onsdag 30 november 2011

Supportgrupp sökes!

22 Gripen till Schweiz!!!

Tidigare på dagen kom den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger med uppgifter om att landet beslutat att köpa 22 Gripenplan. Köpet skulle enligt tidningen vara värt omkring 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 22 miljarder kronor.

Nu lär min schweiziske kollega från PfP Staff Officers Course få nytta av sin Power Point presentation där han förevisade skillnaderna mellan Switzerland och Sweden. "IKEA, ABBA, Cheeze and Chocolate" var de stora skillnaderna om jag inte minns helt fel.

Kritikerna har sagt att Gripen inte kan tävla mot de stora drakarna på marknaden. Men Rafale saknar fortfarande exportkund och Eurofighter har än så länge egentligen bara sålt till Saudiarabien. (Affären i Österrike var flygplan som Tyskland inte ville ha). Gripen har sålt till fem exportkunder!

Hos Saab är givetvis stämningen hög.

"The Swiss type-selection confirms that Saab is a market-leader in the defence and security industry and that Gripen is a world-class fighter system that provides the best value for money”, says Håkan Buskhe, President and CEO Saab.

Affären kan också få betydelse för Sveriges val av E/F eller en uppgradering av dagens C/D.

Riksdagen har beslutat att tio JAS 39 Gripen C/D får utvecklas till en E/F-version om "Brasilien eller något annat land" väljer att köpa planet.

– Detta ger möjlighet till kostnadsdelning vilket förstärker och förbättrar alla förutsättningar för båda länderna, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) till TT.


På sin blogg så jublar Tolgfors över beskedet.

Gripen är tänkt att ersätta F-5 (54 st). 6:e divisionen i Payerne, 8:e divisionen i Meiringen och 19:e divisionen i Sion.

Det intressanta är att piloterna som flyger F-5 är reservofficerare! Likt en stor del av scwhweisiska försvarsmakten så är det allmän värnplikt och reservofficerare som systemet i Flygvapnet bygger på. Hur kommer det att bli när Gripen införs? Fortfarande reservofficerare eller blir det fast anställd personal? Gripens låga timkostnad och enkla underhåll lär vara en bidragande orsak till att den valdes om det fortfarande kommer att vara reservofficerare som flyger och underhåller flygplanen. Men det ryktas om att Schweiz likt Sverige är ute efter att slopa värnplikten.

Schweiz har även tre divisioner F/A-18 Hornet (33 st). 11:e divisionen i Meiringen samt 17:e och och 18:e divisionenerna i Payerne.

Då F/A-18 och Gripen C/D har samma motor, General Electric F404 (RM12 i Sverige), och Gripen E/F har en senare version, General Electric F414, så finns det stora vinster att göra på gemensamt underhåll. Även detta var nog en faktor till fördel för Gripen då Eurofighter och Rafale har egna motorer. Det ska bli intressant att höra de schweisiska piloternas kommentarer då de kör luftstrid med Gripen mot F/A-18. Kanske detta kan leda till att den dag Schweiz söker ersättare till F/A-18 så blir det fler Gripen sålda för Saab? I varje fall lär yrkespiloterna som flyger F/A-18 bli irriterade utifall de får stryk i luftstrid av reservpiloterna!

Utöver F-5 (snart Gripen) och F/A-18 så används Pilatus PC-9 för grundskolning på 12:e divisionen i Emmen.

I Schweiz så tillhör UAV (Ranger) helt logiskt Flygvapnet! De är placerade på 7:e divisionen i Emmen.

Schweizarna kommer nog mycket snart att deltaga i övningar med grannlandet Österrike. De österrikiska piloterna som knappt får flyga på grund av att deras Eurofighter är dyra i drift förbannar nog sina politiker för att de valde politiken före tekniken i sitt val av ersättare till J 35 Draken. Österrike hade under många år flugit svenska flygplan, J 29, SK 60 och J 35. Jag var själv med på F 21 och utbildade österrikiska piloter på JA 37 som förberedelse för Gripen. Alla piloter var helt inställda på Gripen och blev mycket snopna när politikerna tvärvände.

2014 fyller det schweiziska flygvapnet 100 år. Misstänker i varje fall att det kommer att finnas en och annan Gripen med på jubileumsflyguppvisningen!

Patrouille Suisse flyger idag F-5. Vi kanske får se en uppvisningsgrupp med Gripen som åker runt på olika flygshower världen över? Det skulle kunna bli en riktig publikdragare!

Det lär inte bli svårt att skrapa ihop en svensk supportgrupp till Schweiz. Ett bra läge i Europa, stabil miljö för familjer och skidåkning som heter duga innebär bra utgångsläge för rekryteringen.

Det jag hoppas på är att denna affär sätter en trend. Många länder har gapat över ett för stort stycke. I Schweiz pratades det tidigare om Rafale, Eurofighter och t.o.m. F-35. Men när det kom till att få mest "pang för pengarna", så var det Gripen som kunde leverera! Länder som t.ex. Danmark kommer att granska denna affär noggrant.

SVT, SvD1, SvD2, DN, Defence News, Defence Talk, Aviation Week, France 24, The Local

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar