lördag 27 augusti 2011

PRIOriterad verksamhet

Johanne Hildebrandt har i ett debattinlägg kritiserat Försvarsmaktens oförmåga att betala ut löner i tid till sina anställda.

När delar av 31:a luftburna bataljonen var stationerade i Afghanistan under nästan tre månader fick soldaterna inte rätt lön utbetald en enda gång. Vid midsommar fick de flesta 700 kronor i månadslön. En förbryllad soldat mottog 41 kronor från Försvarsmakten som tack för att han riskerade livet i Afghanistan.

Försvarsmakten beklagar det inträffade och lovar att bättra sig.

Det handlar om ett femtiotal anställda i internationell insats som inte fick ut sin junilön på grund av brister i inrapporteringen, vilket uppdagades först när de drabbade själva kontaktade löneavdelningen. För ett par anställda stämde inte kontonumren och för dem dröjde lönen ytterligare.

Försvarsmakten undersöker nu var problemet har uppstått och jobbar intensivt för att se till att soldaterna får pengarna så snabbt som möjligt.

– Vi har haft inkörningsproblem i samband med övergången till ett nytt lönesystem, både tekniskt och kunskapsmässigt, men vi ser till att göra dessa löneutbetalningar manuellt. Nu försöker vi komma tillrätta med problemet så att detta inte händer igen, säger Per-Olof Stålesjö.


Tyvärr så är detta inte en engångsföretelse. Jag hör hela tiden från mina f.d. kollegor om problem med löneutbetalningar. Ett av de absurdaste exemplen är en kollega som inte fick ut lön på två månader. När han började rota i orsaken till det hela så visade det sig att han enligt alla system vara pappaledig. Hans fråga till HRC var "var är barnet och vem är modern?" eftersom han är singel och inte har några egna barn.

Orsaken till alla problem är Försvarsmaktens nya ekonomi- och personalhanteringssystem PRIO. Det har köpts in för ca 2,5 miljarder för att hålla reda på Försvarsmaktens ekonomi efter kritiken som Försvarsmakten fick efter de svarta hålen 2008. Inte för att vara elak, men det verkar inte göra något särskilt bra jobb!?

Personligen så lyckades jag nästan helt och hållet undvika PRIO, men efter mitt avsked från Försvarsmakten och Utlandsstyrkan har det vimlat av konstiga besked från höger och vänster. Min familj blev t.ex. inbjuden till medaljceremonin för FS20 och själv så blev jag inbjuden till avtackningsfesten. Den ena handen vet inte vad den andra gör och har endast ett haltande stödsystem till sin hjälp

Åklagarmyndigheten granskar nu Saab Automobile för att de trixar med rapporter och inte betalar ut löner till sina anställda. Tyvärr så är inte Staten som arbetsgivar någon förebild i detta avseende.

För övrigt anser jag precis som Johanne att soldater i utlandstjänst borde skattebefrias. På så sätt så får de en rejäl ekonomisk ersättning för de risker som de tar i statens tjänst. Försvarsmakten har slagits rejält för att förhandla bort LAS för anställda soldater samt att tvinga officerar att skriva på nya anställningsvatal. Tänk om man lade ner lika mycket blod, svett och tårar på något som skulle tas emot med jubel från de anställda?

39 kommentarer:

 1. Hej

  Det är så med alla system.
  Skit in skit ut.

  GAranterat hatr någon rapporterat att det ska var pappaledigt på den indiv som var det enligt systemt.

  Hela problemet med PRIO är att utbildning av chefer med Hatt inte har gjorts på rätt sätt
  HRC har en oförmåga att stödja med anledning av att alla har fel för att det är fel längst ner

  HRC tog inte höjd för att anställda soldater skulle finns dessa genererar ortoligt mkt arbete för plutonchefer i PRIO, avgränsning i uppdraget Trots påpekande från förband (jag vet var med o påpekade detta).

  Dessa blanketter som ska skickas till HRC för allt är KAOS....måste få ut kompetens till förband igen, flytta en del befattningar åter till förband så det blir KONTINUTET igen

  Den som nu på HKV-nivå tycker att centralstyrning är bra OMVÄRDERA

  Tack

  Markstridare

  SvaraRadera
 2. Känner igen er beskrivning av verksamhetssystem, lika på den civila sidan, nytt system = nya sätt att arbeta. Missar etc i beställningar etc, vi hade otroligt mycket strul för 10-talet år sedan då vi gick över till ett "jätte system" från .DE.

  /fd KV

  SvaraRadera
 3. "Tänk om man lade ner lika mycket blod, svett och tårar på något som skulle tas emot med jubel från de anställda?"

  Då måste man, via Försvarsdepartementet, ta strid med Finansdepartementet.
  Vilket av dessa två departement tror du står högst i hierarkin?

  SvaraRadera
 4. Till kostnaderna för systemet måste läggas de immateriella förlusterna. Jag tänker på de civila leverantörna som inte fått/får betalt i tid och vad dessa anser om Försvarsmakten. Det vore intressant att veta hur många småfirmor som "konkat" p.g.a. att Försvarsmakten gick över till PRIO. Inte heller internt har systemet gjort succé och detta inlägg bär syn för sägen.

  PRIO som åsiktsregister. Här får vi hoppas att datainspektionen ingriper mot hanteringen och dödar hela upplägget.

  SvaraRadera
 5. Markstridare:
  Helt rätt!

  Jag har konstanta problem med soldaternas utbetalningar.
  Det har varit en jäkla massa strul och detta är värdelöst!

  SvaraRadera
 6. Det finns nya medarbetare i Försvarsmakten som tog examen från officersprogrammet i juni som ännu inte fått ut sin första lön. Det är ren och skär skandal hur förbanden och system PRIO behandlar nya unga fänrikar. Vilket förtroende inger detta?

  SvaraRadera
 7. Vill bara påpeka att ovanstående inlägg inte är skrivet av mig.

  Däremot håller jag med om att det är skandal om nyanställda medarbetare inte får ut sin lön. Obehagligt likt Saab Automobile...

  SvaraRadera
 8. Är det inte dags att införa, vid inlogg till PRIO systemet, en tidsregistrering för att se hur mycket arbetstid samtliga FM anställda lägger ner på detta system? Eller förresten, kanske inte.....!
  W

  SvaraRadera
 9. @Uppgiven

  Om det är samma fänrikar vi tänker på så är anledningen till varför de inte fått lön enkel... det fanns inte någon på förbandet som kunde skriva på anställningskontraktet, alla var på semester.

  Mycket är struligt i prio och övergången med flytt av information mellan systemen gav problem. Att systemet inte är logiskt eller konsekvent resulterar bara i att man lära sig undantagen. Men allt strul är inte systemets fel.

  Största problemen är felaktig och/eller sen information, och såklart felaktig inknackning av info. Samma problem hade dock troligen uppstått oavsett vilket system FM infört.

  Mitt tips: håll ut, snart är alla inbyggda fel och konstigheter upptäckta i prio och korrigerade.

  //PRIO-knapparen

  SvaraRadera
 10. Vad har de som jobbar inom Sida för villkor?

  SvaraRadera
 11. @Markstridare: Centralstyrning i personalfrågor är helt fel. När dessa funktioner finns lokalt så kan man ringa och prata och de känner till vem man är. Ringer man HRC så vet de knappt i vilken försvarsgren man jobbar.

  Det ironiska i sammanhanget är att de lokala HR-enheterna har fått förstärka efter allt PRIO-strul.

  SvaraRadera
 12. Chefen, du skriver: "Ett av de absurdaste exemplen är en kollega som inte fick ut lön på två månader."

  Jag har en kollega som fortfarande saknar lön från NBG 08 (OBS 08!)

  "Pappaledigheten" i ditt exempel är synnerligen absurd, absolut. TRE års väntan säger dock mer. (både om organisationen och personen, dumlojal får ett ansikte?)

  SvaraRadera
 13. Den här månaden kom bara en månad RALS på lönespecen. På kontot sitter dock en ungefärlig månadslön. Varför skall det vara så här?

  Kommer skatterapporteringen till Skatteverket att bli rätt så det inte blir strul till deklarationen?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 14. Ska man vara riktigt petig är grundproblemet inte PRIO utan Försvarsmaktens HR-transformation där arbetsinsatsen lades ut på enskilda anställda och alla chefsnivåer, istället för att ha kvar administratörerna.

  Det skulle vara extremt intressant att se en utredning på hur mycket tid anställda och chefer lägger på PRIO och hur detta påverkat Försvarsmaktens förmåga att lösa huvuduppgifterna. Ökar man arbetsinsatsen avsevärt inom ett område får man kompensera detta inom ett annat eller låta de anställda jobba övertid gratis.

  SvaraRadera
 15. Ett område man kunde kompenserat för förlorad produktiv tid vore alla sammanträden eller som Alf Henriksson uttryckte saken:

  Latmasken sammanträder
  Han pratar vind och väder
  Han hyvlar inga bräder
  Han garvar inget läder
  Han sömmar inga kläder
  Han bygger inga städer
  Han hedrar inga fäder
  Han sammanträder

  Tiden är ingen bristvara, det är bara det att vi handskas fel med prioriteringarna. Stödsystemet blir ett stöldsystem som stjäl vår tid och tvingar oss att utföra sysslor som andra gjorde förr och skulle ha gjort nu.

  Tid är det som hindrar ljuset att nå oss, så mycket begriper de flesta, men vad är det som gör att signalerna nerifrån organisationen inte når ledningen? Det förhållande kan vi inte skylla på ljusfarten. Det ligger inte ett universum mellan styrande och styrda, även om man ibland skulle kunna förledas att tro det.

  SvaraRadera
 16. 2 månader sedan kollegorna fick lön, och 3 månader sedan jag fick mina tillägg. Välkommen till vår verklighet.

  SvaraRadera
 17. En fråga bara till ngn som vet... om jag inte får ngn lön måste jag ändå vara på min arbetsplats ?

  Omvänt gäller ju om jag inte infinner mig på min arbetplats så blir den PAN och löneavdrag eller tom med avsked.?

  SvaraRadera
 18. En kollega blev plötsligt placerad på en enhet som bara finns på papperet och saknar chef! Han får INGET beviljat i PRIO överhuvudtaget för det finns ingen som kan bevilja (ingen har "hatt")!

  Sjukt... Jag misstänker att ingen heller har ansvar för det inträffade...

  SvaraRadera
 19. Utan att vara juridisk expert så tror jag att det är så att om arbetsgivaren missköter sig grovt, t.ex. inte betalar ut lön på flera månader, så kan du som arbetstagare helt enkelt gå hem tills dess att du får din lön. Utan att arbetsgivaren har rätt att vidta några åtgärder som t.ex. uppsägning.

  SvaraRadera
 20. En avgörande faktor varför FML kan välja att missförstå mängden fel i löneutbetalningarna är bristen på sk avvikelserapportering från enskilda och förband. Inga rapporter = inga fel!

  Att Lönekontoret och HRC anger systemfel och skyller på att PRIO arbetsgrupperna ej förstod svårigheterna , tex vid integreringen av de u utlandstjänst och NGB är pinsamt.

  Bristen på snabb, korrekt och proaktiv återkoppling sänker förtroendet för HRC hela tiden.

  Att medan man tjänstgör i AFG behöva fundera om rätt lön betalas ut är en skandal, att FML inte förstått vidden av problemet är en uraktlåtenhet av stora mått.

  Ge HRC de resursaer de behöver. Genomför en utvärdering bland alla FM anställda om löneproblemen så att vi kan gå vidare och inte fastna i det "administrativa insatsförvarets" baksida.

