Den rödgröna oppositionen visar återigen sin ringa förståelse för internationella försvarsfrågor. I en nostaliogisk återtripp till barrikaderna 68 och Vietnamdemonstrationerna fördömer man nu USA:s närvaro på baser runt om i världen.
Men när SvD reportrar pressar Urban Ahlin (s) och Peter Rådberg (mp) så darrar dom en smula på manchetterna.
De (USA:s baser) symboliserar en stark politisk och militär solidaritet, som även vi är delaktiga i. Skulle de försvinna blir det problem inom EU och Nato. Länder i Östeuropa har en viss misstänksamhet mot Tyskland och Ryssland. Så länge amerikanerna är på plats behöver de inte rusta upp. Är man renodlat antiamerikansk så är det här en frestande lösning. Men har man fred och stabilitet för ögonen så kan konsekvenserna bli direkt motsatta, säger Mike Winnerstig.
Han påpekar att det är inkonsekvent att de rödgröna inte också kräver stopp för Ryssland som nu bygger baser i Abchazien och Sydossetien i Georgien i strid med folkrätten.
–Vi kan inte diskutera varje enskild militärbas, svarar Miljöpartiets Peter Rådberg och hänvisar till att USA har flest baser.
Socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlin försöker tona ned kravet på en USA-reträtt. Det dagsaktuella är att få bort kärnvapnen, att stänga alla USA-baser är mer ”utopiskt”.
–Vi kommer att ställa krav på det. Men vi inser också att det kommer att ta väldigt, väldigt, väldigt lång tid. Det är svårt att kräva att militärbaser läggs ned när länderna själva starkt vill ha dem kvar. Vi hade ju ett sådant exempel med Island, svarar Urban Ahlin.
Den rödgröna försvarsstrategin förefaller mig mer och mer märklig. Vi ska dra ner på försvarsbudgeten, men vi ska samtidigt bygga upp förmågan att försvara Sverige. Om USA samtidigt ska dra sig ur Europa betyder det att alliansens solidaritetsförklaring slängs på den politiska komposthögen då vi knappast kan räkna med ett starkt EU/NATO som kan komma till hjälp den dagen vi behöver det.
Nej, våra rödgröna vänner har nog läst en och annan pamflett utgiven från Röda Torget för mycket. Vladislav Savics har delvis rätt i sin bok att vi i Sverige har en viss rysskräck, men att fortfarande (så ensidigt som oppositionen verkar göra) tro att USA är den store satan och Ryssland är endast ute efter att skydda sig själva är en smula naivt. Det blev nog ett och annat glas rödtjut för mycket på oppositionens julfest, efter vilken man bevisligen skrev detta uttalande av de tre partiledarna ur (s), (v) och (mp).
Uppdaterad 10-05-25, 20:30
(s) småmös en smula när (fp) uttalande om den svenska försvarspolitiken visade på att det fanns olika tankar inom Alliansen. Dom har nu med sitt uttalande om USA lagt upp bollen för smash för de borgerliga som givetvis kommer med hätsk och välmotiverad kritik. Nu duckar dock Mona Sahlin kraftigt och hänvisar till Urban Ahlin som glatt kör på i samma spår.
- Det är uppenbart att Alliansen vill få det till att Vänsterpartiet bestämmer, de spelar på kommunistspöket än en gång, säger Ahlin som står fast vid kravet.
– Vi har tydligen trampat borgerliga partierna på en öm tå. Själva har de inte tagit några steg mot nedrustning under mandatperioden. Vi vågar kritisera USA och kommer ställa samma krav på alla militära stormakter.
Hmm... exit Ahlin ur den svenska valdebatten, någon som vågar satsa emot detta? Jag förutspår en karriär som landshövding i någon lämpligt avlägsen krok, alternativt en karriär inom UD (långt borta från svensk politik).
(v) har visat sitt sanna ansikte förr. Dom är bevisligen bara solidariska med sig själva. Nu hänger (s) och (mp) på. Ropen skalla "Ut ur Afghanistan och låt dom sköta sig själva". Det man kan börja fundera på är den s.k. Solidaritetsklasulen i Lissabonfördraget och i vår utrikesdeklaration. Vi räknar glatt med hjälp från omvärlden för försvar av Sverige (minus USA givetvis som (s), (v) och (mp) inte vill ha hjälp av). Det vi inte tänker på att det vimlar av Lars Ohlyar även i andra länder som även dom bara är solidariska med sig själva. För vi tror väl inte att alla andra länder är bättre än Sverige?
