tisdag 30 november 2010

Desinformation (uppdatera)


Försvarsmakten går ut med "moteld" och hävdar att man följer regelverket och att jag ljuger avseende sända SMS i mitt föregående inlägg.

På ett antal olika bloggar diskuteras just nu om Försvarsmakten har börjat säga upp personal via SMS. Det är naturligtvis inte sant. Vi följer självklart de lagar och regler som gäller för att både anställa och säga upp personal.

Faktum är att jag har fått dem och att de visades upp för mina fackrepresentanter på gårdagens möte. Sedan hur man tolkar texten ovan rent juridiskt är en helt annan sak. Sker uppsägningen vid den tidpunkt då jag bli hemtvingad från en utbildning för att "meddelas min uppsägning", eller sker den när jag får uppsägningsbeviset i min hand?

Det är dock pinsamt att man fortfarande hävdar att man "följer reglerna". I så fall suger reglerna!

Tänk om Försvarsmakten vore lika bra på att hantera sin personal som att förneka sina brister?

Uppdaterad 10-11-30, 23:36
Nu har även Expressen uppmärksammat denna egendomliga historia. Förr så trodde jag att alla märkliga historier i dagspressen var påhittade. Men jag börjar nu inse att oavsett hur absurd en nyhet verkar vara vid första anblicken, så kan det finnas ett visst mått av sanning i den.

Se även Borneo och Wiseman.

Uppdaterad 10-12-01, 23:06
SvD har nu också skrivit en lägre artikel om uppsägningen där man pressat HKV avseende det numera så beryktade SMS:et.

Men Jan Otterström, vid Försvarsmaktens personalenheten bekräftar att han skickade sms:et till Björn.

– Jag skickade sms:et, det stämmer. Utöver det har jag inga åsikter utöver det som personaldirektören uttrycker, att vi inte har sagt upp någon via sms, säger han till SvD.


En intressant tillbakablick just nu är att läsa Tolgfors syn på den lyckade kampanjen att få officerare att skriva "Ja" på intresseanmälan avseende utlandsobligatorie.

Försvaret behöver kunna använda alla officerare för att lösa alla sina uppgifter, både inom och utom landet. Därför är det glädjande att de allra flesta beslutat sig för att stödja de nya avtalen, skriver försvarsminister Sten Tolgfors.

Nu borde han inse att på tok för många skrev "Ja", inte för att de verkligen gillade avtalet, utan för att de kände sig tvungna.

44 kommentarer:

 1. 1. FM skyller ifrån sig och påstår att du tolkar fel. Förslag; skicka inte SMS som kan feltolkas då!

  2. FM går ut offentligt = visar på slagkraften hos bloggar. Bra att det faktiskt genererar en reaktion.

  3. Blir intressant att följa utvecklingen nu när pers. visat sitt fula tryne och visar att dom vet vad som sägs i cyberspace, och går i försvarsställning.

  SvaraRadera
 2. Försvarsmakten märker ord. Om man leker med definitioner har de förstås rätt i att du inte blir formellt uppsagd förrän vid det personliga mötet. Det finns heller inga lagliga hinder att kalla till ett sådant möte via SMS - liksom det inte finns några lagliga hinder för polisen att meddela dödsbud medelst strippogram.

  Men bara för att man inte handlat olagligt behöver det varken vara lämpligt eller rätt.

  Det tillhör nämligen god ton och sunt förnuft att man aldrig kallar till ett uppsägningsmöte via SMS - utan att man tar det vid ett personligt möte. Om man inte har möjlighet att göra detta bemödar man sig att ringa upp så att man har någon form av direktkommunikation och kan fånga upp reaktioner och reda ut detaljer.

  Särskilt om den anställde arbetat hos en i 24 år...

  Som anställd är det nämligen kallelsen till mötet som "räknas" som uppsägning. För det är då man får beskedet. Den formella uppsägningen är just det - ren formalia.

  /Morgonsur
  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 3. Det blir ju bara pinsamt att dementera på det sättet. För övrigt borde deras uttalande enbart skapa större uppmärksamhet kring det hela.

  SvaraRadera
 4. Ingen tror att du ljuger, så det måste vara
  n-å-g-o-n annan.

  Du har fått ett fantastiskt stöd från omgivningen. En riktig bloggbävning.

  Vackert så.

  SvaraRadera
 5. Haha.. Hoppas du sätter dig de ansvariga, svårt att dementera något som faktiskt finns!

  Gustav

  SvaraRadera
 6. I allt elände glädjer det mig jag mig åt att strykhunden biter sig själv i svansen.

  /Kriminaliserad

  SvaraRadera
 7. Ja, jag såg att det blev kaka på kaka. Mittåt!

  /Kriminaliserad

  SvaraRadera
 8. Någon som kör med ett anonymt kontantkonto på mobilen? Det ger ju oanade möjligheter...

  SvaraRadera
 9. Personalförsörjning och arbetsbrist…

  Som lekman på området är det när man läser kap. 54 Arbetsskyldighet, sid 171-179 i betänkandet av utredningen om försvarsmaktens framtida personalförsörjning (SOU 2010:86), inte utan att man blir påtagligt fundersam över rådande rättsläge.

  Har, så länge det de facto ännu inte existerar några nya anställningsavtal med internationell arbetsskyldighet inkluderad, försvaret något lagligt stöd för uppsägning av anställda som inte svarat, svarat nej eller svarat ja med förbehåll på den intresseenkät som överbefälhavaren – mitt i sommarens värmebölja - lät skicka hem till de individer som ansågs vara anställda av myndigheten?

  Det förefaller i enlighet med utredarens resonemang inte på något sätt vara självklart.

  SvaraRadera
 10. Får man fråga vad FMs representant/er gav för respons på SMS-et i sig? Att dom säger att dom inte gjort det offentligt är en sak, deras kommentarer när dom konfronteras med fakta är en annan.

  SvaraRadera
 11. FM ledningen har ju inte fattat någonting.

  I detta fall är det ju helt ointressant vad de tycker, utan det här handlar ju om "sanningen är i betraktarens ögon", och den sanningen är ju att FM uppfattas som en totalt underkänd arbetsgivare av den drabbade, och misstänker jag, nästan alla vi som "tittar på".

  Vad sedan juridiken kommer fram till är en annan sak.

  FM har ju redan sänkt sin trovärdighet ytterligare (går det?) som en God arbetsgivare, där "personalen är vår främsta till gång (eller var det förlust...?).

  Blås på Björn!

  Galärslaven

  SvaraRadera
 12. Så i FML:s mening är detta SMS helt OK:

  "Hej Älskling. När du kommer hem så ska jag berätta för dig att vi ska skiljas (men vi tar väl ett nyp först?!). Puss!"

  SvaraRadera
 13. Morgonsur, "dödsbud via strippogram". Obetalbart.

  Stå på dig, Björn.

  SvaraRadera
 14. Bortsett från det faktum att denna totalt underkända "personalhantering" drabbar riktiga människor, ofta med familj, barn, räkningar och gud vet vad - så är detta något av det mest tragikomiska jag någonsin har tagit del av.

  FM: "Vi följer reglerna och säger inte upp någon via SMS."

  Replik: bildbevis på SMS med kallelse till uppsägning.

  "Morgonsur" har helt rätt (som vanligt, jag vill ha honom som 'Chefen Allt'), du har fått besked om uppsägning. Via SMS. End Of Line.
  Allt annat är slingrande ordvrängeri, vilket bevisar hurpass tunn is FML faktiskt är på.

  Lite skoj är det också att FM efterlyser nya arbetsregler: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/centralanyheter/Forslag-pa-nya-lagar-valkomnas/

  Helt uppenbart har någon insett att de inte vet hur fan de ska göra idag eller framöver.

  Vad händer då med CIMIC-tjänsten? Den - av alla tjänster - som regeringen verkligen vill ha på plats.
  Hur ska de slingra sig undan den lilla detaljen?

