onsdag 10 november 2010

Lurad...igen...

I många diskussioner kring materiel som används av våra insatta insatsförband så kommer många kommentarer på de bristande stridsvästarna och klumpiga skyddsvästar.

Ny materiel har varit under upphandling, men det har tagit på tok för lång tid. Detta har lett till att många soldater köper egen utrustning, eller modifierar den existerande. Men trots detta så har många med stort tålamod väntat på att FMV:s upphandling skulle leverera ny utrustning som klarar av alla krav från Nordpolens kyla till Saharas ökenhetta.

Men, nu visar det sig att det norska företaget NFM Group har fört FMV bakom ljuset. Förfalskade testprotokoll låg bakom att FMV gav företaget ordern. Därför kommer upphandlingen att göras om!

FMV urskyldar sig dock med att de gamla skydden trots allt är bra.

Svenska soldater i Afghanistan har dock ett skydd som motsvarar höga krav. Det är framför allt kraven på ergonomi och ökad flexibilitet gör att FMV upphandlar ett nytt skyddssystem för soldater.

Intressant är dock länken på FMV:s hemsida som indikerar att förfalskningen var känd redan i maj 2010!

Frågorna man kan ställa sig är:
- Varför ställer FMV/Försvarsmakten alltid omöjliga krav? Detta leder till att de som offererar sina produkter kommer att bli underkända, alternativt som i detta fall ljuger. I värsta fall kan det sluta som i fallet SEP att man pekar ut en produkt som inte ens finns.

- Vad har FMV gjort under tiden? Sysslat med överklagan? Genomfört tester av den norska utrustningen för att se om den kanske är så bra som man trodde? Eller sväljt stoltheten och gett kontraktet till den som kom tvåa i upphandlingen.

Tyvärr så har nog allt mediabrus kring SEP/AMV-affären fått FMV att bli rädda för att ta beslut och i stället göra allt "by the book". Resultat, längre väntan för våra soldater.

6 kommentarer:

  1. "- Varför ställer FMV/Försvarsmakten alltid omöjliga krav?"

    Enkelt, dumsnålhet. Istället för flera saker med specialiserade egenskaper vill man att en sak ska klara precis allt! Du skrev det själv här ovan att man vill ha en väst som ska klara temperaturer från +50 till -30.

    Det upprepar sig i andra materiell.

    - Visby. En liten båt som ska klara precis allt.
    - L10. Ska också klara alla tänkbara roller.
    - Archer. Ett redan litet antal enheter ska, förutom att ge understöd till soldaterna, utvecklas för att kunna skjuta sjömål istället för riktiga kustrobotar.
    - Meteor anskaffades delvis med motiveringen att det skulle försvara Sverige mot kryssningsrobotar.
    etc etc...

    Så istället för att göra det logiska, dvs att köpa in 100 000 stridsvästar för svenskt klimat + 10 000 för öken och 10 000 tusen för djungel etc, så vill man att samma väst ska klara precis allt. Vi kommer knappast att ha mer än några tusen utomlands åt gången så det finns ingen anledning att västen för Sverige ska klara Sahara.

    Herregud, enligt ryktesvägen skulle ju L10 dessutom ha en integrerad Archer!

    SvaraRadera
  2. Tycker det är helt rätt att stoppa upphandlingen om testresultaten är förfalskade.
    Att det tagit alldeles för lång tid och att försvarsmakten fortfarande köper in ETT system som skall passa till allt och alla tycker jag är mera förvånande.
    Kraven på utrustning är ganska så skilda mellan olika befattningar inom försvaret, samt att det idag köps in utrustning till ett helt annat försvar än tidigare.
    Fortfarande existerar tron på en vapenmodell, en sorts känga osv..
    Väntar med spänning på hur den nya kängan kommer att fungera, istället för att köpa in personlig (och annan utrustning) som är anpassade till ett mera avgränsat område får vi nu kompromisser, kan användas till mycket men inte bra på något.
    Det finns såklart lysande undantag, Jörn kängan, fungerar vintertid i norr och Meindl desertfox fungerar i torra klimat och under mycket tid inne på regementet.
    Finns säkert de med annan åsikt, men för mig har de fungerat perfekt,de är bra exempel på inköp som gjorts "direkt från hyllan" för ett specifikt ändamål med gott resultat.

    Ej EOD veteran

    SvaraRadera
  3. @ Henrik: lyckligtvis verkar Archer ombord L10 vara ett fantasifoster av någon med för mycket trä mellan öronen. Jag är naturligtvis positiv till att våra framtida fartyg bestyckas med artilleri med grövre kaliber än 57 mm, men detta måste vara interoperabelt med NATOs sjöburna system.

