söndag 22 januari 2012

Snart på en bio nära dig

Det var länge sedan det dök upp en film med bra flygscener i. Men nu är det kanske dags att gå på bio. George Lucas har precis blivit klar med sin film "Red Tails" som handlar om USAAF första svarta (african amerikan) division, de legendariska Tuskagee Airmen ur 332 Fighter Group.

Det har i många år cirkulera en myt om 332 Fighter Group, och det var att de inte förlorade ett enda av de bombflygplan som de eskorterade under VK2. Senare tids forskning har dock visat att denna myt inte var riktigt sann. Men sant är att divisionen hela tiden hade pressen på sig, att som första svarta division så måste de vara bättre än alla andra för att accepteras av omgivningen. Besättningen i de bombflygplan som 332 skyddade brydde sig nog inte särskilt mycket om färgen på piloten som flög den P-51 Mustang som skyddade dem från fientlig jakt. De såg bara att när flygplan med en rödmålad fena fanns på plats så kunde de vara säkra på att piloten i jaktflygplanet skulle göra allt för att se till att så många bombflygplan som möjligt överlevde sitt uppdrag.


P-51C Mustang, U.S. Army Air Force, "Tuskegee Airmen," (42-103645) (N61429)

1948 så togs rassegregeringen bort i amerikanska försvaret. Först år 2007 fick de kvarvarande medlemmarna från 332 Fighter Group det erkännande de förtjänat när de tilldelades Congressial Gold Medal för sin insats under och efter kriget.

"Even the Nazis asked why African-American men would fight for a country that treated them so unfairly," Bush told the group of legendary black aviators, who received a Congressional Gold Medal — the most prestigious Congress has to offer.
...
"The Tuskegee airmen left a segregated country to fight in war, and unfortunately returned to one that was still segregated," said House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif. "Though Hitler was defeated, prejudice was not. ... Today we are trying to right that wrong."


Jag hade hoppats på att så många som möjligt av de veteranflygplan som finns i drift i USA kunde delta i denna film för att flygscenerna skulle bli autentiska. Men tyvärr så är de flesta scener datorgenererade.

Tyvärr så får filmen halvbra kritik, men kritiker har ju aldrig haft rätt tidigare så fram med popcornen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar