måndag 8 augusti 2011

Anarkins ansikte (uppdaterad)

Jag måste erkänna att jag var en av dem i Försvarsmakten som var tveksam till deltagandet i Stockholm Pride Festival. Mest för att jag tyckte att det är en ganska så fjollig tillställning och att vi har bättre saker att sysselsätta oss med.

Men i helgen så fick jag insikt i att Försvarsmaktens deltagande verkligen behövs.

Medlemmar i OFOG hade tidigare under helgen ställt till problem på själva festivalområdet. Detta var dock inte tillräckligt, utan man valde också att attackera enskilda officerare som deltog i paraden.

Den skylt som visas i SvD artikeln visar verkligen hur korkat man tänker inom OFOG, "Här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter, medan mitt jobb handlar om att kränka andras mänskliga rättigheter". Man anklagar Försvarsmakten för att kränka mänskliga rättigheter samtidigt som man själva just kränker de enskilda officerarnas mänskliga rättighet att deltaga i en offentlig verksamhet utan att bli hånad. Dessa officerare och soldater visar ett oerhört stort personligt mod som ställer upp för att få samhället att acceptera att alla inte är lika. OFOG kränker dessa personer, både som officerare och som människor.

Vems mänskliga rättigheter är det egentligen som OFOG anser att Försvarsmakten kränker? Talibanernas rättighet att döda kvinnor som visar sitt hår eller Khadaffis rättighet att döda sina medborgare som har andra åsikter än han själv? För att inte tala om HBTQ människor som i dessa länder avrättas så fort någon får kännedom om deras läggningar. Faktum är att en grupp som OFOG skulle nog inte heller leva många timmar i ett land som Afghanistan eller Libyen. OFOG anser att Försvarsmaktens verklighet dödar, men frågan är i vilken verklighet OFOG lever i?

På OFOG:s hemsida så skryter man snarare om insatsen.

Trots att krig och konflikter bidrar till att minoritetsgrupper, där bland annat HBTQ-personer utsätts för ett ökat förtryck så deltar Försvarsmakten under Pride.

Trots att militarism bygger på patriarkala machostrukturer och våld som drabbar såväl människor i krig som människor här i Sverige så går Försvarsmakten med i tåget.


Om OFOG skulle ha någon rättighet till sina aktioner så vore det om de utfördes i Tripoli eller i Damaskus. Men jag tvivlar på att medlemmarna i OFOG har det modet. Det är enklare att ge sig på de grupper som i ett demokratiskt land inte har rätt att bruka våld för att värja sig från attacker på gatan. Icke-vålds principerna blir i ett land som Sverige ganska så löjliga. Det krävs inte mod för att håna någon som inte slår tillbaka. Det var en helt annan sak i Indien när Ghandi mötte beväpnade soldater och var beredd att dö för sina åsikter utan att ta till våld.

Vad är det egentligen som skiljer medlemmarna i OFOG från terrorister som t.ex. Anders Breivik? De bryr sig inte om demokratiska värden och är villiga att bryta mot lagen för att få sin vilja igenom. Tidigare har OFOG ställt till med just det de kallar sig, d.v.s. rent ofog. Men den här gången gick de på tok för långt.

På 70-talet så var officersyrket inte populärt bland vissa vänster-kretsar och uniformerade soldater kunde bli angripna på gator och torg. Många av mina äldre kollegor har berättat att de alltid rörde sig i civila kläder utanför jobbet. Är detta vad OFOG vill att samhället ska återgå till? "Fredliga" attacker där man likt demonstrationerna mot USA:s agerande i Vietnam slänger röd färg på soldater och officerare som kommer hem från internationella insatser?

Anders Breivik blev genom sitt agerande just det hot mot samhället han varnat för. OFOG blir genom sitt agerande just den icke-demokratiska verksamhet som man själva anser sig bekämpa. Anarki låter bland medlemmar i grupper som OFOG som något att eftersträva. Men anarki är icke-demokrati! Det mest patetiska i sammanhanget är att polisen och militären i Sverige (som OFOG ser som sina fiender) finns till just för att människor ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Breiviks och OFOG:s agerande kan tyvärr leda till att det höjs röster för att begränsa just dessa rättigheter. Med andra ord så riskerar demokratin att försvagas när enskilda grupper tar lagen i egna händer och bestämmer vad som är rätt eller fel. Lika mycket som samhället och Försvarsmakten skall motarbeta rasism, lika mycket skall vi motarbeta anarkism.

Efter OFOG:s agerande så har jag helt och hållet ändrat min ståndpunkt till Pride. Det har inte bara med HBTQ att göra. Genom att deltaga så visar Försvarsmakten att vi stöttar ett öppnare samhälle där människor har rätt att visa vad man tycker och tänker utan att bli angripna av icke-demokratiska krafter. Jag beundrar de officerare och soldater som ställer upp i Pride. Ni visar på ett dubbelt mod. Dels att ni står för egna personliga värderingar, men även att ni står för Försvarsmaktens!

P.S: Nu polisanmäler Försvarsmakten OFOG:s agerande. Mycket bra. På så sätt så nyttjar man ett demokratiskt system för att få stopp på icke-demokratisk verksamhet.

Se även Cynisk1, Cynisk2 och Tokmoderaten.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Uppdaterad 11-08-14, 21:29
HOF har skrivit ett inlägg på Newsmill där man kritiserar OFOG:s agerande på Stockholm Pride.

Vi respekterar åsikten att det inte borde finnas någon militär och att den ska få framföras på olika sätt i vårt öppna samhälle, exempelvis i Stockholm Prides parad, men ser inte hur angrepp på öppna hbtq-personer inom försvaret gynnar kampen för hbtq-personers rättigheter.
...
Var går gränsen mellan att använda sin rätt till yttrandefrihet och att kränka andra?


Tyvärr så ser man i en hel del kommentarer till OFOG:s agerande att folk tycker att det är rätt att "spontandemonstrera" eller att "debattera" genom att förlöjliga andra människor.

En offentlig sammankomst eller demonstration skall enligt svensk lag söka tillstånd hos Polisen.

Ansökan om tillstånd eller anmälan ges in till Polisen på den ort där sammankomsten ska hållas. En ansökan ska göras skriftligen i god tid och om möjligt senast en vecka innan sammankomsten. En anmälan kan göras muntligen och ska helst ske fem dagar innan. Polisen får bara i undantagsfall vägra tillstånd till en allmän sammankomst. Skälet till det kan vara att det finns risk för oroligheter.

Men även om tillstånd inte har sökts så kan Polisen inte stoppa en demonstration om den inte spårar ur.

Det är viktigt att påpeka att om någon håller en sammankomst utan att först söka tillstånd har Polisen inte rätt att upplösa sammankomsten bara av den anledningen att tillstånd inte har sökts i förväg.

En allmän sammankomst får ställas in eller upplösas om det uppkommer svårare oordning vid eller i anslutning till sammankomsten (2 kap. 23 § Ordningslagen).


Om nu OFOG hade sökt tillstånd hos Polisen så tvivlar jag att Polisen gett dem tillståndet, då personangrepp alltid riskerar att spåra ur.

Frågan är om Polisen hade stått med armarna i kors om de bevittnat OFOG:s agerande?

Nej! Bara för att det råder frihet att demonstrera och uttrycka sina åsikter i Sverige så råder det inte frihet att störa andras demonstrationer, då man med detta agerande försöker att begränsa friheten att demonstrera för andra. Polisen skall i detta fall sära på demonstranterna för att dels säkerställa demonstrationsfriheten åt alla och dels undvika bråk.

35 kommentarer:

 1. Jag håller med dig CI. Mitt stöd för FM:s deltagande i Pride ökade i och med OFOG:s dumheter.

  Om man skrapar lite på ytan finner man att OFOG inte alls är så icke-militäriska som man utger sig för att vara: De hade en rysk överste inbjuden under en event uppe i Norrbotten.

  Ryska officerare går visst an, men inte svenska eller NATO-officerare. Trovärdigt? Nej.

  SvaraRadera
 2. Min mamma lärde mig att alltid "follow the money". Vem är det som finanserar grupper som OFOG? Är de finansierade av utländska grupper som vill sprida icke-demokratiska budskap?

  Försäkringskassan används just nu för att få stopp på kriminella motorcykelgäng. Elliot Ness fick stopp på Al Capone genom att låsa in honom för skattebrott.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsakringskassan-kraver-kriminella-pa-miljonbelopp_6372870.svd

  Vad har OFOG att dölja?

  SvaraRadera
 3. Grundproblemet är nog förbudet mot barnaga; de här människorna har uppenbarligen fått alldeles för lite stryk.

  Det går väl i och för sig att ta igen retroaktivt.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Hur var det nu Dorsin sjöng?

  "Kriget i Afghanistan - bögarnas fel
  Diktaturen i Iran - bögarnas fel
  Och jordskalv, översvämningar och allt annat hemskt
  Att vin och sprit och Saab och Volvo inte ens är svenskt
  Ja, det är bögarnas fel - bögarnas fel
  Bögarnas fel - bögarnas fel
  Världen står i brand och det är bögarnas fel
  Min son med jaktgeväret fyra människor sköt ihjäl
  På nåt sätt kan jag känna det var bögarnas fel"

  Den stora humorn är att så många tror att det är just bögarnas fel.

  SvaraRadera
 7. Det finns ett klassiskt Daily Show-inslag om Ofogs amerikanska motsvarighet Code Pink.

  http://www.thedailyshow.com/watch/mon-march-10-2008/marines-in-berkeley?xrs=share_copy

  "Hippies! Board!"

  SvaraRadera
 8. Anonym 12:21, om du envisas med att försvara dem blir de _riktigt_ sura, låt dem inte komma undan med den fientlighet som de förväntar sig.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet.Med intill visshet gränsande sannolikhet den vanliga extremvänsterhopen,tidigare så struken medhårs i media,då ständigt under beteckningen "antirasister".Samma gäng som i Göteborg när det begav sig och då betecknade "Fascister" av en frustrerad Göran Persson i TV...

  SvaraRadera
 10. Det intressanta med många liknande grupper är att de är "emot" någonting. Frågan är egentligen vad de är för?

  Kanske vi skall använda deras icke-våldsmetoder mot dem? T.ex. att följa OFOG på deras fredsläger med skyltar som säger "Jag är emot allt. Det är min mänskliga rättighet. När jag växer upp så kanske jag kommer att mogna till en smula." :-)

  SvaraRadera
 11. Förlåt, men på vilket sätt bryter de mot lagen? När blev det en mänsklig rättighet att slippa kritiseras i det offentliga rummet? Man kan tycka vad man vill om metoderna, men hårddraget är det ju just rätten att kunna uttrycka sig fritt som militären säger sig kämpa för med sina "fredsstyrkor". Men uppenbarligen inte riktigt tror på, eftersom de nu har gjort en polisanmälan.
  Bortsett från ironin i detta är det ju bara ett slöseri med offentliga pengar, och faktiskt betydligt fånigare än att ge igen med samma mynt.

  SvaraRadera
 12. @Ron: Det är stor skillnad på att kritisera en myndighet eller en verksamhet och att ge sig på enskilda personer.

  Statsanställda i uniform har just därför ett lagligt skydd mot just denna typ av trakasserier.

  http://www.ambulansforum.se/bb/viewtopic.php?p=27302

  Skall OFOG kritisera myndigheten Försvarsmakten är de välkomna till HKV på Lidingövägen 24.

