. Till detta skall även en viss fördröjning i orderkedjan läggas till. Har helikoptern varit i luften på ett annat uppdrag så tar det ytterligare en stund att ta nytt beslut om denna inats är viktigare än t.ex. transport av ett sjukdomsfall.

De flesta moderna pansarfordon är designade för Kalla Kriget och där var hotbilden max en stridsvagnsmina. När flera sprängs av samtidigt så är det därför få fordon som klarar av det. Det är egentligen bara den nya generationens fordon där man har tänkt på att chockabsorbera personalens arbetsplatser som tål en träff av en IED. I det aktuella fordonet fanns sju man. Att de övriga verkar ha klarat sig så pass bra är ett rent mirakel.

SvD

Uppdaterad 10-10-17, 20:50
Politikerna verkar ensas bakom att insatsen i Afghanistan ska fortsätta.

Det är i utsatta stunder det är som viktigast att stå fast.” Det säger försvarsminister Sten Tolgfors i en första kommentar till DN.se, efter att ännu en svensk soldat dödats i Afghanistan. Han menar också att skillnaderna mellan oppositionens regeringens afghanistanpolitik har minskat.

På den svenska campen är stämningen givetvis dyster, men man biter ihop och fortsätter insatsen. Snart kommer FS20 att ta över och det gäller att ha koll på händelseutvecklingen fram tills dess att rotationen är genomförd.

Flaggorna vajade på halv stång på Camp Northern Lights i norra Afghanistan och kapellet på basen öppnades direkt efter dödsbudet. Soldater strömmade dit för att tända ljus, rapporterar tidningen NSD:s utsända på platsen.

NSD har en reporter på plats i Afghanistan som har fått möjlighet att intervjua på ledningen för FS19. Chefen för FS19, Gustaf Fahl säger att man kommer att fortsätta med samma taktik som tidigare.

FS 19 har en tydlig strategi att gå in i områden som är starkt talibaninfluerade i norra Afghanistan - och stanna kvar där. Området där dödsolyckan hände är ett sådant och ligger fyra mil väster om Mazar-e-Sharif. En strategi som Försvarsmakten själva beskriver som framgångsrikt. Antal incidenter i området har minskat, enligt Fahl.

- Jag tror dessutom att det är en mycket viktig del i att hedra Kenneth att inte börja svikta i vår uppgift. Vi måste fortsätta såsom vi har gjort hittills, vi ska inte bjuda våra motståndare på en framgång. Den framgången ska vi förneka genom att fortsätta att agera som vi har gjort. Vi ska fortsätta att stabilisera situationen i det här området, säger Gustaf Fahl.


Uppdaterad 10-10-20, 20:17
Kenneth Wallin har nu kommit hem till Sverige. Det var en värdig ceremoni, men jag hoppas innerligt på att vi i Sverige inte ska bli lika bra på denna typ av ceremonier som många av de andra länderna som delktar i ISAF.

Se hela ceremonin på Försvarsmaktens hemsida.

SvD

33 kommentarer:

 1. Några andra klipp ur pressen med anledning den dödade soldaten :
  http://blogg.aftonbladet.se/omvarlden
  är de ett legitimt mål för talibaner och andra islamister
  Under en längre period har de religiösa fanatikerna flyttat fram sina positioner rejält.
  Generellt är säkerhetssituationen i Afghanistan på väg att gå från dålig till usel
  http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.2177077/anna-dahlberg-ta-ansvar-for-afghanistan
  Den afghanska armén växer visserligen snabbt i volym, men kvaliteten skiftar. Många kan varken läsa eller skriva, andra är stenade av hasch eller hoppar av.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/logisk-foljd-av-ny-taktik_5521631.svd
  I de strider som följde direkt på attacken mot stridsfordonet dödades flera talibaner.
  Vi kan inte lämna människor som lever där under talibanterror i sticket.
  ---
  Så människor i Afg lever under talibanterror som utövas av religiösa fanatiker och säkerhetssituationen är usel enligt svenska media. Men flera talibaner dödades också (fast inga detaljer – kanske det var civila, kvinnor och barn?) Och det efter nio års amerikansk ockupation av landet. Det är något som ej stämmer i beskrivningen.

  SvaraRadera
 2. FM:s ordval är patetiskt:
  "upprorsmakare" - skriv motstàndsrörelsen
  "hemmagjord sprängladdning" - hur vet FM det? Kanske motstàndsrörelsen har en fabrik som tillverkar minor och olika utlösningsmekanismer?
  Det verkar som det svenska förbandet lockades i en fälla, bakhàll och gick i den istället för att retirera. Kanske vi skall skylla förlusten pà den svenska ledningen?
  Att det sedan tog 49 minuter att fà fram hkp/flygunderstöd visar pà brister där ocksà.
  Att som CI tro att bygga band med civilbefolkningen som skall förvarna hjälper är naivt. Civilbefolkningen stödjer ju motstàndsrörelsen! Är inte det klart?