    Det finns marginella vinster att inkassera med att sätta ombord ett artillerisystem tillverkat för armén, däremot är det lätt att se framtida problem och kostnader om FMV skall "marinanpassa" Archer. När det gäller exempelvis US Navys "MK 45 - 5-inch, 54-caliber lightweight gun" torde förhållandet vara det omvända - stora samordningsvinster avseende underhåll och utveckling med små anpassningskostnader.

    / Commander

    SvaraRadera
  4. CI: man ska ibland akta sig för att ge råd man inte har teckning för. Vissa kan uppfatta spekulationer som att det finns någon fakta bakom. Att ta av hjälmen skulle jag STARKT avråda från.

    Varför?
    1. Den största risken är inte att bryta nacken vid en kraftig IED utan att få kroppen och ansiktet perfirerat av splitter då RPG- granaten träffar vagnen. Det är vanligare med RPG attack i afghanistan än IED:er.

    2. Det du inte har på dig innan striden tar du inte heller på dig i striden. Om du inte har hjälmen på dig när du sitter i vagnen kommer du inte hinna ta på dig den när du gör avsittning. Utgå ifrån att en IED attack är observerad eller följsupp med finkal. Därför skall man om möjligt göra avsittning och slå fienden efter attacken. Det görs helst med hjälm på, då motståndaren förfogar över splitterminor och handgranater.

    3. Inte så relevant kanske, men det är gött att ha hjälm på sig när man åker i en konservburk full med metallvinklar. Det är jävligt drygt att slå skallen i allt där inne.

    Beträffande nackskyddet ser jag helt enkelt inte hur man skulle överleva i 55 grader med en tjock och fin halsduk. Så det tipset var kanske inte optimalt.

    Man bör dock titta på en ny hjälm som är lättare och framförallt klarar högre krav. Kevlar har ju som bekant en gräns innan den är förbrukad. När kontrollerades din hjälm senast? Hur många gånger har basseman slagit magasinen i hjälmen stenhårt?
    Face it...hjälmen var bra. Nu är den Gammal, skaffa en ny.

    Beträffande stridsvästen går den att anpassa till viss del men:
    Endast en Stridsvästen är dock en dålig lösning. Passar kanon för HV soldaten eller för Uh-soldaten men inte för den stridande soldaten i ett insatsförband.

    Vi bör ha tre alternativ:
    Ett: Ett kroppsskydd med hällor på så alla fickor kan fästas direkt på kroppskyddet. Ergonomsikt överlägset.

    Två: En Chestridge där allt kan fästas framtill på bröstet. Stridsvästen är ju öppen på det stället där man behöver utrymmet (framtill)? varför? vem tänkte inte till?

    Tre: En stridsväst för alla stunder då det ovan inte behövs. Den vi har duger i det här fallet.

    Sedan är det upp till soldaten/befattningshavaren att situationsanpassa när villket alternativ skall användas. Färdiga produkter finns på marknaden. Det är ju bara köpa in 10 st till varje förband och genomföra prov och försök. Eller så får förbanden själva köpa in det som passar bäst.

    Alla ser enhetliga ut och alla är glada.

    Sen kan man ju sluta gnälla.

    Tills den dagen kommer: Sluta gnäll och bit i hopp. På de flestas nivå är det inte vilken utrustning du har som spelar roll utan hur mycket du övat med den du tilldelats.

    SvaraRadera
  5. Man ska nog ha i åtanke att när det gäller kroppsskydd så kan man nog glömma att det skall hålla kroppen "sval" i ökenklimat/tropik. Inte utan någon form av aktiv kylning, vilket finns för stridsfordonsbesättningar. Men ett buret system? Nej, vem vill bära ett kylaggregat på ryggen?

    Har ett kroppsskydd bra egenskaper i varmt klimat(transportera fukt, "andas") är det även bra i kallt klimat då det inte är kroppsskyddet som skall hålla soldaten varm. Problemet i ALLA klimat är att de är för varma, vilket framkallar (extrema) svettningar vid fysisk ansträngning.

    Koncensus:
    Bekvämt kroppsskydd i öknen/djungeln = Bekvämt kroppsskydd i Arvidsjaur.

    /H

    SvaraRadera
  6. Lite information om US Marines utveckling avseende kroppsskydd.

    http://www.defenceiq.com/article.cfm?externalid=3477&mac=DFIQ_OI_Featured_2010&utm_source=defenceiq.com&utm_medium=email&utm_campaign=DefOptIn&utm_content=11/11/10

    SvaraRadera