  Stå på dig Björn, vi är många, många som stöder dig! Åtminstone med hjärtat.

  Kanske finns folk här som ka ge dig juridiskt stöd också? Starta Facebook-grupp?

  SvaraRadera
 15. Stå på dig Björn.
  Förnekelsen är bara pinsam.
  Det är med bedrövelse jag följer mina chefers agerande. Först blev jag riktigt förbannad men nu har det övergått i besvikelse och uppgivenhet.
  Vi har jobbat lika länge och jag börjar känna mig lurad.
  Jag har en flottiljchef som prioriterar gåsmiddag och en hägrande generalsstjärna och effektivt filtrerar informationen uppåt.
  Jag har fantastiska medarbetare men till slut går luften ur.
  Vi har snart ett samhälle där det sunda förnuftet har slutat att existera och där empati anses vekt och i detta är FML riktiga föregångsmän.

  SvaraRadera
 16. Funderar bara på en sak: Var är den häftiga mediastormen som tvångsmässigt gräver upp tragiska människoöden och exploaterar dem till gagn för lösnummerförsäljningen? Just det jag glömde! Här finns ingen ensamstående underbetald kommunalarbetare/mamma som kan spela rollen som offer. Endast en "överbetald, samhällsonyttig, otacksam manlig officer" som klagar på att han blivit uppsagd för att han vägrade teckna om ett anställningsavtal. Inget offer, inga lösnummer!
  Nu menar jag inte att du Björn ska hänga ut dig i medierna, men att det inte nämnts vid i en enda rad stör mig!!
  Kämpa Björn!!!

  SvaraRadera
 17. Grattis martyren!

  Nu har du ju fått precis som du ville, dvs blivit uppsagd med stort buller och bång. Jag har följt din blogg under lång tid och har sedan länge insett att du är tillräckligt smart för att ha räknat ut att ditt
  "villkorade ja" givetvis skulle tolkas som ett nej och att du skulle bli uppsagd.
  Däremot måste jag ju säga att SMS-metoden var oanständig i sig (men man kan inte förvänta sig mer av den "gode" Otterström som varit en försvarsmaktsingenjörshatare alltför länge och här nog såg chansen att klippa till) men uppsägningen i sak helt rätt. Ställer man inte upp på FM nya uppgifter ska man inte jobba kvar.
  Dock, lycka till i det civila "helvetet", du lär nog snart märka att gräset inte är grönare, himlen inte blåare och havet inte blötare där heller....

  Kommendörkaptenen av Ming-dynastin

  SvaraRadera
 18. @ Kommendörkaptenen av Ming-dynastin

  Så uträknande martyraktiga är bara militära chefer där jag tror att du själv hör hemma. Jag känner Björn och han är en av de mest oförvitliga och ärliga människor jag träffat.
  Ditt inlägg andas jantelag och bitterhet.

  SvaraRadera
 19. http://www.expressen.se/nyheter/1.2235196/majoren-bjorn-sparkades-via-sms

  Nu snappade Expressen upp det...

  SvaraRadera
 20. @Kommendörkaptenen av Ming-dynastin
  För om man kräver att ens arbetsgivare ska samråda med facket angående ens nya anställningsavtal innan man skriver på det så ska man räkna med att få sparken...

  SvaraRadera
 21. Lennart Elborgh fd controller i HKV30 november 2010 kl. 22:30

  Det står ju på skärmen att personaldirektören redan fattat beslut om uppsägning och beslutet skall meddelas vid mötet. Men herre gud - då är väl beslutet meddelat i SMS:et och då kan man ju inte påstå att Björn INTE blivit uppsagd med ett SMS. En kurs i logiskt tänkande kan aldrig skada innan Persdir och Otterström söker nya jobb. Vi som jobbar/jobbat i Försvarsmakten är inga idioter vi kan faktiskt både läsa och förstå även det som är skrivet på en mobilskärm. Det finns här anledning att citera afroistikern Stig Johansson: INOM BYRÅKRATIN KAN MAN KOMMA LÅNGT - SÅVIDA MAN INTE DRABBAS AV SUNT FÖRNUFT och DET ÄR KLART ATT MAN INTE KAN HANDSKAS HUR SOM HELST MED SANNINGEN - DEN KAN JU KOMMA UT! Skäms!

