måndag 22 augusti 2011

Högt i tak!?

Nu är den äntligen snart nästan här. Det är så nära att det nästan inte går att komma närmare. Premiär för Försvarsmaktens egen blogg. Kommunikationen mellan hög och låg i Försvarsmakten har därmed utvecklats kraftigt det senaste året. Från en enkelsidig PR-kanal i form av forsvarsmakten.se, via de olika försvarsgrenarnas bloggar (A, FV) med visst utval av inlägg och censur av kommentarer så är det nu fritt fram för Försvarsmaktsanställda att börja blogga på blogg.forsvarsmakten.se (länken fungerar ännu inte riktigt...)

Hur är det då tänkt att gå till?

"Snart kan du som jobbar i Försvarsmakten berätta din historia i text och bild.

I början av september lanserar vi webbplatsen blogg.forsvarsmakten.se där du som medarbetare kan skapa din egen blogg och förmedla din bild av Försvarsmakten till allmänheten. Webbplatsen ska förbättra möjligheterna till en öppen dialog om Försvarsmaktens ämnen i sociala medier och samla dialogen på en plats.

Oavsett vilken roll du har i Försvarsmakten är du som medarbetare en viktig ambassadör och en viktig resurs för att förmedla en korrekt och komplett bild av myndighetens verksamhet till den svenska allmänheten. Som förebild och företrädare kan du också bidra till ett ökat intresse för Försvarsmakten som arbetsplats och arbetsgivare.

Parallellt med myndighetswebbplatsen
Blogg.forsvarsmakten.se lanseras som en del i Försvarsmaktens webbmiljö, vid sidan om den vanliga myndighetswebbplatsen. Bloggportalen som är en så kallad
”multiblogg” och bygger på ett populärt bloggverktyg som heter WordPress. Den kommer i huvudsak att bestå av två delar:
En del för bloggare i Försvarsmakten där vem som helst som är medarbetare (och som i vissa fall representerar en funktion eller enhet) kan skapa en egen blogg.
En del som kallas för omvärldsbevakningen – där inläggen från Försvarsmaktens bloggar, men också inlägg från sociala medier utanför webbplatsen hämtas in och struktureras inom ett antal kategorier med stöd av en sökmotor. Sökmotorn letar efter och hämtar som taggats med #svfm – som i ”Sveriges försvarsmakt”.

Hög målsättning
Blogg.forsvarsmakten.se kommer att bli huvudplattformen för information och uppfattningar om Försvarsmakten i sociala medier. Den blir unik i sin förmåga att synliggöra berättelser från Försvarsmakten, berättade av våra egna chefer och medarbetare. Den kommer även att vara det främsta verktyget för att leta bland det som skrivs om Försvarsmakten i sociala medier.

Senare under året kommer en renodlad rekryterings- webbplats för Försvarsmakten att lanseras, och sannolikt under nästa år följer en ny myndighetswebbplats.

För mer information
kontakta Informationsstaben."


En bra dag med andra ord. Khadaffi snart bortbombad och Försvarsmaktsanställda får ett officiellt forum för att föra fram sina tankar för att förbättra verksamheten. Med tanke på det senaste inlägget från min cyniske bloggkollega så är det inte en dag för tidigt! Dags för att höja nivån på taket så att folk slipper gå med böjda huvuden.

7 kommentarer:

 1. Jaha, intressant för vissa funktioner faktiskt.
  Men om alla måste skylta med eget namn så tror jag att det inte blir någon större succé i likhet med diskussionforumet i eMil.

  SvaraRadera
 2. Likväl tror jag inte att du behöver känna så stor press från konkurrensen, CI!

  SvaraRadera
 3. Instämmer med bossekommenterar. Jag har svårt att se hur dessa FM-bloggar skulle kunna tränga undan de etablerade försvarsbloggarna.

  "Blogg.forsvarsmakten.se kommer att bli huvudplattformen för information och uppfattningar om Försvarsmakten i sociala medier." Själv tror jag att den som söker ofiltrerad kunskap och insikt fortsätter att söka på de vanliga ställena.

  Man kan ju undra vad den andra delen av den nya bloggen innebär, den del som kallas "omvärldsbevakningen". Vi får se vad det blir av det hela och vad det innebär omsatt i en portal. Jag är inte helt säker på att FM vill agera megafon åt allt som skrivs på de "fria" bloggarna.

  SvaraRadera
 4. Censureringen kommer att fortsätta, var så säker!
  Den sminkade Grisen försöker ta kommandot över bloggandet.
  Ooaaaahhahaha......

  SvaraRadera
 5. Jag säger bara en sak.

  Om Neppelberg får skriva fritt så blir det en succe.

  Men jag tror nog att bloggen blir ett rankingverktyg för nivåhöjande utb...

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 6. Jag förutsätter att vi utrustas med lämplig nätverksaktivitet för verksamheten, så den arbetstid som nyttjas konteras i rätt spår. På samma sätt förutsätter jag att det inte är tänkt att enskilda försvarsmaktsanställda ska sköta INFOS (mfl) jobb på egen bevåg och egen tid.
  Vem ställer uppgiften och tilldelar resurser?

  På många sätt är det skönt att inte ha de befattningsmässiga möjligheterna en blogg-karriär. Vem blir den första som lyckas blogga till sig en generalsstjärna?

  SvaraRadera
 7. Troligtvis sitter det folk på MUST och sliter i håret för detta.

  ;)

  SvaraRadera