Jag fortsätter att fundera en smula kring Sumatras nattsvarta framtidsanalys.
USA har med ett nödrop klarat av den senaste ekonomiska krisen. Obama fick till slut igenom sin statsbudget och får tillstånd att höja lånetaket. Därmed så kan militärer och andra statligt anställda fortsätta få ut sin lön.
Men är detta egentligen bra? Problemen är egentligen inte lösta, utan har bara skjutits fram ett år till. Förr eller senare måste svångremmen dras ihop. Frågan är bara vilken sektor det är som kommer att få skära ner på sin budget?
Reaktionen från världens börser var inte lysande. I Sverige så går börsen ner och likaså i Asien.
I västvärlden bibehåller USA sitt goda ekonomiska anseende, men i Kina så har det sänkts. Frågan är vem det egentligen är som har mest pengar att kräva tillbaka från den amerikanska staten? Man får inte bara nöja sig med att titta på bankutlåningen, utan måste också kolla på obligationer som i redovisningen står listat under utlåning till privatpersoner och finansiella instutioner.
Kina, som har världens största valutareserv, är den största innehavaren av amerikanska statsobligationer, skrivet TT:
I USA är det ett fåtal banker som står för en stor del av den finansiella utlåningen. Ett USA som inte har råd att betala tillbaka sina lån skulle därför kunna få katastrofala konsekvenser för den inhemska ekonomin.
Höjningen av lånetaket kommer också med vissa krav på framtida besparingar.
USA:s skuldtak på 14.300 miljarder dollar höjs så att staten kan fortsätta betala sina räkningar. Höjningen av taket knyts till ett stort sparprogram omfattande 3.000 miljarder dollar i nedskärningar (enligt vissa uppgifter uppemot 4.000 miljarder)
Demokraterna och Republikanerna har satt gränserna på vilka områden som kan beröras av neddragningar. Skatten får inte höjas för höginkomsttagare och den nya socialförsäkringen får inte försämras. Kvar blir det med andra ord inte så mycket att välja på.
Republicans have long championed spending for the military, but given the choice between protecting the Pentagon budget and avoiding new taxes, they agreed to a potential long-term cut in defense spending that would be significantly deeper than Obama has supported. The cut, about $540 billion over a decade, would require the Pentagon to consider shrinking the active-duty Army, reducing the Navy's 11 aircraft carriers or dropping Air Force plans to buy a new long-range bomber, analysts said.
Den amerikanska försvarsindustrin har haft ett antal feta år, nu kan det bli ändring. Men, med tanke på att vapenlobbyn är stark i den amerikanska senaten så misstänker jag att man inte i första hand kommer att dra ner på anskaffningen av materiel. Det finns en anledning till att vapenindustrin i USA sprider ut sin tillverkning på så många delstater som möjligt.
I USA har tidningarna börjat analysera konsekvenserna för sin försvarsmakt.
There was at least some clarity for the immediate future: cuts in next year’s military budget are likely to be minimal or at least modest, depending on the way the counting is done. Beyond that, military budget analysts said, there was a real possibility that cuts in military spending would amount to about $550 billion over the next 10 years — or $150 billion more than what President Obama has already requested.
...
(The debt ceiling deal, however, does not factor in any savings from winding down the wars in Iraq and Afghanistan, estimated at some $1 trillion in reduced spending over the next years.)
Utöver dessa tänkbara neddragningar har president Obama redan begärt en neddragning på $400 miljarder.
Scaling back that requirement would allow for big cuts to the Army and Marine Corps, which collectively have grown by about 92,000 men and women since 2001 and would probably have to shrink at a minimum to pre-2001 levels. In shrinking the force, Congress would be betting that the Afghan war will wind down as planned and that the country will not be drawn into any big, costly counterinsurgency wars in the next 10 to 15 years.
Totalt kan det alltså röra sig om $900-1000 miljarder, eller ca 6400 miljarder kr, i besparingar de närmaste 10-15 åren. Som jämförelse ligger den svenska försvarsbudgeten på ca 40 miljarder per år och hela den svenska utlandsskulden ligger på ca 6200 miljarder.