  SvaraRadera
 21. Det ska bli spännande att se hur ekonomin egentligen blivit 2011.
  Jämför man budgetering och uppföljning (FMPUB, Tellus och FS+) med PRIO blir man mörkrädd.
  I FS+ kunde man på individnivå se vem som hämtade en pryl på förrådet.
  I PRIO vet man att det hämtats prylar redovisat i LIFT. Utfall blir bara en summa. Felkontering, synd för dig!
  PRIO är markant trubbigare i uppföljning än de förra systemen. De äldre systemen var inte bra, dock fanns det goda möjligheter till kvalitativ uppföljning.
  Det finns exempel där förband efterlyst fakturor av företag och fått svaret. "De är betalda". Dock har beställaren ej attesterat och medel för fakturan ligger kvar på Nätverksaktiviteten.
  OM GD m fl väver ihop det här, kommer joe Labero att framstå som en amatör!

  Larsson, Eksjö

  SvaraRadera
 22. Kan nàgon upplysa vad denna 31a luftburna bataljon är för nàgot? Och varför delar av denna bataljon hamnade i Afghanistan. Hemligt? Kanske därför de inte fick betalt? Ingen visste var de var? Att läget i Afg är förvirrat är ju klart sà detta förbryllar ej. Kanske krigskassören fick krutrök i ögonen. Eller en skrivbordsgeneral sopade ner uppgifterna i en papperskorg?

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 29. Bullibompaanställd29 augusti 2011 12:34

  Själv blir jag påförd förmånsvärde för fri hemresa varje månad i ett år nu även om jag inte reser eller har semester.... verkar inte gå att få stopp på. Tyvärr skickas detta till Skattemyndigheten som nu givit mig kraftig kvarskatt helt felaktigt trots att FM lovat att det inte skulle rapporteras in fel.... blir så jäkla trött

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 34. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 35. Nu har jag raderat en totalt irrelevant diskussion som inte tillför detta inlägg något.

  @AB: 31 luftburna bataljonen är helt enkelt Försvarsmaktens luftburna bataljon som försvinner som begrepp då manöverbataljonerna införs. 3 står för K3 och 1 står för den första och enda!

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/arm%C3%A9nytt/Armenytt_nr1_2011.pdf

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/Forband/Utbildningsforband/Livregementets_husarer_K3/Livhusaren_2009.pdf

  http://armebloggen.se/2011/08/01/valbehovd-semester-i-karlsborg-infor-fs-22-i-afghanistan/

  T.ex. har F21 två Gripendivisioner. 221 och 222 JAS-divisionen. Bara för det betyder det inte att Flygvapnet har 222 divisioner.

  SvaraRadera
 36. @CI 18;17
  Varför besvara ett inlägg av AB som du censurerat/tagit bort? AB var ju med redan 1970 när det Kalla kriget tog slut och berättar om det och ... du censurerar rubbet.
  Anledning varför delar av 31a luftburna bataljonen inte fick sina löner betalda är ju att de aldrig existerade än pà skrivbordsgeneralernas skrivbord och i deras papperskorgar. En annan variant är http://www.youtube.com/watch?v=j9Z05xyGB0c .

  SvaraRadera
 37. @AB: Suck... Jag besvarade ditt eget inlägg 07.42 som jag ansåg fyllde någon typ av värde.

  Noam Chomsky har intressanta tankar även om hans böcker är ganska så tråkiga att läsa. Jag förstår dock inte vad hans diskussion kring hur olika länder (USA) agerar internationellt har med detta inlägg att göra? "Stay on topic!"

  SvaraRadera
 38. @CI 22:15
  Mina inlägg är av tvà slag: (1) om ämnet, (2) besvara sign 'uppgiven's personangrepp pà mig som du làter 'uppgiven' publicera.
  Nu har jag iallafall fattat hur nya FM:s anställningspolitik fungerar. Du söker en FM-tjänst, t.ex. i Skövde, och fàr jobbet. Men du läser inte det finstilta i kontraktet och ... hast du mir gesehen ... du hamnar istället i Afghanistan! Och sedan blir det strul med lönen, etc, etc. Det vore intressant att veta hur mànga i FM som tvàngskommenderats till Afg och hur mànga som friviligt valt att àka dit.

  SvaraRadera