  SvaraRadera
 13. Det visste jag inte, men enligt den citerade lagtexten i din länk gäller ju detta enbart vid tjänsteutövning, och rimligen inte på fritiden även om uniformen är på.

  SvaraRadera
 14. Forsno: Hahaha bra kommentar där! Barnaga...hehe

  Men seriöst....Ofog? Vilka luffare. Varför bryr vi oss om att ge dem publicitet? Strunta i dom så växer dom upp när dom får sin första lönecheck och inser att skatt var inte coolt och att jobb lönar sig. När sker detta då? Så fort deras föräldrar sparkar ut dem runt 20 års ålder eller deras kompisar tröttnar på ha dem sovandes på soffan utan att städa.

  Nej mig stör dom inte, dom är ett komiskt inslag och en utdöden människosort från 70 talet med ideal som ingen ser som seriösa idag.

  /trupparen

  SvaraRadera
 15. @Ron: Deltagandet i paraden är ett flytande melanrum mellan fritid och tjänst, det kan jag helt klart hålla med om.

  Men oavsett vilket så har OFOG lagligen gjort bort sig.

  - Är det tjänst så åker OFOG dit för trakassera tjänstemän.

  - Är det fritid så har OFOG ju ingen rätt att attackera dessa personer för vad deras arbetsgivare står för? I så fall är det i värsta fall att räknas som hets mot minoritetsgrupp, i detta fall HBTQ.

  SvaraRadera
 16. "Man anklagar Försvarsmakten för att kränka mänskliga rättigheter samtidigt som man själva just kränker de enskilda officerarnas mänskliga rättighet att deltaga i en offentlig verksamhet utan att bli hånad."

  Det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att oemotsagd få delta i den offentliga debatten, eller att bara bli emotsagd med seriösa och respektfulla argument.
  En del motdebattörer är tyvärr idioter, och andra är så fixerade på attt vinna debatten att de tar till vilka fula knep och krystade jämförelser som helst.


  "Vad är det egentligen som skiljer medlemmarna i OFOG från terrorister som t.ex. Anders Breivik?"

  SvaraRadera
 17. @Anonym: Driver du med oss? Ingen har attackerat, hindrat eller hotat någon i dess myndighetsutövning. Ingen har hetsat mot HBTQ-personer. Ingen har ens hetsat mot någon person - det är ju uppenbart att kritiken inte är riktad mot en enskild person utan mot en organisation som i det här fallet fått symboliseras av enskilda personer.
  Du kan tycka hur illa du vill om OFOGs aktion (och jag håller med om att tillfället var osmakligt), men det gör den inte olaglig. Om du tänker efter tror jag inte att du skulle vilja att det var olagligt att utnyttja sin rätt att demonstrera. I lagens mening är det rimligtvis ingen skillnad mellan att demonstrera mot t ex homohat i Uganda (som också gjordes i paraden) och att demonstrera mot krigsmakten.

  SvaraRadera
 18. @Ron Det är inte rätten att uttrycka sin åsikt som jag ställer mig mot. Bara sättet. Det är inte rätt att kränka människor. Vid detta duger det inte att gömma sig bakom "luften är fri och därför får vi hålla vår skylt över huvudet på den här mannen."
  För att få lov att demonstrera skall man anmäla sin demonstration hos ordningsmakten och få tillstånd. Så fungerar yttrandefriheten, det är inte ok att ta till gatorna och ställa till med just ofog. Ordning och reda. Varför vill OFOG inte ha det?

  /Ny

  SvaraRadera
 19. Militanta pacifister.

  Smaka på de orden. För det är just det de är. Detta är inte våra vanliga vapenvägrare eller andra som av typ "etiska skäl" inte vill bära våld mot sin nästa, vilket i och för sig låter vackert.

