söndag 21 februari 2010

Gästinlägg: Dra i snöret (uppdaterad)

Biltillverkaren Toyota är känd som tillverkare av bilar av högsta kvalitet. Nu har det emellertid gått troll i verksamheten och vd för företaget kommer att infinna sig i Washington för senatsförhör avseende upptäckta kvalitetsbrister.

I näringslivsdelen av söndagens SvD står att läsa: ”Den 55-årige trotjänaren Katzuo Akatsuka är en av alla de anställda som enligt Toyotas berömda tillverkningsfilosofi alltid uppmuntrats att dra i det gula snöret för att hejda bandet och kalla på hjälp när de bedömer att något inte är som det ska”.

Ofta hör man, inte minst här på försvarsbloggarna, åsikten att Försvaret och Afganistaninsatsen är för små och obetydliga frågor för att kunna bli aktuella i svensk valrörelse.

Kanske har frågan större sprängkraft än som framgår vid ett första påseende. Läser i söndagsmorgonens SvD rubriken "Regeringen föll på Afghanistaninsats" med följande text till: "Nederländernas koalitionsregering föll igår på grund av oenighet om den militära insatsen i Afghanistan". Holland har omkring 1950 man i provinsen Uruzgan i mellersta Afghanistan. Tyvärr fann inte heller SvD nyheten stor nog för att lägga ut den på sin hemsida, varför ingen länk bifogas.

DN däremot har med nyheten.

Det är dags att dra i det gula snöret och följa Wisemans uppmaning om Lfu Ny och önskemål i dithörande kommentarer om en partipolitisk obunden försvarsutredning. Det är även dags att bli tydligare med målsättningen för Afghanistansinsatsen. En så viktig målsättning får inte vara en dagsnotering av vad politikerna anser gångbart just för stunden. Det är ett anständighetskrav visavi trupperna på plats, att få en hållbar och trovärdig målsättning. Annars kommer vi förr eller senare att följa det holländska exemplet.

Jag drar i snöret.

/Sumatra

Uppdaterad 10-02-22, 23:30
De politiska avgångarna kopplat till misstag på den internationella militära arenan fortsätter. Tysklands arméchef avgick efter misstaget då civila dödades i samband med en insats av stridsflyg. Danmarks ÖB avgick i samband med bråket kring boken om de danska insatserna i bl.a. Afghanistan och nu får även danska försvarsministern avgå.

Bäva månde svenska politiker och höga militärer. Vem vågar ta avgörande beslut med dessa internationella prejudikat? Det börjar likna tränaravgångarna i Elitserien och Allsvenskan.

/CI

2 kommentarer:

  1. Anders Fogh Rasmussen anser att det Nederländska exemplet är en isolerad företeelse.

    http://online.wsj.com/article/
    SB20001424052748703494404575081481431687918.
    html

    "The political situation in the Netherlands ... should be seen as an isolated political event that will not have an impact on other allies and partners," Mr. Rasmussen said in an interview Monday. "I have a sense of strong solidarity within the alliance."

    Vi får se. En röd-grön regering efter valet har potential för interna motsättningar avseende vårt deltagande i ISAF.

    SvaraRadera
  2. USA och Nato har stora problem i Marjah. Motståndsrörelsens nya taktik har satt skräck hos de utländska soldaterna. IEDer, dvs Improviserade Explosiva Doningar (anordningar) som jänkarna kallar dem, vanliga minor med andra ord, men fjärrstyrda, numera massproducerade lokalt, exploderar där de minst anar det. Prickskyttar har vidare dödat ett stort antal marinsoldater kring Marjah och USA/Nato har inget att sätta emot. Prickskyttarna arbetar i små grupper, en skytt, en som bär/gömmer geväret, ett par motorcyklar för transport; man prickar soldater från 300 meter och USA/Nato kan ej lokalisera skytten. Och om de gör de hittar de enbart obeväpnade personer.
    Det vore intressant att veta hur svenska FM tänker agera mot motståndsrörelsens IEDer och prickskyttar som agerar på sin hemmaplan som fisken i vattnet.

    SvaraRadera