
Först ut var en presentation av insatsen i Afghanistan som jag inte tänkte kommentera just nu.
Därefter höll C LEDS en presentation om försvarsmaktsplaneringen. I resultatredovisningen för 2009 så var det mesta genomfört (grönt) med några undantag där FV tyvärr hade en del gula inslag.
- Större avvikelser i flygtidsproduktion för Tp-84, HKP 10B, HKP 14 och HKP 15.
- Avvikelse i flygtidsproduktion för Hkp medför att uppbyggnad av förband till ISAF och NBG släpar
- Brist UE/RD och Role-change equipment JAS 39C/D
- Mtrl till HV förbanden brister i varierande omfattning.
Problemen för helikoptersystemen i Sverige är knappast okända vid det här laget. Brister i driften av JAS39C/D är desto värre. Detta visar på det klassiska misstaget att vi köper funktion i stället för förmåga. Förmågan kommer först när alla delar finns på plats, inklusive utbildning och underhåll. Att Hv inte prioriteras är också en katastrof då det är dom som kommer att stå för bl.a. territoriellt försvar, stöd till det civila samhället och folkförankringen nu när Försvarsmakten fortfarande fokuserar på internationella insatser.
Presentationen visade också på att FM sparat 2,5 miljarder i anslag under 2009, av dessa var 1,2 miljard från förbandsverksamhet och 865 miljoner från fredsfrämjande insatser. Tyvärr så innebär denna "besparing" att vi fått ut mindre effekt av FM än vad som annars hade kunnat vara fallet. När man vill spara i FM verksamhet så är det de rörliga kostnaderna som drabbas, d.v.s. övningar och drivmedel. Trots detta är FM ganska så nöjda med årsredovisningen. Och visst jämfört med katastrofåret 2008 var 2009 ett stort steg framåt.
Oroväckande var besparingsmålen de närmaste åren. 2011 -34 MSEK, 2012 -387 MSEK, 2013 - 765 MSEK och 2014 -843 MSEK.
Under 2012 inleds en omstrukturering av basorganisationen samt skolor och centrum anpassad till en ny insatsorganisation. Denna omstrukturering är i huvudsak genomförd 2014 och omfattar t.ex. att något verksamhetsställe omlokaliseras och samordnas i en befintlig garnision; en reducering motsvarande ett arméregemente samt en flygflottilj; reducering med ca 10 utbildningsgrupper och sammanslagning av organisationsenheter.
Intressant var att tre STRIL ledningsplatser listades i stället för dagens två! Frågan är bara var? Diskussionen avseende GLC/NOC och Hästveda är nog inte avslutad. 6 stycken Tp-84 gångtidsförlängs. För marinen sker anskaffning av två stridsstödsfartyg och patrullfartyg. Arbetet går vidare med att samordna de nordiska försvarsmakterna under namnet NORDEFCO.
Därefter var det C INSATS tur. Viljan är att under 2010 återuppta samarverkan med myndigheter och övriga intressenter inom ramen för bl.a. Försvarsplaneringen. Detta är utmärkt då FM i mina ögon de senaste åren har kört ett eget race. Erfarenheterna från Dagny II skall användas för att bygga upp vår beredskap igen. Det nationella försvaret har fått ett nytt fokus vilket kommer att speglas i FMUP - Försvarsmaktens Utvecklings Plan och sedan ner till TOEM. Det här tycker jag låter mycket bra, även om jag inte ser spårbarheten från denna vilja till materielanskaffning, övningsverksamhet m.m. Dagny övningarna är i dagsläget mer av ett lackmustest som vi tyvärr oftast får negativt utslag på.
Därefter var det ytterligare genomgång av ME02 (Aden) och ISAF som jag tänkte redovisa separat.
Den i mina ögon intressantaste genomgången i dagsläget hölls av PERSS om det nya personalsystemet och rekrytering. Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp det faktum att det kvarstår en hel del arbete och att det börjar bli ont om tid.
Pliktpropositionen beräknas vara klar senast 23 mars med riksdagsbeslut i maj. Den riksdagsdebatten ser jag fram emot. 4200 rekryter ska utbildas under 2011 med uttagning i sep-okt. I mars/april kommer de nuvarande värnpliktiga att få välja om dom vill fortsätta sin plikt efter 1 juli. Det intressanta är att dessa frivilliga när som helst kan avsluta sin utbildning. Detta är bra då det kommer ställa stora krav på befälen att motivera sina soldater! Lönen kommer under utbildningen kommer att bestå av fri kost/logi/resor + 4500.-/mån och en ersättning vid "muck" på 10500.- D.v.s. inga revolutionerande skillnader mot villkoren för dagens värnpliktiga. Vi kommer knappast att få några frivilliga som är där för att tjäna pengar med andra ord.