  Tänk inte Gandhi, tänk AFA om dessa. Teorin, enligt dessa är: "Då våld som medel är fascistiskt i sig är det Rätt att angripa... med just våld" ungefär. Med andra ord über-radikala antivåldsaktivister, i kvadrat.
  Detta är helt klart ett ärende för polisen. Möjligen med en "berredd-uppgift" om det rinner ut i sanden, driva ett civilrättsligt mål. Vilket kan vara jobbigt.
  Kommentaren om barnaga säger nog rätt mycket om vår frustration, mer än lämpligt bemötande.
  Jag må tillägga att det är svårt att komma någonstans i en diskussion med dessa "ungsdomar" hemma vid köksbordet.

  CarlssonLX

  SvaraRadera
 20. @Per A: Jämförelsen var till för att väcka tanken. Det som skiljer OFOG från Breivik och hans gelikar är egentligen bara graden av våld. Föraktet mot det demokratiska samhället visar de upp bägge grupperna. Frågan är bara vad vi skall acceptera?

  Det är som ungdomsbrottslighet. Det ena brukar leda till det andra och en gradvis upptrappning sker. Förr eller senare kommer det utbrytargrupper som vill använda mer "effektiva" metoder. Jämför med militanta veganer som sätter eld på lastbilar, kravallerna i Göteborg 2001, abortmotståndare i USA som dödar läkare eller varför inte de ungdomar som just nu gör sitt bästa för att elda upp London.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/professor-fler-upplopp-att-vanta_6375826.svd

  SvaraRadera
 21. Efter att ha försökt resonera med några av rörelsens medlemmar, vid ett annat tillfälle, kan jag bara konstatera att det är inte de skarpaste knivarna i lådan som återfinns ute på gatorna med plakat i handen.
  Man får kanske söka svaret på deras frustration och belägenhet i någon misslyckad vårdreform.
  Jag är tvivlande till att en del av de som bär plakaten ens vet vad som står och menas i texten.
  Det är, enligt mig, ett cyniskt och kränkande sätt att utnyttja godtrogna medmänniskor på detta sätt.
  Man kan undra vad/vilka som döljer sig bakom och finansierar aktionerna.
  Sättet att använda människor på, gör att tankarna osökt går till systemet i några av länderna i det gamla öststatsblocket.
  Ofogs resonemang låter ibland som om de missat murens fall och tiden efter detta. Det faktum att de använder ordet krigsmakt om vårt nya insatsförsvar kan tydas i samma riktning.

  De tycks inte begripa att polis och militär av svensk modell är själva förutsättningen för att de skall få uttrycka sin åsikt.

  Jag kan inte föreställa mig ett enda kommunistland, gammalt eller nytt, där ett liknande agerande inte skulle svida rejält och bokstavligt i skinnet.
  Därav drar jag slutsatsen att de politiska sympatierna måste härröra från något annat håll.
  Kan det rent av vara herr Myrdals favoritland som avses vara förebilden?

  Forsno kanske är något på spåret när han talar om utebliven och kanske saknad aga i unga år.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 22. @teaterdirektören: Jag kommer ihåg när jag läste i Uppsala för många år sedan och den första McDonalds-restaurangen öppnade.

  Ett antal militanta veganer demonstrerade utanför och delade ut flygblad som visade att de var mot multinationella företag samt skövlingarna av regnskog för att ge plats åt biffkor. Detta samtidigt som de på vanlig "vänster maner" hade på sig palestinasjalar (finns det modeaffärer för huliganer?) och stod och rökte billiga cigaretter.

  Jag gick fram till en av aktivisterna och frågade om inte tobakstillverkaren, vars cigaretter de glatt rökte på, också var ett multinationellt företag som skövlar regnskog för att ge plats för sina tobaksplantage. Dessutom undrade jag lite stilla var papperet till deras flygblad kom ifrån? Var det från skövlade Norrlandsskogar?

  Behöver jag nämna att personen i fråga inte ens kunde ställa sig själv dessa frågor?

  SvaraRadera
 23. Är det möjligt för en icke HBT person att delta i paraden med övrig personal ur Försvarsmakten?
  Bland annat på grund av OFOG:s agerande så önskar jag fysiskt visa mitt stöd till de HBT personer som finns i Försvarsmakten under nästa pride parad!

