London brinner igen. En stad som genomgått Blitzen under VK1 och VK2, bombexplosioner från både IRA och Al Qaida och otaliga "fotbollsfans" som skövlat kvarter efter kvarter då deras lag spelat dåligt.
Vad är de som protesterar egentligen ute efter?
Är det protester mot regeringarnas dåliga hantering av ekonomin, mot deltagande i krig som ingen har förståelse för eller för att visa på sin frustration över avsaknad av jobb? Eller är det helt enkelt bara så att de är uttråkade? Fotbollshuliganer som hittat en ny skala på sina slagsmål?
Upproren tog fart efter att fyrabarnspappan Mark Duggan sköts till döds av Scotland Yards specialpoliser på tisdagen. Engelska medier rapporterade om ögonvittnen som sade sig ha sett poliserna skjuta Duggan när han låg på marken. Samtidigt började rykten och berättelser spridas som en löpeld bland ungdomar via sociala medier, och på kort tid utvecklades det som började som fredliga demonstrationer mot våldet utanför polisstationen i Tottenham till regelrätta upplopp.
Mark Duggan var bevisligen en gangster, så det är knappast personer som gillade honom som ställer upp. Internet har säkert sitt finger med i spelet för att våldet ska få den skala det fått. Genom sociala medier så är det lätt att kalla ihop en grupp människor för att "spontant" agera mot staten. Det fungerade i Nordafrika och det verkar fungera i London. Skillnaden är bara att i Nordafrika så stod demonstranterna för något, men frågan är bara vad demonstranterna i London har för agenda annat än att bara slåss?
Han jämför händelserna med andra aktuella upplopp och pekar bland annat på Syrien där det pågår politiska protester, Grekland där protesterna är inriktade på sociala frågor och på rena huliganupplopp.
– Det här förortsrelaterade massprotesterna är en blandning mellan allt och inget. Det finns dynamik men ingen logik i protesterna.
– Är det politiska protester? Ja till viss del, svarar Nihad Bunar på sin egen retoriska fråga.
Anledningen till att protesterna blir så våldsamma är enligt honom dels att det inte finns några tydliga politiska eller sociala organisatörer bakom och att spridningen via sociala medier även drar dit människor som bara är ute efter bråk.
– Via sms, Facebook och Twitter samlas man snabbt och då får de, kanske befogade, sociala och politiska protesterna stora inslag av huliganism.
Vilka typer av aktioner är egentligen moraliskt tillåtna?
I mitt förra inlägg om OFOG så fick jag kritik för att jag jämförde OFOG med Breivik & Co och ansåg att skillnaden egentligen bara var graden av våld. Bägge grupperingarna tar lagen i egna händer och anser att deras åsikter är viktigare eller mer rätt än övriga samhällets. Frågan är egentligen bara var vi sätter gränsen? Vilken typ av protest är OK? Oftast så är det bara framtiden som kan visa på vem som egentligen hade rätt. Vinnarna skriver historieböckerna.
Är det så att den äldre generationen helt enkelt inte förstår sig på den yngre? Har vi missat något förklarande budskap som sprids på Facebook eller Twitter? Vad skiljer dagens upplopp mot studentupproren -68? Då var det bl.a. anti-krigsrörelsen och medborgarrättsrörelsen som spred ett budskap som många ungdomar var beredda att slåss för. I efterhand så har det visat sig vara rättfärdiga protester, men med våldsamma metoder. De som deltog i studentupploppen -68 har i många fall lyckats göra karriär. Vi ser nog en och annan svensk politiker i Regering och Riksdag som som kastade stenar på poliser, målade Peace-symbolen i pannan och idkade fri sex i parkerna.
Skulle dessa typer av upplopp kunna sprida sig till Sverige? Givetvis. Se bara på upploppen i Göteborg 2001. Det har också genom åren förekommit lokala upplopp i bostadsområden med låg social status. Men det som saknas är en sammanhållande faktor. Vi har kanske ännu inte samma typ av misär i Sverige som i t.ex. Storbritannien. Våra arbetslöshetsersättningar och socialbidrag fyller nog en viss funktion i dessa sammanhang.
