söndag 28 februari 2010

Att ha kul på jobbet (uppdaterad)

Studier har visat att ett visst mått av fritt användande av Internet på jobbet faktiskt leder till ökad effektivitet. Hjärnan behöver en viss avkoppling från arbetsuppgifterna, något som tidigare enbart kafferasterna har gett möjlighet till.

I studien har Brent Coker undersökt 300 människor på arbetstid. 70 procent av dessa använde internet till privata ärenden på arbetstid.
– Korta pauser som att surfa på internet under en kortare tid sätter igång hjärnaktiviteten och leder till en högre koncentration under en hel arbetsdag, säger Brent Coker.

De mest populära aktiviteterna bland personerna i undersökningen var att spela onlinespel, titta på video på Youtube, söka efter information om produkter och att läsa nyhetssajter.
– Företag spenderar miljoner på mjukvara som ska stoppa deras anställda från att använda sociala nätverk, shoppa eller titta på video i villfarelsen att produktionskostnaderna är ännu större. Men det är helt enkelt inte så, säger Brent Coker.


I det amerikanska försvaret har man nu tagit fram en policy för vad en anställd får göra på Internet i tjänsten och hör och häpna, det mesta är faktiskt tillåtet.

Many months behind schedule, the Department of Defense on Friday issued a new policy that, on the surface, seems likely to expand access to popular social networking sites like YouTube, Facebook and Twitter by troops using military computers.

The new policy, which can be found here, says that the default policy of the department will be to allow access to social networking sites from the military’s non-classified computer network, known by its acronym, NIPRNET (for Non-classified Internet Protocol Router Network.)


I Sverige så har vi i avsaknad av en policy lagt ribban olika högt. På FMV tillåter man användarna att surfa på Internet, men t.ex. Facebook är avstängt. Försvarsmakten stoppar det mesta och bygger i stället upp ett internt nätverk kallat EMIL. Det går att komma åt Internet, men detta sker via en särskild applikation kallad Charon som agerar som skydd/filter. Det intressanta är att FM nätverk som har största begränsningarna bara får hantera öppna data (från 1/3 ska detta tydligen vara OK, se diskussionen nedan?), medan FMV nätverk tillåter s.k. kommersiell sekretess. Röda nätverk, vilket behövs för en effektiv organisation är mycket svåra att få godkända. I brist på detta används ofta separata datorer som får hantera hemlig information. Tyvärr så är det oftast när man inför för många restriktioner som användare börjar hitta på genvägar och det är då som sekretessbrott sker. Tappade USB minnen som använts för att föra data mellan två hemliga datorer är typexempel på just detta. Tyvärr så brukar FM inte vara allt för snabb att anpassa verksamheten i områden där MUST kommer med synpunkter. Så till vidare får vi leva med sämre effektivitet och större risker bara för att vi inte erkänner behoven.

För tillfället sitter jag med min arbetsdator och svär. Jag fick en DVD skiva med inspelningar från den senaste övningen. Jag lade in dessa på min hårddisk och skickade vidare skivan. Nu upptäckte jag att filen var 1,6 GB stor och våra krypterade USB minnen med fingertrycksavläsare tar bara 1GB. Jag har endast en vanlig CD brännare på datorn. Hmm. Undrar om jag kan maila filmen till mitt hotmailkonto? :-)

Uppdaterad 10-03-04, 18:22
NATO uppdaterar nu sitt försvar mot eventuella angrepp i Cyberrymden. Hmm.. Börjar likna den utmärkta boken "Islands in the net" av Bruce Sterling.

I Cyberrymden kan ingen höra dig skrika...

Uppdaterad 10-02-05, 20:48
Även i USA verkar det vara svårt för nya regelverk att slå igenom.

What’s more, the source added, access to many web tools had become more, not less, restricted since the policy was put in place. “Any other browser other than Internet Explorer has been blocked over past 96 hours,” the source said. “The only Google tools we can access now are Google Reader and Google Voice.”