  SvaraRadera
 22. @ Kommendörkaptenen av Ming-dynastin alias Mörkbrun Cholkaddryck,

  Civilingenjör, stridsflygare, chefs- & ledarskapsutbildad till förb-lse, ansvarig för affärsdrivande verksamhet i mångmiljonklassen, spindeln-i-nätet i govt-to-govt-avtal, innehav av ingående industrikännedom, regelverksguru, envis som synden och med ett kontaktnät som få - och dessutom social och förbannat trevlig...

  Nej, du har säkert rätt. Björn kommer nog att få SÄNKT LÖN där utanför grindarna..??

  SvaraRadera
 23. Varför inte skicka ett SMS till Ottan och fråga om SMSet var en uppsägning eller inte, nummret är 0705197560. Då behöver vi inte spekulera mer när vi får sanningen från källan. Jag tycker texten är kristallklar även om inte Persdirektören tycker det, han kanske gav otydliga direktiv till budbäraren....

  Efter ni skickat SMS till Ottan, notera det på bloggen......

  SvaraRadera
 24. @ kommendörkaptenen av Ming..
  Du kan inte tillgodoräkna dig poängen för att "tycka som chefen fast mycket mer" om du använder pseudonym.
  Du måste kanske få hjälp att trycka upp en ny namnbricka! Jag tror den skulle göra succe på vilken mäss som helst i morgon!
  Det luktar sura rönnbär och räv lång väg.
  Försök istället att glädjas över att vi har ett sådant förlåtande befordringsystem. (om det inte är en önskegrad som är ditt alias).
  Tänk inte på vad vi andra måste stå ut med.

  Suck, varför har vi inte ett tillägg för idiotisk omgivning. Hette det inte "Stockholmstillägg" förr?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 25. Gå med i en bra Facebookgrupp.

  http://www.facebook.com/#!/home.php?sk=group_115639531836845&ap=1

  SvaraRadera
 26. Tilla alla politiker i försvarsdepartementet och försvarsutskottet:
  Dax att agera! Förtroendet för försvarsmaktsledningen (FML) är kört i botten hos de anställda. FML kan inte längre leda försvarsmakten i fred och skulle absolut inte kunna det i krig!

  Byt ut ÖB och hans innersta krets så kanske det kan återskapas ett förtroende igen inom organisationen. Annars kommer den kompetensflykt som nu sker och kommer att ske bli väldigt kostsam för svenska skattebetalare.

  /H

  SvaraRadera
 27. Till viss del så har KK Ming rätt. Jag kryssade i Ja med min reservation, helt medveten om hur det skulle kunna gå i värsta fall.

  Samtidigt så hoppades jag av hela min själ att Försvarsmakten dels skulle inse att jag var på väg till Afghanistan och dels det faktum att detta bara är en intresseanmälan, där jag borde ha rätt att reservera mitt svar.

  Det nya anställningsavtalet finns inte framme ännu och det enda jag egentligen sagt är att den dag jag ska skriva på anställningsavtalet så ska det vara samrått med facket.

  Enligt mitt fackförbund är de argument jag har för min reservation helt i linje med de argument som fackförbunden tagit upp vid förhandling med Försvarsmakten, men ännu inte fått svar på. Detta är anledningen till att FM inte fick samråd i våras. Det nya utlandsavtalet kommer att ge en hel del svar, men det borde varit klart innan intresseanmälan och SKALL vara klart innan någon Försvarsmaktsanställd skriver på det skarpa anställningsavtalet.

  SvaraRadera
 28. När ultimatum-brevet dök upp i brevlådan hemma i somras väcktes en slumrande tanke på att kanske lämna FM innan systemkollapsen var ett faktum efter 10 år som officer. Efter att ha undersökt villkoren för nya avtalet (fanns inga) och värderat FM:s uppmaning att "lita på deras vilja att ta personaltjänsten på allvar och hitta en lösning gemensamt med arbetstagaren" gentemot mina erfarenheter om hur det går till i praktiken, så bestämde jag mig för att säga nej. Medan tid var...