Om det skulle bli upplopp så är det också en fråga om vilka resurser Polisen har. Hur mycket har man förbättrat sina metoder och sin utrustning efter 2001? Polisen har brist på helikoptrar, vilket gör att de kommer att få svårt att få överblick över en situation som sprider sig i en storstad. Hur möter man stenar och molotov-cocktails? Det har forskats mycket kring icke-dödliga vapen, men det enda jag har sett som gett resultat är Polisens pepparspray. Annars så är det fortfarande batonger, sköldar, hjälmar och chockinsatser med polishästar, hundar och vattenkanononer som gäller vid upplopp.
Är dessa typer av protester en cyklisk företeelse på samma sätt som att börsen går upp och ner? Är det bara en konsekvens av att vi samlar fler och fler människor på samma plats i storstäderna?
I Frankrike så är man vana vid våldsamma protester. Jag kommer ihåg när jag var i Paris 2004 och en kväll stötte på poliser i full kravallmundering med vattenkanoner utställda. jag frågade en polis vad som var på gång och han svarade att det var brandkåren som skulle strejka. Mycket riktigt så fick jag ett par timmar senare på lokal-TV se fullt slagsmål mellan poliser och brandmän som till vardags arbetar tillsammans. Men när det är strejk i Frankrike så är det strejk och då skyr man inga metoder!
Det är kanske, som man brukar säga med skogar, nödvändigt med en större brand lite då och då? Det ger möjlighet för nya växter och djur att slå sig fram. I den politiska världen så är det kanske branden som ger möjlighet till nya idéer?
Hmm...intressant att "Russia Today" lägger ut så många videosnuttar på problem i andra länder. Man kanske vill visa att Ryssland inte är så dåligt trots allt.
Mjuk eller hård? Demonstrant eller huligan? Det är inte lätt att vara Bobby dessa dagar.
Uppdaterad 11-08-13, 15:59 Som man kunde misstänka så höjs nu röster även i Storbritannien om att strama åt sociala medier, då dessa använts för att samla ihop till veckans upplopp i London.
Den brittiska premiärministern David Cameron avslöjade, enligt The Guardian, att regeringen undersöker möjligheterna att stänga av vissa personer från sociala medier. De som sprider budskap för till exempel mer plundring bör kunna stoppas.
”Alla som har sett de skrämmande bilderna från kravallerna slås av hur de har organiserats via sociala medier. Fri media kan användas för bra saker, men även för till dåligheter”, citerades Cameron i The Guardian.
Osedvanligt korkat förslag. Man kan dra enkla paralleller till Egypten, Syrien och Kina där odemokratiska ledningar försökt sig på samma sak. Vem definierar vad som får/inte får sägas? Vem utdömer straffet att koppla bort någon? Vem verkställer straffet? Det är inte de sociala medierna i sig som orsakat upploppen, utan britternas ibland usla sociala förhållanden i kombination med en polismakt som inte har haft resurser eller förmåga att stoppa upploppen i tid.
Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, fördömde de kriminella gärningarna. Samtidigt poängterade han att handlingarna måste sättas i en kontext, skriver The Independent.
..
Cameron har redan före kravallerna fått ta emot mycket kritik för nedskärningarna som bland annat innebär kraftiga besparingar inom polis och rättsväsende.
Uppdaterad 11-08-17, 06:54 Nu får två av de bloggare som legat bakom hetskampanjen som ledde till upplopp i Storbrittannien hårda fängelsestraff.
Trots att de två männen, enligt domen, inte orsakat någon specifik handling är polischefen Phil Thompson inte är förvånad över domen, med tanke på vilken roll modern teknik spelade i kravallerna och plundringen.
