onsdag 3 augusti 2011

Recension: Landsförrädaren

Sommar innebär vanligtvis hängmatta med sällskap av en eller ett par goda böcker. För min del så innebar det i helgen också sex timmars väntan på Ryan Air som behagade att inte dyka upp när jag skulle besöka min syster i England! Men, vad är väl inte en väntestund i en flygplatsterminal med en god bok?

Sex timmar väntan följt av en två timmars flygtur till England var precis vad jag behövde för att sträckläsa Anders Jallais andra bok (i sin triologi?) med sin alter ego (?) Anton Modin i huvudrollen. I den förra boken så fick ubåtsfrågan sig en genomlysare. I denna bok så tas två intressanta ämnen upp. Palmemordet samt den hemliga NATO-organisationen Stay-Behind. Boken har han gett den i många svenskars ögon passande titeln "Landsförrädaren".

Anton Modin känner vi från den förra boken. En f.d. Viggen-pilot och utbildad i specialstyrkorna. Numera något neddekad efter att ha förlorat hela sin familj i Estoniakatastrofen. Runt omkring sig har han en sammansvetsad grupp med det gemensamma att de är alla dykintresserade.

I boken är det många svenska politiker och personer på höga positioner i näringsliv och försvar som får sig rejäla sparkar. I gammal Guillou-anda så har personerna i boken fått sig varsitt alter ego. Men det är dock ingen större svårighet att lista ut vilka de är. Paul Olofsson - Olof Palme, Ingo Swanson - Ingvar Carlsson, Stig Synnerman - Stig Synnergren, Anker Thuner - Anders Thunborg, Anders Glock - Martin Ardbo, Bengt Wallman - Bertil Lundin, Ebbe Carlberg - Ebbe Carlsson, Hans Holmén - Hans Holmér och sist men inte minst Birger Elsén - Birger Elmér.

Alter egona är nog till för att inte personerna i fråga skall stämma författaren. Men eftersom de flesta ändå inte är i livet längre så spelar det nog ingen större roll. Men, släktingar till Synnergren och Thunborg gör nog bäst att inte läsa boken utifall de inte vill sätta kaffet i vrångstrupen.

Hmm... Ebbe Carlsson är så pass intressant att han nog förtjänar ett separat eget framtida inlägg...

Andra personer dyker upp som sig själva. Bl.a. Cats Falck som med stor sannolikhet visste för mycket om något. Lyssna på P3 dokumentären här.

Då är alla skådespelare på scenen och det är dags för ridån att gå upp. På bokens baksida står det att läsa om handlingen.

Som belöning för en framgångsrik operation får f.d. spionen och stridsflygaren Anton Modin tillåtelse att under en natt ta del av dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Han upptäcker då en akt om mordet på statsminister Paul Olofson och inser snart att mycket inte framkommit i den officiella mordutredningen.

Samtidigt som Modin börjar läsa den hemliga akten dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack i sitt hem, och strax därpå blir Modin avbruten i sin läsning och tvingas ut ur arkivet. Modin förstår att han fått se något som inte var ämnat för hans ögon och när han senare samma natt blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något mycket stort på spåren. Trådarna löper tillbaka till dolda vapenaffärer på 80-talet, till ett mord på en tv-journalist som nystat i vapenhärvan, till den hemliga organisationen Arla Gryning, till det kalla krigets alla ljusskygga element och oheliga allianser.


Boken är lättläst och har en bra spänningsnivå som gör det svårt att slita sig från den. Ett litet smakprov från inledningen.

"Modin drog upp kragen på sin svarta skinnjacka och gick till slut ut ur bilen. Han stod ett tag med uppdragna axlar och såg ut över området, försökte lyssna men hörde bara smatter från regnet när det slog hårt i backen. Det rann nedför hans panna och in i ögonen. han kunde som i en dimma ana en Finlandsfärja på andra sidan vattnet vid Statsgårdskajen på Södermalm. Modin gick fram till en skylt och läste Tillträde förbjudet för obehöriga, målsman svarar för sina barn. Vattendroppar trängde in genom kragen i nacken. Det var inget han tänkte göra något åt. Om han var observerad, tänkte han ge uttryck för fullständig nonchalans.

Han gick fram till dockan och tittade ned. Det var kolsvart i dockan som var en konstruktion femton meter under havsnivå, uthuggen i berget med trappor upp till marknivå. Allt han såg var mörker. Han kände sig ensam och utlämnad.

Kanske var det inte en sån bra idé det här, tänkte han. vad fan skulle jag hit själv och göra?

Han började gå tillbaka till bilen med långa kliv."


Mer än så tänkte jag inte avslöja om bokens handling, mer än att Modin givetvis mycket snart befinner sig i knipa. Det vore synd att förstöra nöjet i hängmattan.

Handlingen i boken utgår från fakta - som länge har varit dolda, men som på senare år börjat dyka upp - om NATO:s s.k. "Stay Behind" organisation. IB-affären blev allmänt känd 1973, men "Krigs-IB" lyckades hålla sig dold trots alla skriverier i pressen. Den del av organisationen som behandlas är den som kallas Arla Gryning som lär ha startats på uppdrag av Thage Erlander och Olof Palme strax efter VK2. För att helt frikoppla den från övriga Försvarsmakten så drevs den som ett civilt bolag med representanter från näringsliv och den Socialdemokratiska rörelsen. En hel del Socialdemokrater lär ha gjort sin värnplikt inom ramen för "Krigs-IB". Genom att vara okänd så skulle den vara svår för kommunisterna att slå ut.

Jag har själv skrivit ett tidigare inlägg om utvecklingen av Stay Behind i Europa där NATO utnyttjade sig av bl.a. gamla nazister då man ansåg att dessa var pålitliga på grund av sitt kommunisthat. Syftet var att bygga upp ett nätverk som skulle leda motståndet i ett land efter att kommunisterna tagit över. I många länder så spårade det ur och ledde till politiska mord.

På mitt skrivbord ligger Mikael Holmströms "Den dolda alliansen Sveriges hemliga NATO-förbindelser", som är tänkt att bli en kommande sommarläsning. När jag väl har tagit mig igenom Mikaels bok så kommer det givetvis en recension även av den.

Var Palme en förrädare som allt för många svenskar ansåg? Jag skulle vilja hävda att Palme balanserade på en slak lina i sina försök att vara neutral mellan öst- och västblocken. Likt Jallai så anser jag också att det fanns mycket av Palme som inte syntes i offentlighetens ljus. Men någon förrädare var han inte. Han var bara en person som genom sina offentliga uttalanden skapade sig många ovänner på både låg och hög nivå. Räckte detta till för att någon skulle vilja mörda honom? Givetvis, men frågan är bara vem det i så fall var?

Konspirationsteorier finns det i varje fall gott om. Jag tog för skoj skull själv upp ett eget alternativ för ett tag sedan. Jallai låter också en läsare ta upp en teori på sin egen blogg.

Jag gillade Anders Jallais förra bok, "Spionen på FRA" oerhört mycket. Denna Jallais senaste bok är helt klart en läsvärd sommarbok och bra underhållning, men jag anser att den nog går en smula för långt i författarens vilja att koppla ihop Stay Behind-rörelsen med det olösta Palme-mordet. Dock så får Jallai många pluspoäng för att han i en intressant thrillerform lyfter på stenarna för några av efterkrigstidens stora mysterier, Stay Behind och Palmemordet.

Själv så lutar jag dock fortfarande åt att Palme likt Anna Lindh föll offer för en ensam galning som hade vapen på sig och råkade finnas i närheten. Det borde ha läckt detaljer om mordet om en konspiration legat bakom det hela. Men å andra sidan så lyckades Stay Behind hålla sig hemliga under många år, så vem vet?

Jag ser fram emot Jallais nästa bok. Jag misstänker att det kommer att bli den avslutande delen i trilogin om Anton Modin. Mina pengar ligger på att den kommer att handla om Estonia och att Modin till slut kommer att få hämd på några av de fiender han skapat sig i de första två böckerna.

Fler recensioner av boken finns bl.a. här och här.

Läs mer om boken på Anders Jallais egen blogg där det finns en hel del smått och gott att läsa kring verkliga händelser i boken och hur Jallai har fått tag på sitt underlag. Bevisen han lägger fram är mycket övertygande. Frågan är bara hur man väljer att koppla ihop den röda tråden.

13 kommentarer:

 1. FåtöljStrategen4 augusti 2011 kl. 13:41

  Vafalls CI, "ensam galning"-spåret, du tror alltså att det var Christer Pettersson?

  Tror inte på Petterssonspåret, dock att det måste handla om en väldigt tajt aktör/konstellation från en till högst tre personer inblandade.

  Dock max en grupp om tre personer. Risken för läckor ökar betydligt med fler personer.

  SvaraRadera
 2. Glöm inte att en konspiration kan vara sådan till sin beskaffenhet att fler av dem som känner till den eller varit inblandade inte nödvändigtvis behöver ha så detaljerade kunskaper att de känner till och kan läcka helheten eller direkt operativa detaljer... och då har man mer att förlora än att vinna på läcka.

  SvaraRadera
 3. För mig försvann en hel del av barnatron på staten efter mordet på Palme, tafattheten och röran var otrolig. Hade karln fått hjärtinfarkt i stället hade det nog varit så ytterst viktigt att man satt landstingsrådet och hans politiska sekreterare på att operera i stället för en vanlig läkare.

  SvaraRadera
 4. Tänkte för mej själv att nu blir du nog inte mycket äldre när C.P gick ut i aftonbladet och sa att han ville berätta sanningen för Palmes söner. Konstigt nog dog han ett par veckor senare.........

  SvaraRadera
 5. Du har en fantastisk läsupplevelse framför dig i form av Holmströms bok. Han har lagt ett otroligt pussel, som jag känner stor beundran inför. Boken är fylld av aha-upplevelser.

  Jag blir nästan avundsjuk på att du kan se fram emot att läsa Holmström!

  SvaraRadera
 6. @Fåtöljstrategen: När det gäller att lösa ett problem så brukar jag följa Sherlock Holmes (och även Spocks) teorem:

  "When you eliminate the impossible, whatever is left, however unlikely, must be the truth."

  SvaraRadera
 7. Vad tror vi om den s.k. S-Baren då? Är det ett ställe som Jallai själv hittat på eller finns/fanns den?

  SvaraRadera
 8. @Skipper: Vi kanske ska fråga några av Stockholms Urban Explorers?

  http://www.youtube.com/watch?v=A9COl_9mIs0

  SvaraRadera
 9. @ Skipper och CI

  Kan det vara fråga om Spybaren?

  SvaraRadera
 10. Kustartilleristen5 augusti 2011 kl. 22:03

  Holmströms bok är mycket intressant, den gav mig lite förklaringar till saker jag upplevt under min officersaktiva tid i Kustartilleriet. Framförallt rörande vissa skeenden in Öresund! Kan bara rekommendera alla att läsa boken!

  SvaraRadera
 11. Gustav Wasa sa...

  Ulf Adelsohn framför i sin 1987 utgivna "Dagbok 1981-1986" på sidan 353 för söndagen den 2 mars 1986:

  Olof Palme sköts till döds i fredags kväll...

  Ingvar Carlsson, som igår enhälligt utsågs till blivande ledare för socialdemokratin, ringde på morgonen och ville tacka för vad jag sagt och hur jag reagerat med anledning av bortgången.

  Han sa också att när nu detta hade hänt hade det varit bättre om det varit en enstaka vettvilling. Men det verkade mycket väl planerat lång tid i förväg. Det är tecken på att det finns en grupp som inte drar sig för något för att skada det svenska samhället.

  SvaraRadera
 12. Det är ironiskt att så mycket av Plamehatet gick ut på att han spelade under täcket med ryssen, eller t o m var KGB-agent, när de hemliga kontakter han verkligen hade, ända sedan studentåren, var västerut.

  SvaraRadera
 13. Bengt Wallman ska givetvis vara Bengt Wallroth sedermera GD för FRA. Skulle tippa på att Lundin var hans efterträdare. Anders Glock verkar taget ur luften men Ardbo och Winberg är ju två tänkbara kandidater.

  SvaraRadera