  SvaraRadera
 3. Jag lider med dom anhöriga.

  Man gick troligen i en fälla. Men varför man kallar fram en Patria när man har finkalibrig eld och en 90:a förstår jag inte.
  IED tekniken har exporterats från Irak och förfinats i AF. Att den nu nått norra AF och med den förfiningen att den kan blåsa en Patria på 20 ton i bitar förutsätter en bra infrastruktur kring bombmakeriet. Det här är inget man kokar ihop i köket precis. Det måste alltså rent logiskt finnas bombfabriker någonstans eller iallafall kunskap om hur man gör dessa IED:er. http://www.fas.org/irp/doddir/army/fmi3-34-119-excerpt.pdf

  Hur skall FM bemöta detta? Jag är nyfiken.

  SvaraRadera
 4. CI skriver bland annat: "...Att dra hem våra trupper i detta läge skulle innebära att vi ger upp och de insatser som vi gjort hittills skulle vara förgäves..."

  Så kan jag inte se det, varför skulle gjorda insatser vara förgäves?

  Taktiken i det svenska området har förändrats i aggressivare riktning. Är det rätt taktik?

  Är svensk expertis helt införstådd och överens med upptrappningen och är den aggressivare taktiken den enda vägen?

  Att USA-alliansens befäl anser att taktiken ska gå i aggressivare riktning är naturligtvis helt klarlagt. Att vi är en del i denna allians är också klarlagt. Slutligen förstår även jag att vi inte kan göra annorlunda än vad överordnad anger.

  Carl Bildt är ju både klok och insiktsfull, han menar bland annat att uthållighet är den viktigaste egenskapen i sådana här sammanhang.

  När nu taktiken överlag har ändrats mot ett aggressivare beteende och uppträdande i områden som svenskarna enligt tidigare taktik undvikit har också förutsättningarna för uthållighet och effektivt bistånd förändrats så mycket så att att frågan om vi kan vara kvar i Afghanistan förutsätter en ökad insats av fler soldater, tyngre vapen och fordon.

  I korthet så finns det alltså anledning att överväga ett tillbakadragande med hänsyn till den förändrade taktiken i sig. Det betyder inte att allt som investerats varit förgäves!

  En annan aspekt är den grad av självständighet som Sverige ska förbehålla sig.

  SvaraRadera
 5. @Pellefant: Den mer aggressiva taktiken komer sig av två saker:

  1 - Man har kanske mer bråttom än tidigare då USA anmält att man börjar truppneddragningar nästa år.

  2 - Den COIN metod man valt går ut på att inte låta talibanerna kontrollera befolkningen. Alltså fokus på befolkningscentrum där Mazar-e Sharif med omgivning är ett.

  Att ha egen självständighet är nog ohållbart. Det skulle innebära att ISAf delades upp i ännu mer okontrollerbara delar än idag.

  SvaraRadera
 6. Att man föll offer för saker som står i SOLF 1986 upplaga är lite ironiskt...
  Tyder väl på en kompetensbrist hos befälen.

  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 7. Ett argument till den mer aggressiva taktiken är alltså att förbereda för ett amerikanskt tillbakadragande. Det rimmar illa med uthållighet i området.

  Är det rimligt att tro att talibaner kan skiljas ut från lokalbefolkningen för att sedan slås ut så till den grad att det möjliggör ett bredare tillbakadragande från Afghanistan?

  Tror vi i Sverige på att den nya taktiken framtvingar ett klassiskt militärt avgörande?

  SvaraRadera
 8. @Förste Sergeanten
  IED är den anfallsmetod som skördar flest liv i Afghanistan.
  Att du relaterar dödsfallet till kompetensbrist hos befälen är ett osmakligt lågvattenmärke som dessutom anger din egen kunskapsnivå.

  Plutonen som utsattes har vid tidigare patruller upptäckt IED:er. Den här gången överlistades de. Det är hart när omöjligt att inte överlistas någon gång, tyvärr. Så är det i verkligheten.

  Tragiskt var det som hände, inte oväntat men tragiskt likafullt.

  SvaraRadera
 9. Det är såklart att man nyttjar högmodet, man kan få en falsk trygghet i strf 90 och patgb 203.

  Du min vän har tyvärr i detta fall både rätt och fel,Vägbomber skördar liv ja men genomförandet först att man skjöt på en stridsfordonspatrull med finkalibrig eld för att simulera ett misslyckat eldöverfall. Sedan när fi avsitter detonerar man sina laddningar.