– Teknologin användes för att sprida hat och sammanföra människor som ville utför kriminella handlingar. Då är det inte svårt att förstå domarna som fälldes i dag.
Jag tycker att detta är en bra markering. Det är dock intressant att se en del kommentarer från andra bloggare (framför allt på vänsterkanten) på händelsen. De anser att Storbritannien fängslar underklass som visar sitt missnöje. Visst var det många som visade sitt missnöje, men det finns bättre sätt att göra det på. Det dog flera människor under upploppen. Vill man göra maktskifte på samma sätt som i Egypten så måste man också vara beredd på konsekvenser. Även om Storbritannien inte har en av världens bästa sociala politiker, så är det trots allt en demokrati.
Jag tycker detta också är en betydligt bättre signal till allmänheten än att försöka spärra av sociala medier. Skriv vad du vill, men det kan få konsekvenser.
"Är det protester mot regeringarnas dåliga hantering av ekonomin, mot deltagande i krig som ingen har förståelse för eller för att visa på sin frustration över avsaknad av jobb? Eller är det helt enkelt bara så att de är uttråkade? Fotbollshuliganer som hittat en ny skala på sina slagsmål?"
Allt av det ovanstående, och säkert mer därtill.
Att det kan bli upplopp om den ekonomiska och sociala situationen är pressad är inte en överraskning. Lägg sedan till en situation där en poliskår med ett tämligen välförtjänt dåligt rykte dödar en medborgare under oklara omständigheter, så har vi en ganska trolig utlösande händelse. Då en mobb väl är i rörelse så kan precis vad som helst hända.
Har ni någonsin verkligen sett en brittisk sk sink-estate ? Det enda jag kan jämföra med är områden för svarta i djupa södern i USA, bortsett från att de sociala problem är med största sannolikhet flerdubbelt värre i dessa kommunala ghetton i Storbritannien ...
@Anonym 18.46: Inte med egna ögon. Jag är rätt så ofta i Storbritannien, men brukar av förklarlig anledning undvika ghettona. Men ett och annat har man snappat upp från diverse utmärkta engelska TV-deckare och en och annan långfilm.
BBC under dagen vid ett flertal tillfallen spelat upp ett ljudklipp där de frågar två berusade 17-åriga tjejer varför de är med och kravallar. Svaret blir att det gjorde det för att det var kul och för att visa polisen att de gör som de vill. Butiksägarna är dessutom "rika" och det är därför deras fel att de blir plundrade.
"I don't like Mondays" - typ. Det rör sig hursomhelst inte direkt om någon politisk agenda.
Det som chockerar britterna är hur det tillåtits gå såhär långt. Jag skulle gissa att "hårdare tag"-linjen vinner i analysen - den brukar göra det under konservativa regeringar där.
Flera saker är intressanta här. 1. Även om kravallerna har spritt sig i riket så är de (och har alltid varit) ett väldigt Engelskt fenomen. 2. De områden som "revolterar" nu är samma som hade det stökigt på det tidiga 80-talet (och 60-talet och 30-talet och 20-talet och 1880-talet osv). Det må gå emot vår "Morden i Midsomer"-bild av UK men London har en minst lika stor benägenhet som Paris ban-lieus att revoltera.
I Guardians "Comment is Free"-sektion skrivs det just nu riktigt intressanta saker. Mest av allt tror jag CI undervärderar den första demonstrationens faktiska ilska över att Mark Duggan sköts ihjäl (det som verkar ha utlöst våldet var att anhöriga inte fick se kroppen eller ens fick bekräftat att det var deras man/far som skjutits). Lägg till detta polisens utökade benägenhet och möjlighet att "at random" stanna och muddra människor, något som efter 7/7 riktat sig uteslutande mot Londons bruna befolkning.
The Met har aldrig varit populärt i London och likt Rodney King satte igång ett uppror riktat mot LAPD som sedan slukade stora delar av det svarta LA verkar det som om Mark Duggan kommer blåsa igång ännu ett uppror som mest kommer drabba de som klarar det värst.
