
Vi tycker inte att det är rimligt att man som polis i Stockholm 2011 ska behöva jobba för 15 000–17000 kronor netto i månaden. Vårt jobb består i att möta hot och våld nästan dagligen, och vi utsätts därigenom för såväl fysisk som psykisk stress. Dessutom jobbar vi dygnet runt, alla årets dagar, år ut och år in. Poliser får, hävdar vi, ingenting som kompensation för allt detta.
...
Den nya ingångslönen för en polis i Stockholm idag är 21 300 kronor. Man jobbar cirka 38,5 timmar per vecka i treskift, och får då ut en nettolön på cirka 17000 kronor inklusive ob-tillägg.
...
Många tror nämligen felaktigt att vi som jobbar treskift får mycket ledig tid som kompensation för det arbete vi utför på kvällar och nätter. Men sedan i oktober 2008 jobbar vi ungefär 38,5 timmar i veckan. Dagar, kvällar och nätter. Nästan samma som den som jobbar åtta till fem, måndag till fredag.
...
Det blir i bästa fall någon tusenlapp per månad för att vi är borta från familjen cirka fem nätter och fem kvällar varje månad. Prisvärt? Kanske för arbetsgivaren. Inte för oss.
Jag tycker att det är bra att poliserna ryter till. De har ett tufft arbete som innebär ökad säkerhet för allmänheten. Men jag kan inte låta bli att fundera på hur det kan jämföras med yrket militär.
Det finns nämligen många paralleller.
- Långa tider borta från familjen. En utlandsmission är normalt mellan 3-6 månader och då har man ca en hemresa för varje tremånadersperiod. Under denna tid så arbetar man i stort sett all vaken tid. Det finns ju trots allt inget annat att göra på en camp i Afghanistan.
- Våld. Enligt en undersökning av Officersförbundet så är ca 10% av de som åker iväg på en mission i behov av någon typ av vård efter hemkosten. Alla skador är inte orsakade av motståndaren. Alla skador är heller inte fysiska. Hantering av vapen och tunga fordon har visat sig vara dödligare än än den motståndare man är där för att stoppa.
- Stress. Även om man inte direkt är ute i fält så innebär närvaron i ett stridsområde en ökad risk. Bara att åka till och från flygplatsen på sin leave är ett risktagande.
Nu är det inte så lätt att rakt av jämföra poliser med militärer. Försvarsmakten har delat in sin kår i tre kategorier; officerare, specialistofficerare och GSS - gruppchefer, soldater och sjömän. Hur ser då utbildning och ingångslön ut för de tre kategorierna?
Grunden för alla är en tre månaders GMU. 4500 kr/månad i lön (skattefritt)+ mat/logi samt vid behov stöd från Försäkringskassan till familj. När jag en gång i tiden var värnpliktig så var ersättningen okej. Man blev inte rik, men jag hade heller inga utgifter. Ingen familj och ingen bostad. Dagens soldater kan vara en smula äldre när de söker anställning och då kan GMU:n bli en ekonomisk börda att ta sig igenom.
Officerare och specialistofficerare går vidare med en tre månaders aspirantutbildning. De ekonomiska villkoren är de samma som under GMU. (Enligt Officersförbundet är det 72 kr/dag = 2190 kr/månad).
Grunden som officerare och specialistofficerare har att stå på är därmed 6 månader jämfört med tidigare 12 månaders värnplikt. Officersprogrammet är dock tre år mot tidigare två år som delvis kompenserar detta. Men även i den tidigare officersutbildningen så var ca 50% praktik. En nybakad fänrik är därför mindre kunnig i sin yrkesroll än förr, men kan betydligt mer om Clausewitz.
- Officer. Tre års officersutbildning (sex terminer). Två av dessa är praktisk utbildning. 140 kr/dag = 4258 kr/mån (skattefritt). Fri mat och bostad (studentrum). Bostadsbidrag för t.ex. lägenhet som man för familj söks via Försäkringskassan. Efter utbildning anställning som Fänrik. Lönerna för nybakade fänrikar är inget som Försvarsmakten skyltar allt för offentligt med utan man talar om indviduallöner (något som FM alltid har haft svårt att i praktiken använda). Enligt Officersförbundet ligger de på under 25.000 kr/månad.
- Specialistofficer. 18 månaders utbildning (tre terminer). Samma löneförmåner som för officerare under utbildningen. Efter utbildning anställning som 1:e sergeant. Lika svårt att hitta officiella lönesiffror, men ingångslönen ligger på ca 20.000/mån. Det finns i dagsläget många oklarheter avseende löneutveckling och karriär för specialistofficerare.
- GSS. Efter GMU så har en soldat 6 månaders provanställning. I praktiken är detta utbildning, fast till skillnad för officerare/specialistofficerare så sker det med lön. Ingångslönen ligger mellan 16 125 och 19 740 beroende på tidigare erfarenheter. Soldaterna är de som tar störst risker vid utlandstjänst då det för de flesta är tjänst vid frontlinjen som gäller. Nu verkar det dessutom som om lönerna för GSS riskerar att sänkas. Som vanligt har FM inte sökt samråd med facken innan man beslutar om liknande ändringar!
ÖB har sagt att utlandstjänst skall ske max 1:4, d.v.s. en gång vart annat år. Sannolikt är det soldaterna och specialistofficerarna som drar det tunga lasset, då officerare har en hel del andra stabstjänster och utbildningar att genomgå i sin fortsatta karriär. Vid utlandstjänst tillkommer missionstillägg m.m. Men om man räknar på den faktiska arbetstiden under en mission så är det i de flesta fall en lönesänkning räknat på kr/timme arbetstid. Man måste dessutom räkna med en hel del kostnadsökningar om man har familj då den kvarvarande maken/makan där hemma kan behöva extra stöd. Under utlandstjänst tillkommer ingen övertidsersättning, jour m.m. som utgår vid tjänst på hemmaförband om man hade arbetat motsvarande tider.
Lönerna för militärer ligger med andra ord i samma härad som för poliser. Något mer för officerare, något mindre för specialistofficerare och betydligt mindre för soldater. Frågan är vilken kategori svenskar som man konkurrerar med t.ex. polisen om att rekrytera till de olika tjänsterna?
Med tanke på allt lönestrul som varit de senaste åren så är det dessutom inte helt säkert att officerare och soldater får ut den lön de ska ha. HRC har dock börjat rekrytera mer personal, så det kanske är på väg åt rätt håll.
Försvarsmakten har satsat mycket på rekrytering. Borde inte lika mycket satsa på att behålla de man rekryterat? Annars så finns det alternativa karriärer som lockar när familj och trygghet kommer i första hand.
P.S: Det verkar som svenska försvaret inte är de enda som har problem med sina löneutbetalningar. I Finland så har samma sak inträffat under året. Undrar om de också har köpt i SAP/PRIO?