Se mer på Tokmoderaten och Carl Bildt.
Uppdaterad 10-05-27, 07:45
I tidningen Fokus hade man en intressant partikel om småpartiernas vikt som vågmästare, i ett val där inget av de stora partierna kan få egen majoritet. Det som engelsmännen fruktar har i många år varit en realtitet hos oss. Faktum är att det finns en viss chans/risk att om oppositionen skulle vinna så kommer både (v) och (mp) att kunna få betydligt tyngre poster än deras mandat egentligen ger dom rätt till. En svensk professor i USA kallade det svenska blocksystemet för "51 procents diktatur" då det nästan i alla val blev en liten majoritet som får bestämma över de övriga 49%. Denna majoritet får dessutom kompromissa kraftigt i sin beroende på avtal i förhandlingen med sina partners.
Frågan är egentligen vad som hände under de rödgrönas diskussioner för att få fram sin "skuggbudget" som delvis kommer att definiera deras politik under valdebatten (och kanske som regering)? Hur mycket fick (s) ge vika för orealistiska krav från (v) och (mp)?
Vi har nu sett ett exempel avseende utrikespolitik. FInns det fler? Hur ska dessa skrivningar tolkas? Ahlin (s) verkar inte tolka det på samma sätt som Linde (mp).
Urban Ahlin (S) hukar i den kritikstorm som utbröt sedan SvD i tisdags lyfte fram De rödgrönas USA-linje (Newsmill 26/5): Det är bara en ”vision”. Kort sagt, inget att bry sig om. Enligt Vänsterpartiets ”utrikesminister” Hans Linde ska dock skrivningen i den rödgröna utrikespolitiska plattformen tolkas ordagrant. Alltså som ett krav som den svenska regeringen ska driva.
tisdag 25 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja... var man inte mörkrädd innan!
SvaraRaderaJag läste artikeln precis, och var tvungen att kolla almenackan för att se om det var 1:a aprill! De trycker väldigt hårt på att de "kräver", får mig att undra vad för konsekvenser USA kommer att råka ut för ifall de inte gör som make-love-not-warcraft-blocket kräver?
SvaraRaderaDet intressant är att det bara gäller USA. Vad säger man om Kinas, Rysslands och Indiens nya baser i bl a Afrika?
SvaraRaderaBeskeden fru Sahlin gav angående de rödgrönas syn på försvars- och säkerhetspolitik den 18 januari i Sälen får helt plötligt en annan innebörd.
SvaraRadera"ökat NATOsamarbete, vara aktiva inom ramen för NATO och öva tillsammans med NATO" får liksom en annan klang i och med de nya beskeden.
Man vill öka vårt deltagande i FNledda operationer men avbryta den i Afghanistan!?!
Fru Sahlin tryckte flera gånger under sitt anförande i Sälen på att de rödgrönas politik är den enda trovärdiga. Hm....
Make love not war, framfört av några övervintrande hippies från sextiotalet. Känns inte det lite gubbsjukt i dagens samhälle??
Trovärdigt är det iaf inte.
Hur ska herr Ahlin, på sedvanligt sätt vid svåra frågor, skämta bort detta?
De vill bygga upp förmågan av det nationella försvaret genom att minska försvarsbudgeten och öka de svenska deltagandet i FNledda insatser???
Herr Tolgfors behöver inte ens kommentera dumheterna.
Undrar vad de har för synonymer till ordet trovärdigthet?
Teaterdirektören.
Det finns en grundläggande motsägelse i den moral som hålls så högt i ära när det gäller tillämpning av demokrati. Motiven för denna moral står i motsättning till principen.
SvaraRaderaPrincipen är att medborgarna väljer rikets ledning efter att tagit ställning, grundad på partiernas "track history" och en valrörelse. Moralen däremot är att det är OK att genomföra något helt annat än det man gick till val på. Strävan efter Makten är det som styr moralen. Någon reel moral av värde är svårt att finna i den politiska sfären.
Sålunda är moralen på Ohlys sida, för ingen tvivlar väl på att han menar vad han säger och genomför det - om han får chansen.