Stafford Scott berättar mer i djup om Tottenhambornas historia och långtgående misstänksamhet mot the Met: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/08/tottenham-riots-not-unexpected Jämförelse med Brixton 1980: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/08/london-riots-brixton-editorial David Lammy jämför 2011 med sina egna upplevelser 1985: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/07/tottenham-riot-broadwater-farm?intcmp=239
Global Insurrection Against Banker Occupation. Lata greker i Aten eller lata ne..er i Tottenham, bankerna hittar alltid syndabockar för sitt falskmynteri.
"I efterhand så har det visat sig vara rättfärdiga protester, men med våldsamma metoder. De som deltog i studentupploppen -68 har i många fall lyckats göra karriär. Vi ser nog en och annan svensk politiker i Regering och Riksdag som som kastade stenar på poliser, målade Peace-symbolen i pannan och idkade fri sex i parkerna."
Jag har grubblat över vad du menar. Är det det faktum att man senare gör (politisk) karriär som rättfärdigar protesterna? Eller har det bara olyckat sig så att avsnittet som börjar "De som deltog ..." skall läsas helt fristående från avsnittets första del?
Se´n vill jag nog påstå att invånarna i svenska "slumområden" som Rosengård i Malmö m fl inte jämför sig med slumområden i UK och ser sig som lyckligt lottade (vilket vore relevant) utan de jämför sig nog med Slottsstaden och Bellevue.
Personligen lutar jag starkt åt att dagens äldre generationer, ursvenska och många invandrare, trott på våra politikers löften om att Kommun och Stat via daghem ("dagis") och skolor till fullo ansvarar för ungdomarnas sociala fostran. Det har resulterat i en kultur där endast de mest moralkonservativa försöker engagera sig i sina ungdomars sociala utveckling. Även de kämpar ofta mot en övermäktig allmän samhällsutveckling.
Slutligen har du nog rätt i att det saknas en sammanhållande faktor vid upploppen i Göteborg 2001 m fl. Det utesluter dock inte att det finns krafter som försöker vara sammanhållande och understödjande. /bloggbosse
@Bosse: Det var medvetet så. Som jag skrev så är det vinnaren som skriver historien.
- Medborgarrörelsen stöttar jag till 100%, men det var inte den som politikerna i Sverige brann för.
- Anti-krigrörelsen fick även den rätt, då USA misslyckades i Vietnam. Hade USA lyckats och installerat en västvänlig (diktatorisk) regim i Vietnam så hade den politiska världen sett mycket annorlunda ut. Frågan är t.ex. var vårt "kära" v(pk) hade befunnit sig idag? En hel del av de som sprang omkring och brände amerikanska flaggor och stöttade FNL hade nog varit politiska paria en lång tid efter kriget. Särskilt med tanke på Sveriges dolda samarbete med NATO.
Man kan se det som en tvåstegsraket. En politiker bli accepterad av sitt parti om han har agerat i partiets anda. När han sedan fortsätter som aktiv politiker kommer han givetvis att förespråka att hans aktioner som ung var riktiga.
Sedan finns det ju en och annan som försöker att glömma och gömma sitt förflutna, men sådana skelett i garderoben brukar dyka upp förr eller senare och har det inte accepteats vid den tidpunkten så kan han/hon med stor sannolikhet få lämna sitt parti.
Ta exemplet med obetalda TV-avgifter hos en del i Reifeldts regering. Å andra sidan ta Ohly. Eller varför inte ett antal i (sd) som har ett broket förflutet. Men svenska folket i allmänhet behöver inte acceptera en persons bakgrund. Det räcker att partiet och deras röstare gör så. Kommer ett parti i regeringsställning så blir det värre. Då krävs med stor sanolikhet mer.
Enligt SR så har premiärminister Cameron sagt att inga mänskliga rättigheter skall få hindra ingipande mot demonstrationerna (fritt ur minnet). Om detta stämmer, vad menar karln? Som i Syrien?
