lördag 26 november 2011

Fler avhopp

Det börjar bli tunt på de övre våningarna på Lidingövägen 24. C INS sadlade om till SL. Nu kommer Generaldirektören Ulf Bengtsson att lämna skutan för att bli generaldirektör för Arbetsgivarverket.

– Beslutet har inte varit självklart, säger Ulf Bengtsson. Min tanke har hela tiden varit att stanna till 2014 då mitt nuvarande förordnande går ut. Men en fråga om att bli chef för Arbetsgivarverket är ett erbjudande som jag inte kan tacka nej till.

Men även i det kommande uppdraget får Ulf Bengtsson skäl att samarbeta med Försvarsmakten.

– Det vi arbetat intensivt med i Försvarsmakten – personalförsörjningsreformen – ställer behov på samhällsutvecklingen och där har Arbetsgivarverket en viktig roll.


En mycket intressant fråga som Ulf Bengtsson säkert kommer att få med sig till Arbetsgivarverket är hur sveriges arbetsgivare ser på att ha anställda som kommer att med jämna mellanrum försvinna från sin arbetsplats och tjänstgöra inom Försvarsmakten. För reservofficerare har det fungerat bra genom åren, men det har varit ett väl inarbetat system. Många chefer är själva reservofficerare och vet vilka vinster det ger för företaget med medarbetare som får en bra ledarskapsträning och växer som människor.

För dagens soldater kan det bli bli betydligt svårare då cheferna inte vet vad de vinner på systemet. De gamla yxorna som åkte på mission efter mission hade det också betydligt enklare. Det var upp till dem själva att bestämma när det passade bra med en ny sväng utomlands. När jobbet kändes tråkigt och man glömt bort nackdelarna med att frysa och äta mat ur snuskburk så gick det att ta tjänstledigt eller t.o.m. säga upp sig från det gamla jobbet. Men för att vara helt ärlig så vette sjutton om de civila arbetsgivarna tjänade särskilt mycket på systemet. Att då ha en anställd som har ytterligare ett anställningskontrakt kan nog bli svårt. Särskilt när man står och väger mellan två sökande. En som kan vara där på heltid och en som kommer vara borta till och från. Kanske man ska klassa det som mammaledighet där arbetsgivarna helt enkelt inte har rätt att diskriminera soldater?

Generaldirektörena blir inte särskilt långvariga på HKV. Kanske de civila cheferna inte riktigt passar in i den militära hierarkin? Ulf Bengtsson stannade i tre år. Hans företrädare Marie Hafström stannad också i bara tre år. En befattning inom den statliga världen brukar vara i treårsintervall. Men det är märkligt att ingen förlänger sin tjänstgöringsperiod utan bara låter de första tre åren ta slut för att sedan snabbt dra vidare. Jag undrar vilket rykte positionen som Generaldirektör för Försvarsmakten har ibland sveriges chefselit. Trots allt så kom den egentligen till bara för att övervaka militärerna som inte riktigt kunde hantera budgeten. Det är nog inte helt lätt att arbeta i det klimatet.

Jag undrar dessutom vilken åsikt Ulf Bengtsson har om Försvarsmakten. Kommer han att själv vara positiv efter det han sett från insidan?

Hmmm... vem blir nästa chef att hoppa av från HKV? Det kanske finns en inofficiell vadslagningspool på HKV?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar