onsdag 1 december 2010

Dag 1


I dag påbörjar jag min tid som uppsagd. En vecka från första signalerna om att HKV var irriterad tills dess att man får sparken måste vara någon typ av rekord. Jag slår därmed andra kända försvarsmaktsanställda som Bergling och Stigsson. Misstänker att mitt "brott" ses som allvarligare på HKV...

SvD tar idag upp mitt ärende på ledarsidan.

Politikerna börjar sakta vakna. Min fråga till dem är fortfarande: Är detta det sätt som ni vill att en svenska statlig myndighet ska hantera sin personal? Det sätter trots allt upp en hel del prejudikat på arbetsmarknaden som andra bolag säkert kommer att nappa på.

Hmm, jag kanske ska byta namn på bloggen till X-Chefsingenjören?

17 kommentarer:

 1. FML:s agerande är bland det mest absurda jag hittills sett när det gäller relationen mellan arbetsgivare och anställd. Tillvägagångssättet påminner starkt om hur arbetsgivare kunde göra innan Saltsjöbadsavtalet hade kommit på plats. Vi får alltså gå tillbaka till 20-talet och det tidiga 30-talet för att se en liknande egenmäktighet på svensk arbetsmarknad.

  Jag hoppas och ber för att du inte ger upp utan slåss till sista blodsdroppen. Förutom att ditt eget fall är bisarrt så kommer din strid förmodligen även att påverka situationen för samtliga arbetstagare i Sverige. Är det OK för FM att agera på detta vis så kommer andra arbetsgivare att börja slipa knivarna.

  Kör hårt Björn och ge inte upp!

  SvaraRadera
 2. Jag står också bakom dig i denna kamp mot en helt absurd situation.

  MVH!

  SvaraRadera
 3. 3 månaders uppsägningstid? Eller menar du att dina 3 månader började nu?

  SvaraRadera
 4. Eller Ingenjören tidigare känd som Chefsingenjören? Ska bli spännande att se vad facket har att säga i den här frågan. Lycka till!

  (Trots den dåliga konjunkturen är ändå arbetsmarknaden för ingenjörer stark, vi ses i det privata näringslivet.)

  SvaraRadera
 5. Hej

  Har du fått några motiv till att du anmäls till FPAN pga personliga skäl?

  SvaraRadera
 6. Ett sammanträffande som av en ren slump visar att mina erfarenheter från i går kl 16.45, bekräftar det som du ger uttryck för! Dels angående att personaldirektören hävdar att de följer “reglerna” och dels angående din senaste artikel på newsmill idag – att du anser att det finns en risk att försvarsmaktens anställda soldater blir för unga. http://www.newsmill.se/print/30734.

  Vänligen, Kenneth M Forsberg

  SvaraRadera
 7. Stigsson?

  Uppbär inte han fortfarande lön från FM?

  SvaraRadera
 8. Du är en sann patriot då du avslöjar brister för att göra försvaret bättre!

  SvaraRadera
 9. Whistleblowers - we like!!!

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte annat än att beklaga hur allt det här sköts. Själv sitter man i den sitsen att man har både lån och familj som har behov av min lön, därav mitt ja i det tvångsmedel som anlände i posten i somras.
  Men, jag försöker nu hålla ut så länge jag kan, eftersom det vid första antydan till tvång att åka utomlands kommer att kräva en uppsägning från min sida. Min sambo är långtidssjukskriven, och kan inte klara långa resor från min sida (redan vid tre-fyra dagar är det ett problem).
  Med den reflektion jag gör på hur du hanterats, gäller det nu att snabbt förbereda sitt CV så att man är beredd på den dag man åker ut, eftersom FML nu visat vad personapolitik/-tjänst innebär med den nya ledningen.
  Jag skäms för att jag sitter i HKV-organisation som behandlar människor på detta sätt. Även om det inte är min enhet som är ansvarig i det här fallet, drabbas hela HKV (och naturligtvis hela FM) av detta.
  Ett stort lycka till i framtiden, och jag hoppas att du fortsätter blogga.
  /Luttrad FM-anställd

  SvaraRadera
 11. Antar att man kommer kunna gratullera till löneförhöjningen ganska snart.

  Ingenjör och officer är väl inte allt för tokigt på den civila arbetsmarknaden.

  Synd att försvarsmakten är så förbannat mekaniska.

  SvaraRadera
 12. Riktigt stort lycka till för din framtid!
  En framtid förhoppningsvis utan inskränkta människor till chefer.

  SvaraRadera
 13. Min tro och förhoppning är att din tid som uppsagd kommer att bli en parantes i ditt liv.

  Läget för FML börjar nog att bli ohållbar i denna fråga. Nu gäller det att hålla trycket uppe och jag tror att de flesta kommentatorer kommer att bidra.

  Beslutet måste av anständighetsskäl ändras, även om det kommer att svida.

  Det hörs när man trampar i klaveret, men det hörs även när man försöker få ut foten ur instrumentet.

  SvaraRadera
 14. När jag läste vad som hänt dig blev jag minst sagt förbannad. Jag ser det som att Tolgfors är ytterst ansvarig, både för hotet om uppsägning för de som inte accepterar utlandstjänst, men även för handlandet från försvarsmakten.
  Hoppas det löser sig och att det blir en ren bloggtsunami som dränker muppen Tolgfors så han tvingas avgå och du får göra det kan och är bäst på.
  /Staufener eller Ulmerkotten

  SvaraRadera
 15. Tyvärr så tror jag ÖB och övriga i FML ger blanka f-n i att kompetent personal slutar. Då man inte behöver stå till svars för en undermålig personalpolitik så kommer detta att fortgå även framgent. Hade detta varit ett civilt företag är jag ganska säker på att VD m.fl. i högsta ledningen fått sparken av styrelsen då man äventyrar företagets konkurrenskraft och ytterst fortlevnad.

  Ska man behöva sluta och bli "civilist" för att kompetensen ska uppskattas?

  Någon av våra tidigare ÖB deklarerade att "Personalen är Försvarsmaktens viktigaste tillgång". Vad har dagens ÖB för ledord?

  SvaraRadera
 16. Jag har aldrig hört talas om ett lika illa skött ärende som ditt. Och jag har varit rätt länge i branschen. Och aldrig sett ett meddelande från en pers.dir. så illa skrivet som det på FM:s hemsida. Jag hoppas och tror att dina -snart ex- kollegor ger dig sitt stöd, 24 år i en organisation är en lång tid. Samtidigt vet jag att när du vill gå vidare så kommer du att vara en efterfrågad man på arbetsmarknaden. Önskar dig all framgång, misstänker att det här ärendet kommer att få en mycket intressant fortsättning.

  SvaraRadera
 17. Om inte ditt fack vill ta upp detta till en sväng i AD är det mycket märkligt. Ungefär lika märkligt som att du efter ett knappt kvartssekel i tjänst skulle åka ut med bara 3 månadslöner.

  Sanslöst.

  SvaraRadera