@Sumatra Nu råkar SR vara Sveriges motsvarighet till CCCPs Pravda..... Vad han (Cameron) egentligen såger och menar blir tydligt vid 0:58 i denna video http://www.youtube.com/watch?v=VebdFIAVT Ungefär = vi skall inte låta någon falsk oro för de mänskliga rättigheterna stå i vägen för publicering av bilder av de skyldiga och arresteringarna av de skyldiga individerna. /P
Är det inte bara så att 68-rörelsen lyckades locka sin generations duktigaste ungdomar. Dessa gör sen naturligtvis (vanlig) karriär därför att de ar de mest begåvade...
CI - sett ur den aspekten så har du självfallet rätt, det är vinnaren som skriver historieböckerna. Någon enstaka gång blir det tillrättalagt men oftast inte. Jag tänker på en person som gjorde karriär inom vänstern bl a genom sitt USA-hat (och säkert även andra, politiskt korrekta åsikter) och avanserade ända till att vara Rikets Första Dam. När sanningen om Pol Pot visade sig diametralt motsatt vad hon rapporterat tvingades hon sent omsider göra avbön och så var det bra med den saken. Bara för att ta ett exempel.
Nynazister som förnekar folkmordet på judar under VK2 brukar regelbundet straffas. Men tyvärr så har Jan Myrdal fortfarande sin trogna fan-club och det är dessa personer som han fortsätter att prata för. Resten av befolkningen i Sverige är ointressanta ur hans synpunkt.
"Resten av befolkningen i Sverige är ointressanta ur hans synpunkt." Och lyckligtvis ser resten av befolkningen J M som en mycket udda person. I allmänhetens ögon är emellertid den höga representant för Sveriges folk, som jag syftar på härovan, betydligt mer beundrad än förklarad udda.
http://www.youtube.com/watch?v=uheay_KU718
SvaraRadera"Är det protester mot regeringarnas dåliga hantering av ekonomin, mot deltagande i krig som ingen har förståelse för eller för att visa på sin frustration över avsaknad av jobb? Eller är det helt enkelt bara så att de är uttråkade? Fotbollshuliganer som hittat en ny skala på sina slagsmål?"
SvaraRaderaAllt av det ovanstående, och säkert mer därtill.
Att det kan bli upplopp om den ekonomiska och sociala situationen är pressad är inte en överraskning.
Lägg sedan till en situation där en poliskår med ett tämligen välförtjänt dåligt rykte dödar en medborgare under oklara omständigheter, så har vi en ganska trolig utlösande händelse. Då en mobb väl är i rörelse så kan precis vad som helst hända.
Har ni någonsin verkligen sett en brittisk sk sink-estate ? Det enda jag kan jämföra med är områden för svarta i djupa södern i USA, bortsett från att de sociala problem är med största sannolikhet flerdubbelt värre i dessa kommunala ghetton i Storbritannien ...
SvaraRaderaMan brukar lite skämtsamt säga att England är landet man glömde att bygga upp efter kriget.
SvaraRadera@Anonym 18.46: Inte med egna ögon. Jag är rätt så ofta i Storbritannien, men brukar av förklarlig anledning undvika ghettona. Men ett och annat har man snappat upp från diverse utmärkta engelska TV-deckare och en och annan långfilm.
SvaraRaderaKanske demonstranterna skulle ta mer efter Banksy?
SvaraRaderahttp://www.banksy.co.uk/indoors/flowerchucker.html
BBC under dagen vid ett flertal tillfallen spelat upp ett ljudklipp där de frågar två berusade 17-åriga tjejer varför de är med och kravallar. Svaret blir att det gjorde det för att det var kul och för att visa polisen att de gör som de vill. Butiksägarna är dessutom "rika" och det är därför deras fel att de blir plundrade.
SvaraRadera"I don't like Mondays" - typ. Det rör sig hursomhelst inte direkt om någon politisk agenda.
