Tyskland har prövat på att döma fångna pirater från Adenviken på egen hand, i stället för att utnyttja avtalet med Kenya som t.ex. Sverige gör. Frågan är bara vilken effekt en eventuell rättegång får?
Rättegången är unik i modern tid i Tyskland, och en av de första i sitt slag i Europa. Den representerar en ny taktik för Atalanta, EU:s flottstyrka mot sjöröveriet i Indiska oceanen, där även Sverige deltar. Piraterna greps efter bara några timmar av det nederländska Atalanta-fartyget Tromp, fördes till Nederländerna för att sedan utlämnas till Tyskland.
Om EU tänker sig att avskräcka somaliska pirater med fängelsedomar bedrar sig dock unionens beslutsfattare, enligt expertis.
– Att få tre, fem eller till och med sju år i ett europeiskt eller amerikanskt fängelse, följt av politisk asyl — som ung somalisk man kan du knappast röna en större framgång, kommenterar Anja Shortland, piratforskare vid Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) i Berlin, för AFP.
Risken är nog stor att vi får somaliska pirater som likt vissa svenska uteliggare begår brott bara för att få en skön tillvaro på ett europeiskt fängelse. Jämfört med den laglösa tillvaron i Somalia så måste ett europeiskt fängelse vara rena himmelsriket. I detta fall så får man erkänna att den europeiska humanismen kan motverka en hållbar lösning med straff som motverkar brotten. Den klassiska plankan är inte längre användbar, även om jag misstänker att en del andra aktörer som Indien, Ryssland och en del privata säkerhetsbolag nog är betydligt tuffare i sin behandling av tillfångatangna pirater.
Som jag ser det så är operation ATALANTA bara ett plåster på ett allt för stort blödande sår. Den långsiktiga lösningen ligger snarast på land. När ser vi t.ex. nästa EU-mission i Afrika? Med tanke på debatten EU kontra NATO så är det kanske upp till bevis för EU och Afrika är ett mycket bra alternativ till Afghanistan. Då kan det dessutom bli ett intressant läge för svenska politiker. Har vi råd till två samtidiga insatser? Om inte så blir det en fråga om vem vi stöttar, EU och Afrika eller NATO och Afghanistan?
Uppdaterad 10-11-25, 22:52
Även i USA så fälls nu Adenpirater på löpande band.
Männen ställdes inför rätta vid en domstol i Norfolk i delstaten Virginia, där de på onsdagen befanns skyldiga på tre punkter, bland annat för sjöröveri och kan dömas till livstids fängelse.
Känner jag våra amerikanska vänner rätt så lär straffen bli betydligt värre än de europeiska mostavrigheterna.
Russia Launches ‘New’ Ballistic Missile At Ukraine – Reports
10 timmar sedan
Alla som följer problematiken runt om Afrikas horn är fullt medvetna om att lösningen till problemet inte är att ha x antal skepp patrullerande längs med farlederna utanför kusten för att skydda WHO transporter. Utan att lösningen till problemet finns på land.
SvaraRaderaJag ställer mig också väldigt frågande till om man ens kan räkna operation ATALANTA som ett plåster då attackerna istället har ökat både i omfattning och yta.
Men fråga är vad som egentligen är bäst? Personligen förespråkar jag en förnyad insats i Tchad samt Central Afrikanska Republiken för att kunna börja stabilisera området där det fortfarande finns någon form av centralmakt, för att senare kunna fortsätta med att stabilisera Somalia. Låt ATALANTA fortgå då det skapar en bild av en "lyckad" insats för hemmaopinionen vilket skulle ge ett mandat för en fortsatt EU närvaro i regionen.
Att börja med en landoperation i Somalia idag skulle bara leda till förluster i manskap och pengar samt att en starkopinion mot fortsatt EU närvaro i området skulle bildas på hemmaplan. Något som varken EU, medlemsländerna eller Somalia har råd med.