  Effektivt , man lät sig luras tyvärr. Ja dagens soldater har öga kunskaper om det gamla försvaret, det kan straffa sig.

  Man måste få kritisera saker när det leder till dödsfall.

  //Förste Sergeanten som förövrigt har stor kunskap i både det nya och gamla försvaret.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. @Förste Sergeanten
  PATGB:n gick på en IED med multipla stridsvagnsminor som verkansdel, på väg från patrullbasen för att förstärka grannplutonen.

  Jag hoppas att du njuter av din expertis hemma framför datorn.

  SvaraRadera
 12. Att man tillkallar en PATGB kan jag väl förstå , men som sagt förlusten är acceptabel. Men fakta kvarstår, man måste dra lärdom av fria krigstaktiker.

  jag jobbar dagligen med det aktivt så jag klarar mig tack.

  Sen så skall vi ej vara kvar förevigt. En aveckling behövs, när vet jag ej men före 2014
  vilket man troligtvis komemr fatta beslut om.

  // Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 13. @Förste Sergeanten
  Du har uppenbarligen ingen aning om vad som händer i det svenska området. Du har inte ens rudimentära kunskaper om hur IED nyttjas och hur dess verkan skall reduceras. Synnerligen omoget att kritisera någons agerande när du inte har några som helst fakta om händelsen.

  SvaraRadera
 14. @ Anders Björkman

  För helvete, karl. Hur smaklös får man bli? Nu räcker det för den här gången? Det finns bättre tillfällen för ditt tjafs.

  SvaraRadera
 15. Apologet. 45 min.... Om Sverige haft egna medvac helikoptrar hur lång tid hade det då tatt?

  Bepansring... Du skriver att fordonen inte är designade för denna typen av hot... kriget har pågått i tio år.. Visar bara att soldaterna inte prioriteras tillräckligt....

  SvaraRadera
 16. Och nu idag hände det igen. Direkt efter minneshögtiden för Kenneth kom budet att två svenskar är allvarligt skadade vid stridskontakt till fots och förda med HKP till sjukhus. FS19 verkar få en hård avslutning.

  SvaraRadera
 17. @Anonym 14.41: Lika lång tid. När Sverige ställer MEDEVAC helikoptrar i Afghanistan nästa år så blir det en gemensam ISAF resurs. Dom kommer med andra ord att lika väl skjutsa amerikanska soldater som svenska. Möjligtvis så kommer det att totalt sett finnas två till.

  Det som ställer begränsningar i insatstiden är helt enkelt att Afghanistan är oerhört stort och en helikopter flyger med max ca 300 km/h. För att förtydliga storleksförhållandet så är det svenska PRT:t som bemannas med ca 700 man (svenskar och finnar) lika stort som Kosovo som bemannades med 50.000 man när det var som störst (idag ca 10.000)!

  SvaraRadera
 18. @CI - dags att uppdatera igen! Nya förluster i Afg. 2 allvarligt skadade. Eller ska det censureras som mitt inlägg 07:50?

  SvaraRadera
 19. @Anders B: Det finns redan ett nytt inlägg om detta och anledningen till "censuren" var att du visade mycket dålig respekt för de soldater som dödats och skadats i Afghanistan. Lite hyffs om jag får be!

  SvaraRadera
 20. Kan inte någon berätta varför man använder det amerikanska begreppet IED när det finns svenskt militärt fackspråk?

  SvaraRadera
 21. @profanum: Vilket svenskt uttryck skulle du ha använt?

  Med tanke på att vi blir mer och mer interoperabla och jobbar internationellt så är det nog bara bra att stryka alla svenska uttryck då det anars kan leda till kraftiga missförstånd. En svensk förkortning kan ha en mycket annorlunda betydelse inom NATO.

  SvaraRadera
 22. @profanum_vulgus
  Försvarsmakten anpassar sig alltmer till NATO och de begrepp som där är vedertagna. Framförallt gäller detta de engelska begrepp som tillkommit under det senaste årtiondet där det faktiskt i många fall saknas svensk jämförbar nomenklatur. Inom området EOD (Explosive Ordnance Disposal)där IED ingår är engelska begrepp internationellt vedertagna och framförallt definierade och därför används inte (eller väldigt sällan) nationella varianter.

  SvaraRadera
 23. chefsingenjören:
  Jag skulle ha använt ordet "mina", eller om den var självutlöst "försåtsminering".

  Ja vi bör genast sluta vara svenskar.

  CS:
  IED är ju inte ens korrekt i det här fallet. Det var ingen improviserad sprängladdning utan fabrikstillverkade stridsvagnsminor. På korrekt militär engelska alltså "mine" eller anti tank mine (AT-mine).