  /Johan K

  SvaraRadera
 24. @ CI:
  "Föraktet mot det demokratiska samhället visar de upp bägge grupperna."

  OFOGs metoder är nästan uteslutande varianter av civil olydnad, vilket brukar anses som ett acceptabelt politiskt verktyg i en demokrati.
  En politisk rörelse som använder sig av metoder som normalt sett accepteras av det övriga samhället och som inte har antidemokratiska mål, låter sig bara med viss svårighet beskrivas som 'demokratiföraktande', oavsett graden av dumhet hos organisationens medlemmar.

  SvaraRadera
 25. @ Teaterdirektören:
  "Ofogs resonemang låter ibland som om de missat murens fall och tiden efter detta. Det faktum att de använder ordet krigsmakt om vårt nya insatsförsvar kan tydas i samma riktning.

  De tycks inte begripa att polis och militär av svensk modell är själva förutsättningen för att de skall få uttrycka sin åsikt."


  Vem har missat murens fall, egentligen?


  Åsiktsfriheten och yttrandefriheten i Sverige värnas genom att Sveriges territoriella integritet värnas, och FMs intresse för den delen av uppdraget har sedan millenieskiftet framstått som ytterst måttlig.

  SvaraRadera
 26. @ Per.A
  Försvarsmaktens svala intresse kan kanske bero på den av våra politiker anbefallda "strategiska timeouten".
  Ett av huvudskälen till denna var, om jag inte missminner mig, just murens fall, så den är uppmärksammad, om ej helt riktigt förstådd.

  De som kontrollerar ofog tycks däremot leva i en värld som inte på något sätt förändrat sig sedan tiden före murens fall.


  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 27. @Ron
  När militär (eller för den delen polis) antastas eller attackeras för att de just är militär eller polis kan betraktas som brott; Förgripelse mot tjänsteman.

  Det var inte för att Kn Kula var Kalle Kula från Värnamo som OFOG trakasserade honom utan för att han är Kapten i Försvarsmakten. Hans varande som militär tjänsteman var målet för aktionen. Därför finns det fog för polisanmälan.

  SvaraRadera
 28. Förgripelse mot tjänsteman? Det låter som nått ur Hedebyborna, när handlarn försöker muta fjärsman med brännvin.

  SvaraRadera
 29. @Per A: Det finns grader även på civil olydnad. Trädkramare tycker jag till viss del är fullt OK. Samhället har inte alltid rätt avseende avverkning av skog. Men de får vara beredda att ta konsekvenserna för sina aktioner, då de kan kosta bolagen miljoner och teoretiskt sett kan de stämma de personer som stoppar en verksamhet.

  OFOG:s protester utanför militära områden är också fullt OK. Jag skulle dock acceptera dem betydligt mer om de även gjordes mot andra aktörer. T.ex. varför enbart protestera mot NATO-övningar i norra Sverige när det samtidigt pågår ryska övningar i Östersjön?

  När de bryter sig in på t.ex. skjutfältet i Vidsel är det betydligt värre eftersom området är farligt att vistas på om man inte vet vad man gör. Om en övning tvingas ställas in p.g.a. att det vistas folk på marken, så kan det kosta staten stora pengar. Likt fallet med trädkramarna så skulle det nog vara helt möjligt att utdöma böter som kompensation.

  När de bryter sig in på militära områden så bryter de mot skyddsobjektslagarna och kan straffas.

  http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6304347

  När de målade om en IKV91 rosa, så kan man säkert fnissa en smula. Men faktum är att det är åverkan på offentlig materiel och är straffbart med både böter och fängelse. Tidigare domar visar på detta.

  http://svt.se/2.33831/1.1513346/hovratten_andrar_straff_for_ofog-aktivist?lid=senasteNytt_363977&lpos=rubrik_1513346

  Men allt detta är ändå mot myndigheter och företag vilket jag kan acceptera. Och förövarna riskerar straff, vilket gör att begreppet civil olydnad fyller en funktion.