Det som chockerar britterna är hur det tillåtits gå såhär långt. Jag skulle gissa att "hårdare tag"-linjen vinner i analysen - den brukar göra det under konservativa regeringar där.
Flera saker är intressanta här.
SvaraRadera1. Även om kravallerna har spritt sig i riket så är de (och har alltid varit) ett väldigt Engelskt fenomen.
2. De områden som "revolterar" nu är samma som hade det stökigt på det tidiga 80-talet (och 60-talet och 30-talet och 20-talet och 1880-talet osv). Det må gå emot vår "Morden i Midsomer"-bild av UK men London har en minst lika stor benägenhet som Paris ban-lieus att revoltera.
I Guardians "Comment is Free"-sektion skrivs det just nu riktigt intressanta saker. Mest av allt tror jag CI undervärderar den första demonstrationens faktiska ilska över att Mark Duggan sköts ihjäl (det som verkar ha utlöst våldet var att anhöriga inte fick se kroppen eller ens fick bekräftat att det var deras man/far som skjutits). Lägg till detta polisens utökade benägenhet och möjlighet att "at random" stanna och muddra människor, något som efter 7/7 riktat sig uteslutande mot Londons bruna befolkning.
The Met har aldrig varit populärt i London och likt Rodney King satte igång ett uppror riktat mot LAPD som sedan slukade stora delar av det svarta LA verkar det som om Mark Duggan kommer blåsa igång ännu ett uppror som mest kommer drabba de som klarar det värst.
Stafford Scott berättar mer i djup om Tottenhambornas historia och långtgående misstänksamhet mot the Met: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/08/tottenham-riots-not-unexpected
Jämförelse med Brixton 1980: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/08/london-riots-brixton-editorial
David Lammy jämför 2011 med sina egna upplevelser 1985: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/07/tottenham-riot-broadwater-farm?intcmp=239
Global Insurrection Against Banker Occupation. Lata greker i Aten eller lata ne..er i Tottenham, bankerna hittar alltid syndabockar för sitt falskmynteri.
SvaraRaderaCI, du skriver -
SvaraRadera"I efterhand så har det visat sig vara rättfärdiga protester, men med våldsamma metoder. De som deltog i studentupploppen -68 har i många fall lyckats göra karriär. Vi ser nog en och annan svensk politiker i Regering och Riksdag som som kastade stenar på poliser, målade Peace-symbolen i pannan och idkade fri sex i parkerna."
Jag har grubblat över vad du menar. Är det det faktum att man senare gör (politisk) karriär som rättfärdigar protesterna? Eller har det bara olyckat sig så att avsnittet som börjar "De som deltog ..." skall läsas helt fristående från avsnittets första del?
Se´n vill jag nog påstå att invånarna i svenska "slumområden" som Rosengård i Malmö m fl inte jämför sig med slumområden i UK och ser sig som lyckligt lottade (vilket vore relevant) utan de jämför sig nog med Slottsstaden och Bellevue.
Personligen lutar jag starkt åt att dagens äldre generationer, ursvenska och många invandrare, trott på våra politikers löften om att Kommun och Stat via daghem ("dagis") och skolor till fullo ansvarar för ungdomarnas sociala fostran. Det har resulterat i en kultur där endast de mest moralkonservativa försöker engagera sig i sina ungdomars sociala utveckling. Även de kämpar ofta mot en övermäktig allmän samhällsutveckling.
Slutligen har du nog rätt i att det saknas en sammanhållande faktor vid upploppen i Göteborg 2001 m fl. Det utesluter dock inte att det finns krafter som försöker vara sammanhållande och understödjande.
/bloggbosse
@Bosse: Det var medvetet så. Som jag skrev så är det vinnaren som skriver historien.
SvaraRadera- Medborgarrörelsen stöttar jag till 100%, men det var inte den som politikerna i Sverige brann för.