  Inte lika stoisk som chefingenjören alltså, mer pragmatisk. Tänker att jag lever bara en gång och att då vara hos en arbetsgivare som tycker att det som är mest intressant är att jag kan åka vartsomhelst närsomhelst hursomhelst känns inte rimligt. Varken för mig, min man eller mina barn. Så mycket tror jag inte på att våra internationella insatser skapar fred och frihet eller ens säkerhet... Nej, till slut insåg jag att det enda jag trodde på var mina kollegor. Det räcker inte.

  Undrar förresten om de som jobbar PUA Otterström kan den gamla ramsan: Är det lagligt? Kan jag se mig själv i spegeln efteråt?

  SvaraRadera
 29. Mitt förtroende för FM? -det försvann 2004 och jag har inte hittat igen det än.

  Jag hörde till de tjusiga pojkarna/flickorna som absolut inte fick sägas upp nu i höst på grund av att min kompetens var unik, nu undrar jag var min efterträdare som jag skulle utbilda till att ta över efter mig tog vägen nånstans? För jag slutar om tre månader...hur livsviktig var min singelkompetens egentligen?

  FM som seriös arbetsgivare är ett skämt, personalhanetringen är ett skämt, rekryteringen är ett skämt, materielprocessen är ett skämt, löneutvecklingen är ett skämt, men ändå är det ingen som skrattar.

  SvaraRadera
 30. Denna historia stinker något fruktansvärt och skämmer ut hela försvaret. Jag har nu mailat följande text till expeditionen vid högkvarteret och uppmanar alla att göra något liknande. Förr eller senare måste vi visa att folk är förbannade.

  "Till överbefälhavare Sverker Göransson,

  Jag skriver till Dig som ytterst bekymrad medborgare och skattebetalare. Tidigare under tisdagskvällen drogs nämligen min uppmärksamhet till nyheten om att Försvarsmakten avser att säga upp den officer som döljer sig bakom bloggsignaturen Chefsingenjören.

  Chefsingenjören har haft den - i FML:s ögon - obeskrivliga fräckheten att villkora sitt ja till utlandstjänstgöring med ett krav på att först få diskutera saken med sin fackliga organisation. FML har sedan i sin obeskrivliga rigiditet beslutat att Chefsingenjörens ja ska betraktas som ett nej. Hur FML lyckas med denna intellektuella kullerbytta är en övning av det mer svårbegripliga slaget. Men i och med att FML anser att ett ja betyder nej, ska nu Chefsingenjören sägas upp med hänvisning till arbetsbrist. Ännu en intellektuell kullerbytta av en organisation som i andra sammanhang säger sig oroas av personalbrist. Chefsingenjören skall dessutom sägas upp från sin utlandstjänst och även i detta fall tänker man hänvisa till arbetsbrist, vilket framstår som, inte en kullerbytta, utan en intellektuell saltomortal.

  Som om ovanstående inte vore tillräckligt anmärkningsvärt, så har Chefsingenjören meddelats FML:s avsikt att säga upp honom via SMS. Bortsett från att agerandet förmodligen är olagligt så får det ju en att undra över vilken uppfostran och utbildning som de anställda i högkvarteret har fått. Detta agerande skulle inte betraktas som acceptabelt någonstans i den civiliserade världen.

  Som medborgare tar jag mig för pannan och undrar vad det är som händer i Försvarsmakten. Jag skulle hemskt gärna vilja ha en förklaring till Försvarsmaktens agerande i detta fall. Ja, jag skulle faktiskt vilja ha en förklaring till varför Försvarsmakten överhuvudtaget utpressar sin personal till att skriva på avtal. I andra sammanhang skulle motsvarande tillvägagångssätt betraktas som kriminellt och leda till förundersökning. Utpressning är nämligen något man förknippar med bland andra Hells Angels, Bandidos och diverse kriminella invandrargäng i storstädernas förorter.

  Har Försvarsmakten sällat sig till de kriminella utpressarligorna? Är uppsägningen av Chefsingenjören ett sätt att - på samma manér som de kriminella gängen använder - statuera exempel?

  Jag ser fram emot Ditt svar, vilket jag anser att Du som överbefälhavare är skyldig att ge mig. Det är nämligen jag och resten av Sveriges befolkning som finansierar den verksamhet Du styr över. Jag kommer inte att nöja mig med något svar författat och undertecknat av någon underordnad person vid det ni så eufemistiskt kallar "informationsavdelning".

  Med vänliga hälsningar


  Peter XXXXX

  XXXgatan 3
  113 5XX Stockholm

  peter.XXX@gmail.com

  SvaraRadera
 31. Kommendörkaptenen av Ming-dynastin stärker min gamla uppfattning att många i Ming-kåren är r*vhål.

  SvaraRadera
 32. På vilket sätt skiljer sig svensk militär verklighet från den som beskrivs i exempelvis "Härifrån till evigheten"?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 33. Det gamla svenska uttrycket "upp(e) i ottan" verkar nu ha fått en hel ny innebörd...

  SvaraRadera
 34. SMS-uppsägningen diskuteras idag på svenskans ledarsida.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/i-det-nya-forsvaret-far-man-sparken-via-sms_5759017.svd

  Offentlig debatt, ifrågasättanden av den goda myndighetens personalhantering, så kan vi ju inte ha det.... Eller?

  SvaraRadera
 35. Stå på dig. Generalerna visar bara hur odugliga de är på att hantera sin personal och leda "företaget FM".
  Visst upplever personalen agerande som hot. Jag känner många f.d. kollegor som svarat JA för att de upplever hot och inte för att de vill.
  Kan man i en mission lita på att dessa tvångsuttagna och av sina arbetsgivare hotade löser de ålagda uppgifterna och inte bara ser till så att inget händer? Hur påverkas genomförandet av att en anställd tycker att det är "åt helvete" att vara i Afghanistan eller inte är det minsta engagerad i uppgiften?
  Stärk FM - Lägg ner Högkvarteret och avskeda ÖB!

  SvaraRadera
 36. Bra jobbat alla!

  Björn: på gott och ont har du nu blivit frontfigur för "motståndsrörelsen" - can you hack?

  Med stort intresse har jag följt din blog, och det ser inte ut att bli tråkigare framöver!

  Undrar när/om sökljuset även kommer fånga in alla civilanställda, FMLOG'arna..?

  SvaraRadera
 37. @ Peter XXXXX

  Ett litet tips;
  ÖB är i egenskap av chef för myndigheten Försvarsmakten författningsenligt skyldig att utan oskälig fördöjning besvara dina frågor.

  Har du inte fått svar inom en vecka kan du anmäla detta till Justitieombudsmannen.

  SvaraRadera
 38. I sak tycker jag hela ärendet har hanterats fel av Försvarsmakten. En arbetsgivare förhandlar naturligtvis klart med facken innan man sjösätter ett nytt anställningsavtal. Något annat upplevs som oseriöst, i synnerhet om det rör en så pass stor arbetsgivare som Försvarsmakten. Av denna anledning får du min sympati, CI.

  Vad jag däremot inte accepterar är att facket och en del äldre officerare nu protesterar mot kravet på att de skall tjänstgöra utomlands. Den frågan kan man inte driva 2010 för den förlorades redan 2003 när vi som då blev antagna fick utlandstjänsten mer eller mindre påtvingad i anställningsavtalet. Var fanns fackets engagemang då? Var fanns diskussionerna om avtalsvillkor såsom insatsfrekvens? Varför slogs inte de äldre officerarna för sina yngre blivande kollegor redan då?

  Istället teg man (och då samtycker man!) vilket fått till följd att vi idag sitter med ett A-avtal och ett B-avtal. Rättvist? Knappast. Bra för verksamheten? Ja, om alla som deltar i utlandsstyrkan skall komma direkt från OHS.

  Jag vill dock påpeka att den senare problemställningen inte är riktad mot dig CI utan mot den äldre officerskåren och facket som helhet. Jag tycker du har haft en pragmatisk inställning till utlandstjänst och jag önskar dig all lycka och välgång i det civila ljuset. Själv tog jag klivet för ett antal år sedan och det finns ingenting mer än möjligtvis kamratskapen och kollegorna man saknar.

  Cliff Barnes

  SvaraRadera
 39. Cliff Barnes!

  Det handlar INTE om ovilja att tjänstgöra utomlands!!!

  Det handlar om en riktigt usel personalpolitik!!!

  SvaraRadera
 40. @Cliff Barnes: För nyanställda så skriver man på ett nytt kontrakt. Där tar de anställda dessutom sitt beslut innan de anställs. Där har FM rätt att ändra på avtalet precis som de vill och facket kan bara försöka att se till att det blir så bra som möjligt. Givetvis blev inte protesterna från officerarna lika kraftiga då då detta avtal inte rörde dem själva som person.

  För de som redan finns i systemet så pekade redan Regeringens proposition från 2003 på att inte är snutet ur näsan att omförhandla ett ingånget arbetsrättsligt avtal.

  Nu har HKV gjort det enkelt för sig genom att helt enkelt skippa omförhandlingen och bara tvinga på oss anställda ett nytt avtal!

  Skilj dessutom på viljan att göra utlandstjänst (vilket de flesta officerare har) och viljan att skriva på ett avtal utan att veta alla ingångsvärden (vilket de flesta människor med sunt förnuft vill undvika).

  Jag var trots allt på väg på utlandstjänst, vilket FM nu planerar att stoppa!

  SvaraRadera
 41. Det första offret i ett krig sägs väl vara sanningen? Det är väl, tyvärr, ditt fall ett starkt exempel på?

  Att det sedan i alla krig är viktigt att vinna opinonen framstår med all tydlighet.

  Tyvärr, måste jag säga, verkar FML ha mycket att lära i bägge dessa föresatser.
  Ska det ljugas så måste man skaffa sig ett bra case först. Annars framstår man som en sämre svensk kopia av Bagdad Bob.

  Högaktningsfullt

  SvaraRadera
 42. Även om de nekar till sms:et (nån illvillig kan ju ha "bus-skickat" det) så finns ju beviset i de nya hemresebiljetterna. Någon har ju ansett det värt den extra kostnaden för dessa + den halvt outnyttjade kurskostnaden förstås, för att tvinga hem dig.

  Håller med den som sa att galenskaperna finns på TrV, men jag trodde att de höll sig på den södra sidan borggården...

  /Silvertärnan (med bo och små ungar så blir jag kvar ett tag)

  SvaraRadera
 43. Tyvärr behöver ju hela FM omstruktureras i grunden för att bli effektiv. Man behöver bli av med en mängd oönskade personer (ofta många som jobbat länge i FM) och att skicka ut ett avtal som folk tvingas skriva på är endast ett sätt att bli av med en mängd anställda, inget annat. Tyvärr blir man ibland av med fel personer, som i ditt fall.

  FM behöver alltså göra sig av med ett antal personer, som man har väldigt svårt att komma åt, samtidigt som man måste anställa en stor mängd nya soldater. Det är klart att några hamnar i kläm i den svåra uppgiften och tyvärr blev det du. Se det ur ett lite större FM-perspektiv så kanske du bättre förstår varför det blev som det blev.

  Jag försvarar inte hur ditt fall har hanterats av FM, jag vill bara försöka ge en förklaring till hur det kunde bli så som det blev.

  SvaraRadera
 44. Personligen tycker jag att SMS:et kallar vederbörande till ett möte där dennes uppsägning kommer att meddelas. Frågan är, hade du reagerat annorlunda om de ringt och kallat till möte för att meddela uppsägning?

  SvaraRadera