Sammanfattningsvis fortfarande en hel del frågetecken.
FM Infodirektör visde sedan på behovet av att marknadsföra sig. Enligt Caratstudien så finns inte FM med i unga människors medvetande som arbetsgivare över huvud taget. Detta är lite oroväckande då vi trots allt lagt ner stora summor på marknadsföring de senaste åren som dessutom vunnit en hel del priser. Resultatet har med andra ord blivit att folk vet att vi finns, men inte hur det är att jobba där. Inte helt oväntat då vår reklam varit en smula för flashig i stället för att fokusera på det mer jordnära arbetet.
För att öka rekryteringen ska man stärka tilltron på vår militära förmåga. Hallå! Detta görs inte med reklam utan genom att praktiskt visa att vi har ett försvar som går att använda och som inte är en papperstiger. Våra ungdomar är inga idioter utan kan läsa mellan raderna. Vi ska därför inte fokusera på reklam utan på att få bra artiklar skrivna i pressen som visar att FM fyller en roll i samhället. Våra räddningshelikoptrars insats vid Estoniahaveriet var ett tydligt sådant exempel. Nu har vi tyvärr gjort oss av med denna förmåga, men mer av den varan.
Sammanfattning: Jag blir matt! Sluta upp med att försöka sminka en gris. Satsa mer på FM verksamhet i stället för reklam så kommer resultatet att bli som i "Field of Dreams" med Kevin Costner. I stället för "If You build it, he will come" så kommer det att vara "Om vi har ett starkt fungerande försvar som ses som en framtida arbetsplats kommer ungdomar att söka utan onödig reklam". Först en fungerande försvarsmakt och sedan reklam med andra ord! Tänk om vi hade en halvgalen Ray Kinsella som drev på arbetet med att bygga ett fungerande svenskt försvar på samma sätt som sin basebollplan.
Genomgången avslutades med en briefing om verksamhetssäkerhet som jag också sparar till en bättre dag när jag är mindre upprörd på reklamfjantarnas makt över FM ledning.
Uppdaterad 10-02-25, 21:20
Tolgfors går nu ut och slår sig på bröstet att FM sparat in 2,5 miljarder under 2009. Det ser bra ut på papperet. Men det jag skulle vilja se är en beräkning på vad det är vi egentligen sparat in pengar på. Är det operativ verksamhet som strukits så har vi inte sparat 2,5 miljarder. Vi har fått mindre effekt för de resterande 40 miljarderna.
En stor del av den miljard vi får använda under 2010 kommer att gå åt för att rekrytera nya anställda. Väl investerade pengar? Den som lever får se...
Uppdaterad 10-02-27, 22:58
SvD skriver nu om neddragningar trots att soldater inte längre får ut den utrustning dom behöver. Knappast motiverande för att locka en blivande kvinnlig soldat?
Hur mycket är då svenskarna villiga att betala för Försvarsmakten? Man kan titta på vad det svenska folket betalar för försvarsmakten, d.v.s. 4000 per svensk medborgare och år. Det är ungefär på samma nivå som det genomsnittliga inköpet av godis. Tyvärr så när svenskarna ser att FM inte ger någon effekt för skattepengarna så kommer dom nog vilja betala ännu mindre i framtiden. Enda sättet att bryta denna dödsspiral är att återigen visa att vi har ett försvar som inte bara används i NATO ledband, utan har en förmåga att i första hand försvara Sverige.
Uppdaterad 10-03-06, 12:05
Nu har även pressen fått nys om nedläggningstankarna.
Försvarsmakten föreslår nedläggning av ytterligare en flygflottilj, ett regemente och kring hälften av hemvärnets utbildningsgrupper. Allt för att spara 800 miljoner kronor och därmed kunna ställa om från värnpliktsförsvar till frivilligförsvar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Ekot uppger att det är troligast att regementet P4 i Skövde eller P7 i Revingehed läggs ner. Tidigare har försvarsledningen diskuterat nedläggning av flygflottiljen i Ronneby.