  Jag tror att det helt enkelt beror på att obildade människor använder det språk de lärt sig från filmer.

  SvaraRadera
 24. @profanum_vulgus

  En IED kan mycket väl bestå av fabrikstillverkade verkansdelar (granater, minor, flygbomber osv) men ha ett annat tändsystem. Vilket det troligtvis var i det här fallet, även om det lär dröja innan det blir bekräftat/officiellt.

  SvaraRadera
 25. @profanum_vulgus
  Där hittade du ett exempel på svårigheterna med att använda nationella begrepp. Det blir problem med definitioner. Precis som du skriver borde ju inte minor betraktas som IED men så är det faktiskt i vissa fall. En laddning, även bestående av minor, betraktas och hanteras som en IED eftersom den i detta fallet har använts på samma sätt och med samma syfte som man nyttjar IED. Därutöver kan en mina, precis som uppgiven skriver, vara en del av ett improviserat tändsystem och betraktas även då som IED.

  Hade det däremot handlat om en mina i ett traditionellt minfält hade det varit en annan sak. Då hade den sannolikt bara behandlats som en mina.

  SvaraRadera
 26. CS:
  En improviserad sprängladdning (IED på svenska) har inget givet syfte, det är en benämning på en sprängladdning som är improviserad. Ett exempel är att använda en stridsvagnsmina för att slå upp en bräsch.

  En mina däremot vet man att det är om en i förväg utlagd sprängladdning detonerar i syfte att bekämpa trupp eller fordon. Det spelar ingen roll om den är improviserad eller utdelad på förband det är en mina ändå.

  SvaraRadera
 27. @profanum_vulgus
  En IED enligt våra definitioner (har den inte ordagrant framför mig) är en laddning som antingen är improviserat byggd eller används på ett improviserat sätt.

  Därutöver har man i Afghanistan och även Irak vidgat begreppet till att även omfatta helt vanliga minor som har placerats längs med framryckningsvägar. Anledning till detta är att syftet med minan är exakt detsamma som med en IED i dessa fall. De är inte definitionsmässigt IED men räknas trots det in i samma grupp av flera anledningar som jag inte kommer att gå in på.

  SvaraRadera
 28. Nja, en IED är ju mer än en mina. Minor är ju framtagna för ett visst syfte och med en viss forskning bakom. En IED är ju en hemmagjord bomb som används på ett icke militärt sätt, dvs gerillakrig med då någon form av fjärrutlösning. Minor placeras ju med t.ex minkarta och ett visst mönster. En IED bygger på befintlig kunskap/erfarenhet och vad man hittar i form av material. Och används för att slå/skrämma fienden ur oväntade situationer (placera i bil, skapa bakhåll) Har använts från Vietcong via LTTE till IRA och nu i AF/IQ

  SvaraRadera
 29. Anonym:
  En sprängladdning kan vara improviserad oavsett hur den används eller hur den fungerar.
  Gerillakrigföring är militär.

  Nej du blandar ihop begreppet mina med folkrättsliga regler för dess användande. Ett gevär slutar inte vara ett gevär för att du laddar det med halvmantlad ammunition.
  (Sverige döpte ju förresten om t.ex. truppmina 12 till försvarsladdning 21 när man skrev på konventionen om förbud mot minor.)

  Det har använts improviserade sprängladdningar i flera hundra år.

  SvaraRadera
 30. En mina som används på ett sätt den inte är tillverkad för, ÄR en IED.

  Att verkansdelen utgörs av en mina har i så fall ingen betydelse för vad vi definierar den kompletta laddningen som.

  Ex, stridsvagns mina "A" som är konstruerad för att användas med fjärrutlösare och gör detta är ej en IED.

  Mina "B"som ej är konstruerad för att användas med mina "A"s fjärrutlösare, anpassas till denna av brukaren och blir då en IED.

  Kastad handgranat som ej exploderat är en handgranat(oxa),
  men en handgranat med sprinten dragen, gummi som håller kvar grepen och nedsänkt i frätande vätska är en IED.

  SvaraRadera
 31. Anonym:
  Ja, fast på svenska heter det en improviserad sprängladdning.

  SvaraRadera
 32. profanum_vulgus:

  Försvarsmakten använder sig av begreppet IED både i handböcker, reglementen samt i :

  Begrepp och definitioner avseende ammunitions och minröjnings-verksamhet – version 2010:01.

  FN använder sig av begreppet Improvised munitions.

  SvaraRadera
 33. Anonym:
  Om det är sant så är det förjävligt. FM var en gång i tiden en svensk myndighet där det jobbade bildade människor.

  SvaraRadera