torsdag 15 juli 2010

Fight Club

Den senaste tiden har antalet vålsdutbrott i framför allt invandrartäta förorter i Sverige eskalerat. Upplopp i Rinkeby och Rosengård med bilbränder och stenkastning mot brandmän som kommer dit för att hjälpa till. Somliga tolkar detta som tecken på muslimsk extremism, men jag tolkar det mer som ett tecken i tiden. Uttråkade ungdomar har glömt bort anledningen till varför konflikterna startade och numera slåss enbart för nöjet att slåss.

Även vi kristna slåss inbördes. Jag har tidigare analyserat konflikten på Nordirland, som av många klassas som ett religionskrig. Konflikten är avslutad, men det jäser fortfarande under ytan. Den fråga man dock bör ställa är: dom som fortfarande slåss, vad slåss dom egentligen för?

Är demonstrationerna på klimatkonferenser, G20-möten, EU-möten m.m. tecken på någon slags världsmedvetande hos ungdomar? Ja, kanske hos en del. Men tyvärr finns det allt för många som på samma sätt som s.k. "fotbollsanhängare" enbart är där för nöjet att puckla på den andra sidan. Många är dessutom där för att filma sig själva när dom slåss och lägga ut filmerna på Internet.

Tyvärr riskerar Polisen, Brandkåren och Försvarsmakten att bli ofrivilliga statister i detta den moderna tidens "Fight Club".

10 kommentarer:

 1. Psst, CI du har gjort en ÖB!

  Fight som i fighter stavas med t.
  Måhända problem med pdf?

  /Iceman

  SvaraRadera
 2. @Iceman: Rackarns. Pinsamt! Jag brukar försöka läsa igenom texten noggrant då mitt tangentbord har små knappar, men missade rubriken...

  SvaraRadera
 3. CI, cool down.
  Du är i det bästa av sällskap...

  /Iceman

  SvaraRadera
 4. AFA brukar väl ofta och gärna delta med liv och lust överallt där det är upplopp, stenkastning och kravaller på gång. Enligt uppgift var de med och drev på utvecklingen i Rosengård senaste gången det var stökigt där. De brukar såvitt jag förstår ofta komma från välutbildad svensk medelklass.
  Tror någon att upplopp har ett religiöst eller kulturellt problem? Drägg finns överallt på jorden.
  Problemet är att när det sker i invandrartäta områden blir det så lätt att spela ut rasistkortet och därför verkar det finnas en tvekan hos polis och myndigheter att ta itu med hårdhandskarna. Där ligger nog det största problemet.

  SvaraRadera
 5. Tvekan hos polisen att ingripa i invandrartäta områden?

  Snarast saknar ofta polisen i områdena kontakt med samhället där. Och ungdomarna är vana vid att trakasseras/misshandlas av polisen, på mer eller mindre goda grunder.

  En annan klassisk "tuva", är att polisen slagit ihjäl någon oskyldig yngling... Se Paris eller ett flertal tillfällen i USA...

  SvaraRadera
 6. Du verkar vara väldigt PK-orienterad? Din annalys är inte värdig en ingenjör och militär. Månne solvärmen fördunklat ditt ömdöme? Eller är det "värdegrunden"?

  Vi befinner oss i en ockupationssituation. Det borde du som militär begripa. Eller vad gör du i det militära? Snickrar broar?

  SvaraRadera
 7. @Anonym 05.31: Tja, snickra "broar" mellan kulturer är kanske det vi militärer ska syssla med framöver. Skillnaden mellan SIDA och Försvarsmakten om några år är att vi har en AK5 i näven och kan agera i betydligt hetare zoner.

  SvaraRadera
 8. Att ungdomar kravallar i invandrartäta områden finns det ingen som skyller på muslimsk extremism, varifrån har du fått det? Att det däremot beror på en alltför stor invandring från oftast muslimska länder, som leder till (många gånger av invandrarna helt självvald och önskad) segregation, det råder det ingen tvekan om.

  /Martin J

  SvaraRadera
 9. Att beskriva sociala klyftor och utanförskap med "Uttråkade ungdomar" är fel.Ungdomarna kastar sten för att dom känner sig svikna av samhället, och det är dom ju i ochså. Att välutbildade svenska medelklass ungdomar skulle låta sig värvas för 17000 i mån kan man glömma.
  FM framtid ligger just i Rosengård,Rinkeby och andra fattiga förorter. Det är skiten längs ner i tunnan som får försvara, den demokrati dom välbeställda säger sig värna om.

  SvaraRadera
 10. Ja fyfan knarkarna är ju inte ens långhåriga nu för tiden, bättre var det för. Vad är samhället på väg.

  SvaraRadera