måndag 22 augusti 2011

Slutet nära?

Våra svenska politiker drar nog en lättnadens suck just för tillfället. Det verkar som om Khadaffis tid vid makten nu kan räknas i timmar. Därmed så minskar behovet av stridsflyg över Libyen och med det också behovet av att ta ett beslut om en eventuell förlängning av den svenska insatsen.

Men gör det verkligen det?

Om Khadaffi inte tas tillfånga så finns det risk för att han drar sig tillbaka till de inre delarna av Libyen som NATO har haft svårt att nå fram till på grund av avståndet över Medelhavet. För att inte befriandet av Libyen ska övergå i inbördeskrig så är det viktigt att inte Khadaffi eller någon av hans närmaste män finns kvar att fortsätta striderna på annat håll eller att övergå till lågintensiv terroristkrigföring á la Afghanistan. Spaningsflyg kan komma att behövas ett tag till, men kanske baserat i Tripoli i stället för på Sigonella? Även fortsatta jaktinsatser för att säkerställa att inte ledningen flyr i flyg till någon angränsande stat eller försöker smuggla in vapen för fortsatt kamp.

Men om insatsen i luften snart är klart så innebär det inte att allt är klart för EU. Nu borde insatsen övergå till marken i stället.

- Humanitära insatser för att snarast bygga upp landet igen.

- Eventuellt militär/polis för att skydda befolkningen mot eventuella plundringar eller hämndaktioner då en rebellstyrka inte kan antas ha samma disciplin som ett militärt förband.

- Förhindra att Khadaffis vapenarsenal sprids ut i Landet, eller ännu värre kommer i händerna på grupperingar liknande Al Qaida.

- Säkerställa att Khadaffi tas till fånga levande och får sin dom i Krigsförbrytartribualen i Haag.

Våra flygstyrkor finns kanske snart lediga för nästa insats i Syrien? Dags för (s) att visa var deras retorik är värd.

S-ledaren gör bedömningen att delningen av Sudan kräver fredsbevarande styrkor och ingenjörskompetens.

"Vi följer utvecklingen i hela regionen och måste ha en beredskap och möjlighet att kunna göra fler insatser", skriver Juholt i ett sms till TT.

I en artikel i Dagens Nyheter säger Håkan Juholt att han kan tänka sig en svensk militär insats i Syrien, om FN kan enas.


Det kanske äntligen är dags för EU Battlegroups att tas i användning? EU, inklusive Sverige behöver nog ta ett par beslut mycket snart trots allt.

Se även Carl Bildt och Tokmoderaten.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8

5 kommentarer:

 1. Var fan är han den där jävla Gadaffi? Jo den jäveln är väl som vanligt ute å tältar.
  Jasså tältar idioten, har har ju flera bra kåkar att bo i.
  Han skall hem å få sej ett riktigt kok stryk, säj det åt den jäveln om ni ser honom. Stryk skall han få.
  Näe, han håller på å gräver i djup grop ute i öknen hörde jag. Lika som idioten saddam.

  SvaraRadera
 2. Juholt är en pajas som använde Libyen insatsen för sina inrikespolitiska prioriteringar. Nu visar det sig att koordingeringen Nato - rebellerna fällde avgörandet och till vilken nytta har vår insats varit?

  SvaraRadera
 3. Det är skönt att det snart verkar vara över, och man får hoppas att det görs en ordentlig 'lessons-learned' på de politiska nivåerna.
  Alltför mycket av kriget verkar ha förts på lösa boliner, och tämligen långt utanför det formella mandatet.
  Detta inkluderar den svenska insatsen, där ingen ens pratade offentligt om en förlängning innan Juholt gjorde det.

  SvaraRadera
 4. @Per A: Redan när det första förbandet skickas iväg så borde man börjat planera för nästa kontingent. Personaluttagning, utbildning m.m.

  Dessutom måste man säkerställa ekonomin för driftskostnader och t.ex. förbrukade vapen.

  Eller så ska hela FM uppfylla Tolgfors önskedröm och vara insatsbar när som helst, var som helst och inom 10 dagar.

  SvaraRadera
 5. Man blir varm om hjärtat vid tanke på att det finns en svensk partiledare utan gränser, som hela kriget igenom dragit försorg om dessa horder av drogade barnsoldater. Jag hoppas att han nu verkar för att dessa barnsoldater bereds möjlighet att tända av under kontrollerade former.

  SvaraRadera