Part of it may be a top-down management style that creates information bottlenecks. The source said they found out about Pentagon’s recently lifted ban on USB drives through Danger Room, not through official channels: “This is very peculiar, given the position I have and the level of connectivity I have, that this is how I find out it’s official policy.”

Others have written in to complain that they are still being blocked from accessing social media like Facebook and Twitter. “No SNS (Social Networking Services) here yet,” wrote an NCO stationed in Europe. “In fact, USAREUR [U.S. Army Europe] just published a huge list of requirements for subordinate units to satisfy before even considering the request to open the pipes.”

18 kommentarer:

  1. På Försvarsmaktens arbetsdatorer finns numera en applikation som heter Charon, som gör att man kan surfa på internet relativt obehindrat. Man blir uppkopplad mot en annan dator som sköter själva surfandet, medans man får innehållet presenterat för sig på skärmen. Spara saker kan man göra genom att få det skickat till sin mail, bilder, pdf-filer mm..

    Så FM är inte stora stygga vargen när det kommer till internetutnyttjande för sina anställda. Har själv upplevt det positiva i att ha tillgång till internet när man jobbar vid datorn. Bara en sån sak som att kunna kolla vädret inför en övning man sitter och planerar..

    SvaraRadera
  2. Just det. Hade totalt glömt bort Charon. Men som jag har förstått det är det en applikation som du väljer att starta som skapar en VPN tunnel för att komma åt Internet. D.v.s. ett extra lösenord krävs. Vad spärras du från att komma åt? Youtube, Facebook eller din bank hemsida?

    SvaraRadera
  3. Samtidigt är det mycket märkligt att man inte kan lyckas med en mer avancerad surfplattform då tillgång till internet ofta är ett grundkrav och det regelbundet händer att personal får använda sina egna datorer för att lösa arbetsuppgifter. Utländska försvarsmakter använder t ex ofta den senaste versionen av MS Office och sparar filer i .docx istället för .doc, vilket gör det omöjligt att öppna filerna på FM-datorer. Det senaste försöket att få en patch till word installerad för att hantera problemet föll inte väl ut. Utomlands anser man det inte heller vara något problem att maila restricted-material, vilket som svensk blir en obehaglig överraskning när man öppnar sin mail. Då blir det till att ringa samtal.

    Försvarsmaktens oförmåga att anpassa sig samtiden är i sig en säkerhetsrisk.

    Personalens påhittighet för att stå med absurda situationer gör också att behovet av lösningar inte upplevs så akut, varvid lösningar dröjer.

    SvaraRadera
  4. Ökar eller minskar säkerheten i systemet om man ökar kravet på antalet tecken i lösenorden från 10 till 12? Tänk på den ni..

    Problemet är att de som beslutar om dessa saker har en viss grad, men det finns inget krav på kompetens inom området de ska vara chef för.

    SvaraRadera
  5. Sekretessklassificerad uppgift som inte är hemlig eller utrikesklassificerad får hanteras i FM öppna system. Kommersiell sekretess är alltså OK. Läs mer i FFS 2010:1.

    //Säkfröken

    SvaraRadera
  6. @Säkfröken: Intressant! Jag har skickat många kommersiellt hemliga dokument till förband och de har nästan utan undantag stämplats som Hemlig/Restricted enligt lagen om försvarssekretess. Därmed så måste dom låsas in i kassaskåp och får inte förvaras på vanliga FM nät. Det är mycket möjlit att registratorerna på förband gör fel, men i så fall är det ett mycket vanligt fel.

    SvaraRadera
  7. Inte konstigt alls, man har inte vetat hur man ska göra och tagit det säkra för det osäkra. Nu är det reglerat, sprillans nytt - gäller från 1 mars.

    /Säkfröken

    SvaraRadera
  8. @Säkfröken: Tack för upplysningen!

    SvaraRadera
  9. Då läser Säkfröken bestämmelserna på ett helt annat sätt än vad jag gör. Ingenstans hittar jag att man får hantera Sekretessklassificerad information på FM:s öppna system.