Ett kommande beslut om en EU-mission till Sudan är nog bara någon vecka bort med tanke på FNs vädjan, NATO-möte med en oväntad stark delegation från Sverige, toppat med EUs utrikesministermöte i Bryssel under måndagen. Det kanske är dags för en battlegroup eller två att aktiveras. Det enda hindret är väl Sudans president som fortfarande förvägrar FN att förstärka UNIMIS. USA försöker dock sockra budet med lättnad i sanktionerna och löften om att avlägsna Sudan från terrorlistan.
SvaraRaderaOm man lyckade med att få igång en insats i Sudan skulle det vara ett drömscenario och skapa en otroligt stor möjlighet för att senare kunna lösa Somalia problemet. Dock är jag tveksam till att det kommer räcka med en eller två stridsgrupper. Dessutom kan bli svårt att få medlemsländerna att ställa upp på en sådan mission med tanke på Afghanistan. Det är väl bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa.
SvaraRaderaÄsch, Anonym kl 12:53 hann före...
SvaraRaderaDet blir nog en EU insats väldigt snart. "De" (vissa makthavare inom EU) har varit sugna länge och det kommer bara bli svårare och svårare att få ett EU land att backa upp stående battlegroups som inte används. Det är ändå 4 rotationer om året..
@Jacob: En permanent lösning på problem i Afrika kräver insats från AU. Tyvärr så har AU med tanke på vissa europeiska staters historik i Afrika inte alltid varit sugna på insatser från EU. Att sätta in en Battlegroup eller två skulle kanske så att säga röra om i myrstacken och tvinga AU till att agera mer kraftfullt?
SvaraRadera@Zzooter: Detta kan bli ett intressant läge om NBG11 står i beredskap om och när beslutet tas...
SvaraRaderaHAr vi råd med två insatser samtidigt - Har vi personal att lösa ut två insatser samtidigt?
SvaraRadera@ CI+Zzooter:
SvaraRaderaDet är nog lite mer komplicerat än så.
Rekommenderar regeringens skrivelse till riksdagen i ärendet (NBG-så funkar det).
Den beskriver tydligt komplexiteten i beslutsprocesserna, såväl inom EU som inom det nationella parlamentet.
Sen har vi finansieringsfrågan. Insatskostnaden är en nationell angelägenhet. NBG-insats med minus 1,5-2 mdr kr på personalförsörjningskontot - tror inte det...
NBG-insats utan irländarnas medverkan - tror inte det...
Vad har svenska hemlösa med somaliska sjörövare att göra?
SvaraRadera@Per K Eleman:
SvaraRaderaNog för att pengar är viktigt. Men att hitta svepskäl och få fokus på andra ärenden kan vara skäl nog. Det har inom EUMC talats om Afrika länge nu och man vill gärna stå för den uppdelning som finns mellan EU och NATO och inte bara låta det vara en papperstiger. Dessutom skall det inte glömmas att när den politiska drivkraften är stor, då kan det gå undan i beslutsleden - lite gena i kurvorna.
Slutligen - det behöver därmed inte nödvändigtvis bli NBG, (hur mkt vissa än vill) utan kan bli ngn av de tre andra rotationerna. Jag vågar sätta en hundring på att det blir en insats under 2011.
Generalfel; straff har ingen avskräckande effekt. Det spelar ingen roll om man steglar dem eller tvingar dem att dricka dåligt kaffe.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaSyftena med straff kan vara flera. Att bara hålla individerna skilda från den normala delen av befolkningen är ett, rehabilitering och återanpassning är ett annat. Givetvis kan även straff bygga på att avskräcka individer från att begå ett brott.
SvaraRaderaFör att ett straff ska kunna verka avskräckande krävs det dock att det är avskräckande i sin relativa omvärld. Ett avskräckande straff i Sverige är definitivt inte det samma som i Somalia eller i Afghanistan. Här har den västerländska humanismen ett stort problem eftersom vårt synsätt gör straffen verkningslösa ur ett avskräckande perspektiv.