  När man ger sig på enskilda personer och förlöjligar dem så är det faktiskt betydligt värre. Att säga att det inte är straffbart räcker inte, då lagarna inte alltid har tänkt på denna typ av aktioner.

  Problemet är att OFOG:s metoder ibland är så pass barnsliga att vi ler åt dem för vi kan se vår 5-årige son göra liknande saker i sandlådan. Men det som kanske är OK för en 5-åring för att han inte vet bättre är inte OK för en vuxen.

  Ta exemplet med tårtan i ansiktet på Bo Ringholm. Ganska så barnslig, men ett angrepp på en offentlig person och straffbart.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10491951.ab

  Fanns inte dessa lagar så skulle samhället för eller senare se ut som en parodi på filmen "Bugsy Malone".

  http://www.imdb.com/title/tt0074256/

  Jag brukar som test för om ett uttalande eller aktion är OK byta ut objektet i meningen mot ordet "Jude", då världen har satt gränser för vad man får eller inte får göra i dessa sammanhang.

  - Att protestera utanför Israeliska ambassaden = fullt OK.

  - Kasta färg på den israeliske ambassadörens bil. Inte OK och är straffbart, men fortfarande bara ett angrepp mot en myndighet.

  - Att springa omkring med en skylt bakom en ortodox jude när han är på väg till kyrkan = Inte OK och kan nog straffas.

  Dessutom kan man ställa sig frågan, vad som skulle hänt om en av de militärer som OFOG förföljde kände sig kränkt och knuffade undan aktivisten som hamnade under hjulet på fordonet som de gick bredvid? Eller att han eller hon helt enkelt blev förbaskad och slog till OFOG-aktivisten?

  Resultatet blir nog straff för officeren och OFOG kan gå ut med propaganda om militärens våld. Tyvärr så är det liknande situationer som kan inträffa om man använder en 5-årings beteende på vuxen nivå.

  SvaraRadera
 30. Det finns t.o.m. högskoleutbildning för OFOG.

  http://www.kadermaskinen.se/kvarnby/default.asp?do=visa&id=27

  SvaraRadera
 31. Att kalla Folkhögskola för Högskola är än väl stor glidning?

  SvaraRadera
 32. De som har skådat vägen, sanningen och ljuset brukar inte vara mottagliga för logiska argument.

  SvaraRadera
 33. Ofogs metoder är till "Civil olydnad" förklädd huliganism!

  ...sen har de säkert - som de "nyttiga idioter" de uppenbarligen kan utnyttjas som, en spännande finansiering också, men ingen lär grava vidare i det inom svenska media i alla fall...

  SvaraRadera
 34. Johan K
  Alla är välkomna att deltaga i paraden. Det skulle vara roligt med en stor uppslutning till nästa år och visa att det är flera som står för Försvarets öppenhet.
  //Hans N

  SvaraRadera
 35. Jag var en av de angreppade med dessa kränkningar.
  Jag säger bara en sak - jag har kämpat i över 10-årstid för att få vara den jag är. Satyg eller otyg nu vad faan de vill kalla sig har en plats i paraden.
  Men inte på min bekostnad.
  Att angripa mig och hoppa på mig för att jag är öppen bög - fattar jag inte.
  Jag kommer fortsätta arbetet i FM så vi inte landar i USAs dont ask dont tell.
  Att vi får skit för vår verksamhet är vardag. Men lämna Pride ifred. Vi visar bara vår stolthet att ha en Försvarsmakt som inkluderar alla. Detta är unikt.
  Att söndra genom löjliga pratbubblor och manifestikationer är inte okej.
  Jag har blivit personligen kränkt av detta. Polisanmälan gjord.
  Läs mer på qx.se

  Mvh.
  LT Carlsson

  SvaraRadera