    Jag uppmanar samtliga att läsa bestämmelserna själva; Offentlighets- och Sekretesslagen 2009:400 samt Säkerhetsskyddsförordning och ovan nämnda FFS.
    Ta sedan del av vad respektive organisation har fattat för beslut.

    SvaraRadera
  10. @Cynisk

    Sekretessklassificerad information skall i IT-system ges samma skydd som FM öppna information, dvs systemet skall vara försett med behörighetskontroll, säkerhetsloggning, intrångsskydd och skydd mot skadlig kod. Högre krav ställs ej. Där tolkar jag bestämmelserna på samma sätt som MUST SÄKK.

    Den som har tillgång till SWEDI kan på N: ta del av HKV MUST utmärkta bildspel där de nya bestämmelserna förklaras. Häri förekommer uppgiften att SK får hanteras i FM system för öppen information.

    Jag hoppas att de nya bestämmelserna ger en enklare och ensad hantering. Det kommer nog att ta ett tag innan det satt sig.

    //Säkfröken



    //Säkfröken

    SvaraRadera
  11. Jag har 2GB resp. 20GB på mina flyttbara FMV minnen...

    SvaraRadera
  12. @Anonym 10.05: Jag tog en närmare titt på mitt fingeravtrycksskyddade krypterade USB minne och såg att det stod 1 GB på det. Fortfarande dock för litet med andra ord...

    SvaraRadera
  13. Den här lilla berättelsen bekräftar att man kan ha roligt på jobbet utan dator. Jag gjorde inlägget i ett annat ämne hos Wiseman.

    Jag har ibland ondgjort mig över olika övningars utformade i den “nya” försvarsmakten. Speciellt har jag låst på den väldigt populära övningen som kallas checkpoint. Här kommer en berättelse som kanske kan förklara lite av orsakerna till mina synpunkter.

    Vi sitter och intager en god lunch ( stekt fläsk med löksås) efter ha sett en medioker förevisning av en s.k. checkpoint under förmiddagen.
    Förbandet vi är besöker är inne på sina sista utbveckor innan muck. Halvvägs in i maten får vi reda på att eftermiddagens förevisning kommer att bestå av ytterligare en checkpoint.
    Samtalet kring bordet rör sig kring utbildningsståndpunkten hos de snart muckande soldaterna. Vi har noterat väldigt många brister i den personliga hanteringen av vapen och materiel. En av oss, med graden major, är påtagligt upprörd över soldaternas och övningsledarnas oförmåga till att se någon som helst koppling till, som han utrycker det, krigets krav. De andra kring bordet lägger försiktigt in mer bränsle i den redan varma kaminen.

    Vi har för ett tag sedan sett luftvärnets variant av checkpoint och då framkastade någon en klart tänkbar teori om nyttan av övningen.

    Eftersom man idag på grund av förmågeglapp har svårt att skilja fientligt och eget flyg från varandra och alla har en så kvalificerad jägarutbildning, med tillhörande huvudbonad, så upprättar man en checkpoint på den fientliga flygbasen. Där kan man i lugn och ro kontrollera var plan och pilot kommer ifrån. Jag ska väl i ärlighetens namn säga att det fanns de med avvikande mening.

    Åter till eftermiddagens förevisning.
    Redan innan övningen börjar går en av säkringarna hos majoren. En soldat kommer gående med en ksp 58. Bandet sitter i men är bara påfyllt till häften. De tomma länkarna fladdrar omkring och fastnar i hans värmejacka och river upp ett stort hål. Med väldigt nära maxpuls rusar majoren bort till lådan och hämtar en bandkassett. “Knöla för helvete ner bandet så du inte gör dej illa på riktigt” blir hans förslag till åtgärd.
    Soldaten tittar först på majoren och sedan på bandkassetten och säger, “vi har inte lärt oss att använda hylsfångaren ännu”.
    Jag och en kollega räddade majoren, och soldaten, genom ett snabbt ingripande.

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  14. Fortsättning...
    När förevisningen går mot sitt slut och majoren kommit i kroppslig balans igen upptäcker han att soldaten med kulsprutan, som enligt övningsledaren hade uppgiften att “betäcka” alla de agerande vid checkpointen, ligger med osäkrat vapen.
    Han går då fram och påpekar för soldaten fördelarna med att säkra vapnet.
    Soldaten tittar upp och säger, “ puttar man den åt det hållet ( han pekar på säkringen) går det ju inte att skjuta“.
    Där gick majorens andra säkring.

    Väl framme vid avdelningen för frågor är majoren tillbaka på banan igen. Han ber att få ställa en fråga till de två agerande soldaterna vid vägspärren.
    “Vad gör ni om det dyker upp en fientlig stridsvagn på fältet därute”? En vanlig fråga, från förr, till soldater.
    “Hur menar majoren då” svarar en av soldaterna.

    “En fientlig stridsvagn är ett bepansrat fordon som kan skjuta på er” svarar majoren andfått. Han börjar nu närma sig maxpuls igen.
    “ Varför skulle den skjuta på oss” frågar då den andra soldaten.
    “För att den är fientlig och det innebär att den skjuter på alla som inte tillhör den egna sidan” fortsätter majoren i ett ögonblick av pedagogisk tålmodighet.
    “Med kanon och så” frågar samma soldat som verkar bli lite nyfiken på problemet.
    “Ja, den skjuter både med kanon och kulspruta på er. Vad händer då?” flåsar majoren.
    Soldaterna tittar förvånade på varandra och till slut säger en ena. “Då sätter nog mina föräldrar in en annons i tidningen, under rubriken bortgångna”.
    Vi förde majoren åt sidan och konstaterade att huvudsäkringen hade utlösts.
    Som avslutning på övningen orsakade den “betäckande” kspskytten ett vådaskott när han reste sig upp.
    Då hade vi dock fått in majoren i bilen.

    Är det som vissa påstår att dessa övningar ska bedömas utifrån sin “sexighet” får jag väl tillstå att jag sett HV prestera mycket bättre än det här ovan beskrivna exemplet.

    Vari består skillnaden i det"nya" försvarets checkpoint?

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  15. @Teaterdirektören: Ha, ha. Jag vet inte om den stackars majoren hade särskilt roligt på jobbet, men jag hade det åtminstone under min frukust!

    SvaraRadera
  16. @ Ci
    Han kan faktiskt, i efterhand, se den komiska sidan av saken. Vi andra uppskattar dock hans försök till att återinföra "krigets krav" i försvarmakten.
    Karln har naturligtvis rätt. Olyckorna ökar trots minskad övningstid och minskat antal soldater i FM. Brist på övningsledare och materiel gör att övningarna blir färre och enklare.
    Var de nya övningsledarna och materielen skall komma ifrån när vi går över till yrkesförsvar vet jag inte men jag skall till Arboga nästa vecka och titta i försvarets enda kvarvarande "lada". Det kanske ligger något där?
    Teaterdirektören.
    PS. En bra start på dagen är också viktigt.

    SvaraRadera
  17. @Teaterdirektören: Så är även en skål gröt. Risken är att jag skrattar så att tårarna rinner och då ligger jag risigt till på min cykel. :-)

    Jag har en del goda minnen från spaningsflyget när vi tränade mot luftvärnet och en armémajor ringde oss och önskade att vi gjorde en "tryckare" över förläggningen efter genomförd övning. Att begära lågflygning av en spaningspilot är som att hålla fram en röd näsduk till en snuvig tjur.

    (sensurerad beskrivning av flygmomentet)

    Efter uppdraget ringde en lycklig armémajor. "Tackar! En av mina värnpliktiga sk*t på sig, bokstavligen!!"

    Det var så vi spred vänskap mellan försvarsgrenarna på den gamla goda tiden!

    SvaraRadera
  18. @ Antar att det var efter en liknande händelse som en kärra landade med "lite grönt" undertill.
    "Grantoppar igen", frågade meken.
    "Ja, men det va fan vad rötterna sitter högt upp", sa föraren när han böjde sig ner och tittade på de knappt en meter stora granplantorna.
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera