torsdag 13 maj 2010

Gästinlägg: En miljard (en betraktelse)

En miljon kronor är en hanterbar summa pengar. Det är vad du kan vinna på en skraplott och har man två, tre miljoner kan man kontant köpa ett hyfsat, begagnat hus i en tätort.

Staten får in en miljon kronor genom att 4-5 medelinkomsttagare arbetar och betalar skatt under ett år. En miljon kronor är en summa som vi i vår vardag kan hantera begreppsmässigt och som vi kan relatera till.

I vårpropositionen anges att 4, 7 miljarder kronor behövs för ett nytt helikoptersystem med kringutrustning och lite kringverksamhet. Det är mycket pengar, det förstår man, men hur mycket och hur relaterar man till detta belopp? Att sedan relatera till och förstå EU:s och IMF:s senaste stödpaket på 750 miljarder euro, blir som att försöka föreställa sig evigheten eller oändligheten. Det är väldigt svårt.

Skillnaden på en miljon och en miljard är ljudmässigt inte så stor och matematiskt bara tre nollor. Räknat som pengar kan skillnaden vara svår att ta till sig, men omvandlat till tid blir skillnaden tydligare. En miljon sekunder blir nästan 12 dagar, en miljard sekunder blir väldigt nära 32 år. Det ena en hanterbar tidsperiod som inryms i din planeringskalender för den närmaste tiden, det andra ett halvt liv.

Kanske är detta förklaringen till varför (v) m.fl är så flyhänta med skattebetalarnas pengar.

/Sumatra

5 kommentarer:

  1. Eller för att presentera en annan bild. Står du med em miljard i handen och sedan bränner 1 000 spänn om dagen, skulle du börjat flera hundra år före Kristi födelse för att stå på noll idag....

    SvaraRadera
  2. Det är väldigt lätt att bli fartblind med andras pengar...

    SvaraRadera
  3. Jag tror att den mänskliga hjärnan har begränsningar när det gäller att hantera stora tal, vare sig det gäller pengar, avstånd eller tidsperioder.

    Denna begränsning verkar också vara beroende av politiska preferenser. Med början i origo, verkar förmågan växa exponentiellt ju längre ut på den positiva x-axeln man kommer politiskt.

    En lösning är att man får skapa sig bilder av verkligheten som hjärnan kan hantera. Om något händer i andra änden av galaxen, så tar det 100.000 år innan vi får veta det. Detta som ett exempel på hur stora avstånd kan beskrivas.

    Det grekiska exemplet kanske är förståeligt även för den som ligger väldigt nära origo på x-axeln, när det gäller att förstå stora tal och vilken verkan sådan brist på förståelse har på länders framtida möjligheter.

    SvaraRadera
  4. "4,7 miljarder kronor behövs för ett nytt helikoptersystem".Jo vänstern är verkligen flyhänta med skattebetalarnas pengar.

    SvaraRadera
  5. @ Anonym 15.39

    Ha, ha. Där fick du allt till det.

    Det jag i all anspråkslöshet ville säga med min betraktlse var att vi har svårt att förståndsmässigt hantera stora tal, även om dessa låter sig skrivas som just 4,7.

    Under innevarande månad kommer HKV att presentera vilka framtida materielprojekt som skall strykas för att hkp för 4,7 miljarder skall rymmas inom tilldelad budget. Skillnad hade varit om nya hkp skulle inköpas genom ett tilläggsanslag.

    Kostnaden för skattebetalarna blir i förhållande till nuläget 0 (noll) kronor. "Kostnaden" för andra vapnsystem blir dock hög, när den framtida utvecklingen och tillförsel av ny materiel får stryka på foten. Det finns, som bekant, gott om brister inom Försvarsmakten som också kräver uppmärksamhet.

    Vi måste ju ha pengar för att kunna vara solidariska med Grekland et al. Där är det däremot risk för att skattebetalarnas pengar sjunker i Egeiska Havet i slutänden.

    SvaraRadera