Ohly är dessutom alltid att lita på och sviker aldrig. Han har alltid fel, på ett stabilt och förtroende ingivande sätt. Sämre är det för övriga, som tycker som det lönar sig för stunden. Ibland undrar man om svenska folket verkligen förtjänar sin frihet.
Dumskallarnas sammansvärjning, fast på riktigt!
SvaraRaderaRyska Svartahavsflottans huvudbas i ukrainska Sevastopol kan sannolikt - efter ett svenskt regeringsskifte - komma att stå modell för ett Ryskt-Svenskt fredsiniativ; en sidobas i Slite för den Östersjömarinen.
Fredens hav...
Socialdemokratin har av tradition vunnit val på sin regeringsduglighet - och borgerlighet förlorat på tvivel om sin.
SvaraRaderaNu är rollerna helt ombytta.
Att inte bara släppa in kommunisterna i regeringen utan att låta dem definiera utrikes- och säkerhetspolitiken är chockerande; eller borde i alla fall vara det.
Det är lysande !
SvaraRaderaAlliansen bästa valarbetare är fortfarande Sahlin, Ahlin, Ohly & Eriksson. Låt dessa få mycket tid i media fram till valdagen - för nationens skull.... ;-)
Skulle idag köpa en bok som heter "Operation Sepals" av Roger Albrigtsen.
SvaraRaderaJag köpte två. Tänkte skicka en till herr Ahlin när han har landat i sin nya roll som konsul i Tjetjenien eller något liknande.
Han kan behöva läsa den och begrunda vad alliansfrihet har betytt historiskt för socialdemokratin.
De andra två får vänta till dess att pekboksvarianten i återvunnet, naturvänligt material, med rött omslag, kommer ut.
Teaterdirektören.
@Teaterdirektören: Elakt, men sant. Du får gärna recensera boken, då jag tycker att den pekar på en del av de mycket intressanta operationer som pågick i Sverige under slutet av VK2.
SvaraRaderaSjälv så kommer jag att komma med en recension av "Bortom hosrisonten" om svensk foto- och signalspaning strax efter VK2.
VK2 visar också på vad ett land tvingas göra för att bevara sin frihet i brist på militär allians eller egen försvarsmakt som är tillräcklig stor. Om man vill vara elak så kan man dra vissa paralleller mellan Nord Stream och transporten av division Engelbrecht genom Sverige under VK2. I det senare fallet böjde vi oss för militär makt, i det andra för ekonomisk.
Följer man vårt agerande under VK2 och framåt ser man tydligt vad en stark krigsmakt betyder för ett land.
SvaraRaderaAllt ifrån att vi i början av kriget skickade tillbaka människor med J-stämpeln i passet till Tyskland
och till baltutlämningarna till Ryssland vid krigsslutet.
Vi vill också helst bara prata om vad en Bernadotte gjorde och då endast vad som hände i slutet av hans resa. Vi vill inte gärna framhäva övriga kungahusets agerande och inställning under kriget. Kyrkans roll vill vi helst inte heller tala om.
Vi brukar inte framhäva det som hände under första halvan av kriget. Vi vände verkligen kappan efter vinden. Tyvärr var vi militärt klena och hade inget val. Vi kunde inte säga nej till någondera sida.
Detta resulterade ibland i bisarra situationer.
Samtidigt som man exporterade kullager från hamnen i Lysekil tillät man tyska ubåtar,som hade till uppgift att hindra exporten, att ligga förtöjda någon kilometer in i Gullmarsfjorden och ladda batterierna!
Vakthållningen kring de internerade tyskarna vändes ungefär samtidigt som slaget om el-Alamein helt om. Från att ha riktat sina vapen utåt byggdes vakttorn och värn om och vapnen riktades inåt. Lägren började också låsas från utsidan!!
I slutet av femtiotalet var vi ikapp och förbi. Då kunde vi börja spela en av huvudrollerna på den världspolitiska arenan.
Det finns nog de i vår närhet som börjat inse att dessa saker hänger ihop.
Vi själva beter oss mer som igelkotten som av misstag hoppade på en rotborste. Dock med den skillnaden att vi fortsätter att försöka med alla rotborstar och även sådant som liknar en sådan.
Tyvärr är att titta tillbaka fult idag, för vi skall ju, som någon sade, inte åt det hållet.
Jag tycker dock att man bör titta bakåt för att kunna gå framåt.
