söndag 21 november 2010

Showen är inte slut

Efter det senaste årets "underhållning" i samband med fuskande akademiker och rektorer som tvingas avgå så började nog många på FHS att andas ut. Ridå efter sista scenen i sista akten. Men det blir till ledningens och skådespelarnas fasa ett Da Capo!

Nu visar det sig att FHS har kryddat sina räkningar till Försvarsmakten. Inte bara lönekostnader, utan även utrustning för lektionssalar m.m. har inkluderats i fakturorna.

Försvarsmakten kräver Försvarshögskolan på besked om pengar som skulle gått till beställd forskning i stället använts till annat. Skolan har bland annat köpt videoutrustning för över 40.000 kr och GPS-navigatorer till bilar som felaktigt debiterats Försvarsmakten, visar fakturor och inköpsanmodningar som DN tagit del av.

Tidigare i år krävde Försvarsmakten tillbaka 1,5 miljoner av Försvarshögskolan för forskning och seminarieprojekt som inte genomförts trots att Försvaret betalat för dem. Nu finns misstankar om att Försvarshögskolan systematiskt överdebiterat Försvarsmakten ”med stora belopp” för forskning och utbildning. Ingen vid Försvarsmakten vill ange exakta siffror, och betonar att det handlar om misstankar.


Tyvärr så misstänker jag att detta är allt för vanligt i dagsläget när separata enheter i Försvarsmakten numera ska vara självfinansierande. Man försöker att dölja sina overheadkostnader genom att fakturera kunden sådant som egentligen ska vara en myndighetsfinansierad kostnad.

Liknande strategier förekommer nog på de flesta statliga verk som fakturerar Försvarsmakten. På t.ex. FMV drar man ner på personalen för att minska myndighetskostnaderna. I stället anställs dyra konsulter som då döljs i projektkostnaderna. Jag blir inte helt förvånad om detta gäller även andra externa/interna myndigheter och enheter som t.ex. FOI, Fortifikationsverket, Resmat och FMLOG. Det är kanske dags för några grävande journalister att även titta in i dessa verksamheter? Debiterar man sin kund den tid som används för t.ex. idrott och fikaraster?

Bäva månde alla Försvarsmaktsanknytna myndigheter! Som alla vet så är inte operan slut innan den feta damen sjungit.

14 kommentarer:

 1. Avssende FortV så behöver man inte överdebitera. Eftersom FM är deras (i princip) enda kund så sker följande.

  FortV finansierar sin verksamhet genom hyresintäkter.

  FM försöker sänka kostnader genom att lämna lokaler (eller andra fasta anläggningar).

  Eftersom FortV har oförändrade kostnader (personal, egna lokaler etc.) i stort, så höjer man hyrorna på kvarvarende objekt som hyrs till FM.

  FortV får ju inte generera vinst (endast 6% avkastning på avkastningspliktigt statskapital) men verkar ändå alltid göra en vinst på ca 70 MSEK. Dåligt budgetarbete antar jag.

  Enligt uppgift så får FM en viss mängd pengar tillbaka, men hela konstruktionen är ju ytterst märklig.

  Som exempel så får FortV täcka sina kostander för en avvecklig från vinsten av försäljningen, men FM får bekosta miljösaneringen av något man inte ens äger!

  SvaraRadera
 2. @Sleipner: Även om en myndighet har endast en kund så kan man genom att överdebitera den kunden ge skenet av att vara en slimmad organsiation.

  FMV har t.ex. ett myndighetsbidrag som kommer från staten = kostnaden för att driva myndigheten. Sedan har man anslag från Försvarsmakten för de projekt man driver. Genom att höja kostnaden för projekten så blir myndigheten "billig".

  SvaraRadera
 3. Det overheadpåslag som FHS tar ut i sina FM-beställda uppdrag ligger skyhögt över andra svenska universitet/högskolor (långt över 100%, de flesta universitet/högskolor ligger runt 55-60%). Förr betalade OH-tillägget bl a ett antal servicemänniskor, t ex i den interna resebyrån. Men för att "slimma" organisationen avvecklade man resebyrån och lade ut kontrakt på stan. Därigenom sparade man lönemedel men alla aktiviteter som beställer resor får betala arvoden/avgifter till resebyrån PLUS ett lika stort overheadtillägg som tidigare.

  SvaraRadera
 4. Det har ofta diskuterats om det alltför stora HKV. Myndighetsledningen har därför lovat Fö en reducering till 950 befattningar mot de idag cirka 1100.

  Utöver dessa idag 1100 finns ett inte obetydligt antal konsulter, inte sällan f.d. officerare. Vissa verksamheter i centrala ledningen är idag i princip helt konsultbemannat och det finns t.o.m exempel på konsulter på chefsbefattningar i linjen.

  Jag äter upp mina gamla vadmalstofflor om inte antalet konsulter i centrala ledningen ökar med minst samma numerär som antalet fasta befattningar i HKV minskar.

  SvaraRadera
 5. 13.16 Det är ett vad som ingen människa vid sunda vätskor kommer att anta.

  SvaraRadera
 6. HKV har ganska nyligen reducerats. Det gjordes genom att flytta FMKE till Ledningsregementet. Hepp!

  SvaraRadera
 7. och flytta Säksam till olika förband...

  Detta är vad som kallas "kreativ bokföring".

  Galärslaven

  SvaraRadera
 8. jojo, granskande journalistik är ju något som provats utan framgång tidigare. Det fantastiska med myndigheter som har tillgång till "hemlig-stämpeln" är hur snabbt de nyttjar den och sluter sig som en mussla när någon tränger på.

  Ety jag har haft viss insyn i delikata frågor, så är det anmärkningsvärt många som har ljugit rätt ut i våra tv-apparater och hänvisat till sekretessen. (eller åtminstonde har inslagen varit klippta på sådant sätt..)

  SvaraRadera
 9. Bra konsulter är inte dyra. :-)

  MFI

  SvaraRadera
 10. @ anonym 14:48

  Kruxet är att de dyra konsulterna inte alltid är bra.... ;-)

  SvaraRadera
 11. Stönigast är nog att det inom FHS inte kommer hända ett skit! Dölj dölj dölj problemen, för allt i världen dölj problemen. Ta framförallt inte tag i strukturer som tillåter dem att hända. Lägg ner och bygg om!

  SvaraRadera
 12. FHS är ett av myndighets-Sveriges största praktfiaskon. Plagiatprofessor, ekonomiska oegentligheter och vilseledande av Försvarsmakten. Leve Landerholm!

  SvaraRadera
 13. Lögnerna mot duktiga FHS i massmedia är groteska. FHS forskare är i världsklass och officerarna FM:s absolut bästa. FHS är en effektiv och positiv organisaton och alla anställda är flitiga och lyckliga. Kritikerna och Vetenskapsrådet har fel, FHS skördar nya framgångar varje sekund. Länge leve FHS och dess ledare!!!

  SvaraRadera
 14. 24 nov 10:38

  Jag anar en ironisk ton.. Men vet du vad, jag tror faktiskt att FHS skulle kunna nå dit du beskriver. OM de skulle våga ta tag i och erkänna de inre problem som finns. Det är ju inga lögner i media, det är ju fakta (även om slutsatserna av dessa fakta förstoras lite mycket ibland). Men inom fhs är det inte problemet man tar tag i neeeej det är ju istället tidningarna det är fel på och att någon läcker från fhs DET är ett problem inte själva orsaken... Men jag hoppas fortfarande man får skriva ett inlägg som ditt utan att vara ironisk, jag tror det är möjligt men att det kräver en sjuhelvetes upprensning och självransakan

  SvaraRadera