Det ekonomiska "slaget" står alltså mellan anskaffning av materiel, vilket behövs för att bl.a. ersätta dagens åldrande flotta av flygplan, eller att minska på antalet insatser internationellt. Bägge alternativen kan bli kostsamma för Europa och NATO då minskad materiell anskaffning innebär att NATO får bl.a. ta större del av utvecklingskostnaderna för F-35 och minskad amerikansk internationell närvaro innebär att Europa får dra ett tyngre lass i internationella operationer.
I USA börjar man prata om en "War Ceiling" på hur mycket man ska engagera sig internationellt, snarare än att höja lånetaket. Afghanistan, Irak och Libyen är helt klart för mycket även för en supermakt. Framför allt en pank supermakt!
Men i många amerikaners minnen så finns fortfarande president Reagans ord kvar.
‘It is a fashionable assertion in these troubled times that nations must focus on economic, not military strength. Over the long run, it is true, no nation can remain militarily strong while economically exhausted. But I would remind you that defeats on the battlefield occur in the short run. As the tragedies of Bosnia, Somalia and Sudan demonstrate all too well, power still matters. More precisely, economic power is not a replacement for military power.’ “
Reagan är känd för att ha rustat Sovjetunionen till döds. Hans efterträdare kan gå till historien för att ha rustat USA till döds.
P.S: Som kontrast till de väntade amerikanska neddragningarna så börjar Kina nu bygga sina tre första egna hangarfartyg efter det ukrainska "Varyag". Visserligen så är det en bit kvar till USA:s 11, men man kanske möts halvvägs?
DN1, DN2, SvD
Uppdaterad 11-08-06, 20:25
USA har nu fått sitt kreditvärde sänkt. Inte en dag för tidigt, då det kanske kan ge signalen till amerikanska folket och politikerna att det likt Grekland är dags att börja på att spara på pengarna. Även om man är den största ekonomin så är man inte osårbar.
Det ska bli intrssant att följa den kommande veckans börskurser. Tyvärr så bygger mycket av dagens marknad mest på spekulation och inte bolagens reella värden. Om optimismen övergår i pessimism så kan det därför bli starten på en lavin.
DN1, DN2, DN3, DN4
LASSÚ, DE HALÁLOS
1 timme sedan
Skuuulllee inte USA kunna lägga samma mängd pengar idag, på annat än militären? Hade det gått bättre då om pengarna köpt något som bestått, ist.f. bomber och granater i främmande land?
SvaraRaderaJag bara undrar, MÖP som jag är, om inte USA, iallafall makten i Washington, fick acceptera att de inte kan vara precis överallt och göra "gott" USA Style?
De hade kunnat elektrifiera sina järnvägar, isolerat sina hus, byggt kärnkraftverk, bytt oljevärme mot värmepumpar, byggt fjärrvärmenät, osv, osv. En politik för oberoende av importerad olja och mindre klimatrisker hade gjort mycket för USA:s handelsbalans, behovet av en stor militär och produktiviteten. Det hade dock behövts näst intill oamerikanska åtgärder som energi- och CO2-skatter och prioriterade av kvalitetsprodukter och närhet i samhällsbyggandet i stället för storlek och utspridning.
SvaraRaderaKanske gick det tåget med Jimmy Carters misslyckande med att bli omvald och ironiskt nog hade det kunnat gå bättre med lite mer militär förmåga så fritagningen av ambassadgisslan i Iran hade lyckats eller i alla fall misslyckats på ett heroiskt sätt.
Jag är inte riktigt lika imponerad av Reagans militära rustning som de flesta andra då t.ex. återstarten av B1 projektet som B-1b var en sämre idé än att nöja sig med det pågående topphemliga B-2 och uppgraderingar av B-52 och F-111 och att ta slagskeppen i drift var svindyr pojkrumsromantik. Dock betydde hans optimism och karisma väldigt mycket och den fick även goda följder här i Sverige.
@Magnus R: Det är nog inte kvaliteten på USA:s krigsmakt som är Reagans eftermäle, utan det faktum att han lyckades skrämma Warszawapakten att ta i så att plånboken sprack. Tyvärr så är det allt för många som hängt med i samma tempo. Sverige är ett av dessa länder...
SvaraRaderaAndra famösa "uppfinningar" under Reagans tid var bl.a. SDI. Trebokstavsförkortningar har en viss förmåga att göra ont. NBF, NBG, ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_Initiative
I Budapest finns Reagan som byst i Hjältarnas park med sällskap av bl.a. Churchill, Anna Lindh och Olof Palme. De två sistnämnda dock bara i form av minnesplattor.
"Vadå - jag dyster?"/Alfred E
SvaraRaderaJag vill ju inte vara en alarmist, men det kändes som om det var dags att släppa in den verklighet som växer fram i debatten. Även den störste tillväxtmotståndare kommer att bli varse vad utebliven tillväxt får för konsekvenser.
Johan J har givetvis rätt i sin kommentar ovan och arbete har redan startat om de strategiska konsekvenserna för USA av den pågående ekonomiska krisen. Resultatet beräknas komma någon gång i slutet av augusti.
Krisen lär få konsekvenser även för det insatta insatsförsvarets internationella del. Det lär helt enkelt inte finnas någon att åka i sällskap med.
Själv tror jag att vi är vid en historisk brytpunkt, på vars andra sida nya förutsättningar inom bra många områden kommer att gälla.
Tillväxt i sig skapar ingen lycka, men utebliven tillväxt skapar o-lycka.
Jag tror att inom kort har en världsbild, som inte skiljer sig så mycket från vad jag antytt i mitt inlägg, hunnit ikapp allmänhet och beslutsfattare och etablerat sig som en accepterad "sanning". Nu kommer det att gå fort.
Nu verkar det som om även Italiens ekonomi går rejält på hörntänderna också, vilket det inte finns medel att lösa ut inom Euro-zonen. Nu verkar man dock att ha tagit tag i problemet, om än för lite och för sent.
Eller så var dödsstöten att Reagan övertygade Saudi-Arabien om att krascha oljepriset, sak samma, det är helt riktigt att han är berömd för att ha rustat ihjäl Warzawapakten.
SvaraRaderaEn del av Sovjets problem var nog att de beundrade USA:s teknologi och försökte kopia den med motsvarande förmågor, Buran förefaller ha varit ett exempel på att de måste ha det USA har. Historien hade nog tagit en annan väg om Sovjet i stället hade gjort som Kina och börjat transplantera in partikontrollerad brutalkapitalism.
Det är helt enkelt rimligt att utgå ifrån att USA och andra stater kommer att dra Sveriges nuvarande ekonomi ned i ett ohjälpligt tillstånd.
SvaraRaderaDärför behövs bättre krisberedskap än den som förutsätter fungerande handelsvägar inom EU. Och den behövs så snart som möjligt, i år och förhoppningsvis nästa. Längre frist än så är svårt att tro på.
Eftersom Sverige är för kallt och även i övrigt har ogynnsamma odlingsbetingelser är det bra för svenskar att ha goda handelsförbindelser med omvärlden. Men då måste svenska företag erbjuda sådant som köps av nödvändighet. Inte musik, eller spel.
Sverige har en massa ingenjörer och andra som kan ta fram framtidsprodukter, men de som jobbar har det ännu för bra för att anstränga sig med sådant, och de som inte jobbar får inte göra något eftersom de skulle hota befintliga verksamheter.
Det går att förbereda en del på lokal nivå vad gäller folkförsörjningen. Industrisatsningar som har framtiden för sig är nog en annan sak fortfarande.
Tobias Wallin
Ang. Dysterkvistar och nu när även Italiens ekonomi befinner sig i terminalstadiet, vad skulle inte då passa bättre än lite Giacomo Leopardi och den "Vilda tuppens sång"
SvaraRaderaVilhelm Ekelunds tolkning:
"En tid kommer, då detta världsallt och naturen själf skola vara slocknade. Och liksom det funnits väldiga mänskliga riken och herradömen, af hvilkas underbara, en gång allbekanta öden intet tecken, intet rykte nu något förtäljer, så skall det komma en tid, då det ej finns ett spår mer, som förtäljer om vår värld och dess vilda öden och lidanden.
Endast öde tystnad och väldig ro skola uppfylla det oändliga rummet. Så skall alltets lif förgås och upplösa sig med sin fruktansvärda gåta, af ingen förklarad af ingen begripen.
:-)
Nåja 17:51, miljoner olje- och gasborrhål, en miljard fossiliserade porslinspjäser från våra badrum, mycket märkliga sedimentlager och en massutrotning av arter kommer att markera mänsklighetens tid på jorden under hundratals miljoner år. :-)
SvaraRadera@ Tobias Wallin
SvaraRadera"Det är helt enkelt rimligt att utgå ifrån att USA och andra stater kommer att dra Sveriges nuvarande ekonomi ned i ett ohjälpligt tillstånd" skriver du och detta bekräftas av den fallande kronan och de fallande börsvärdena. Blir detta mer av en långsiktig tendens så lär framtidens pensioner urholkas.
@ Magnus Redin
Nu är det lyckligtvis på det viset i Riket att nästa istid kommer att trycka ner marken ca 60 m under dagens nivå, och detta oavsett om vi sopsorterar eller inte. När det 2000 meter tjocka istäcket rör sig över nejden lämnas nog inte så mycket till eftervärlden att häpna över. När isen 100.000 år senare drar sig tillbaka, så är det nog ingen som ens vet att vi funnits. Livet börjar om, med nya rullstensåsar att gräva järnvägstunnlar genom.
@Anonym 17.51: Så här på nattkvisten så kan jag bjuda på lite mer poesi...
SvaraRadera"Jag skruvar lampan ner och bjuder frid.
Vårt sorgespel är slut. Jag återgav
med sändebudets rätt från tid till tid
vårt öde speglat i galaxens hav.
Med oförminskad fart mot Lyrans bild
i femton tusen år goldondern drog
likt ett museum fyllt av ting och ben
och torra växter ifrån Doris skog.
Bisatta i vår stora sarkofag
vi fördes vidare i öde hav
där rymdens natt oändligt skild från dag
en glasklar tystnad välvde kring vår grav.
Vid mimans gravplats stupade i ring
till skuldfri mull förvandlade vi låg
förlossade från bittra stjärnors sting.
Och genom alla drog Nirvanas våg."
http://litteraturbanken.se/#!forfattare/MartinsonH/titlar/Aniara/sida/3/etext
Ja, det finns mycket att fundera på i dessa dagar, men min tro är att det båtar föga. Ord och bild till Nils Ferlin:
SvaraRaderaDet är så erbarmligt lite
en människa kan förstå.
Man skulle ej grubbla och tänka
men tänker och grubblar ändå.
Och dagarna fogas till veckor,
veckorna fogas till år.
Man skulle ej snärjas av grubbel
så hastigt som livet går.
Nått mer optimistisk kanske, en av 1900- talets största humanister, Pär Lagerkvist:
SvaraRaderaNya vapen
Stryk grubblet från din panna
och gå i striden ut,
att våldet övermanna,
din tankes strid är slut.
I andens vapenlekar
ej någon seger vinns
mot dem som blint förnekar
att någon ande finns.
Barbaren väljer vapen,
du välja må som han.
När vilddjur öppnar gapen
ej tanken tala kan.
Res mäktigt andens fäste
i denna värld av hot
och krossa ormars näste
med mänskodjurets fot.
Blott dåren tror det goda
ej fötts att resa svärd,
om ondskan än må bloda
och söla ner en värld.
Var viss! Om du ej värna
nu vill din tro i strid
skall ingen morgonstjärna
inviga en ny tid.
ur Sång och strid (1940)
Sanningen om USA:s ekonomi har läckt ut från Federal Reserve.
SvaraRaderahttp://www.theonion.com/articles/drunken-ben-bernanke-tells-everyone-at-neighborhoo,21059/
@ Anonym 16:55
SvaraRaderaOavsett om artikeln speglar en verklig händelse eller ej, så tycker jag att kommentaren skall flyttas till inlägget Ett skratt i regnet.
Det skulle varit intressant att höra vår Försvarsministers åsikt om tillståndet i Försvarsmakten efter att han druckit rejält med brännvin. Då skulle jag förmodligen skrivit ett gästinlägg med rubriken Himlen gråter.