torsdag 25 februari 2010

Ytterligare "svenska" framgångar (uppdaterad)

Det börjar ljusna för "svensk" försvarsindustri. Kockums, eller snarare tyska Thyssen Krupp Marine Systems får order från FMV att bygga nästa generations ubåtar. Det är långköraren A26 som nu fått officiellt OK. Detta tycker jag är ypperligt då vi kan fortsätta att sätta skräck i bl.a. USA:s marin med våra tysta ubåtar.

Hägglunds, eller snarare BAE i Örnsköldsvik ligger bra till att vinna det engelska FRES programmet och leverera 600 Stridsfordon 90 i en första delserie med option på 700 till. Den 26 mars kommer resultatet från Englands utvärdering. Lysande! Nu kanske dom får fullt upp och slipper att gnälla över förlusten mot AMV i den svenska upphandlingen av terrängfordon. Dessutom får dom in pengar så att dom kan egenfinansiera SEP att bli nästa generations vinnare.

Så här i OS-guldtider så passar det bra med en smula framgångar för svensk försvarsindustri, även om den inte är särskilt svensk längre. Men å andra sidan är varken allsvenskan eller elitserien det heller.

Uppdaterad 10-02-28, 20:04
Defence Forum meddelar nu om det nya "svenska" ubåtsprojektet.

The Supreme Commander of the Swedish Armed Forces has emphasized the importance of acquiring the next-generation submarine on a number of different occasions.

The next-generation submarine features several advances in the development of underwater technology and marks the adaptation of submarines to meet current and future threats and to conduct the international mission now required. This refers particularly to the submarine’s role as an information gatherer.

Next-generation also refers to further refinements in terms of stealth technology. The submarine will be able to see and hear everything over a wide area, while itself remaining undetected. It will be designed to be efficient in the Baltic and other littoral waters.


Uppdaterad 10-03-03, 21:51
Svensk vapenindustri ökar sin export med 7% under 2009 jämfört med 2008.

De fem länder som Sverige exporterade mest till under 2009 var Nederländerna (2,5 miljarder kronor), Sydafrika (1,7 miljarder), Pakistan (1,4 miljarder), Finland (1 miljard) och Storbritannien (900 miljoner).

Enskilda affärer, som kan löpa över flera år, syns tydligt i siffrorna. Under fjolåret märks det på försäljningen av stridsfordon 90 till Nederländerna och Danmark, stridsplanet Jas 39 Gripen till Sydafrika, den luftburna spaningsradarn Erieye till Pakistan och pansarvärnsvapnet NLAW till Finland och Storbritannien.

15 kommentarer:

  1. Ett gott skratt förlänger livet!
    Härlig cynism!

    Hur som helst så är det goda nyheter att A26/NGU projektet går vidare.
    Nu gäller det att se till att serien omfattar minst 3 enheter annars så har vi samma "soppa" om några år igen. Gotlandsklassen är faktiskt snart 15 år och innan A26 ingår i organisationen så har det nog gått ytterligare 5-6 år.
    Mina synpunkter om Ubåtar hittar Du på;
    http//:vakthavandeidag.blogspot.com/

    Hälsar Vakthavande

    SvaraRadera
  2. Jag har funderat en del över ISP betydelse för att dessa företag ska kunna exportera sin teknik till länder med tveksamma användningsbehov. Jag kan tänka mig att Indien, Iran och några till skulle vilja sätta tänderna i Sterlingdrivna ubåtar. Med tanke på att Kockums inte är helt svenskt längre så skulle dom kunna leverera delar till ett sådant projekt och ISP skulle ha mycket svårt att säja nej.

    SvaraRadera
  3. Frågan kvarstår dock vad Sverige skall använda sina ubåtar till: jaga tjuvfiskare och terrorister i Östersjön och Kattegatt? Det finns faktiskt billigare och bättre sätt för det.

    SvaraRadera
  4. @ Anders Björkman 06:45
    Har du sagt upp hemförsäkringen och verkat för att lägga ned den lokala brandkåren också?

    SvaraRadera
  5. @Anonym 09.15
    Enligt min riskbedömning av läget behöver vi inga ubàtar nu och i närmaste framtiden.

    SvaraRadera
  6. @ Anders Björkman: Det är precis det som är problemet, "i den närmaste tiden".. Vad händer efter den "närmaste tiden"? Ska vi bara trolla fram ubåtar då? Georgienkriget var det ingen som var beredd på.. samma sak 1930 osv..

    SvaraRadera
  7. @ Anders Björkman

    Problemet med din inställning är att om behovet uppstår behöver man dels köpa in ubåtar dels utbilda besättningar för dem. Och det berör du överhuvudtaget inte.

    Vi pratar om minst 5 år och då lär du få en ubåt från hyllan med oerfaren besättning. Säg 10 år och du får en medioker besättning. Du behöver bara titta på Singapore och den tid och energi de lagt ned på att bygga upp ett ubåtsvapen.

    Vi har gjort den här tavlan en gång förut, 1959, när man beslutade sig för att inrikta Kustflottan mot enheter med färre kompetenser.

    Vid 80-talets början saknades i princip ubåtsjaktkompetens och kapacitet inom Kustflottan, det tog i runda slängar 10-15 år att återhämta detta. Vi behöver inte göra om det misstaget.

    För övrigt är ubåtarna en hörnsten i underrättelsearbetet. De utgör larmklockan som ljuder när hotbilden mot Sverige ändras.

    SvaraRadera
  8. @Henrik

    Enligt min riskbedömning behöver Sverige inga ubàtar i dags- eller nära framtidsläge. Herr Tolgfors ansvarig för detta är enligt min bedömning 'risk'. Se t.ex. http://heiwaco.tripod.com/offres_emplois.htm .

    SvaraRadera
  9. Ja, du B-man, det skulle vara intressant om du kunde underbygga "uttryckt enligt min riskbedömning" ? Verkar vara mest tyckande !

    Holmögadd

    SvaraRadera
  10. @Anders B: Vad har denna diskussion med din Estonialänk att göra? Så till vida att du inte försöker hävda att det var en svensk ubåt som sänkte Estonia?

    SvaraRadera
  11. Finns tydligen duktiga riskbedömare. Jag vill snarast ha kontakt med någon som bedömer risker vid börsplaceringar. Jag erbjuder halva vinsten och riskbedömaren får stå för hela förlusten om något går snett. Anders Björkman eller någon lika seriös, svara till bloggbosse@hotmail.com eller direkt här på chefsingenjör´ns bloggsidor.

    SvaraRadera
  12. Riskbedömning är enkelt: Varje risk har en viss sannolikhet, etc, etc. Att sannolikheten för en risk kan reduceras med ubàt är minimal ... i dagens läge. Jag kan inte ens se en risk dar Sverige behöver en ubàt. Jag är mer orolig för svenska soldater ute i kriget i öst. Hur skall de skydda sig mot prickskyttar och IEDer? Och kan vi verkligen lita pà vàra allierade och deras krigare ... och motivation? Massor av risker överallt!

    SvaraRadera
  13. Hittar bara nyheten om ny ubåt på Kockums hemsida. På mil.se och FMV hemsida är det tyst. Undrar varför? A pie in the sky?

    Anders Björkman, har du någon bra teori?

    SvaraRadera
  14. @ Sumatra
    De kanske inte har fått reda på det ännu. A pie from the sky!
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  15. @Teaterdirektören: Elakt, men kul! Kanske en form av "Det militärindustriella komplexet" där Kockums råkade gå ut med information innan dom fick beställningen...

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4rindustriella_komplexet

    SvaraRadera