Skall man nå någon som helst avskräckande effekt i dessa två delar av världen måste man lämna de humanistiska grunderna. Man får helt enkelt sänka piraternas skepp och låta dem simma bäst de vill eller skjuta verkanseld utan föregående varningar. Helt enkelt döma brottslingarna på plats. Att försöka samla bevis i syfte att lagföra individer och utdela obetydliga straff är i dessa delarna av världen irrationellt och verkanslöst.
Det finns en anledning till att specialförband används världen över till att lösa "search and destroy"-uppgifter där eliminiering av motståndaren är avsikten istället för att lagföra dem.
Det rimmar illa med västerländsk humanism men det är den ofrånkomliga sanningen.
Edit: Rättstavning och grammatik
Den korta tid när islamisterna styrde Somalia förekom ingen piratverksamhet. Det fanns till och med ett näringsliv.
SvaraRaderaSen skickades Etiopien in som bulvan och laglösheten började igen. Antar att det var meningen med invasionen.
CS:
SvaraRaderaDe ideologier du nämner kallas internering, vårdtanken och avskräckning.
Av dess fungerar internering på individnivå men inte på gruppnivå. Avskräckning fungerar varken på grupp- eller individnivå.
Straff är alltid verkningslösa ur ett avskräckande perspektiv.
Problemet med dina dödsstraff vid misstanke är ju att de flesta som grips är fiskare, börjar man skjuta ihjäl alla fiskare man ser så kommer varenda somalier längs kusten börja hata en och försöka ha ihjäl en. Precis som när man gör samma sak på land (i t.ex. Irak och Afghanistan).
Med tanke på att piratverksamheten har sin grund i utfiskning av somaliska vatten så lär aktioner för att utrota fiskare ge upphov till den självklara tanken att de utländska sjömännen är där för att skydda den västerländska fiskerinäringen, och ett enormt hat.
@ CI: Du har helt rätt. Problemet med piratattacker är inte löst utan hotet mot den internationella sjöfarten i allmänhet, och hjälpsändningarna till Somalia i synnerhet, har närmast ökat. Lösningen på problemet ligger självklart inte till sjöss. Det är bristen på fungerande statsmakt i Somalia med därtill hörande nöd och laglöshet som ligger till grund för organiserad brottslighet i form av lönande piratverksamhet. Inte förrän Somalia åter är en stabil stat (eller flera stabila stater) kommer piratplågan att kunna stoppas. För att få detta till stånd krävs kraftfulla och långvariga insatser med marktrupp. Finns det någon organisation eller nation som är villig och kapabel att ställa upp på detta, samtidigt med operationerna i Afghanistan? Jag är tveksam.
SvaraRaderaTills detta har skett behöver den livsnödvändiga internationella sjöfarten och hjälpsändningarna skydd av sjöstridskrafter.
Att lagföra pirater har visat sig svårt och knappast effektivt. Att å andra sidan göra som Ryssland eller, ännu värre, som Indien är knappast förenligt med mänskliga rättigheter och ett demokratiskt synsätt. Att förstöra båtarna och avväpna piraterna för att därefter sätta iland dem i Somalia är troligtvis det mest lämpliga agerandet.
@ profanum_vulgus: att sjöröveriet har sin grund i utfiskning av somaliska vatten är endast en myt.
/ Commander
CI: Du har missat att Kenya sagt upp avtalet med FN/EU att àtala pirater och att domstolen i Mombasa för tvà veckor sedan meddelade att den ej kunde döma nàgra pirater, t.ex. de som försökt kapa M/S Courier, eftersom domstolen ej är kompetent för det och att de anklagade därför skulle sättas pà fri fot, dvs sändas tillbaka till Somalien! Domstolens beslut har överklagats och nu skall väl nàgon högre rätt i Nairobi studera fallen. Annars kommer alla misstänkta pirater i Kenya att släppas.
SvaraRadera@ Anonym 00:07
SvaraRaderaDu sätter fingret på ett bekymmersamt förhållande. På de platser där någon form av demokrati ersatt en diktatur, verkar det vara en näst intill naturlag att tung kriminalitet fås på köpet. Vi har sett det i Ryssland, i forna Juogoslavien och i Baltikum, för att ta några närliggande exempel. Detta förhållande förtjänar nog ett eget inlägg.
Islamisternas rättssystem i Somalia minskade förmodligen även antalet återfallsförbrytare.
"Udenrigsministeren er klar til sende danske landtropper i kamp mod nye terrorreder i Afrika", står det i den danska tidningen Politiken.
SvaraRaderahttp://politiken.dk/indland/ECE1122888/espersen-danske-soldater-til-afrika/
"Hæren er så slidt, at Afrika-missioner må vente, lyder det fra soldater" säger facken.
"Det er brug for et pusterum. Helt ærligt: Det siger sig selv, at hæren både på personel og materiel har brugt utrolig store ressourcer. Det koster at være i krig«, siger Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel, der organiserer 8.000 mand".
http://politiken.dk/politik/ECE1123218/soldater-giv-os-et-pusterum-espersen/
Danska armén har dragit ett tungt lass, både i Irak och Afghanistan och är väl kvalificerad för "et pusterum".
Danmark är som bekant inte med i BG-konceptet. Däremot gjorde man sig av med ubåtsvapnet för att finansiera deltagandet i krigen. Det är inget jag förordar för svensk del.
Visst kan straff fungera som avskräckning till brott av ekonomisk karaktär. För då gör den presumtive brottslingen en riskbedömning vinst/straff, dvs. Is the juice worth the squeeze? För affektsbrott fungerar inte straff som avskräckning.
SvaraRaderaVad gäller form av straff, så är det nog så att för pirater fungerar bara en typ av straff. Och precis som artikeln säger, så är inte fängelse i Europa ett alternativ. För då kan ju fången söka "asyl" efter avtjänat dito.
Sen är det kul att läsa alla kommentarer om Afrika och var och hur man löser den kontinentens problem. Börja med att läsa på FOI:s hemsida (www.foi.se/Africa/) med analyser om Afrika och kom tillbaks med kommentarer efter det. Då blir det kanske en lite seriösare nivå på debatten.
Jag har själv tillbringat över två år i Afrika på EU uppdrag och lite annat utöver det och kan konstatera att det finns många faktorer som påverkar.
Dock inte kolonisationen som tog slut i mitten av 1900-talet, utan bristen på gott ledarskap och fungerande demokratier. Det är den riktigt förenklade varianten, och jag är villig att debattera ämnet :)
P_V skriver: Generalfel; straff har ingen avskräckande effekt. Det spelar ingen roll om man steglar dem eller tvingar dem att dricka dåligt kaffe.
SvaraRaderaMed eliminering av terrorister behövs inte någon extra avskräckande effekt. Det bör till och med P_V fatta.
/ free bird
Vilket drömscenario för "piraterna" är inte dteta...
SvaraRaderaNågra år i nåt najs fängelsehotell, egen säng, varmt och gott, gratis mat serverad varje dag och sen en fribiljett till Sverige med tillhörande voucher för PUT ??
Sen hämta hit "familjen" och börja kvittera ut svenska skattemedel?
//ER
De somaliska sjörövarna är ju rätt snälla. Vill inte skada varken besättning eller skepp/last. Vill bara fà en summa pengar utbetalt. De jobbar ju bara för DEN STORA SVARTA PIRATEN som aldrig är till sjöss. Min idé är därför att direkt betala de rövare som kommer ombord, säg 10 stycken. Ge dem $1000:- per styck kontant och jag tror de ger sig av pà stubinen! DEN STORA SVARTA PIRATEN fàr dà $0:-.
SvaraRadera