torsdag 25 november 2010

Tjänster och gentjänster

Nu får Livgardet kritik för att man genomfört utbildningar med de trupper som ska ner till Afghanistan och haft afghanska statister som inte varit svenska medborgare med på övningarna. TV4 har ett antal reportage om denna händelse på sin hemsida som jag rekommenderar alla att läsa.

Afghanerna var med som ett slags statister under övningen.

- De andra flesta spelar någon roll i form av byäldste, polis eller vanlig handlare. De agerar också folkmassa, för att ge soldaterna så god inblick som möjligt i hur det kan se ut, säger hon.


Personligen så har jag något delade känslor inför denna händelse.

- Det finns en viss risk för OPSEC, d.v.s. uppdragssäkerheten. I en flyktinggrupp kan det finnas personer med sympatier för just de grupperingar som vi är på väg utomlands för att stoppa. Dessa sympatisörer kan under övningen få en god bild av förbandets förmågor, men även samla in underrättelser som kan användas för att skada anhöriga till soldater i förbandet.

- Statisterna gör ett mycket bra jobb och det visar också på hur engagerade många afghaner är att stödja de svenska förbandet så att de kan stabilisera Afghanistan och därmed möjliggöra att dessa afghaner kan åka hem.

Om statisterna är svenska medborgare eller inte bryr jag mig personligen inte ett dugg om. De ska däremot ha genomgått en noggrann säkerhetskontroll för att säkerställa att de inte utgör ett hot för förbandet eller enskilda soldater och anhöriga.

Sedan kan man givetvis ställa sig den utökade frågan. Svenska regeringen anser att Afghanistan är så pass osäkert att vi måste skicka ner svenska soldater för att skapa fred. Varför är det då så svårt för afghanska flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige? Har Migrationsverket en annan syn än Regeringen på säkerhetsläget i Afghanistan?

Sam Amin är papperslös flykting och har slunkit igenom alla filter. Han ska utvisas och har alltså inte heller arbetstillstånd. Försvarsmakten har därför dessutom brutit mot utlänningslagen när man nyttjat Sams kunskaper.

Sam Amin känner att han gjort en viktig insats för Sverige - och han har svårt att förstå att det inte är värt något i asylprocessen. Om han skickas till Afghanistan är han rädd för konsekvenserna om det kommer fram att han tränat svenska soldater.


De afghanska medborgarna tar stora risker när de stöttar svenska soldater både här hemma i Sverige, men framför allt nere i Afghanistan. Nu måste svenska politiker visa att vi stödjer även det afghanska folket!

DN

Se även Tolgfors blogg.

24 kommentarer:

 1. Varför måste man ha just afghaner som statister?

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt lite svårt att se varför det överhuvudtaget finns asylskäl för afghaner i Sverige.

  Visserligen kan det vara direkt farligt att arbeta för de internationella samfundet eller att tillhöra fel etnicitet men dessa problemen gäller framförallt inom vissa geografiska områden, i synnerlighet på den pashtunska landsbygden. Om man nu som afghan fruktar för sitt liv så finns det gott om säkra tillflyktsområden inom resten av Afghanistan.

  Jag vågar påstå att större delen av de som flyr till andra länder gör det för att de vill ha en lyxigare tillvaro, inte för att de fruktar för sitt liv. Jag har pratat med flera tolkar som har bekanta som har tagit sig till Europa just med strävan att få leva som i väst.

  SvaraRadera
 3. Varför måste Sverige vara statister i Afghanistan?

  SvaraRadera
 4. Kan inte regeringen ta sitt ansvar och förflytta alla afghaner som vill lämna landet till Sverige? Chefsingenjören och andra intelligensreserver betalar.
  Är det så svårt att fatta att man inte flyr för sina "liv". man flyr från fattigdom för att få det bättre.
  Det svenska bidragssystemet gör Sverige intressant. Att skriva ut blancocheckar på välfärd till en obegränsad skara människor är ohållbart i längden och vi har redan sett att problemen tilltar. Att tjata om integration är enbart intetsägande svammel, inte ens de mest fanatiska invandringsvännerna vill flytta ut i förorten, så integrationen ska alltid utföras av någon annan.
  Med friskolesystemet så blir uppdelning ännu större, vi har idag tusentals och åter tusentals människor i vårt land som aldrig kommer få ett vanligt jobb, trots allt kan inte alla driva kiosk och städa.
  Mängden okvalificerade jobb är begränsad.
  Ska vi skapa fler sådana jobb så måste vi ta från det allmännas resurser och skapa offentliga jobb, men vill vi det? vilka vårdhem, skolor, dagis ska vi då lägga ned?

  Att en normalbegåvad svensk inte fattar det är för mig ofattbart.
  Kom för f-n inte tjata om rasism, det handlar om sunt förnuft.

  SvaraRadera
 5. Angående insats i Afrika så tillhör Sverige nog ett av få EU-länder som är drivande i frågan, just för att vi satsat mycket på EUMC genom NBG istället för att verka genom NATO. Att FM numera inte klarar att stödja NBG i Afrika samtidigt med Afganistan och ev Atalanta tas ingen hänsyn till på politisk nivå. /Bozze

  SvaraRadera
 6. 01:00 - Sedan länge och av gammal hävd vet vi ju att skåningar och lappar är korkade... Varför skall vi låta dom gå och tära på statens och samhällets knappa resurser? Tusentals och åter tusentals av dom kommer aldrig få ett vanligt jobb, trots allt kan inte alla driva kiosk och städa.
  Mängden okvalificerade jobb är begränsad.
  Vilka vårdhem, skolor, dagis ska vi då lägga ned?

  Att en normalbegåvad svensk inte fattar det är för mig ofattbart.
  Kom för f-n inte tjata om rasism, det handlar om sunt förnuft.

  SvaraRadera
 7. Det måste väl vara så att man från FMs sida gjort de kontroller och bedömningar man har förmåga och kunskap om.
  Must har säkert sagt sitt?
  Fackliga företrädare?
  Förbandsledningen?
  Arbetsgivarrepresentanter?
  Juristerna?
  M.fl?

  Dessa figuranter är så bra kontrollerade som vi mäktar med inom FM.
  Vi är inte bättre än så här!
  För ingen har väl medvetet gjort fel?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 8. Har själv jobbat som figurant mot tidigare FS-mission, gick då som timanställd och hade kontrakt med LG. Andra vänner har jobbat för diverse underkontraktörer under sina B-styrkeuppdrag.

  Har dessa figuranter varit anställda direkt av FM eller har de tillhandahållits av underleverantörer?

  SvaraRadera
 9. Denna oerhört klantiga fadäs som ånyo späder på myndighetens "Bad-Will" som trovärdig och attraktiv arbetsgivare - kan vi läsa något om den på FM:s hemsida ?

  Nääää !

  Vi läser och hör om den i alla riksmedia, men på myndighetens husorgan är det tyst ! Finns inget på aktuella nyheter, inget på centrala nyheter. Då tror man ju att man skall hitta något på "FM kommenterar" när nu statsrådet kallat till sig myndigheten för en förklaring !

  Nääää, tyst !! Senaste inlägget två veckor gammalt om vindkraft...

  Ser vi någon ur myndighetsledningen kliva fram och "ta ansvar" för rutinerna för tillfälliga anställningar i rikstelevisionen (för jag utgår från att C SWEDINT inte hittar på dem själv...) ?

  Nääää !

  Överstelöjtnanten, utbildningsledaren, på SWEDINT få ensam chavottera framför kameran på bästa sändningstid.

  Detta måste vara ett nytt bottennapp både vad gäller ledarskap och informationshantering !

  SvaraRadera
 10. De allra flesta Afghaner saknar asylskäl och skall då förstås inte få uppehållstillstånd. Som någon redan varit inne på så finns det i både Afghanistan, Irak och Somalia säkra områden för de allra flesta. De "politiska flyktingar" som det så ofta talas om i diverse snyftreportage är försvinnande få, det stora flertalet är välfärdsinvandrare som blir hitskickade av sin klan eller familj för att skaffa pengar och sedan skicka hem dessa alternativt bli ett ankare för anhöriginvandring i olika former. Detta är inte rasism, det är realism. Dessutom hade jag förmodligen gjort samma sak själv i deras kläder. Det är dags att vi kallar en spade för en spade i invandringsdebatten.

  Jag har själv arbetat en tid på ett HVB-hem där vi vid några tillfällen fick ta emot så kallade ensamkommande flyktingbarn (trots att de varken är ensamma, flyktingar eller barn). De två som jag hade mest att göra med var trevliga och skötsamma, en från Afghanistan och en från Irak. De hade bägge två mobiltelefoner i vilka de förde långa och hetsiga diskussioner med hemlandet. Hemmet låg rätt avsides och de förklarade bägge två att de inte ville sitta där på vischan och ville varken plugga, lära sig svenska eller praktisera. Det som gällde, och som de fick order om hemifrån, var att snabbt skaffa pengar genom någon typ av arbete. Det sista jag hörde om dem var ett de bägge två fanns i Stockholm och arbetade inom krogbranschen, med all säkerhet svart.

  Dessutom är termen "papperslös" ren Orwellska, de är illegala invandrare, inget annat.

  /Martin

  SvaraRadera
 11. Kanske ska du inse att det inte heter "papperslös" utan ILLEGAL. Dvs en person som bryter mot lagen. "papperslös" är bara vänsterns senaste försök att fa alla att tro att "et är väl inte sa farligt" ungefär som att glömma körkortet hemma. Nix, "papperslös" är en person som ljuger o bedrar för att fa livstidtsförsörjning av svenska skattebetalere (tillsammans med hela släktzen pa 800 pers forstas). Skärpning!!!!

  SvaraRadera
 12. @Anonym 09.11: Håller helt med. Enda gången FM nyhetsbyrå varit snabba var när jag kritiserade dem för att inte varit med på uppropet för stöd till veteraner.

  Där får jag faktiskt beröma dem för snabb motattack mot min kritik! :-)

  SvaraRadera
 13. Re Dimitry
  Skåningar och "lappar" är svenska medborgare, vilket inte 3:e världens eller afghanistans innbyggare är, så vad är din poäng?
  Att Sverige kan skriva ut blanchocheckar på välfärd betalad av svenska skattebetalare till vilken som helst som vill åka hit och bosätta sig?

  SvaraRadera
 14. @Martin och diverse anonyma: Med er logik så kan vi avsluta insatsen i Afghanistan redan idag? Säkerhetsläget är så pass lugnt att vi kan skicka tillbaka kvinnor och barn?

  SvaraRadera
 15. Att vi har pågående internationella insatser i ett land eller område innebär knappast att människor från detta land per automatik har asylskäl, eller hur? Med din logik skall vi alltså börja bevilja uppehållstillstånd åt t.ex Cyprioter, Bosnier och Kosovarer också, för annars kan vi omedelbart avsluta insatserna där. För människor i allmänhet i Afghanistan finns inga asylskäl. Det är trots allt 30 miljoner människor som bor i landet utan att dö. De är visserligen fattiga, men fattigdom är inte ett asylskäl.

  /Martin

  SvaraRadera
 16. @Martin: Att du jämför Cypern och Kosovo med Afghanistan visar att du har lika lite kännedom om läget i respektive område som Migrationsverket verkar ha.

  Vare sig i Kosovo eller Cypern befinner sig våra förband i full strid. Vi hade knappast skickat hem asylsökande från Srebrenica under den period som området var besatt av fientlig milis?

  Tyvärr så är det för mycket fokus på regelverk och för litet fokus på medmänsklighet på Migrationsverket. Av en del av kommentarerna på detta inlägg så saknas dessa känslor dessutom hos en hel del av våra "vanliga" svenska medborgare...

  Sverige kritiseras av humanitära organisationer för att vi skickar iväg Irakier. Detta trots att Irak är betydligt lugnare nu för tiden än Afghanistan.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utvisning-av-irakier-stoppas-1.1209939

  Tyvärr så finns det en smygrasism i Sverige som i och med SD intåg i Riksdagen ska tolereras. Där döljer man ofta ren skär rasism under begreppet "kritik av asylpolitiken".

  I våra utlandsförband så brukar vi därför lägga en hel del krut på att få bort personer som t.ex. inte kan hålla sär på Islam som religion och att det finns muslimska terrorister.

  Så som pastorn på FS20 sade, "Al Qaida har samma syn på Islam som Ku Klux Klan på Kristendom".

  SvaraRadera
 17. Att jag jämförde med dessa länder var ju att du, inte jag, gjorde kopplingen mellan internationell insats och asylskäl. Den kopplingen finns inte eftersom människor från både Iran, Burma och Nordkorea mycket väl kan ha asylskäl trots att det inte finns några internationella väpnade insatser i dessa länder.

  Du skriver att våra förband befinner sig i strider, en kort stund efter att du skrivit ett helt inlägg om att det i Mexico utkämpas betydligt hårdare strider än i Afghanistan (i alla fall beträffande dödsfall). Anser du alltså att vi bör bevilja asyl åt mexikaner?

  Att svenskar och andra ISAF-förband råkar ut för eldöverfall och IED-attacker är ju heller inte ett skäl för den genomsnittlige Afghanen att få asyl i Sverige. Det är ju inte mot honom/henne som attackerna riktas. Däremot är Afghanen fattig...men återigen, fattigdom är INTE ett asylskäl!

  Ta en titt på denna film som på ett mycket bra sätt visar varför migration inte är ett bra sätt att bekämpa fattigdom;

  http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

  Du nämner sedan medmänsklighet. Ja, det låter ju vackert... Var bor du själv? Rinkeby? Rosengård? Tensta? Med största sannolikhet bor du i ett tämligen rasrent område, har dina barn i en skola med minst 90% svenska elever och få invandringsrelaterade problem. Då är det lätt att vara "medmänsklig". Om migrationsverket skulle basera sina beslut på medmänsklighet så skulle alltså alla som lyckas charma handläggaren och prestera en tillräckligt bra snyfthistoria, sann eller inte, få asyl? Det låter ju väldigt bra....not.

  När det gäller Irakierna är du dåligt uppdaterad:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/europadomstolen-haver-irakstopp_5731925.svd

  Det du kallar smygrasism är i själva verket en reaktion på den massinvandring vi haft de senaste 15 åren utan att svenska folket fått säga sitt om vad man tycker om detta. Den omhuldade mångkulturen blir allt mer genomskinlig som den nakna kejsare den är. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nu tagit bladet från munnen och insett att det mångkulturella experimentet misslyckats totalt. När få vi se motsvarande erkännande från ett etablerat parti i Sverige?

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11559451

  Samtidigt skenar brottsligheten, arbetslösheten ligger konstant på en hög nivå, kostnaderna för invandringen överstiger 50 miljarder per år och antalet fattigpensionärer ökar ständigt.

  Islam har inget med denna disskussion att göra och som information har jag tjänstgjort 6 månader på Balkan.

  /Martin

  SvaraRadera
 18. @Martin: Du verkar läsa mina inlägg som fan läser Bibeln.

  Inlägget med Afghanistan vs Mexiko handlar om vad vi kan acceptera EFTER det att ANA/ANP kan kontrollera landet, vilket dom inte gör i dagsläget. Skulle vi idag lämna Afghanistan så blir det med stor sannolikhet samma resultat som under talibanernas ledning 1996-2001. Alternativ lika illa som under inbördeskrigen som föregick talibanernas ledning.

  http://www.rawa.org/women.php

  (Ja, RAWA är kritiska till ISAF också).

  Som afghan skulle jag därför frukta att åka tillbaka. Inte bara beroende på läget idag, utan lika mycket beroende på vad som händer om ISAF misslyckas.

  Mexiko kan mycket väl hantera viss omflyttning av befolkningen (varav många för övrigt flyr till USA och där också anses som illegala immegranter).

  Jag får skylla på att jag varit utomlands ett tag och inte riktigt hängt med i tidningsskriverierna, men när det gäller Europadomstollens bedömning av läget i Irak, så läste du nog inte hela artikeln.

  "Europadomstolen har dock inte sagt något om hur de bedömer läget i Irak. För att få reda på det krävs att de prövar ett ärende där en irakier ska utvisas."

  SvaraRadera
 19. Bäste herr CI: Att du använder SD som nån form utav "rasismens ledstjärna" är befängt.

  Ang Migrationsverket så delar jag din syn på de luddiga reglerna, är man en flykting enl FN så självklart skall man få komma hit, inget snack om saken. Dock är "papperslösa" ett finare ord för illegala invandrare.

  Har man hypotetiskt lurat sig till ett medborgarskap kan man idag ej berövas på det. Det ställs ytterst få krav tyvärr.

  Som soldat bör det om du ser till Försvarsfrågan ligga i ditt intresse att SD styr upp försvaret .

  Jag anser att försvaret skall samverka och stödja tex våra tolkar bättre än idag. Dock så är det piska och morot. Kommer man hit bör man assimilera sig, sånt ska uppmuntras. Lurar man sig till fördelar skall man straffas.

  Rätt logiskt.

  // Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 20. Hörru schassen, hur skall SD kunna "Styra upp" försvaret?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 21. Chefsingenjören
  Hur ska du betala för alla de ömmande stackars aslysökande som flyr för sina liv tusentals kilometer? På vilket sätt är det hållbart att ge 50-60.000 personer put. Vi har 7 % arbetslöshet och ca 40.000 svenskar jobbar utomlands.
  Dags att trycka nya pengar kanske?
  Eller så lägger vi ned försvaret och satsar de pengarna på asyltanterna.

  SvaraRadera
 22. Självklart är det bättre att få asyl i Sverige än att åka tillbaka till Afghanistan men du kan ju knappast säga att det finns asylskäl bara för att ISAF eventuellt misslyckas, Talibanerna tar över och människor då tvingas leva ett mer islamistiskt leverne? Då måste vi ju börja dela ut PUT till i princip hela arabvärlden eftersom länder som Saudiarabien, Syrien, Libanon, Jemen, Qatar och till och med Turkiet riskerar att bli mer islamistiskt. För inte tror du att bara för att Talibanerna eventuellt tar över igen som kommer de att slumpvis börja mörda människor lite hipp som happ?

  Ja, många mexikaner försöker ta sig in i USA illegalt för att få ett bättre liv. De är, precis som majoriteten av våra asylsökande, välfärdsinvandrare. För tredje gången: Fattigdom är INTE ett asylskäl!

  När det gäller Irak så går det inte att säga något om "läget i Irak" eftersom det skiljer så markant mellan olika delar av landet och beroende på den asylsökandes religion, sexuella läggning etc. T.ex. kurder från Irak har inga som helst anledningar att söka asyl i Sverige eftersom norra, Kurdiska, Irak blomstrar och det finns ingen anledning att inte utvisa människor dit.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hon-hittade-jobb-i-irak_3166445.svd

  "Tro inte där i Sverige att det bara finns bomber och elände här i Irak. Här i de norra delarna är det stabilt, affärerna blomstrar och det är underbart vackert uppe i bergen!"

  /Martin

  SvaraRadera
 23. Vem vill åka tillbaka till ett sådant här liv?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utvisade-irakier-pa-flykt-igen_5778921.svd

  Den s.k. Baltutlämningen är något som många i Sverige skäms över än idag. Hur kommer vi om 100 år att se på denna period?

  SvaraRadera
 24. Kritiken mot de svenska utvisningarna till Irak har inte tystnat...

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-kritiseras-for-irakutvisning_5818277.svd

  Efter flera attacker mot kristna irakier vädjade UNHCR om att stoppa alla utvisningar. Trots det sattes 20 irakier på ett plan till Irak i onsdags, fem av dem kristna. Även UNHCR uttrycker sin bestörtning över det svenska agerandet.


  Enligt talespersonen Melissa Fleming har UNHCR:s personal i Bagdad intervjuat flera av de 20 som utvisades i onsdags, varav tre av de kristna irakierna.

  En av dem ska ha berättat att han flydde från Irak 2007 sedan milismän hotat att döda honom. Hans asylansökan i Sverige avslogs tre gånger eftersom de svenska myndigheterna inte ansåg att hoten riktades mot honom personligen. De övriga sade att deras ansökningar avslogs med hänvisning till "det förbättrade säkerhetsläget i Irak".

  SvaraRadera