Det är bara att hoppas på en bra hängmattesommar för jag har många böcker som ligger och väntar.
Ibland går det lite snabbt här i bloggosfären. Själv höll jag på att missa det här inlägget om USA på Cornucopias blogg.
SvaraRaderahttp://cornucopia.cornubot.se/2010/05/13-000-000-000-000-usd.html
USA kanske lägger ner sig själv.
Ta en stund och studera "skuldklockan som finns länkad på sidan.
Till diskussionen om vad en stark försvarsmakt innebär för ett land, så kan man med hänvisning till VK2 lika gärna jämföra det öde som övergick Köpenhamn jämfört med t.ex Dresden, Berlin och Hamburg. Det är nog lite avhängigt av hur man använder sin styrka eller svaghet.
@Sumatra: Ja, USA lyckades rusta ihjäl Sovjetunionen. Detta borde förtjänat Ronald Reagan Nobels fredspris långt innan Obama. Tyvärr håller man nu på att rusta ihjäl sig själv och vi lydiga svenska ställer oss snällt i samma kö.
SvaraRaderaDeu har faktiskt en bra tanke där med styrka/svaghet. I stället för att satsa stora resurser på att bygga upp en Försvarsmakt som ändå kanske inte räcker till borde vi satsa på psykologiskt profilerade barnprogram för att utplåna alla tendenser till försvarsvilja hos våra medborgare. Sedan är det bara att hoppas på en välvillig erövrare! :-)
@ CI
SvaraRaderaVåra politiker verkar redan att ha tagit sig en förhandstitt på de barnprogram du föreslår.
Vad hjälper det för övrigt att medborgarna har försvarsvilja, när både ÖB:ar och politiker är nöjda med sakernas tillstånd inkl bristen på satsningar på försvar av landet?
Ta det för vad det är - inrikespolitik, inte utrikespolitik. Tomma slagord för de redan frälsta samt den snabbt växande grupp i Sverige som ser USA som "den store satan". Röstfiske helt enkelt.
SvaraRadera/Rickard
Förhoppningsvis så blir det inga konstigare politiska utspel än så här i år.
SvaraRaderaHur tänkte de nu?
Tänkte de alls?
Hmm.. blockpolitiken utplånar de respektive partiernas åsikter och profiler. Jag undrar vilket som är värst för de rödgröna. Att (v) ovh (mp) försvinner i (s), eller att (s) får stå för konstiga extrma åsikter som lanseras av (v) och (mp).
SvaraRaderahttp://www.dn.se/debatt/blockpolitik-ger-mindre-plats-for-ytterlighetspartier-1.1112607
Kanske dags för blocken att lansera varsitt djur som maskot. Åsna och elefant som i USA? Eller varför inte bara åsna och en ännu större åsna? :-)
http://www.factmonster.com/ipka/A0881985.html
Nu är de amerikanska patriotbatterierna på plats i Polen.
SvaraRaderaDå kommer givetvis de rödgröna att kasta sig över detta nya basbygge som flugor på en färsk hästskit?
Kommer de att idiotförklara den Polska regeringen och deras stollebeslut att önska sig något så farligt och amerikanskt i landet?
Kommer herr Ahlin att läsa lusen av dem och förklara hur de egentligen skulle ha gjort och tyckt?
Kommer han därefter försöka förklara att vad de rödgröna egentligen menade var att antalet missiler var lite för stort?
Kommer kommuni....vänsterpartiet att finnas på gator och torg med banderoller,pannband,batikskjortor,peacemärken och fanor?
Kommer man att kräva att man för maktbalansens skull baserar motsvarande ryska robotar på Gotland? Dock skall dessa betecknas som fredsmissiler.
Kommer fru Sahlin att sitta i TVsofforna och berätta för hela världen om att solidariteten och fredens hav hotas av Polens agerande?
Kommer hon att driva frågan om sanktioner mot Polen i FN?
Kommer miljöpartiet att hävda att robotarna är en fara för den hotade östersjömiljön?
Kommer man att kräva garantier för att man vid eventuell användning av missilerna tar häsyn till de svenska miljökraven gällande östersjön?
Nej, tystnad råder, undrar varför. Nu har man ett gyllene tillfälle att visa sin politik in action.
Köttbenet ligger nära i tid och rum, det är bara att gapa.
Eller saknas det tänder?
Teaterdirektören.