- Anti-krigrörelsen fick även den rätt, då USA misslyckades i Vietnam. Hade USA lyckats och installerat en västvänlig (diktatorisk) regim i Vietnam så hade den politiska världen sett mycket annorlunda ut. Frågan är t.ex. var vårt "kära" v(pk) hade befunnit sig idag? En hel del av de som sprang omkring och brände amerikanska flaggor och stöttade FNL hade nog varit politiska paria en lång tid efter kriget. Särskilt med tanke på Sveriges dolda samarbete med NATO.
Man kan se det som en tvåstegsraket. En politiker bli accepterad av sitt parti om han har agerat i partiets anda. När han sedan fortsätter som aktiv politiker kommer han givetvis att förespråka att hans aktioner som ung var riktiga.
SvaraRaderaSedan finns det ju en och annan som försöker att glömma och gömma sitt förflutna, men sådana skelett i garderoben brukar dyka upp förr eller senare och har det inte accepteats vid den tidpunkten så kan han/hon med stor sannolikhet få lämna sitt parti.
Ta exemplet med obetalda TV-avgifter hos en del i Reifeldts regering. Å andra sidan ta Ohly. Eller varför inte ett antal i (sd) som har ett broket förflutet. Men svenska folket i allmänhet behöver inte acceptera en persons bakgrund. Det räcker att partiet och deras röstare gör så. Kommer ett parti i regeringsställning så blir det värre. Då krävs med stor sanolikhet mer.
Enligt SR så har premiärminister Cameron sagt att inga mänskliga rättigheter skall få hindra ingipande mot demonstrationerna (fritt ur minnet). Om detta stämmer, vad menar karln? Som i Syrien?
SvaraRadera@Sumatra
SvaraRaderaNu råkar SR vara Sveriges motsvarighet till CCCPs Pravda..... Vad han (Cameron) egentligen såger och menar blir tydligt vid 0:58 i denna video http://www.youtube.com/watch?v=VebdFIAVT
Ungefär = vi skall inte låta någon falsk oro för de mänskliga rättigheterna stå i vägen för publicering av bilder av de skyldiga och arresteringarna av de skyldiga individerna.
/P
Apropå 68-demonstranters senare karriär:
SvaraRaderaÄr det inte bara så att 68-rörelsen lyckades locka sin generations duktigaste ungdomar. Dessa gör sen naturligtvis (vanlig) karriär därför att de ar de mest begåvade...
@Anonym 23.04: Det har du nog helt rätt i. Samma sak kan man nog inte säga om demonstranterna i London!
SvaraRaderaCI -
SvaraRaderasett ur den aspekten så har du självfallet rätt, det är vinnaren som skriver historieböckerna. Någon enstaka gång blir det tillrättalagt men oftast inte. Jag tänker på en person som gjorde karriär inom vänstern bl a genom sitt USA-hat (och säkert även andra, politiskt korrekta åsikter) och avanserade ända till att vara Rikets Första Dam. När sanningen om Pol Pot visade sig diametralt motsatt vad hon rapporterat tvingades hon sent omsider göra avbön och så var det bra med den saken. Bara för att ta ett exempel.
@Bosse: Sedan finns det ju de som, trots att sanningen om Pol Pot kommit fram, inte ändrat på sina synpunkter.
SvaraRaderahttp://www.newsmill.se/node/10674
http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10789614.ab
Nynazister som förnekar folkmordet på judar under VK2 brukar regelbundet straffas. Men tyvärr så har Jan Myrdal fortfarande sin trogna fan-club och det är dessa personer som han fortsätter att prata för. Resten av befolkningen i Sverige är ointressanta ur hans synpunkt.
"Resten av befolkningen i Sverige är ointressanta ur hans synpunkt." Och lyckligtvis ser resten av befolkningen J M som en mycket udda person. I allmänhetens ögon är emellertid den höga representant för Sveriges folk, som jag syftar på härovan, betydligt mer beundrad än förklarad udda.
SvaraRadera